Soelden Wielkanoc w obiektywie GoPro

Dyskusje nie związane z profilem forum.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post03 maja 2011, 17:35

Kontynuuję zabawę z GoPro. Tym razem zmieniłem środowisko na to bielsze i jak się okazało (kolejny raz) cieplejsze :D
Kamerka robi całkiem fajne zdjęcia.
Bawiliśmy się umieszczeniem kamery w różnych punktach jednakże na kijkach okazało się najlepsze.
Filmiki z kasku wyszły byle jak a z kijków efekt jest genialny. Pracuję teraz nad montażem :evil: :evil: :evil:

Oto parenaście próbek zdjęć:
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
slawek
Postawił piwka: 18 razy
Kontaktowanie:

Post03 maja 2011, 20:39

syreny morskie wyszly najlepiej ;)
Obrazek
:thumb:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post03 maja 2011, 22:14

hejfranekkk pisze:jakiej rozdzielczości w oryginale są te zdjęcia ?

2592x1944, do 2MB. Na lapie ogląda się zaskakująco dobrze.

dennis
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post03 maja 2011, 22:42

ja skolei z jednym kijkiem walczyłem.
http://www.youtube.com/watch?v=6D6BYmLbF9c

Kamerka pożyczona ale super zabawka. Muszę nabyć niebawem...

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 15:51

dennis pisze:ja skolei z jednym kijkiem walczyłem.
http://www.youtube.com/watch?v=6D6BYmLbF9c

Nie odpala mi :(

MArcinBe

Post04 maja 2011, 17:29

pierwsze widze opcje z podwojnym kijkiem, dlaczego?

widzialem tez gosci opcja na kasku, ale z dluzszym ramieniem,
opcje na desce, na bucie/wiazaniu,
albo plecak + cos stelarzopodobnego i kamerka kreci z z gory lekko z przodu z odleglosci ok. 0.5-1 metra od glowy pacjenta

ale z reki, na kasku, albo "follow me" (trzeba naprawde blisko jechac za kims) tez ujdzie 8)
tez zima, urodziny....
http://www.youtube.com/watch?v=gqTSGUhO ... ata_player

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 17:48

MArcinBe pisze:pierwsze widze opcje z podwojnym kijkiem, dlaczego?

Z dwóch przyczyn:
primo - nie było co zrobić z drugim kijkiem :D
secundo - kamera jest bardziej stabilna dzięki lepszej kontroli jej ułożenia. Jadąc nie zawsze patrzysz w kamerę czy trzyma horyzont. Z dwoma kijkami wychodziło to naturalniej. Z jednym kijkiem nie "odczuwa się" tak dobrze horyzontu.

Kombinowaliśmy z paroma innymi ujęciami, o których piszesz ale żadne nie wychodziło tak dobrze na video. Ujęcia zza pleców są fajne bo patrzą wprzód jazdy ale ich minusem jest oglądanie pleców zawodnika. Najlepsze były ujęcia jak jechałem tyłem a córa wjeżdżała mi w obiektyw kamery wysuniętej na kijkach. Faktycznie trzeba było byc niedalej niż 2m, aby było widać szczegóły.

PS. Mam za wolny internet aby obejrzeć Twój filmik - widziałem tylko pierwsze 30s - :thumb: gdzie zobaczyłem puch :evil: Jedynej rzeczy jakiej nam zabrakło w Wielkanoc był puch :( To pierwszy raz od bodajże 10 lat :shock:

dennis
Postawił piwka: 4 razy

Post04 maja 2011, 17:59

Teraz już powinno pójść. Mam nadzieję. U mnie co prawda narty i przygotowana traska z tyczkami (troche miałem pietra zeby sie nie wbić kamerką w tyke)- wiec klimaty mało fristajlowo/freerajdowe ale jak widać gopro sprawdza sie w róznych warunkach ;-)

phpBB [video]

markko
Postawił piwka: 20 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post06 maja 2011, 11:40

przy GoPro to kijek chyba najlepsza opcja, chłopaki z ProPark'u cały sezon nagrywek właśnie z kijka no i jazda rzeczywiście bardzo blisko filmowanego "obiektu" :) , ciekawie się patrzy z boku na nagrywki na hopach, jak jeden zaraz za drugim wjeżdża :shock:
phpBB [video]

