PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
Falco
Kontaktowanie:

Post04 cze 2011, 10:57

Witam wszystkich,

Jestem mega zacofany w nowinkach. Mam starego c-shape'a w postaci boxera 2 12m i teraz chciałbym coś świeżego, co pomoże mi odświeżyć to co wcześniej się nauczyłem.

Na alledrogo znalazłem kilka tanich opcji i nie wiem co o nich myśleć jako, że 'wysiadłem' z tematów kajtowych na parę sezonów. Nadadzą się jako zastępstwo dla mojego C lub też jako latawiec dodatkowy?

http://allegro.pl/cabrinha-crossbow-200 ... ml#gallery

http://allegro.pl/takoon-nowa-12m-2006r ... 94324.html

http://allegro.pl/naish-shockwave-12m-b ... 86357.html

czekam na opinie :)

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post04 cze 2011, 11:23

a może coś Open-C lub jakaś delta i bedziesz super zadowolony . Myslę ze nie ma sensu wbijać się w latawiec starszy niz 2008 -2009 . A rozmiar musisz dobrać do własnej wagi , deski i w jakich warunkach chcesz pływać ?

Awatar użytkownika
Falco
Kontaktowanie:

Post04 cze 2011, 11:48

No jasne, zapomniałem Ja: 75kg 190cm. Deskę mam 127 albo 129 szczerze to nie pamiętam, bo leży spakowana jeszcze od poprzednich sezonów, ale szukam teraz czegoś w granicach 132-34.

Warunki ja na razie to nasze piękne polskie kapryśne wiatry.

Mhm, no właśnie prosiłbym o jakieś konkretne modele latawek w tych kształtach. Chodzi mi o taki allroundowy latawiec, niekoniecznie z jakimś mega zacięciem do najnowszysch ewolucji - w sensie to nie ma być jakiś super latawiec, bo bo w późniejszym czasie planuje zakup czegoś nowszego, ale chwilowo ograniczają mnie złotówki. Więc zapatruje się na coś w granicach 12m, żeby potem kupić mniejszy (ten nowy) i mieć zestaw.

Rozumiem, że nie warto pakować się w żaden z tych, które podkleiłem w poprzednim poście? To jest, aż tak odczuwalna różnica w prowadzeniu? Ja w rękach miałem tylko stare C, więc kompletnie nie mam porównania i uwierzę we wszystko :)

I stąd właśnie pytanie czy EWENTUALNIE te szmatki mogą być ;) bo nie mam ciśnienia na nic topowego w tej chwili. Po prostu czy się nadadzą na refresh skila i przyjemne pływanie w tym sezonie. W skrócie 'bez szału', bo skoro już katowałem te C to i z bowem mogę się pomęczyć?

Najlepiej wygląda chyba takoon i potem naish?

pozdro

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post04 cze 2011, 12:33

deska optymalna 132-135 cm szer około 40/41cm
wielkośc latawca max 12m
tak jak pisałem wcześniej ja osobiscie nie polecam starszego niz 2008 ( ale to wszystko zależy od twojego portfela i stanu technicznego latawca)
Celuj w latawce Bow, SLE , Delty i Open-C chociaż znasz klasycznego C i wiesz jak to się zachowuje .
a co do konkretnych marek lista jest długo i co kraj to obyczaj :D

Awatar użytkownika
Falco
Kontaktowanie:

Post04 cze 2011, 14:48

RRD type9, po 2008? Nada się :) Ale dlaczego akurat po 2008. Jakie technologie wtedy weszły i co się najbardziej zmieniło?

http://allegro.pl/rrd-type9-12m-okazja-i1648356887.html

pozdrawiam

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 cze 2011, 10:27

z tych trzech jedynie Crossbowem bym Ci polecił ewentualne się zainteresować..
dwa pozostałe omijaj..

pzdr

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post05 cze 2011, 21:47

Ziomek. pisze:

z tych trzech jedynie Crossbowem bym Ci polecił ewentualne się zainteresować..
dwa pozostałe omijaj..

pzdr

Rowniez z tej trokji polecil bym tylko i wylacznie crossbow'a
...ale jeszcze bym poszukal ;-)

