Co przetrwa w zawodach 3style czy race?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 10:19

BraCuru pisze:Do 3style zgłosiło się 15 zawodników. Trochę mało jak na tak dobra prognozę, ludzi, organizację, nagrody, atmosferę i miejsce. Jak tak dalej pójdzie to nie wróże dobrze tej dyscyplinie w Polsce. Czy faktycznie nikt więcej nie chce startować we freestyle? :shock:
Za rok bedziemy mieli kilkadziesiąt a może i 100 zawodników w racingu. Naprawdę nietrudno domyśleć co się dalej stanie.
Potem pojawią się słowa krytykanctwa skierowane do rejsiarzy jak dobili istotę i inne wolne frakcje KS :doh:
A tak niewiele wystarczy z siebie dać...

Ja tam bym sie nie bał - patrz WS wave przyjeżdżają dzieisątki żagli na każdą prognozę i nawet zawody mają też na sponatnie, a przede wsyztskim super sie bawią ;) a FW niemal umarła, a czy jak RS:X był na olipmiadzie, to wiekszość pływała na RS:X :roll:

Przede wszystkim to mamy 2 zawodniczki na podium PKRA od kilku lat, ale widzę, że to już chyba "takie nudne", że o nich zapominamy :(
Nowe twarze "boją się" inie chcą startować i być na 15 lokacie, ja to rozumiem.

O freestyle w kajcie się zamartwiasz :doh:
Niech będzie i 200 zawodników w race, zawsze na przeciwko będą stały 2000 freestyle/freeride, to chyba oczywiste jest.

P.S. Ja tam wolę freestyle Dre, czy wave Bena Willsona, którzy na zawodach rzadko się pojawiają, niz niejednego z PKRA, ot taka moja uwaga na koniec :idea:

Lachon
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post23 maja 2012, 11:42

Crazy Horse pisze:
P.S. Ja tam wolę freestyle Dre, czy wave Bena Willsona, którzy na zawodach rzadko się pojawiają, niz niejednego z PKRA, ot taka moja uwaga na koniec :idea:

:thumbsup:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post24 maja 2012, 08:25

Crazy Horse pisze:O freestyle w kajcie się zamartwiasz :doh:

Martwię się jedynie o polski zawodniczy 3style. Jeśli na dwudniowe zawody z polską prognozą zjedzie się 100 rejsiarzy i 10 freestylerów to wolni podzielą los dinozaurów.
Dlatego apeluję do wolnych mających trochę zacięcia sportowego - jak jesteście w okolicy i prognozy są nienajgorsze - walcie na zawody 3style.

Na polskich spotach, poza zawodami, będzie oczywiście królował 3style. Natomiast poniżej 10kts będzie coraz więcej rejsiarzy. Jestem w ciężkim szoku po poniedziałkowym pływaniu w Rewie. Szkoda, że nikt tego nie nagrał bo byś Koniu nie uwierzył :shock: Zaiwanialiśmy po 20kts w wietrze 5kts - orgazm :D
Na świecie nie ma najmniejszego zagrożenia dla 3style ze strony race a wręcz przeciwnie. Koniunktura KS na pewno się poprawi po decyzji z Rio (nie mam pojęcia jak bardzo ale na pewno przemysł KS obudzi się z letargu ostatnich paru lat).

Tutaj wyniki rankingu 2012:
http://pskite.pl/index.php/zawody/wyniki.html

Dzisiaj wrzucę tabelki race a tymczasem relacja Juniora z Chałup:
http://marekrowinski.wordpress.com/2012 ... -w-polsce/

A propos pozycji Michała - wygląda tak jakby nagle zainteresowały go muszelki na dnie i postanowił się im przyjrzeć :lol:
A tak naprawdę Michał pół sekundy wcześniej miał zrobiona najlepszą fotkę zawodów nie tylko w Chałupach 2012. Jak dla mnie numer uno by Łukasz Nazdraczew:
Obrazek

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post24 maja 2012, 10:27

BraCuru pisze:Na polskich spotach, poza zawodami, będzie oczywiście królował 3style. Natomiast poniżej 10kts będzie coraz więcej rejsiarzy.

NAPRAWDĘ bym się o FREESTYLE NIE obawiał :wink: :hand:
akurat TO , że race JEST na zawodach - ŚWIETNIE się dopełnia :idea:
gdyby race nie było - trzeba by było udawać freestyle poniżej 10 węzłów , żeby "był jakiś ruch na osiedlu"
a tymczasem elegancko to współgra :D
bo jak widać race ratuje widowisko i grubo poniżej 10ciu, i wcale udawany w tych warunkach nie jest..

BraCuru pisze:A tak naprawdę Michał pół sekundy wcześniej miał zrobiona najlepszą fotkę zawodów nie tylko w Chałupach 2012. Jak dla mnie numer uno..

..piszesz o kilwaterze i minie zawodnika z tyłu, z której można "wiele wyczytać" ? bezcenne :thumb:

pzdr

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post24 maja 2012, 19:40

Ziomek. pisze:NAPRAWDĘ bym się o FREESTYLE NIE obawiał :wink: :hand:
akurat TO , że race JEST na zawodach - ŚWIETNIE się dopełnia :idea:

To dobrze, że masz bardziej optymistyczną wizję. Poprostu boję się, że jak będzie 10 zawodników stylu wolnego a 100 rejsiarzy to organizatorzy mogą chcieć usunąć 3style z programu co byłoby smutne i bolesne dla KS w PL. Nie zaprzeczysz myślę, że im więcej zawodników 3style tym mocniejsza i ciekawsza będzie to konkurencja.

