UBEZPIECZENIE NA WYJAZD ZAGRANICZNY

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
robertdr
Deska: biały Yamay
Latawiec: trzy gabrysie
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2012, 22:33

Witajcie poniżej link do pliku, gdzie porównałem kilka firm i ich warunki pod kątem wyjazdu na kite, narty itp. Wiem, że niektórzy planują wyjazd na weekend majowy, tak wiec wrzucam to co zrobiłem, a resztę uzupełnię do końca tygodnia. W razie pytań służę pomocą - piszcie.
Kilka uwag na początek:
1.to czego nie uzupełniłem albo nie jest zapisane w OWU, albo jest niejasne i muszę dopytać, albo...już byłem zmęczony - uzupełnię, chyba że będzie mało istotne
2.wyjeżdżając z osobami, które jadą turystycznie kupujcie oddzielne polisy - po co płacić zwyżkę za wszystkich
3. jadąc z osobami które nie są waszą rodziną (chłopakiem, dziewczyną, bratem, żoną.....dziadkiem) kupujcie oddzielne polisy - chociaż są tańsze za grupę, to wszyscy mają wyłączenia szkód wyrządzonych osobom z tej samej polisy. Rodzina z zasady jest wyłączona, więc wtedy można razem, bo taniej chyba że - pkt2
4. jeżeli kupicie polisę bez rozszerzeń np. o sporty ekstremalne, a na wyjeździe napadnie was chęć popływania za motorówką ze spadochronem (tylko przez 5 minut) to w razie szkody nie ma odpowiedzialności ani za koszty leczenia, ani OC, ani inne
5.nie ma cen bo te mnie nie interesują - ja kupuję ochronę, nie papierek
6. kupując wycieczkę często dostajecie ubezpieczenie gratis - często bardzo okrojone, z niskimi sumami - pytajcie o OWU (ogólne warunki ubezpieczenia) - w razie wątpliwości piszcie, jak bedę dostępny przeczytam i podpowiem
7. podstawowa zasada - im dalej jedziecie, tym wyższa powinna być suma kosztów leczenia
i ostatnie
jak będziecie mieli szkodę zanim wszystko opowiecie ubezpieczycielowi (macie określony czas na zgłoszenie) napiszcie - czasami to samo powiedziane inaczej może nie być objęte ochroną :D

http://www.sendspace.pl/file/fe09525323d069481ce0229

pozdrawiam
Robert

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post25 kwie 2012, 10:43

piękne podsumowanie Link 4, he, he... :thumbsup:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post25 kwie 2012, 11:42

Brakuje chyba najpopularniejszego Signal Iduna

robertdr
Kontaktowanie:

Post25 kwie 2012, 21:22

Smokie pisze:Brakuje chyba najpopularniejszego Signal Iduna

dosmaruję i jeszcze kilka, ale dajcie pomieszkać :D

pozdrawiam
R

robertdr
Kontaktowanie:

Post25 kwie 2012, 21:29

Jeszcze jedna uwaga:
ta tabelka jest na wyjazd za granicę -TYLKO i dotyczyło zarówno OC w życiu prywatnym jak też ubezpieczenie mienia, sprzętu i kosztów leczenia.
Drugie zestawienie wrzucone w innym miejscu dotyczyło OC - każda firma ma kilka produktów, które się jakoś zazębiają, dlatego ważne jest również jak się dane ubezpieczenie nazywa. nie można generalizować, że w tej firmie zawsze jest odpowiedzialność, a w innej nie - patrzcie na konkretne produkty.

pozdrawiam
R

Awatar użytkownika
kriski
Deska: su-2
Latawiec: rebel, convert
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post24 maja 2012, 11:15

Dostałem dziś ofertę ubezpieczenia na wyjazd na KOS 14 dni.
Parametry:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/P ... directlink

Szczegółowe warunki polisy pod linkiem
http://www.ptu.pl/download/prod/59018.pdf

Zastanawiam się czy ktoś się u nich ubezpieczał, z tego co wyczytałem wygląda że nie ma wyłączeń kite'a.
Oprócz tego ubezpieczają sprzęt na 10 tys zł (nie obejmuje kradzieży z plaży:D)

Waham się bo trochę drogo - 190 zł za 2 tygodnie

robertdr
Kontaktowanie:

Post24 maja 2012, 14:53

Jeżeli zgodnie z załącznikiem, który pokazałeś masz zapłacona zwyżkę za soprty wysokiego ryzyka, to jest odpowiedzialność (zwyżka opisana w par.3 ust 3 ppkt 8)
Drogo??? - to "poklosie' eskapad i wybrykow co poniektórych naszych kolegów :D i ich medialnego rozgłosu
Dobre OC bo bez podlimitów. Jasno opisane że oni zaplaca za szpital jak bedziesz potrzebował (niektórzy piszą o refundacji i czasami kaza zapłacić samemu, a później oddają), w razie czego (nie życzę) zbieraj rachunki za wszystko, te z apteki też bo muszą przekroczyć 20E

swoja droga śmieszna definicja bójki :doh: i uważaj na alkohol, bo podaja precyzyjnie do ilu wolno (w niektorych firmach piszą "pod wplywem' a to np. w niektórych państwach europy jest 07 promila)
Pamietaj o par 10 - obowiązki ubezpieczajacego, szczególnie ust 9 (cały) i 10

pozdrawiam
Robert

Awatar użytkownika
kriski
Deska: su-2
Latawiec: rebel, convert
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post25 maja 2012, 07:13

dzięki za info, wykorzystam...

noone
Postawił piwka: 8 razy

Post03 lip 2013, 10:47

Cześć.

Ten plik udostępniony w pierwszym poście przez robertdr na sendspace jest już niedostępny. Czy ma ktoś jego kopię? A może jakieś nowe, aktualne informacje o dobrym ubezpieczeniu na uprawianie kitesurfingu za granicą?

Awatar użytkownika
Sonix
Deska: SU-2
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 32 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post03 lip 2013, 11:39

Zobacz sobie ofertę na planeta młodych.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Wróć do „Forum Główne”