piasek w balonach

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
mk

Post19 sie 2003, 09:11

cześć
wczoraj wyciągnąłem balona z komory głównej i wewnątrz spostrzegłem mordercze ziarenka piasku :twisted: . Głowiłem się jak się ich pozbyć, próbowałem wysypać przez wentyle ale nie dało to rezultatu. W końcu wpadłem na pomysł i użyłem odkurzacza i słomki do picia. Najpierw przez potrząsanie końcami balonu skierowałem ziarenka do środka pod wentyle (balon napompowany), nastepnie włożyłem słomkę częściowo do środka przez wentyl i połączyłem ją przy pomocy dłoni do rury odkurzacza, ziarenka dało się pięknie wyssać. Dodatkowo można regulowac ciąg zestawu dłonią zamykając ją lub otwierając. Polecam ten sposób.

Dr Eutanator

Post19 sie 2003, 09:31

gratuluje inwencji i kreatywności w podejściu do problemu

sprawa z tym piachem jest rzeczywiście istotna, mój jeden znajomy poprzebijał sobie balony, bo jak najdzie tam piachu to łatwo poprzecierać delikatną strukturę

osobiście wręcz maniakalnie podchodzę do czystości pompki - ostatnio niechętnie też ją pożyczam, bo nie mam pewności, czy ktoś nie właduje jej do piachu - chyba będę zaberał teraz ze sobą dwie - jedna do pożyczania, druga tylko do mojego użytku. :P

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post20 sie 2003, 08:49

Dobre sobie!A co z tymi ktorzy plywaja glownie po morzu?Niemozliwym jest poskladanie latawca tak zeby go nie upiaszczyc .A wyciagznie balonow za kazdym razem po plywaniu tez nie wchodzi w gre :shock: .
Czy wiecie gdzie mozna kupic balony do Fona :lol: - pytam powaznie-bo swoje tak zapiaszczylem ze tylko czekac jak zaczna puszczac :?:

Dr Eutanator

Post20 sie 2003, 08:52

z tego co zauważyłem, ogólnie jest poważny problem z kupnem balonów, praktycznie do każdego latawca. Jedynie chyba posiadacze LOOPów nie mają z tym problemu. Jest więć nisza na rynku do zajęcia i jakoś nikt sie tym nie zajął...

Awatar użytkownika
Cinek
Deska: Nobile
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post20 sie 2003, 11:00

[quote="Dr Eutanator"]gratuluje inwencji i kreatywności w podejściu do problemu

mój jeden znajomy poprzebijał sobie balony, bo jak najdzie tam piachu to łatwo poprzecierać delikatną strukturę

Chyba wiem Łukasz, o którego znajomego Ci chodziło :oops: Faktycznie balony wyglądały jak sito i nadawały się tylko do wymiany ! Po tamtym incydencie, przed każdym pompowaniem balonów, dmucham pompką kilka razy w powietrze :idea: .... i spluwam przez lewe ramię :twisted: chyba pomaga !

Dr Eutanator

Post20 sie 2003, 11:10

zastanawiam sie czemu nikt nie wpadła na pomysł żeby wstawić na początku i na końcu rurki od pompki jakieś sitko

Awatar użytkownika
rolnik

Post20 sie 2003, 11:13

Dobra !Tylko jak sie mowi o loopie to kazdy patrzy w niebo .Nie wiem czy to chodzi o wpadke z 2002 roku :? Mimo wszystko musi byc jakis dostep do "czesci " skoro sa dystrybutorzy danej marki na Polske.Koszty to inna sprawa ale jak ktos potrzebuje to co?

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post21 sie 2003, 16:54

rolnik pisze:Dobra !Tylko jak sie mowi o loopie to kazdy patrzy w niebo .Nie wiem czy to chodzi o wpadke z 2002 roku :? Mimo wszystko musi byc jakis dostep do "czesci " skoro sa dystrybutorzy danej marki na Polske.Koszty to inna sprawa ale jak ktos potrzebuje to co?

No tak to już jest z polaczkami :( . Szkoda że nikt nie pamięta wpadek teraz przodujących firm w produkcji latawców ( Naish, Cabrinha, Wipika).Mieli oni dużo poważniejsze w skutkach wpadeczki.

Myślę że loop jeszcze wróci do łask. Cena wielu przyciągnie.

W przypadku Loopa płacisz za latawiec a nie za cały sponsoring i marketing droższych firm.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 maja 2004, 11:41

zak pisze:
rolnik pisze:Dobra !Tylko jak sie mowi o loopie to kazdy patrzy w niebo .Nie wiem czy to chodzi o wpadke z 2002 roku :? Mimo wszystko musi byc jakis dostep do "czesci " skoro sa dystrybutorzy danej marki na Polske.Koszty to inna sprawa ale jak ktos potrzebuje to co?

No tak to już jest z polaczkami :( . Szkoda że nikt nie pamięta wpadek teraz przodujących firm w produkcji latawców ( Naish, Cabrinha, Wipika).Mieli oni dużo poważniejsze w skutkach wpadeczki.

Myślę że loop jeszcze wróci do łask. Cena wielu przyciągnie.

W przypadku Loopa płacisz za latawiec a nie za cały sponsoring i marketing droższych firm.