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post07 maja 2011, 12:25

tak... kijki, niestety rzeczywiście najlepsza opcja.
z kasku to tylko u narciarzy ma sens, bo snowb zwykle porażka (kamerka zwykle widzi wszystko oprócz jeżdzącego :wink:... z przyjemnością popatrzę czy BraCuru się udało z deski skręcić coś fajnego)
no niestety w desce się kłania "dziwne" ułożenie ciała względem stoku, praca głowy... a szkoda...

a MArcinBE dobrze mówi: [*]albo plecak + cos stelarzopodobnego i kamerka kreci z z gory lekko z przodu z odleglosci ok. 0.5-1 metra od glowy pacjenta[/*]
ujęcia pro motion ludzie związani zawodowo z filmem/operatorzy (szwenkierzy częściej) realizują właśnie ze stelażu umieszczonego jak plecak na ciele przemieszczającego się...
tylko zwykle wówczas kamera zdajduje się na wysokości piersi... a nie wiem, czy to rozwiązanie zadowoli tych, którzy poza górkami chcieliby też i siebie zobaczyć :wink:
chyba, żeby narciarz z takim właśnie rig'em jechał za deskarzem/obiektem filmowanym.

czekamy BraCuru na filmik :thumbsup:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post07 maja 2011, 13:05

dennis pisze:U mnie co prawda narty i przygotowana traska z tyczkami (troche miałem pietra zeby sie nie wbić kamerką w tyke)

U mnie w 90% też narty i w 100% przygotowane trasy i mimo tego 8 dni rock&rolla z ekipą 15 przyjaciół :D
Córka, która przez ostatnie 2 sezony nie brała nart, teraz się z nimi przeprosiła i miała kupę frajdy - co pokażę w jej filmowym epizodzie.

Czy jadąc pomiędzy tyczkami celowo skręcałeś nadgarstek czy wyszło to tak bez kontroli? (horyzont buja się lewo, prawo całkiem sporo - z dwoma kijkami chyba łatwiej było to kontrolować).

surfbabe pisze:czekamy BraCuru na filmik :thumbsup:

Mam juz gotowy swój epizod ale niestety muszę poczekać do jutra wieczór aby go załadować na vimeo.
Generalnie większość ujęć z kija. Z kasku wychodzi marnie a z nart masakra.
Stelaż może być tylko częściowym rozwiązaniem. Jest taki moment, gdzie zarzucam kijki za plecy i daje to namiastkę stelaża z plecaka.
Jednakże oglądanie filmiku z jednego punktu widzenia byłoby bardzo nudne. Dlatego eksperymentowałem na maksa i robiłem cuda na kiju :wink:

Jak skończyłem robić 5min video to strasznie zachciało mi sie wracać na lodowiec :(
Poza tym nieskromnie stwierdzę, że przypadkowo wyszła mi chyba najlepsza moja produkcja 8) I to tylko w jeden dzień przed lapem - rozwijam się :roll: 8)

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post07 maja 2011, 13:39

Swoją drogą które z wielu forów narciarskich jest najbardziej popularne?

Wrzucę również tam swoje epizodki z GoPro (nie będę śmiecił na foum wodnym) i z chęcią obejrzę innych produkcje.

Barosz21
Deska: SU-2 Warcraft
Latawiec: Zeeko Krush
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post07 maja 2011, 19:29

A takie pytanko techniczne. To jest goPro 960 czy 1080 to nowe. I jak z wytrzymałością baterii w takich mroźnych warunkach?

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post08 maja 2011, 10:18

Barosz21 pisze:A takie pytanko techniczne. To jest goPro 960 czy 1080 to nowe. I jak z wytrzymałością baterii w takich mroźnych warunkach?

Nowe.

Bateria trzymała normalnie.
Nie mieliśmy mrozu - temperatury na lodowcu dodatnie dochodzące do 25 stopni w miejscach osłoniętych i nasłonecznionych - właśnie dlatego omijam góry w zimie i latam w ciepłe kraje :idea:
Biała kurtka jaką widać na zdjęciach to cieniutka wiatrówka a pod nią miałem tylko bieliznę.
Mimo tego były ze 3 dni kiedy lało się ze mnie a widziałem gości jeżdżących w samych krótkich spodenkach :lol:

Barosz21
Deska: SU-2 Warcraft
Latawiec: Zeeko Krush
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post08 maja 2011, 10:43

Ja tam jednak wolę jak mi dobrze wymrozi tyłek. Zawsze to niezła wprawka przed kwietniowym lataniem po Polsce.:)
Fajne zdjecia, fajne filmiki. Życzę więcej takich. :thumb:

Wróć do „Offtopic”