seba76 pisze:PS: nie rozumiem tylko dlaczego prezes jest nie lubiany - hmm
Zerknij do pierwszego wątku o POIK.
seba76 pisze:PS: nie rozumiem tylko dlaczego prezes jest nie lubiany - hmm
jacekdaktera pisze:No dobrze. Zajecia teoretyczne , które nie obejmuja szkolenia w zakresie obslugi latawca, bezpieczeństwa, prawa drogi itp podstawowe, ale konieczne i to rozumiem, prowadza osoby wymienione z przygotowaniem teoretycznym, ale nie praktycznym. Tak zrozumiałem. Moge to sobie nawet wyobrazić i uznać, że lepsze sa suche zasady, niż zmanierowana złymi wzorcami praktyka. Ale kitowanie to również szkolenia praktyczne. I tutaj juz trzeba mieć umiejętności praktyczne i doswiadczenie aby wytumaczyć teoretycznie, a rowniez pokazac praktycznie przypadek np zerwanej linki , reakcje, starty z kamienistej obrosnietej rafa plaży, techniki ratunkowe i dziesiatki innych. Czy możemy uznać, że wszystkie te informacje wazne w konsekwencji dla naszego bezpieczeństwa przekażą nam Instruktorzy, którzy nabyli licencji w sezonie 2011, a szkoleni przez kadrę która nie poczęła się z niczego. Pamietając, że napisałem kiedys długi felieton , w którym postawiłem tezę, z która jakoś nikt nie podjał dyskusji, że szkolenie kitowe zwiazane powinno być moim zdaniem i skierowane wyłacznie na bezpieczeństwo, ponieważ sam proces nauki plywania jest tak banalnie prosty, że nie warto sie nim zajmować.
Jakie więc informacje i jaki cykl szkoleniowy, symulacji itp może zaproponowac nam POIK aby przekonać, że warto zainteresować sie Waszym kursem, lub może powalczyć na nim ze starymi złymi nawykami. Podpowiadam,że kilka lat temu ukończyłem kurs IKO, z upodobaniem dyskutuję publicznie nt szkolenia podpatrywanego na rożnych spotach krajowych i zagranicznych i mam na ten temat wlasne krytyczne opinie oraz, że spędzam na wodzie co najmniej połowe roku plywając sobie tu i tam brałem udział w wielu akcjach ratunkowych i sam byłem kilka razy w powaznych opałach.
Pozdrawiam.
POIK pisze:
Tymczasem informujemy, iż w dniu dzisiejszym lista szkół z licencją POIK liczy już sobie 9 szkół.
Smokie pisze:Ja cały czas nie jestem w stanie zrozumieć po co robić licencje która na razie jest nic nie warta???
seba76 pisze:Smokie pisze:Ja cały czas nie jestem w stanie zrozumieć po co robić licencje która na razie jest nic nie warta???
A ja powiem lepiej po co robic licencje IKO skoro wiekszosc pozniej jej nie oplaca
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 8 gości