Nauka Freestyle

Forum dla początkujących
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2012, 11:14

cześć

nie wiem GDZIE to wrzucić - czy w kto/gdzie/kiedy czy w pierwsze kroki.. mniej tow sumie ważne :hand:

dostaję sporo zapytań podobnych temu:

Witam
Interesuje mnie kurs indywidualny, nauka troszkę bardziej niż podstawowych trików. Gdybym zapisał się na taki kurs u Ciebie to uczyłby mnie Twój instruktor czy Ty osobiście? jakie są stawki godzinowe?
pozdrawiam

moja odpowiedź akurat na TO konkretnie pytanie:

"cześć

generalnie uczą instruktorzy

ja prowadzę teorie z poczatkujacymi co kilka dni (w tym w każdą sobotę o 10:00 )

lub ucze grupy freestyle na wyjazdach

ale jesli bardzo chcesz - mogę Ciebie pouczyc

z doświadczenia - KURS freestyle nie ma zbyt wielkiego sensu - godziny indywidualne dużo bardziej

w ciągu 1 godziny - nawet mając pod sobą 3-4 osoby - można przekazać tyyylee tipów że Ci na tydzien ćwiczenia wystarczy, serio..

godzina indywidualna to koszt 130 pln

największy sens ma wtedy , gdy warunki sa optymalne - nie za słabo - nie za mocno - tak miedzy 16-25 wezłów (zaleznie na jakim poziomie masz sie uczyc) - bo jesli wpietym - to i mocniej moze byc.."

Obrazek

i teraz ogólnie:

na ostatnim naszym wspólnym wyjeździe WAKE.PL & KITE.PL (jednym z wielu) do Brazylii
nieco przez "przypadek" zaczęliśmy wspólne ze Świstakiem SZKOLENIA FREESTLE

Obrazek

przez przypadek - bo nie było jak zwykle zbyt wielkiego zainteresowania ..ALE.. po jednej z lekcji indywidualnych, którą wziął sobie jeden z kursantów
okazało się , że w ciągu godziny nauczył się TYLE - że ..poszła fama wieczorna i ..nazajutrz mieliśmy DWIE przepełnione :doh: grupy na zajęcia freestyle
..więcej nie chcieliśmy - bo ..też czasu na ćwiczenia własne potrzebujemy :hand:
grupy ćwiczebne optymalnie liczyły po 6 osób - z podziałem na zbliżone umiejętności - by się też wzajemnie napędzać i w ciągu godziny każdy dostawał tyyle wskazówek, poprawek, tipów, rad + pokazów wykonania - że często w tym czasie uczył się kilku nowych trików (na początku idzie to dość szybko) a co najmniej jednego - dwóch :idea:

nie wiem czy w Polsce JEST to do zrealizowania - ze względu na
a) nieprzewidywalność i zmienność wiatru
b) brak kumulacji kilku osób w jednym miejscu i czasie co ma miejsce na wyjazdach właśnie

w każdym razie - polecamy tego typu naukę, bo okazuje się, że często ludzie pływający po grubych kilka lat (np 6 :doh: ) ..raily nie umieją :pray:
a to już poziom opływania, by dużo grubsze tematy ćwiczyć.. :naughty:
i okazuje się, że raptem kilka podstawowych porad wystarcza, by "się otworzyć" i "rozwiązać swój worek z trikami" :wink:
sam po sobie wiem, że najszybciej nowych trików uczę się , gdy ktoś lepszy "paczy" :wink: i poprawia
przy czym niestety bardzo trudno o odpowiedniego nauczyciela - bo co z tego , że zawodnik sypie trikami jak z rękaw jak ..nie umie tego przekazać, ubrać w opis..
mi się zdarzyło osobiście 2 maax 3 naprawdę pomocnych nauczycieli freestylu w życiu ..z Kozim na czele :thumb: ..sęk by przekazać TĘ JEDNĄ, NAJWŁAŚCIWSZĄ wskazówkę, zindywidualizowaną dla błędów każdego :idea:

zaznaczam, że kurs grupowy jest najbardziej optymalny i opłacalny, zwłaszcza na wyjeżdzie
bo po próbach godziny indywidualnej - okazywało się, że "marnowaliśmy się = swój czas" - gdyż mogliśmy pomóc zdecydowanie większej ilości osób w tym czasie..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wiele osób w PL jest już na bardzo mocno opływanym poziomie , ale ..często stoją w miejscu lu bbaaardzooo powoolii posuwają się na przód..
jasne, że im wyższy poziom , tym trudniej i wolniej już się uczymy
a często nawet utrzymać jakiś trik jest wymaga wiele pracy i treningu..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

