Light Wind Kite... tylko jaki?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
Winnie the Pooh
Deska: SU2 BIG FOOT
Latawiec: Slingshot Rally 14m
Kontaktowanie:

Post13 maja 2012, 14:53

rozwin sie czlowieku a bit...

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post13 maja 2012, 15:04

Winnie the Pooh pisze:rozwin sie czlowieku a bit...

Dla mnie lepiej mieć set jednego latawca, bo będziesz do niego przyzwyczajony i będzie Ci się łatwiej na nim wszystko robiło. Jak często zmieniasz latawiec to się musisz przyzwyczajać, często np. nowe tricki nie wchodzą na innym sprzęcie. Set latawców z kilku modeli ma dla mnie ma sens tylko, jeśli kupujemy jakiś latawiec typowo pod konkretne zastosowanie jak np. założenie, że potrzebuję Turbine na słaby wiatr albo RPM do kiteloopów. Jeśli chcesz się bawić we freeride czy tym bardziej trening freestyle to dla mnie lepiej mieć jeden latawiec w kilku rozmiarach niż 3 różne, bo jest po prostu łatwiej. Dodatkową sprawą jest to, że latawce mają różne zakresy wiatrowe np. Rally ma bardzo dobry dolny zakres (podobno, bo tego latawca w życiu w rękach nie miałem), RPM już niekoniecznie. Przez to jest ciężej dobrać odpowiednią rozmiarówkę, bo nie wiesz czy przeskok 3m z jednego na drugi będzie identyczny zakresowo jak przeskok przy jednym modelu.

Awatar użytkownika
Winnie the Pooh
Kontaktowanie:

Post13 maja 2012, 20:14

jedi1 pisze:
Winnie the Pooh pisze:rozwin sie czlowieku a bit...

Dla mnie lepiej mieć set jednego latawca, bo będziesz do niego przyzwyczajony i będzie Ci się łatwiej na nim wszystko robiło. Jak często zmieniasz latawiec to się musisz przyzwyczajać, często np. nowe tricki nie wchodzą na innym sprzęcie. Set latawców z kilku modeli ma dla mnie ma sens tylko, jeśli kupujemy jakiś latawiec typowo pod konkretne zastosowanie jak np. założenie, że potrzebuję Turbine na słaby wiatr albo RPM do kiteloopów. Jeśli chcesz się bawić we freeride czy tym bardziej trening freestyle to dla mnie lepiej mieć jeden latawiec w kilku rozmiarach niż 3 różne, bo jest po prostu łatwiej. Dodatkową sprawą jest to, że latawce mają różne zakresy wiatrowe np. Rally ma bardzo dobry dolny zakres (podobno, bo tego latawca w życiu w rękach nie miałem), RPM już niekoniecznie. Przez to jest ciężej dobrać odpowiednią rozmiarówkę, bo nie wiesz czy przeskok 3m z jednego na drugi będzie identyczny zakresowo jak przeskok przy jednym modelu.

nie wiem...ale ten set wydaje sie idealny dla mnie.i napewno lepszy niz trzy Rally i wiem ze dam rade i ty tez bys dal :naughty:

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post13 maja 2012, 20:32

To jak jestes taki pewny swojego zdania, to po co sie innych o porade pytasz skoro i tak wiesz lepiej :?:

Nawet robiac za 'adwokata diabla' lepiej byc bardziej uprzejmym, w szczegolnosci, ze kolega chce Ci pomoc.

Awatar użytkownika
Winnie the Pooh
Kontaktowanie:

Post13 maja 2012, 21:28

chcialem sie poprostu upewnic w moim przekonaniu.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2012, 02:58 przez Winnie the Pooh, łącznie zmieniany 1 raz.

alien5
Deska: 50fifty/XTR
Latawiec: Kahoona/Taboo
Kontaktowanie:

Post14 maja 2012, 10:16

Winnie the Pooh pisze:chcialem sie poprostu upewnic w moim przekonaniu,a ty juz szukasz problemu polaczku :lol:

Czyli na razie nie upewniłeś się, gdyż opinie kolegów z forum są rozbieżne z Twoimi...

Set różnych latawców ma sens tylko wtedy, kiedy jest świadomie dobrany przez użytkownika i każdy latawiec ma swoje przeznaczenie.
Jeżeli chcesz różne latawce tylko dlatego żeby było kolorowo i wesoło, to życzę powodzenia :thumbsup:

airman
Deska: FLYBOARDS
Latawiec: FLYSURFER
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post14 maja 2012, 13:24

Wracając do tematu latawców na słaby wiatr, wklejam filmik z piątkowego pływania w centrum Polski (zalew Jeziorsko)
Wiatr 5-10 węzłów. Latawiec FLYSURFER SPEED3 21

phpBB [video]

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post14 maja 2012, 15:39

pewnie miałeś zapiaszczony wiatromierz :PPP :D żartuję.