Pozdro...

mariwes

Post07 cze 2011, 20:39

Witam
Chciałbym od tego sezonu rozpocząć przygodę z tym sportem. Ponieważ mam bardzo ograniczony budżet zdecydowałem się na kupno używanego sprzętu. Znalazłem już jedną ciekawą ofertę i prosiłbym ludzi bardziej obeznanych w temacie o wypowiedzenie się na temat tego sprzętu.
Podaje link:
http://allegro.pl/komplet-kite-flexifoi ... 05678.html

Zamierzam pływać po jeziorach.
moja waga: 74 kg
wzrost:176 cm

Z góry dzięki za pomoc

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post07 cze 2011, 20:48

@mariwes:
bardzo dobry sprzęt na początek... żeby się zniechęcić...
Poszukaj jakiejś konstrukcji 2007+ bow/hybrydy
pzdr

kruq

Post07 cze 2011, 23:53

Hej, proszę o pomoc w doborze Kite.
Ostatniego lata szkoliłem się pod okiem instruktorów i kończąc sezon opanowałem pływanie na poziomie IKO 2 (dokładnie nie wiem - brałem kolejne lekcje i zacząłem robić pierwsze zwroty).
Pływałem na kilku latawcach (różne typy, rozmiary 10-14), największe postępy miałem jak ze starego Ozona (zdaje się Cshape 14) w jednej szkole przesiadłem się na Switchblade 12 w innej. Wagę mam typową ok 75kg.

W tym roku chciałbym sobie skompletować własny sprzęt, popływać jeszcze pod okiem instruktora w czasie wakacji i potem się usamodzielnić. Pływał będę głównie na zatoce Puckiej, być może jak nabiorę biegłości to zacznę szukać jezior bo jestem z południa Polski i do morza kawał drogi.

Wszystkie inne sporty (snowboard, windsurfing) pokazują że profil mam freeride'owy. Frajdę sprawia mi szybkie, proste pływanie. Do tricków mnie nie ciągnie - podstawowe skoki w zupełności mnie zadowalają :)

Potrzebuję czegoś bezpiecznego (wiem że oleju w głowie nic nie zastąpi, ale warto mieć wsparcie sprzętu ;), łatwego do nauki, na początek jeden latawiec. Myślałem o Cabrinha Convert 11, ale mam pytania:
1) czy ten kite będzie dla mnie dobry, jeśli nie to jaki inny polecacie i jaki rozmiar (latem wiatry na zatoce potrafią być na granicy użyteczności, nie chciałbym musieć odpuszczać pływania bo kite za mały)
2) z którego roku modele są udane: chętnie kupię używany, ale nowy z rocznika 2011 też wchodzi w grę bo wyprzedałem tonę sprzętu do Windsurfa :oops: i powinienem podołać finansowo, a generalnie nie niszczę sprzętu, więc będzie miał szansę posłużyć mi wiele lat.

Z postów tutaj opublikowanych wyczytałem, że do tego deska 134x41 powinna dać radę.

kowalm
Kontaktowanie:

Post08 cze 2011, 17:47

Deska ok, na przykład nobile T5 czy SU-2.
Kite też jak najbardziej ok, chociaż na przykład crossbow jako freeride'owy kite może sprawdzić się lepiej skoro już potrafisz pływać.
Najlepiej przetestuj ;)
pozdrawiam

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post08 cze 2011, 18:37

kruq pisze:.. profil mam freeride'owy. Frajdę sprawia mi szybkie, proste pływanie. Do tricków mnie nie ciągnie - podstawowe skoki w zupełności mnie zadowalają :)

Potrzebuję czegoś bezpiecznego (wiem że oleju w głowie nic nie zastąpi, ale warto mieć wsparcie sprzętu ;), łatwego do nauki, na początek jeden latawiec.
1) czy ten kite będzie dla mnie dobry, jeśli nie to jaki inny polecacie i jaki rozmiar (latem wiatry na zatoce potrafią być na granicy użyteczności, nie chciałbym musieć odpuszczać pływania bo kite za mały)

zapraszam do sprawdzenia Kahoony 2011
11,5 idealny rozmiar na Twoją wagę
jestem przekonany, że będziesz bardzo zadowolony
a nowe 11,5 2011 mamy w cenie ciut powyżej 3000 pln ..KOMPLETY ;]

pzdr

kruq

Post08 cze 2011, 22:02

Dzięki serdecznie za odpowiedzi!

