SLINGSHOT RPM

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2012, 21:54

Pisząc początkujący miałem na myśli osobę, która już pływa a nie stawia pierwsze kroki. Czyli posiadanie umiejętności minimum II stopnia IKO + proste skoki.
To prawda latawiec jest bardzo szybki, a skoki nie są aż tak trudne - trzeba zaciąć ale nie tak jak np w typowym C np Naish Torch.
A start z wody jest banalnie prosty, i osoba, która dopiero zaczyna tzn stawia pierwsze kroki bez problemu poradzi sobie z tym (sprawdzone).

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2012, 22:27

o czy ty piszesz :?: :doh: chyba nie o RPM'e . Restart z wody jest banalnie prosty .Bez problemu nawet na wstecznym biegu jesli masz technikę . Ja w 2011 uczyłem syna 9 lat na tym latawcu i jakoś nie miał problemu a to przecież dziecko nie dorosła osoba radził sobie doskonale .Nawet przez chwilę nie miał problemu z wystartowaniem latawki ( jak wiało )

jedi1 pisze:
przemjas pisze:dlaczego?
Moim zdaniem latawiec jest przewidywalny, i dużo przebacza błędów.
To że jest to tzw OpenC nie przekreśla go dla początkujących

1) jest bardzo szybki w ustawieniu "z worka" (12tka RPM jest dużo szybsza od 11 Fuel :!: ). Wiem, że można go spowolnić, ale wtedy latawiec siedzi głębiej w oknie, co dla początkujących oznacza chociażby gorsze ostrzenie czy też mniejszą tolerancję na szkwały
2) skakanie na nim wymaga bardzo dobrej techniki wybicia z krawędzi i machnięcia latawcem (jak na C). Dużo osób jak się przesiada z bowów to potem nagle się dowiaduje na tym latawcu, że nie potrafi skakać.
3) to nie jest latawiec typu park&ride, sam start z wody wymaga już opływania

RPM jest fajnym latawcem, ale dla osoby, która potrafi sama zdecydować, że ten latawiec jest dla niej.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2012, 22:31

wenzel pisze:o czy ty piszesz :?: :doh: chyba nie o RPM'e . Restart z wody jest banalnie prosty .Bez problemu nawet na wstecznym biegu jesli masz technikę . Ja w 2011 uczyłem syna 9 lat na tym latawcu i jakoś nie miał problemu a to przecież dziecko nie dorosła osoba radził sobie doskonale .Nawet przez chwilę nie miał problemu z wystartowaniem latawki ( jak wiało )

jedi1 pisze:
przemjas pisze:dlaczego?
Moim zdaniem latawiec jest przewidywalny, i dużo przebacza błędów.
To że jest to tzw OpenC nie przekreśla go dla początkujących

1) jest bardzo szybki w ustawieniu "z worka" (12tka RPM jest dużo szybsza od 11 Fuel :!: ). Wiem, że można go spowolnić, ale wtedy latawiec siedzi głębiej w oknie, co dla początkujących oznacza chociażby gorsze ostrzenie czy też mniejszą tolerancję na szkwały
2) skakanie na nim wymaga bardzo dobrej techniki wybicia z krawędzi i machnięcia latawcem (jak na C). Dużo osób jak się przesiada z bowów to potem nagle się dowiaduje na tym latawcu, że nie potrafi skakać.
3) to nie jest latawiec typu park&ride, sam start z wody wymaga już opływania

RPM jest fajnym latawcem, ale dla osoby, która potrafi sama zdecydować, że ten latawiec jest dla niej.

Miałem na myśli start z wody z deską (stanięcie na deskę), które naprawdę jest dużo łatwiejsze na latawcach przewidzianych dla początkujących, a nie restart latawca :naughty:

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2012, 22:35

start z wody z deską jest równie banalny jak restart z wody.

kite24.pl
Kontaktowanie:

Post09 maja 2012, 22:35

a co to zmienia ?
jedi1 pisze:
wenzel pisze:o czy ty piszesz :?: :doh: chyba nie o RPM'e . Restart z wody jest banalnie prosty .Bez problemu nawet na wstecznym biegu jesli masz technikę . Ja w 2011 uczyłem syna 9 lat na tym latawcu i jakoś nie miał problemu a to przecież dziecko nie dorosła osoba radził sobie doskonale .Nawet przez chwilę nie miał problemu z wystartowaniem latawki ( jak wiało )

Miałem na myśli start z wody z deską (stanięcie na deskę), które naprawdę jest dużo łatwiejsze na latawcach przewidzianych dla początkujących, a nie restart latawca :naughty:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2012, 22:49

wenzel pisze:a co to zmienia ?
jedi1 pisze:

Wenzel, ale o co chodzi? Nie przeczę, że się nie da nauczyć na RPM, owszem da się. Nie przeczę, że są trudniejsze latawce. Ale uważam, że polecania początkującym tego latawca jest trochę nie na miejscu, kiedy mogą sobie kupić ot choćby Rally, który będzie dużo łatwiejszy i starczy typowej osobie na długo.