zawsze "rozczulają" mnie teksty typu: "nno, mam plan nauczyć się 3-4 nowych hp na tym wyjezdzie.." (np tygodniowym) :doh:
każdy zawodnik potwierdzi , że jeśli JEDNEGO się opanuje - to juz będzie sukces wyjazdu :thumb:
..ja CHCIAŁBYM mieć w każdym razie TAKIE efekty :wink:

Obrazek

pzdr

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post27 mar 2012, 11:50

Bardzo fajna oferta :thumbsup: A jak z cenami grupowych godzinek np. dla 4 osob? Sam stoje od dluzszego czasu w miejscu i to nie na poziomie HP a troche nizej :oops: Cos tam nowego czlowiek sie na tej wodzie zawsze uczy ... ale pod okiem instruktora to zupelnie inna bajka :!:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post27 mar 2012, 12:03

Wrogu pisze:Bardzo fajna oferta :thumbsup: A jak z cenami grupowych godzinek np. dla 4 osob? Sam stoje od dluzszego czasu w miejscu i to nie na poziomie HP a troche nizej :oops: Cos tam nowego czlowiek sie na tej wodzie zawsze uczy ... ale pod okiem instruktora to zupelnie inna bajka :!:

w BRA mieliśmy ofertę:

KURS: 5 dni - w sesjach godzinnych - z dwoma instruktorami jedncześnie - w cenie 300 pln
wychodzi więc sensownie, a nauczyć się można naprawdę sporo

problem w tym, że nauka freestyle to inny poziom niż np nauka startu z wody
i DOBRYM rozwiązaniem okazało się, że było nas dwóch - pomagaliśmy, komentowaliśmy też siebie też nawzajem :idea:
TAKIE doświadczenie też trzeba JAKOŚ zdobyć..
i okazuje się ..że do niektórych fajnych wskazówek dochodziliśmy zupełnie "przypadkiem"
a później stosowane już celowo na innych "obiektach" - zdawały egzamin :]
na pewno powtórzymy to na najbliższej Brazylii - w grudniu 2012 :]
TAM pewność warunków i łatwość akwenu maksymalizuje efekt :]

pzdr

Awatar użytkownika
majeranek
Deska: czarna
Latawiec: czerwony
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post20 maja 2012, 20:30

Hmm to ja może podepnę się pod ten temat.

W tym sezonie zacząłem pływanie, do tej pory nauczyłem się już w miarę spoko ostrzyć i zaliczyłem trochę skoków. Przyznam się, że mam straszne parcie na freestyle i żeby w tym okresie nie pływać tak bezczynnie w lewo i prawo to chciałem zacząć uczyć się już jakiś podstawowych tricków, w związku z tym mam parę pytań i dziwny problem.

Problem dotyczy w zasadzie wybijania się. Przy 50% skoków wykonywanych z latawcem przechodzącym przez zenit wyrywa mnie z kapci... Strapy wydaję mi się, że mam ustawione dobrze, bo jak dam ciaśniej to mam problem założyć deskę na wodzie. Podwijać jakoś palce? Stopami cisnąć na boki, żeby tą deskę utrzymać na nogach?

Od czego zacząć się uczyć? Jaki trick na początek? Ostatnio próbowałem robić "raley" w haku (w większości lądowane na brzuchu, albo bez dechy), ale gdzieś przeczytałem, że nie ma to większego sensu i, że lepiej od zacząć z wypinaniem się z haka. Da się jakoś przyzwyczaić do wypinania z haka? Czy raczej od razu na hura próbować?

Mam nadzieję, że poradzicie coś ;)

Pozdro

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post20 maja 2012, 21:29

jak nie masz dobrze opanowanego skakania przez zenit, a co za tym idzie wyczucia krawędzi to nauka raley będzie bolała... bolała będzie zwłaszcza twarz.
jak się oswoić z unhooked? ostrzyć, odpuścić krawędź, wypiąć się, przepłynąć trochę UH (spróbować lekko przyostrzyć), odpuścić krawędź i się wpiąć...

