BEST KITEBOARDING 2014 - modele, opisy, testy.

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 11:57

mary.dk pisze:obstawiam zatem ze to latawiec a nie OTULINA :hand:

Pozdro...

obstawiaj co chcesz..
do Yargi jak już pływam na niej RÓWNIEŻ podpinam WYŁĄCZNIE bar 2012 :idea:

dotknij jak pisałem jakieś siedemdziesiątosiem razy w tym topiku BARU BEST 2012 i ..OBSTAWIAJ :idea:

pzdr

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post22 maja 2012, 12:37

Ziomek. pisze:do Yargi jak już pływam na niej RÓWNIEŻ podpinam WYŁĄCZNIE bar 2012 :idea:

Tym samym pozbawiles mnie watpliwosci ze to zmiana szmaty a nie baru przyczynila sie do zdjecia rekawiczek ;-)

Pozdro...

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post22 maja 2012, 12:54

mary.dk pisze:Tym samym pozbawiles mnie watpliwosci ze to zmiana szmaty a nie baru przyczynila sie do zdjecia rekawiczek ;-)
..

..logika rodem z Egona Olsena :hand:

pzdr

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 02:29

Ziomek."
[quote="śnieży pisze:
.. znowu north mimo dużo lepszego systemu (prawdopodobnie najlepszego na rynku)..

zwanego przez co niektórych granatem :idea:
na kilka godzin sesji - odpalił mi się on samoczynnie 3 razy - czyli więcej niż BEST 2010 W OGÓLE (DWA :idea: )
więc.. różnie bywa z tą "najlepszością"
[/quote]

To jest NIEMOŻLIWE Ziomku... :) Po prostu.

Best super bar, podobny w całej budowie, zasadzie działania systemu linek itp baaardzo do baru Northa...

Na plus - super "otulina", naprawdę fajnie się trzymie ;), uszka jak w Cabrini, duży Cl, generalnie super przyjemny bar.

Na minus - plastikowe systemy bezpieczeństwa z dziwnym patentem ( czemu Best od 3 lat nie może wymyśleć porządnego ?), czyli plastikowe granaty-samowybuchy ( doświadczyłem w starym barze Best, barze Nobile i praktycznie każdym plastikowym barze - dlatego też delikatne plasticzki są raczej słabe - better safe than sorry :))

oraz, jeśli jest wysoka ( jaka dokładnie? ) cena - bo bar nie powinien w detalu kosztować więcej niż 1500 pln, skoro są inne bary podobnej klasy za tyle.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 10:04

"a łyżka na to nie możliwe"

BAR 2010 - 2011 odpalił mi się DWA razy w życiu
DWA idea:
inna sprawa że nie pływałem na nim zbyt dużo - bo jak wiadomo go po prostu nie lubiłem , z wielu powodów
i używałem do tego roku 2009 ..

FAKT PIERWSZY

BARów BEST 2012 -zarówno 5cio linkowego GP jak i czterolinkowego RP używam od listopada NON - STOP
do tej pory grube kilkadziesiąt sesji, a licząc czasem po 2 - 3 na dzień - to ponad setka się zejdzie..
SAMOCZYNNIE odpalił mi się razy..ZERO
ZERO :idea:

FAKT DRUGI

"delikatny" system z tworzywa :roll:
nie będę pisał ILE barów 2010 i 2011 (a także 2009 - bo też miały z tworzywa system - jak pamiętasz - używałeś sam :wink: ) przewinęło się przez WAKE.PL
zarówno szkółkowych jak i tych, które kupili kursanci
"peknięcia", "złamania" , "zniszczenia" "DELIKATNEGO" jak piszesz CHICKEN LOOPA z tworzywa - ILOŚĆ .. ZERO

FAKT TRZECI

cena: jak już pisałem wielokrotnie na forum wynosi 379 EUR
co po obecnym kursie 4,3 daje około 1600 pln
jak również już pisałem - do sprzedawanych latawców dajemy cenę1300 pln :D
więc "tragedii" jak na TAKI WYPAS nie ma..