KOSZTY wkładów to jedna sprawa ( choć czasem w zachodnich latawcach dobijają one do cen kiteów z drugiej ręki..) ALE
CZAS jest jeszcze istotny - serwis zachodniego latawca może potrwać ..do końca sezonu:(

- A CZEMU NIKT się nie zajął produkcją?
odp: spróbuj TY, to się dowiesz:)
serio: chłopaki z LOOPa, gdyby nie robili tego z PASJI , sami nie pływali i JESZCZE póki co DOKŁADALI do interesu - to byśmy nie mieli polskich latawców.
Konkurencyjnych cenowo i ..dość niezłych:)
JA nie patrzę w niebo gdy rozmowa jest o LOOPach - chyba ża akurat jestem podpięty:)
Nie jest łatwo dobrać materiały, klejenia, zgrzewanie
Nie ma chyba firmy która nie miałaby z tym problemów?
A piasek?
faktycznie zawsze trza pieczołowicie wydmuchać pompkę - tak z minutę w eter..
JAK usunąć?
Mniemam że masz jakieśu dziwnione zawory??
Bo zazwyczaj wystarczy kilka razy napompować kite na słońcu i spuścić - żeby usunąć wilgoć i potem wysypać po prostu przez zawory
Ale fakt że niektóre zawory mają systemy utrudniające to..

A wracając do LOOPów - czy KTOŚ z Was zauważył że te latawce prawie w ogóle NIE ROZWALAJĄ SIĘ?
Nie pękają na materiale.
Zdarza się ze SZWY puszczą - ale za grosze zszyje Wam to każdy żaglomistrz, TAK że nie będzie widać NIC:)
CO WY NA TO??
A co do kondonów LOOPa - w zeszłym sezonie nie mieliśmy w szkole z nimi problemów - jeśli chodzi o wytzrymałość materiału
(ciężko w rękach rozerwać:) jednak niektóre modele miały za mocno dogrzane wentyle - i tam powstawały niekiedy małe dziurki
ALe na szczęście serwis LOOPa działa BŁYSKAWICZNIE!
:)
CO WY NA TO??

Awatar użytkownika
rolnik

Post09 maja 2004, 19:23

Sciema!!!! :twisted: na wiosne chlopaki rozwalili nowego loopa 2004(ala gastra) poszedl wzdloz obok 3 tuby - ale to o niczym nie swiadczy - wykonane sa naprawde ok.Pozdrawiam

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2004, 19:36

Dobra , dobnra wiadomo, ze Cabrinha miała wpadke w 2001 ale kazdy kto sie do nas zgłosil dostał nowe , bezawaryjne komory i wymienialismy mu je czesto wałsnorecznie.

NAtomiast zastanawia mnie fakt, ze za kązdym razem jak przejeżdzam obok albatrosa, to widac jakies takie długie przezroczyste węże :wink:

Dlatego nie wiem juz...
albo w nowych kajtach komory nie sa okey
albo z ta wymiana komor do satrych latawców nie jest tak pieknie jak wiele osób pisze :?:

Awatar użytkownika
rolnik

Post09 maja 2004, 19:54

O wymianie balonow nie chcialem juz pisac :wink:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post10 maja 2004, 00:07

rolnik pisze:Sciema!!!! :twisted: na wiosne chlopaki rozwalili nowego loopa 2004(ala gastra) poszedl wzdloz obok 3 tuby - ale to o niczym nie swiadczy - wykonane sa naprawde ok.Pozdrawiam

słuchaj - to że VOLVO jest najbezpieczniejszym samochodem na świecie nie znaczy ze mozesz się nim rozpedzic dwie paki i puknąć w drzewo..
...mówię, ze w działalności szkoły PRAWIE WSZYSTKIE rozdarcia szły po szwie
i nie zarzucaj mi ściemy..
chyba ze WIECEJ dawałeś na LOOPach :)
??
cH - NIE wiem CO za węże bywają na albatrosie - bo dawno tam nie byłem, myślałem że wspominałem na spotkaniu PZKite??:)

pozdro

Awatar użytkownika
rolnik

Post10 maja 2004, 08:51

Pytales wiec odpowiedzialem 8) .Doswiadczen z loopem nie mam zadnych plywam na innych latawcach .Albo masz szczescie albo na rynek puszczaja buble a do szkolek dobre latawce,bo wszyscy moi znajomi mieli lub maja problem z balonami i nie jest z serwisem tak kolorowo.

[A wracając do LOOPów - czy KTOŚ z Was zauważył że te latawce prawie w ogóle NIE ROZWALAJĄ SIĘ?
Nie pękają na materiale.
CO WY NA TO??
[quote][/quote]

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post10 maja 2004, 10:36

fakt, że w szkole była większość NOWYCH latawców - a nowy materiał TRUDNO podrzeć
w każdym razie piszę jak było
szkoliłem też na innych sporo - nie bede wymieniał marek bo nie o to chodzi - ale są dwie które rozrywają się przy pierwszym, no: drugim mocniejszym uderzeniu w wodę:(
(są to drogie markowe kajty)
a serwis balonów??
..która firma nie ma z tym problemów??
wyobraź sobie ze nie ma z tym kłopotu i ..tabuny ludzi ciągną do Ciebie po nie:)
..tak było..
pozdro!

Wróć do „Forum Główne”