PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
kiteman

Post03 maja 2011, 12:07

witam!
Mam pytanie odnośnie filmiku. Czy North Evo rzeczywiście sam potrafi wstać z wody? (czy to efekt doczepienia piątej linki?) oraz jakie inne latawce polecacie wstające łatwo z wody i mające bardzo dobry dolny zakres wiatrowy, od 2008r.
phpBB [video]

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post03 maja 2011, 12:57

kiteman pisze:witam!
Mam pytanie odnośnie filmiku. Czy North Evo rzeczywiście sam potrafi wstać z wody? (czy to efekt doczepienia piątej linki?) oraz jakie inne latawce polecacie wstające łatwo z wody i mające bardzo dobry dolny zakres wiatrowy, od 2008r.

przy takich warunkach jak na filmie to i stary C-shape może tak wstawać
a nowoczesne delty BEZ PROBLEMU :idea:
i piątych zawodników do tego nie potrzeba

w silnym wietrze jest wręcz problem, i nei jest to pożądane by kite nie wstawał sam :idea:
a dopiero na pociągnięcie jednej strony baru
jak robi to większość latawców..

co do piątej linki - obecnie raczej firmy ODCHODZĄ od niej :idea:
minusów - jest wiele :idea:
plusy? - nei zauważyłem..
może north częsciowo się tzryma tego patentu , bo ..sam go wymyślił :idea: :wink:
podobnie jak Naish trzyma(Ł) się "rewolucyjno/genialnego" :? patentu sigm ..jeszcze do zeszłego sezonu
a obecnie chyba tylko jeden model ma pozostałości tego kształtu..

wstawanie kajta jak na filmiku to żadne cuda
większość udanych Delt i część BOWów tak wstaje :idea:
nie mogę się wypowiadać za konstrukcje których nie używałem
ale za przykładową BEST KAHOONę ręczę, że wstaje tak w rękach świeżego początkującego na kursie..
i to w warunkach wiatr dwa razy słabszego niż na filmiku

pzdr

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 10:22

To, że EVO jest bardzo dobrym latawcem ( w kategorii freeride z oferty Northa śmiem twierdzić że NAJLEPSZYM ) nie ulega wątpliwości - a tych nieprzekonanych zapraszamy na testy.

W silnym wietrze NIE JEST to może problem ze wszystkimi deltami ( z Kahooną również ) że wstają same - natomiast trzeba na to uważać i się z tym liczyć.

Co do 5 tej - EVO BARDZO dobrze lata na 4 linkach :idea: :arrow: i wstaje z wody podobnie :wink: więc nie 5tej linki jest to zasługa, tylko kształtu tuby głównej oraz układu bloczków. Im szybciej North odejdzie od 5tej linki - tym lepiej. MY - już odeszliśmy.

W momencie kiedy North WYMYŚLAŁ patent 5 tej linki nie było jeszcze latawców bow i w zasadzie na tamte czasy był to NAJSKUTECZNIEJSZY system bezp. - sam na nim pływałeś Ziomku ;) Potem przeniesiony na torche itd...

Za EVO ręczę podobnie jak za Kahoonę - moim zdaniem wstają bardzo podobnie.

pzdr

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 18:06

przemass pisze:To, że EVO jest bardzo dobrym latawcem ( w kategorii freeride z oferty Northa śmiem twierdzić że NAJLEPSZYM ) nie ulega wątpliwości - a tych nieprzekonanych zapraszamy na testy.

W silnym wietrze NIE JEST to może problem ze wszystkimi deltami ( z Kahooną również ) że wstają same - natomiast trzeba na to uważać i się z tym liczyć.

Co do 5 tej - EVO BARDZO dobrze lata na 4 linkach :idea: :arrow: i wstaje z wody podobnie :wink: więc nie 5tej linki jest to zasługa, tylko kształtu tuby głównej oraz układu bloczków. Im szybciej North odejdzie od 5tej linki - tym lepiej. MY - już odeszliśmy.

W momencie kiedy North WYMYŚLAŁ patent 5 tej linki nie było jeszcze latawców bow i w zasadzie na tamte czasy był to NAJSKUTECZNIEJSZY system bezp. - sam na nim pływałeś Ziomku ;) Potem przeniesiony na torche itd...