Ciekawa parolotnia - Jak to wpadnie do wody to ilu węzłów potrzeba żeby wstało ? tak szczerze ?

airman
Kontaktowanie:

Post15 maja 2012, 08:12

... dobre 6 węzłów wystarczy

Awatar użytkownika
Kisiel
Deska: CzaplaKiteboards :D
Latawiec: North/Cabrinha/Flysurfer
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 14 razy
Kontaktowanie:

Post15 maja 2012, 11:08

zarąbisty filmik ;) oto co robi 21 metrów :thumbsup:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post15 maja 2012, 11:20

Airman będziesz miał jakąś dużą komórkę do testów w okolicy Trójmiasta?

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post15 maja 2012, 22:17

..W TEMACIE - ze słabowiatrowych BEST ma również sporo do zaoferowania:

na czele z HYBRYDĄ BOW/OPEN-C BEST TS 17m2 - który ma bardzo dobre feedbacki na forach

Obrazek

osobiście na tym rozmiarze TS nie pływałem - więc za siebie się wypowiedzieć nie mogę
ale klienci którzy go sobie od nas wzięli - są nader zadowoleni z dołu
ja mam porównanie z MEDIUM i SMALL TSami - a te dół mają przeciętny - za to górę wyyywiindowaną..
jednak LARGE czyli 17tka i 15tka są robione jako ZUPEŁNIE ODRĘBNIE PROJEKTOWANE latawce :idea:
a nie jak to bywa niemal zawsze - projektowane w rozmiarze pośrednim np 10m2 - i jako IDENTYCZNE skalowane do większych i mniejszych
podobnie jak SMALL TS (4 i 5,5) są inne od MEDIUM TS - z nastawieniem na jeszcze lepszą góręzakresu i stabilność w mocarnym wietrze

kolejna jest legendarna już BEST Kahoona, która jak to BARDZO udana DELTA górę ma genialną, na tyle że produkcja rozmiaru większego niż 13,5 nie znajduje uzasadnienia :]
tu góra, jak to w deltach nie jest wybitna - nie spotkałem jeszcze latawca który OBA zakresy miałby na najwyższym poziomie i ..raczej takiego nie ma..
w ogóle Kahoony ze względu na dolny zakres mają oznaczenia połówkowe - co oznacza że 13tka ciągnie jak 14tka w dolnym zakresie - toteż mianują ją 13,5..

Obrazek

no i ostatni z mocnych słabowiatrowych jest GP, C-shape , który jest moim prywatnym wyborem, po kilku latach owocnego ujeżdżania BEST Yargi :]

Obrazek

jak na C - dół ma genialny, czego nie mogę powiedzieć o górze ;/ ..a szkoda, bo w C - wolałbym chyba GÓRĘ
tzn najlepiej w 7, 9 , 11 góę i w 13tce dół :wink:

tyle w temacie słabowiatrowości w ofercie BEST KITEBOARDING 2012 :]

pzdr

airman
Kontaktowanie:

Post16 maja 2012, 09:26

jedi1 pisze:Airman będziesz miał jakąś dużą komórkę do testów w okolicy Trójmiasta?

Już niedługo w kite.pl będzie obecny Speed3 21

A nasza ekipa powinna zawitać na weekend "Boże Ciało"

mazar
Postawił piwka: 9 razy

Post16 maja 2012, 10:15

a jak to jest na takim Speedzie 21 jak nagle dowali w szkwale dwadzieścia kilka kts ?

Awatar użytkownika
Kisiel
Deska: CzaplaKiteboards :D
Latawiec: North/Cabrinha/Flysurfer
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 14 razy
Kontaktowanie:

Post16 maja 2012, 10:22

mazar pisze:a jak to jest na takim Speedzie 21 jak nagle dowali w szkwale dwadzieścia kilka kts ?

wtedy musisz martwić się że wizy do Rosji nie masz.. to raz a dwa ..raczej u nas się nie zdarzają a przynajmniej ja nie pamiętam aby w Łebie ( tu gdzie mieszkam i pływam najwięcej ) taki szkwał miał miejsce z około 8-10 węzłów do powiedzmy 20.. szybciej pływając na 9ce przy 25 węzłach dostaniesz szkwał 38 węzłów niż z 8-10 do 20 ... w sumie takie pytanie jak zadałeś można zadać do każdego rozmiaru ... co wtedy ?? wtedy to system bezpieczeństwa albo całkowite wypięcie i nadzieja że latawiec niedaleko na brzegu się zatrzyma lub jakiś turistas złapie ufo na brzegu ;)

Wróć do „Recenzje & Opinie”