Jeśli definiujemy początkującego jako osobę, która już coś tam skacze i potrafi przetestować latawiec m.in. w tym względzie, to ok, ale tego nie sprecyzował przemjas.

Dla mnie początkujący to osoba zaraz po kursie, która ćwiczy pływanie pod wiatr i zwroty i chce kupić sprzęt dla siebie.

RPM dla mnie to świetny latawiec dla średnio-zaawansowanych i zaawansowanych, którzy chcą iść dalej do przodu. Tyle ode mnie w temacie.

Awatar użytkownika
dobry-ziom
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 08:19

jedi1 pisze:1) jest bardzo szybki w ustawieniu "z worka" (12tka RPM jest dużo szybsza od 11 Fuel :!: ). Wiem, że można go spowolnić, ale wtedy latawiec siedzi głębiej w oknie, co dla początkujących oznacza chociażby gorsze ostrzenie czy też mniejszą tolerancję na szkwały

czyli lepszy dla poczatkujacych bedzie Fuel niz RPM? Oczywiscie zart....
Uwierz mi ze Szybszy latawiec dla osoby czy to na kursie czy swiezo po jest problemem hmmm... przez pierwsze 5 minut? Serio... Szkoli sie przeciez na roznych latawcach w roznych warunkach.

jedi1 pisze:2) skakanie na nim wymaga bardzo dobrej techniki wybicia z krawędzi i machnięcia latawcem (jak na C).

mowisz oczywiscie o skokach unhooked? Bo jesli tak to na ustawieniach wakestyle latawiec ma kopa z krawedzi jak nie jeden C-shape.

pzdr

maski.

Post10 maja 2012, 08:37

nie generalizujmy,
równie dobrze można napisać, że dla początkującego to trzeba taaaką deskę... tylko ilu będzie jej potrzebowało dłużej niż tydzień
większość nie kupuje latawca na tydzień czy dwa,
wiele osób decydując się na kite (na naukę) zna swoje możliwości fizyczne mentalne i wie jaki kierunek je interesuje
nie widzę powodu dlaczego osoba czująca w sobie potencjał nie powinna wbijać się w RPM'a czy inny o podobnej charakterystyce.
oczywiście dla freerajderów bez ciśnienia będzie lepiej na Rally 'im albo podobnym ale nie popadajmy w histerie i nie utożsamiajmy open C z C shape 'em
wezel uczył bez problemów na RPM'e 9cio letniego syna, ja obsługuję z zadowoleniem siebie, pierwsze kroki stawia syn, żona korzysta też z tego samego setu bardzo freerajdowo i nie zauważyłem żeby ktoś narzekał.

Po za tym,
12 Rpm jest szybszy od 11 Fuelka ?
mam zupełnie inne odczucia.

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 08:39

to tak dorzucę oliwy do ognia, pod kątem szkoleniowym :wink: w MuiNe, które jest przecież nie za łatwym spotem dla początkujących/zupełnie świeżaków, jedna szkoła tylko na RPM-ach uczyła. Mi też nie raz zdarzyło się na nim szkolić i nie przypominam sobie szczególnie większych problemów, a wręcz przeciwnie, latawiec ten zawsze się kursantom podobał. W każdym razie jeśli ktoś chce z założenia myśleć o rozwijaniu się szybko, dalej niż freeride, to jak najbardziej może uczyć się od razu na tym latawcu - a nawet jest to wskazane.

pozdrawiam

stiv a

kite24.pl
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 11:36

kolorki RMP 2012
Obrazek

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 13:34

brak białego z niebieskim :(

kite24.pl
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 13:36

zaraz dorobimy :wink: już szyjemy :D
onzo pisze:brak białego z niebieskim :(

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post10 maja 2012, 14:10

hehe dobra. Ale i tak nie kupię- mam 2011 i na razie mi wystarcza ;)

Awatar użytkownika
Winnie the Pooh
Deska: SU2 BIG FOOT
Latawiec: Slingshot Rally 14m
Kontaktowanie:

Post21 maja 2012, 06:23

czyli lepszy dla poczatkujacych bedzie Fuel niz RPM? Oczywiscie zart....
Uwierz mi ze Szybszy latawiec dla osoby czy to na kursie czy swiezo po jest problemem hmmm... przez pierwsze 5 minut? Serio... Szkoli sie przeciez na roznych latawcach w roznych warunkach.
:thumbsup:

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post21 maja 2012, 09:17

Jedniemu chodzilo o skoki w haku. Inaczej sie skacze na C, inaczej na rpm a inaczej na. czyms takim jak np. edge. Na RPM da sie szkolic, bo da sie szkolic na wszystkim.

P.S. Slyszalem opinie, zena fuelu latwiej sie skacze przez zenit niz na RPM ;)

Wróć do „Recenzje & Opinie”