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post21 maja 2012, 10:09

majeranek pisze:Hmm to ja może podepnę się pod ten temat.

jakie masz strapy / deskę / latawiec?

pzdr

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post21 maja 2012, 12:15

FilipN pisze:jak nie masz dobrze opanowanego skakania przez zenit, a co za tym idzie wyczucia krawędzi to nauka raley będzie bolała... bolała będzie zwłaszcza twarz.

Choć mistrzem nie jestem, podpisuje się pod tym. Umiesz w miarę wysoko i ze sporą skutecznością skoczyć przez zenit?

Awatar użytkownika
majeranek
Deska: czarna
Latawiec: czerwony
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2012, 17:39

Co do sprzętu... decha to SU-2 ProRider 2011 i strapy które są razem z tą dechą, latawiec kahoone v2, zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest latawiec do freestyle-u.

Co do skoków przez zenit, to przyznam się, że nie mam jeszcze dobrze opanowanych. Myślałem po prostu, że skoki "z krawędzi" można zacząć opanowywać bez wcześniejszego opanowania perfekcyjnie skoków przez zenit, ale dzięki, przynajmniej wiem co katować przy następnym pływaniu. Tylko co z tym wyrywniem z kapci...? Gdzie mogę błąd popełniać?

Pzdr

bylemtam

Post21 maja 2012, 18:07

majeranek pisze:Tylko co z tym wyrywniem z kapci...? Gdzie mogę błąd popełniać?

ja tam podejrzewam, że naukę trzeba zacząć od dobrego ostrzenia :thumbsup:
jak gubisz krawędź to znaczy, że wystarczająco opływany nie jesteś z mocą jaką daje latawiec :)
...potem dobre skoki i ew myśleć o UH

pływaj pływaj pływaj
na tym etapie przychodzi samo

Awatar użytkownika
k_gabra
Deska: Neuron '11
Latawiec: Crossbow '09
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post21 maja 2012, 18:13

a moze ktos ma gdzies zapisane 'drzewko' trików ? kiedys je widzialem na forum i nie moge znalesc...

chodzi o rozpiske kolejnosci trików jak najlepiej sie uczyc.

bylemtam

Post21 maja 2012, 18:29

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 10:31

majeranek pisze:...latawiec kahoone v2, zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest latawiec do freestyle-u.

..do power handlepassów zapewne NIE :hand:
ale do PODSTAW , na których jesteś - SPOOKOOJNIE TAK - loty w haku i uh , przez zenit jak i na powerze - raily, sbend, surfpassy - spookoojnie :hand:

wielu naszych instruktorów lubi pofristajlować na Kahonach, fotka sprzed kilku dni :

Obrazek

..koledzy powyżej podpowiedzieli Ci resztę - OPŁYWANIE, OSTRZENIE podczas skoku..

pzr

Awatar użytkownika
emiter
Deska: Nobile T5 2011, SU-2 BigFoot
Latawiec: North Evo & Juice
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 10:40

Ziomek. pisze:
..koledzy powyżej podpowiedzieli Ci resztę - OPŁYWANIE, OSTRZENIE podczas skoku..

pzr

Czy możesz nieco rozwinąć temat OSTRZENIA podczas skoku? :doh:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 10:49

emiter pisze:
Czy możesz nieco rozwinąć temat OSTRZENIA podczas skoku? :doh:

TAK, mogę ..NIECO

JEŚLI już czepiamy się SŁÓWEK

każdy skok, niezależnie czy to w kite czy np w lekkiej atletyce

dzielimy na 3 fazy - wybicie - lot - lądowanie

tylko w JEDNEJ z tych TRZECH faz nie jest możliwym ostrzenie.. więc JEŚLI mylisz pojęcia skoku z lotem - :hand: rozumiem Twoją emotkę i odpowiadam taką samą: :doh:

OSTRZENIE w kitesurfingu w fazie PIERWSZEJ ma zasadniczo ISTOTNE znaczenie i wpływ na wysokość i długość drugiej fazy ( lotu - dla przypomnienia)

niezależnie CZY skaczemy przez zenit - czy też na powerze :idea:

napisać Ci NIECO - na CZYM polega TEN wpływ - czy wystarczy :?:

pozdrawiam

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 10:52

emiter pisze:Czy możesz nieco rozwinąć temat OSTRZENIA podczas skoku? :doh:

Hulk pokaże technikę skoku tym co znają English :P
phpBB [video]

Wróć do „Pierwsze Kroki”