1300 pln FAKT CZWARTY

sęk w tym że "podobnej klasy" otuliny to ja jeszcze NIGDY nie poczułem :hand:

to już "subiektywny" FAKT :wink:

na koniec: "niech gadają" o BEST BAR'ach - więcej ludzi bedzie chciało spróbować
a po spróbowaniu nawet jeśli będą chcieli "paczeć" na inne bary - to GWARANTUJĘ , że o BEST BAR 2012 złego słowa nie powiedzą :lol:
..JAK DO TEJ PORY, kilka osób z konkurencji już..

tymczasem kilka fotek od Piotrka, ZADOWOLONEGO jak widać ze sprzętu BEST 2012 użytkownika
który co też widać robi progress zarówno na BEST Kahoonach 2012 jak i BEST TS 2012
oraz przekonał się po kilku różnych innych firmach do deski ARMADA BESTa :] (osobiście się akurat W OGÓLE nie dziwię..)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piorek, chwali sobie BARDZO 17 TS BESTa jako słabowiarowy
po Jego opiniach i poczytaniu wielu pozytywnych recenzji niezależnych na forach, gdzie TSy zbierają same pozytywne głosy, zwłaszcza w dużych rozmiarach
zdecydowałem się zakupić sobie 15 i 17 - które udostępnię również chętnym do testów, o które kilka osób już mnie pytało..
będą w tym tygodniu - zapraszamy do spróbowania :]

pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 23 maja 2012, 10:17 przez Ziomek., łącznie zmieniany 1 raz.

przemass
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 10:16

Ziomek. pisze:"a łyżka na to nie możliwe"

BAR 2010 - 2011 odpalił mi się DWA razy w życiu
DWA idea:
inna sprawa że nie pływałem na nim zbyt dużo - bo jak wiadomo go po prostu nie lubiłem , z wielu powodów
i używałem do tego roku 2009 ..

Nie pisałem o niemożliwości jeśli chodzi o bar Besta, tylko o bar Northa - po prostu normalny bar nie mógł Ci się wypiąć 3 razy, albo mówimy o innym wypięciu albo nie wiem co z nim robiłeś Ziom ;))) Mi się bar 2011 Besta odpalił "sam" 2 razy przy ponad 25 knts i więcej go do ręki nie brałem, chyba że musiałem.

Ziomek. pisze:FAKT PIERWSZY
BARów BEST 2012 -zarówno 5cio linkowego GP jak i czterolinkowego RP używam od listopada NON - STOP
do tej pory grube kilkadziesiąt sesji, a licząc czasem po 2 - 3 na dzień - to ponad setka się zejdzie..
SAMOCZYNNIE odpalił mi się razy..ZERO

Super że to poprawili w takim razie :)

Ziomek. pisze:FAKT DRUGI
"delikatny" system z tworzywa :roll:
nie będę pisał ILE barów 2010 i 2011 (a także 2009 - bo też miały z tworzywa system - jak pamiętasz - używałeś sam :wink: ) przewinęło się przez WAKE.PL
zarówno szkółkowych jak i tych, które kupili kursanci
"peknięcia", "złamania" , "zniszczenia" "DELIKATNEGO" jak piszesz CHICKEN LOOPA z tworzywa - ILOŚĆ .. ZERO

Nie piszę o zrywce w nowym Cl, chociaż naprawdę moim zdaniem jest ona najsłabszą stroną tego baru :idea: . Pamiętam natomiast Ziomku doskonale 3 z 6 barów 2010 w Aloha Brazil odesłanych z powodów gwarancyjnych awarii właśnie delikatnych plastikowych części. Zdarzyło się nawet raz że wyłamał ją wypożyczający usiłując złożyć wszystko po liszowaniu ;) No tak bywa, faktem też jest na pewno, że miesiąc w Brazylii jest dla baru jak 2 na Helu, więc też na pewno jest to przyczyna częstszych awarii.

Cena - super, czyli ciut wyżej niż standardowa NKB...

Na koniec :wink: powtórzę się - bardzo dobry bar wreszcie :idea: :thumb:
Ostatnio zmieniony 23 maja 2012, 10:22 przez przemass, łącznie zmieniany 1 raz.

przemass
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 10:21

Ziomek. pisze:Obrazek

Dobry progress :thumb: Ty mnie powiedz lepiej gdzie w Egipcie (?) taki fajny spocik jest? Coś nie poznaję...

