POIK - sezon 2012

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post15 maja 2012, 12:24

seba76 pisze:PS: nie rozumiem tylko dlaczego prezes jest nie lubiany - hmm

Zerknij do pierwszego wątku o POIK.

POIK
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post15 maja 2012, 12:26

jacekdaktera pisze:No dobrze. Zajecia teoretyczne , które nie obejmuja szkolenia w zakresie obslugi latawca, bezpieczeństwa, prawa drogi itp podstawowe, ale konieczne i to rozumiem, prowadza osoby wymienione z przygotowaniem teoretycznym, ale nie praktycznym. Tak zrozumiałem. Moge to sobie nawet wyobrazić i uznać, że lepsze sa suche zasady, niż zmanierowana złymi wzorcami praktyka. Ale kitowanie to również szkolenia praktyczne. I tutaj juz trzeba mieć umiejętności praktyczne i doswiadczenie aby wytumaczyć teoretycznie, a rowniez pokazac praktycznie przypadek np zerwanej linki , reakcje, starty z kamienistej obrosnietej rafa plaży, techniki ratunkowe i dziesiatki innych. Czy możemy uznać, że wszystkie te informacje wazne w konsekwencji dla naszego bezpieczeństwa przekażą nam Instruktorzy, którzy nabyli licencji w sezonie 2011, a szkoleni przez kadrę która nie poczęła się z niczego. Pamietając, że napisałem kiedys długi felieton , w którym postawiłem tezę, z która jakoś nikt nie podjał dyskusji, że szkolenie kitowe zwiazane powinno być moim zdaniem i skierowane wyłacznie na bezpieczeństwo, ponieważ sam proces nauki plywania jest tak banalnie prosty, że nie warto sie nim zajmować.
Jakie więc informacje i jaki cykl szkoleniowy, symulacji itp może zaproponowac nam POIK aby przekonać, że warto zainteresować sie Waszym kursem, lub może powalczyć na nim ze starymi złymi nawykami. Podpowiadam,że kilka lat temu ukończyłem kurs IKO, z upodobaniem dyskutuję publicznie nt szkolenia podpatrywanego na rożnych spotach krajowych i zagranicznych i mam na ten temat wlasne krytyczne opinie oraz, że spędzam na wodzie co najmniej połowe roku plywając sobie tu i tam brałem udział w wielu akcjach ratunkowych i sam byłem kilka razy w powaznych opałach.
Pozdrawiam.

Szanowny Panie Jacku !

Chcielibyśmy aby znalazła się w Polsce osoba, która wypełni kompletnie wszystkie luki w Pana wiedzy, doświadczeniu, ... o których pisze Pan powyżej. POIK również życzy sobie, jak i wszystkim kursantom aby na kursach realizowane były wszystkie możliwe tematy i ich dygresje. Dołożymy wszelkich starań aby tak było, gdyż jesteśmy z panem zgodni co do stwierdzenia, że " ...szkolenie kitowe zwiazane powinno być moim zdaniem i skierowane wyłacznie na bezpieczeństwo, ponieważ sam proces nauki plywania jest tak banalnie prosty, że nie warto sie nim zajmować. ", z tą jednak różnicą, że dobrze "wyłożona" metodyka nauczania jest równie ważna (i to też na pierwszym miejscu ze względów bezpieczeństwa a w dalszej kolejności ze względu na efektywność, itd.).
Wydaje się jednak, że spełnienie tych warunków nie jest w 100% możliwe, bo ... taki jest KITEsurfing. Gdyby wszystko można było wcześniej przewidzieć, wszystkiego się nauczyć to nie mielibyśmy tych wszystkich wypadków, itd.

Apelujemy do wszystkich KF o większą dozę zaufania - nie warto osądzać ludzi nie znając ich osobiście, nie znając ich kompetencji, doświadczeń. Dr Kunysz jak Pan wie jest autorem książki, która mimo, że przygotowana jest w formie kolejnych lekcji nauki KITEsurfingu, tak naprawdę treścią odpowiada książce o "bezpieczeństwie w kitesurfingu". Wbrew opiniom, niestety bardzo stronniczym i wypowiadanym przez kilka osób, nie jest on osobą, która zaczęła pływać "wczoraj".