@kowalm
Fajnie było by potestować sprzęt ale przyjadę na wakacje i nie chciałbym chodzić i szukać jaka szkoła ma jakiego kajta i kiedy będzie czas z niego skorzystać. W zeszłym roku z czterech różnych najfajniej mi się pływało na switchblade, stąd kierunek poszukiwań Cabrinha i bardziej bow, a jeśli znajdzie się teoretycznie podobny i bardziej dopasowany to go kupię i zacznę pływać, reszta przyjdzie sama :thumb:
Co do crossbowa to faktcznie ciekawa propozycja - on ma 7 "żerdzi" - nie jest przez to cięższy i z gorszym relaunch'em, co mu to wogóle daje?

@Ziomek
Ten kite jest bardziej C-shape i prezentowany przez producenta jako freeride/new school co jak wyczytalem oznacza tricki w niskiej pozycji latawca, nie będzie za agresywny i cięższy do opanowania? W komplecie dają bara i system linek bardziej klasyczny (u cabrinhy jest recoil z 'wygodniejszą' regulacją niż taśmy , ids) - czy w porównaniu do tego co daje cabrinha nie jest to uboższe rozwiązanie? (czy może tylko dobry marketing cab., bo i taką opcję zakładam)
Brak one pump :( Zaglądałem do Twojego sklepu, cena nieco ponad 3000 ;) ale i tak podobnie do propozycji cabrinhy :)

Sorki bo pytania mogę mieć dziwne, ale w końcu to sekcja dla początkujących :)

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post10 cze 2011, 15:51

kruq pisze:@Ziomek
Ten kite jest bardziej C-shape i prezentowany przez producenta jako freeride/new school co jak wyczytalem oznacza tricki w niskiej pozycji latawca, nie będzie za agresywny i cięższy do opanowania? W komplecie dają bara i system linek bardziej klasyczny (u cabrinhy jest recoil z 'wygodniejszą' regulacją niż taśmy , ids) - czy w porównaniu do tego co daje cabrinha nie jest to uboższe rozwiązanie? (czy może tylko dobry marketing cab., bo i taką opcję zakładam)
Brak one pump :( Zaglądałem do Twojego sklepu, cena nieco ponad 3000 ;) ale i tak podobnie do propozycji cabrinhy :)

Hmm czy Kahoona i jakakolwiek delta się nadaje do newschool, o tym była osobna dyskusja, nie do końca zgodna zgodna z opinią producenta. W ogóle nie zawsze warto czytać oferty tego typu, bo są nastawione mocno marketingowo, co zrozumiałe. Kahoona W OGÓLE nie ma nic wspólnego z C - są mniej więcej tak porównywalne jak samochód sportowy i bus - do czego innego po prostu. Brak one pump zaliczyłbym na plus :idea:

Z mojej strony mogę zaproponować również deltę, Evo 12 m, w cenie w okolicach 4000 - oferty i pytania jak zwykle na priv.

Pzdr

kowalm
Kontaktowanie:

Post10 cze 2011, 20:14

Kruq: większa ilość tub poprzecznych na pewno zmienia charakterystykę latawca, ale na tym poziomie rozwoju nowych kite'ów relaunch przestałbyć problemem w większości latawców "normalnych" firm :) - może i jest on minimalnie trudniejszy w crossbow niż convert, ale dalej pozostaje łatwy :idea:
Ma on dosyć duże AR więc zapewne dzięki ilości tub ma lepszą stabilność przy swojej "podłużności" - czy to coś więcej daje, nie dam sobie głowy uciąć.
Na pewno ostrzenie, dolny zakres, stabilność, "wygar" do góry oraz hangtime to jego główne zalety, choć nie jedyne :wink:

Wróć do „Pierwsze Kroki”