Za EVO ręczę podobnie jak za Kahoonę - moim zdaniem wstają bardzo podobnie.

pzdr

a jak z restartem na wstecznym ? czy daje rade ?

przemass
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 20:23

Drogi Wenzlu - NIE WIEM czy daje, bo po co restartować na wstecznym skoro wystarczy pociągnąć za linkę i wstaje NORMALNIE ;)? Restart na wstecznym nie jest wbrew pozorom super łatwym manewrem, na kursach ( nawet na Slingu ;)) mam nadzieję się go nie uczy - a rozmawiamy o latawcach dla średnio zaawansowanych :wink: Obiecuję że następnym razem podczas testów postaram się startować delty tylko na wstecznym :wink: :roll:

pretensje do garbatego... :wink: :?:

:)

kite24.pl
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 20:57

przemass pisze:Drogi Wenzlu - NIE WIEM czy daje, bo po co restartować na wstecznym skoro wystarczy pociągnąć za linkę i wstaje NORMALNIE ;)? Restart na wstecznym nie jest wbrew pozorom super łatwym manewrem, na kursach ( nawet na Slingu ;)) mam nadzieję się go nie uczy - a rozmawiamy o latawcach dla średnio zaawansowanych :wink: Obiecuję że następnym razem podczas testów postaram się startować delty tylko na wstecznym :wink: :roll:

pretensje do garbatego... :wink: :?:

:)

ja się tylko zapytałem ale ty nietykalski ja pierdykam chłopie daj se na luz :doh: co w tym złego ze mozna bez problemu wystartować latawiec jak lezy przyklejony tubą do wody ?

przemass
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 21:20

Ależ ja jestem luźny - przepraszam w takim razie za mój styl pisania - postaram się być jeszcze bardziej delikatny...

W skrócie rzecz ujmując chodziło mi o to, że przy deltach nie ma znaczenia wstawanie na wstecznym, przy Rally również zapewne, chociaż nie wiem - nie pływałem.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 22:33

przemass pisze:
W momencie kiedy North WYMYŚLAŁ patent 5 tej linki nie było jeszcze latawców bow i w zasadzie na tamte czasy był to NAJSKUTECZNIEJSZY system bezp. .

oj Premass - nie myliłbym pojęć: piąta linka pomagała może leszczom w stawianiu kajta
ale systemy bezpieczeństwa dużo lepsze już dawno wtedy były i do dziś SĄ :idea:
pozostawienie kajta w bardzo silnym wietrze trzymanego za krawędź natarcia MIMO WSZYSTKO jak dla mnie do najbardziej bezpiecznych nie należy :idea:
i osobiście w silnych wiatrach powiedzmy powyżej 40 węzłów wolę podpinać leasha za JEDNĄ likę, tę dalszą od brzegu..
nawet sam na swoich kajtach tak robię..

przemass pisze:
sam na nim pływałeś Ziomku ;) .

e? ja?? :shock:
nigdy nie uzywałem 5tego zawodnika ..zbędny mi patent
pamiętam nawet jak Słoik , wtedy Mistrz Polski na BEST Yarga pływał na 5tej - a ja na tej samej Yardze na czterech
i Jemu się ona przydawała, ale nie dla bezpieczeństwa, a dlatego, że tamten model YArgi dużo lepiej trzymał kształt
nigdy nie byłem ZA piątą linką, raczej się z niej "nabijaliśmy" :hand: ..że skoro kajty wstają ładnie na czterech - to po co "piąty zawodnik" *
*żartobliwe określenie , bo jak komuś już nawet piąta linka nie pomaga, to przybiega wtedy kolega lub dziewczyna pomóc restartować :D
jedyny kite który używałem na 5tej lince - to EH CABARETE - który zresztą wrócił do mnie i stoi sobie w sprzętowni :D
EH po prostu nie latał zbyt dobrze na czterech - podobnie jak ówczesna YArga nie trzymał tak ładnie kształtu na czterech
teraz załatwia się sprawę uprzężą - systemem bridli ...lub dopracowanym kształtem - obecne YARGI TEAM , których i ja i Ty z lubością używamy trzymają kształt na czterech jak wykute z blachy :idea:

przemass pisze:
Potem przeniesiony na torche itd...

a ten fakt umknął mojej uwadze, że Torche splamiły się 5tąlinką :wink:

ale mnie 5ta linka jest tak samo potrzebna jak piąte koło u wozu lub system one-pump
ale szanuję zdanie i wybór tych, którym to potrzebne..

pzdr

kordi123

Post08 maja 2011, 12:52

Witam,

Na początku czerwca wybieram się do Prasonissi na tydzie. Chciałem kupić swój pierwszy latawiec i dechę (kartę IKO zdobyłem w zeszłym roku). Jakieś porady co warto kupić pod tą miejscówkę i ewentualnie, żeby w najbliższym czasie mogło służyć mi też na weekendowe wypady na Hel?

Myślałem o jednym latawcu na Prasę... i ewentualnie dopożyczeniu jeżeli warunki wiatrowe byłyby gorsze.

Waga: 79 kg.
Umiejętności: Kompletnie początkujący :).