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 10:26

przemass pisze:
Nie piszę o zrywce w nowym Cl, chociaż naprawdę moim zdaniem jest ona najsłabszą stroną tego baru :idea:

nadal nie wiem CO w niej jest słabego :roll:
SERIO :idea: NIE WIEM :idea:

WIEM CO jest słabego w Chicken Loopach z elementami ŻELASTWA
bo do dziś mam wiele konkretnych blizna na palcach :hand:

przemass pisze: faktem też jest na pewno, że miesiąc w Brazylii jest dla baru jak 2 na Helu,

zgadzam się - z tym że my nie spędzamy 2 miesięcy na Helu
a ponad 5 + ponad miesiąc w Egipcie (też razy.. półtora?) + prawie miesiąc w BRA własnie (to jak dwa :idea: ) + snowkite + inne wyjazdy
to ..PONAD :idea: rok w roku wychodzi - a ja nadal ANI JEDNEGO zniszczonego plastiku w CL nie widziałem :wink:

pzdr

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 10:28

przemass pisze:
Dobry progress :thumb: Ty mnie powiedz lepiej gdzie w Egipcie (?) taki fajny spocik jest? Coś nie poznaję...

no właśnie O DZIWO niedoceniany ..SHARM :shock:
do którego wiele osób już mnie zapraszało na dłużej , ale .. jakoś Ras mi rządzi..
Bylem w Sharm ze trzy razy (nie mówię o lądowaniu TAM :wink: ) ale nie doceniam tego miejsca chyba..

pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 10:38

Ziomek. pisze:WIEM CO jest słabego w Chicken Loopach z elementami ŻELASTWA
bo do dziś mam wiele konkretnych blizna na palcach :hand:

Również za tym nie przepadam :? W NKB raczej nic się nie dzieje - największym problemem jest TWARDOŚĆ samego baru. W LF - nie wiem, wiem natomiast CO zrobię jak mi coś zacznie przeszkadzać ;) Sama zrywka CL Besta mogłaby być naprawdę moim zdaniem lepiej zrobiona - spójrz na zrywkę NKB, np 2011 ( która jak ktoś wspominał, jest akurat jednym z większych plusów tego baru ) - nie masz praktycznie metalowych części na zewnątrz - wszystko jest w środku w fajnej przezroczystej plastikowej osłonie. Nie kaleczysz rąk, a masz pewność że nic się nie wyrobi, przetrze, połamie. Po prostu trwałość metalowych elementów jest dużo lepsza, o tym chyba nie trzeba przekonywać.

Ziomek. pisze:
przemass pisze: faktem też jest na pewno, że miesiąc w Brazylii jest dla baru jak 2 na Helu,

zgadzam się - z tym że my nie spędzamy 2 miesięcy na Helu
a ponad 5 + ponad miesiąc w Egipcie (też razy.. półtora?) + prawie miesiąc w BRA własnie (to jak dwa :idea: ) + snowkite + inne wyjazdy
to ..PONAD :idea: rok w roku wychodzi - a ja nadal ANI JEDNEGO zniszczonego plastiku w CL nie widziałem :wink:

pzdr

No tak, ja też o miesięcznym "sezonie" w Brazylii nie pisałem :wink: , tylko o 3 jak dotąd pobytach po 5 mieszków ale mniejsza z tym. Dyskusja w ogóle ciut bez sensu bo o barze 2010/2011 który moim zdaniem był mega słaby...Naprawdę dobrze że to poprawili i jest jak być powinno. Mi się bar 2012 podoba i tyle - uważam że wreszcie dogonił latawce.

pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 10:43

Ziomek. pisze:
przemass pisze:

no właśnie O DZIWO niedoceniany ..SHARM :shock:
do którego wiele osób już mnie zapraszało na dłużej , ale .. jakoś Ras mi rządzi..
Bylem w Sharm ze trzy razy (nie mówię o lądowaniu TAM :wink: ) ale nie doceniam tego miejsca chyba..

pzdr

aha, no właśnie ciekawie :) Ja nie byłem, zwykle do Egiptu "biznesowo" latam ;) ale gdzie konkretnie w Sharm? Bo jest parę sprzecznych opinii na temat tego miejsca ;)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 10:55

przemass pisze:.. Po prostu trwałość metalowych elementów jest dużo lepsza, o tym chyba nie trzeba przekonywać.

..a to na pewno - ZWŁASZCZA porównując z trwałością materiału, z którego wykonane są dłonie :hand:

przemass pisze: Dyskusja w ogóle ciut bez sensu bo o barze 2010/2011 który moim zdaniem był mega słaby...Naprawdę dobrze że to poprawili i jest jak być powinno. Mi się bar 2012 podoba i tyle - uważam że wreszcie dogonił latawce.