Zapraszamy do zapoznania się z programami zamieszczonymi na http://www.poik.pl oraz zasięgnięcia opinii osób, które szkoliły się w zeszłym sezonie lub w latach wcześniejszych pod okiem p. Kunysza.

pozdrawiamy
POIK Team

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post15 maja 2012, 21:34

Dzięki za poświecony mi czas.Państwa list jest poprawnie skonstruowanym tekstem ale, prosze wybaczyć mój brak inteligencji, nie odpowiada na postawione problemy. O nauce bezpieczeństwa pisza wszystkie szkoły w swoich programach, a ja pytałem jakie to Państwo stosujecie metody i praktyki i jaki jest ich zakres aby można było z pełna świadomością wybrać Wasz kurs, a nie sąsiedni, oraz jakie kwalifikacje posiadaja Państwa Instruktorzy aby tego nauczać. Podam przykład. Jak przygotowujecie kursanta do prawidłowej reakcji gdy zerwie mu sie jedna linka nośna, albo np co ma zrobić, gdy plywając na 5 linkowym barze, 5 linka wywinie mu sie prze środek kita, albo bardziej proste technika pozbycie sie kite na glebokiej wodzie. Czy program kursu obejmuje tego typu proste sytuacje, a może jakieś inne i jak tego uczycie i to symulujecie.

Pozdrawiam.

POIK
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post23 maja 2012, 14:28

Witamy !

Ponieważ pojawia się coraz więcej zapytań o kurs instruktorski Level 1, podajemy najbliższy termin kursu, który organizuje Akademia Kitesurf.
W sezonie 2012 kursy na Level 1 organizują szkoły z licencją i terminy na ich stronach będą się sukcesywnie pojawiały.

link do szczegółów:
http://www.kitesurf.com.pl/aktualnosci/ ... 4.06.2012/

Tymczasem informujemy, iż w dniu dzisiejszym lista szkół z licencją POIK liczy już sobie 9 szkół.

Pozdrawiamy

POIK Team

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 15:40

Dajcie znać jak porozumiecie się z PZŻ, czy nie wiem w końcu na czym stanie... Polskim Związkiem Lotniczym...
W istniejącej sytuacji, to nadal "tylko opłata" za Wasze logo na stronie czy na papierku, tak samo jak IKO, czy VDWS.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post24 maja 2012, 00:41

POIK pisze:
Tymczasem informujemy, iż w dniu dzisiejszym lista szkół z licencją POIK liczy już sobie 9 szkół.

jeśli mogę wyrazić swoje zdanie: CZUJEMY SIĘ NAPRAWDĘ ZASZCZYCENI ŻE WAKE.PL NIE MA WŚRÓD NICH ..

mogę również obiecać , że zrobię co w mojej mocy by tak pozostało..

tylko tyle chciałem powiedzieć..

pzdr

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post24 maja 2012, 19:35

My również podziękujemy ;) Wolimy gdzie indziej płacić haracze, przynajmniej na razie jeszcze się na coś przydają :wink:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post25 maja 2012, 13:56

Ja cały czas nie jestem w stanie zrozumieć po co robić licencje która na razie jest nic nie warta???

seba76
Deska: Nobile NHP/50Fifthy
Latawiec: Cabrinha/North/Wainman
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post25 maja 2012, 14:29

Smokie pisze:Ja cały czas nie jestem w stanie zrozumieć po co robić licencje która na razie jest nic nie warta???

A ja powiem lepiej po co robic licencje IKO skoro wiekszosc pozniej jej nie oplaca :thumbsup:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post25 maja 2012, 14:42

seba76 pisze:
Smokie pisze:Ja cały czas nie jestem w stanie zrozumieć po co robić licencje która na razie jest nic nie warta???

A ja powiem lepiej po co robic licencje IKO skoro wiekszosc pozniej jej nie oplaca :thumbsup:

Ta część ( niewielka, bo niewielu może z tego żyć ) - WIE po co...reszta...olewa. Standard.

A tu - ani po co ani za co... :doh:

Wróć do „Forum Główne”