Pozdrawiam,
Kordi

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post08 maja 2011, 16:18

kordi123 pisze:
Myślałem o jednym latawcu na Prasę... i ewentualnie dopożyczeniu jeżeli warunki wiatrowe byłyby gorsze.

jakiś udany 9m2, z dobrym górnym zakresem
jeśli na słabsze wiatry, których powinno być mniej planujesz pożyczyć..
najgorzej jest nie mieć sprzętu na najfajniejsze warunki - czyli około 20 węzłów, idealnie na 9m2..
jak pierdzi 10 knotów - to można przeboleć i sobie odpuścić..
do tego do 9tki możesz sobie kiedyś dokupić jakąś 12m2 z dobrym dołem i jesteś "ustawiony"

ze swojej strony mogę zaproponować BEST TABOO

Obrazek

9m2 w cenie około 3700? pln
za ..KOMPET :idea:
..NOWY :shock: 2011 z folii :]

pzdr

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post08 maja 2011, 18:06

Hej

Dwie opcje:

Albo tak jak Ziomek wspomniał - 9.0 - polecam Crazy Fly Moo Wii 9.0 2011, delta, 3 tuby, latawiec, który można scharakteryzować jako "łatwy i przyjemny w użyciu" w komplecie z deseczką CF Allround 2011 w uniwersalnym rozmiarze 135x40 (nie znudzi się szybko) lub 138x43 (będzie trochę łatwiej) - 4619 zł

Obrazek

Lub taki sam komplecik z tym że 11.0 lub nawet 13.0 za 4999 zł. Dlaczego większy kite? Bo nie sugerowałbym się tygodniowym lub dwu wypadem na praso, gdzie pewnie będzie wiało na 9.0, ale później wrócisz do PL, weekendowe wypady na hel, na których częściej ze względu na warunki wiatrowe użyjesz większego kite'a. Tym bardziej że jesteś początkujący - coś tam zawieje i będziesz chciał każdy podmuch wiatru wykorzystać.

Pozdr
Lussik

kordi123

Post09 maja 2011, 20:51

Nie... nie widzę sensu w kupowaniu nowego... szkoda sprzętu na początkującego. Tu walne o wode, tam pocioram po piasku, i sprzęt po roku będzie wyglądał jak 3 latek ;). Zdecydowanie chcę kupić używkę i chyba zdecyduję się na Kahoonę 9,5 2010, bo mam rozsądną propozycję na nią, a znam już ten latawiec.

Pozostaje jeszcze otwarta kwestia dechy. Jest coś na co powinienem zwrócić uwagę? Na dechę prędzej bym niż na latawiec zdecydował się nówkę... ale też zastanawiam się czy warto.

kite24.pl
Kontaktowanie:

Post09 maja 2011, 21:53

kordi123 pisze:Nie... nie widzę sensu w kupowaniu nowego... szkoda sprzętu na początkującego. Tu walne o wode, tam pocioram po piasku, i sprzęt po roku będzie wyglądał jak 3 latek ;). Zdecydowanie chcę kupić używkę i chyba zdecyduję się na Kahoonę 9,5 2010, bo mam rozsądną propozycję na nią, a znam już ten latawiec.

Pozostaje jeszcze otwarta kwestia dechy. Jest coś na co powinienem zwrócić uwagę? Na dechę prędzej bym niż na latawiec zdecydował się nówkę... ale też zastanawiam się czy warto.

coś fajnego w dobrej cenie znajdę SU-2 2010 135cm lub naish 136cm nowe a dobrę kaskę . a latawiec North z 2008 komplet jesli chodzi o używki .

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post10 maja 2011, 09:49

kordi123 pisze:. Zdecydowanie chcę kupić używkę i chyba zdecyduję się na Kahoonę 9,5 2010, bo mam rozsądną propozycję na nią, a znam już ten latawiec.

.

DOBRY WYBÓR :idea:

co do deski - polecam NOBILE NBL
bije na głowę konkurencję w tym zakresie cenowym
a w tym roku ma naprawdę wesołą i widoczną na odzie grafikę..
zadzwoń - zapytaj - w WAKE.PL kupisz ją w naprawdę miłej cenie :wink:

pzdr

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post10 maja 2011, 12:09

Wracając do Northa EVO to nie wiem w czym tkwi problem z "uczepieniem" się jego piątej linki - jest to przecież latawiec, którego konstrukcja umożliwia korzystanie z niego jako 4-ro lub 5-cio linkowego i KAŻDY użytkownik może sam podjąć decyzję co mu bardziej pasuje. Demontaż 5tej linki trwa 15 sekund a jeśli nie chcemy jej demontować możemy ją po prostu schować w specjalnie przygotowaną w tym celu kieszonkę. Darek ma rację, że przy ciężkich warunkach są lepsze opcje niż 5ta ale dla początkujących i przy wietrze powiedzmy do 20 kilku węzłów jest to super opcja ze względu na bezpieczeństwo oraz łatwość ponownego restartu po skorzystaniu z systemu awaryjnego.

Co do restartu EVO - dokładnie w tym tkwi "problem", że latawiec najczęściej startuje szybciej niż chcemy ;) :thumb:

Wróć do „Pierwsze Kroki”