..OTÓŻ TO :idea:
równie dobrze możemy pogadać o barach BESTa z 2005 ..ale topik jest akurat nie o AKTUALNYCH :idea:

co do Sharmu - mam coraz więcej sprawdzonych pozytywnych opinii od osób pływających wiele lat, którym ufam, bo wiem CZEGO szukają w spotach..

pzdr

pzdr

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post04 cze 2012, 14:56

na szybko wrażenia z testów BEST TS w dużych rozmiarach

zachęceni BARDZO pozytywnymi recenzjami na świecie oraz opiniami znajomych z zagranicy na temat DUŻYCH TSów
oraz własnymi bardzo dobrymi doświadczeniami na ich małych odpowiednikach (8,9,10m2)
postanowiliśmy kupić sobie 15tki i i 17tki - by je sprawdzić, udostępnić do testów, ewentualnie móc szkolić większe osoby w słabszym wietrze

na szybko:

niestety nie udało nam się sprawdzić tego , co interesowało nas najbardziej: DOLNEGO ZAKRESU
ponieważ ostatnimi dniami wiało i to mocno raczej :]

Obrazek

za to górny jest NIE-SA-MO-WI-TY :shock:

Obrazek

gdy nasi instruktorzy pływał i jak widać również latali na 8 czy 9 m2 TS

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ja sobie BEZ ŻADNEJ SPINY testowałem ..17m2 :)

na pierwszy ogień poszedł Hasek z 17tką - ja byłem wtedy na 13 GP
obaj mieliśmy duuużooo za duużoo
wylądowałem więc GP i postanowiłem sprawdzić jak lata krowa przy około 25 węzłąch
podczas wymiany - krótki zakłąd Haska:
"jak się wypniesz - masz u mnie dychę! "
hmm , myślę - czyli z jednej strony skoro rzuca zakład - to znaczy duużo jest - z drugiej stawka jednak świadczy, że szansa jest ;)
..na pierwszym halsie stracił TRZY dychy ;)

Obrazek

TS17 spokojnie generuje moc w górnym zakresie - jedyne co mi przeszkadzało to mały chicken - trzeba by się wpływać - BAR GP ma dwa razy wiekszy
przez przypadek musiałem utrzymać kiteloopa na jednej ręce :? - udało się :hand: ..a na 17tce łatwe to nie jest..

Obrazek

..moc wzrasta liniowo, szybkość jak to nie oszukujmy się w 17tkach - MARNA :hand:
górny zakres - i to mnie zmartwiło - porównywalna z 13 GP :doh: ..że wypasionej góry GP nie ma to wiedziałem..
wstawanie z wody - nader przyzwoite - ale przy wietrze ponad 20 węzłów to i z 17tką problemu być nie może..
noszenie - jak na paralotni :shock:
performance do poweru - BARDZO dobry
jednak do grubszych numerów trzeba by się nieco wpływać -nie ma szans by kopała jak 9tka i przełożenia MUSZĄ być bardziej siłowe..
czekamy teraz na 8-10 węzłów - by sprawdzić zachowanie TS 17 i TS 15 w warunkach zgodnych z jego przeznaczeniem :]

zapraszamy do próbowania :]

pzdr

bylemtam

Post21 lip 2012, 21:19

Szczerze nie złośliwie.
Besty mają całkiem fajne grafiki i designy. Powiedziałbym jedna z wyższych półek.
Jednak jakość to jest temat gdzie jest jeszcze dużo do poprawienia .
Nowe wszystko wygląda dobrze ,jednak sprzęt dosyć szybko "dostaje" - szwy , materiał itd.
Linki zamiast pewnych jak np u slingshota przypominają bardziej ogrodowe sznurki do suszenia prania - wątpliwa jest ich wytrzymałość

Większość marek ma podobne ceny, więc czemu nie oczekiwać podobnej jakości ? :thumbsup:

Awatar użytkownika
DziQ
Deska: Best / Nobile
Latawiec: Slingshot / Airush
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post03 wrz 2012, 13:52

Ja też nie złośliwie lecz prawidziwe ... ale nie rozumiem jak do tak fajnych desek jak best wypuścił w tym roku oraz padów którę dają radę można dorzucać strapy montowane na przykrecany z nakładką kawałek miękkiego i rozciągliwego tworzywa, długośc kilka cm a wszytego w sam strap jakieś pół centymetra na jednym szwie ...

Sory ale sam zniszczyłem dwa komplety, kumpel jeden a koleżanka pobiła rekord bo wsuwając stopę ( na sucho na lądzie) przytrzymała za strapa i poszedł .. z dwóch stron jednocześnie :/

Wróć do „Recenzje & Opinie”