Tutaj tabelki race z Pucka i Chałup:
http://pskite.pl/index.php/zawody/wyniki.html

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post24 maja 2012, 19:44

Crazy Horse pisze:Ja tam bym sie nie bał - patrz WS wave przyjeżdżają dzieisątki żagli na każdą prognozę i nawet zawody mają też na sponatnie, a przede wsyztskim super sie bawią ;) a FW niemal umarła, a czy jak RS:X był na olipmiadzie, to wiekszość pływała na RS:X :roll:

Przede wszystkim to mamy 2 zawodniczki na podium PKRA od kilku lat, ale widzę, że to już chyba "takie nudne", że o nich zapominamy :(

O freestyle w kajcie się zamartwiasz :doh:
Niech będzie i 200 zawodników w race, zawsze na przeciwko będą stały 2000 freestyle/freeride, to chyba oczywiste jest.

To z grubsza cała prawda w dyskusji freestyle kontra race w kajcie ;) Marku, bez urazy - porównaj ilość osób na wieży podczas finału freestyle a podczas wyścigów race...

Ziomek. pisze:a GDZIE tam masz Przemass zdublowanego Krzyśka?? bo coś nie dostrzegam..

pzdr

Nie dostrzegasz, bo piszesz 14 h po moim poście... :wink: :idea:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post25 maja 2012, 08:48

przemass pisze:To z grubsza cała prawda w dyskusji freestyle kontra race w kajcie ;) Marku, bez urazy - porównaj ilość osób na wieży podczas finału freestyle a podczas wyścigów race...

Chyba źle zostałem zrozumiany.
Nie mam watpliwości, że dla widza fikołki połączone z oldschool są bardziej widowiskowe niż wyścigi pod horyzont.
Nie ma wątpliwości, że race nie wyprze 3style ze spotów.
Nie mam wątpliwości, że freerace będzie dominował na spotach w warunkach subdziesięciowęzłowych.
Mam jednak obawy, że jak na 1-2dniowe zawody przyjedzie 5 razy więcej rejsiarzy to rejsiarze będą wymagać minimum 8 wyścigów dziennie bez względu na siłę wiatru i nie będzie tak pięknie dla 3style jak ostatnich Chałupach, gdzie Stempel pociągnął podwójną w jeden dzień a rejsiarze dostali tylko 4 wyscigi. W takiej sytuacji nie będzie szans na rozegranie podwójnej w jeden dzień, bo 8 wyścigów to około 4-5h. Biorąc pod uwagę pierwszy start o 1030 daje to początek 3style po 1500.
Nie mam wątpliwości, że małą ilość zawodników 3style spowoduje, że konkurencja ta ucierpi na polskim podwórku przy systemie zawodów 2 dniowych i znacznie większej ilości rejsiarzy. Szanse na rozegranie podwójnej będą istniały jedynie przy dobrym wietrze 48h. A sami wiecie jak pojedyncza może wypaczyć wyniki. Po pojedynczej w Chałupach Dakti był poza czołową 12tką. Takie losowe rezultaty wpływą jeszcze bardziej negatywnie na frekwencje 3style. Taki gwóźdź do trumny.
Jeśli na zawodach będzie około 20-30 wolnych to wszystko hula w harmonii i symbiozie jak Ziomek napisał.
Mam nadzieję, że wyraziłem się teraz jaśniej.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post25 maja 2012, 11:48

nie wiem czy można pisać, że 3style króluje na spotach. Przykład z wczoraj - kilkanaście latawców na Zegrzu, uczących się było 2-3, więc cała reszta już ogarnięta - większość od ładnych kilku lat na wodzie, ale "coś kręciło" może 5 osób, na wypięciu max 2 osoby. Jak dla mnie statystycznie coraz więcej osób pływa tylko lewo prawo + ewentualnie skoki przez zenit. Możliwe, że w Waszym towarzystwie więcej osób ogarnia bo jednak jeździcie bardziej profesjonalnym teamem, ale wśród amatorów to jest tak sobie.
Co z tego wynika jak dla mnie? Że każdy jako kibic lubi sobie popatrzeć na "fikołki" na wodzie, ale statystycznie coraz mniej osób zawodowo idzie w tym kierunku. Stąd na pewno bliżej jest amatorom do zawodów race niż do freestyle'u. No i jeszcze kwestia treningów - wydaje mi się, że łatwiej jest potrenować race niż 3style. Osobiście uważam, że trening 3style bez równoległego pływania z kimś kto pokaże jak to się robi jest niemożliwy.

Oczywiście to takie zdanie amatora w tej dziedzinie - jak chcecie to polemizujcie ;)

PusieK
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post25 maja 2012, 13:16

onzo pisze: Jak dla mnie statystycznie coraz więcej osób pływa tylko lewo prawo + ewentualnie skoki przez zenit.

Wg mnie jest to spowodowane tym iż jest większy przyrost ludzi starszych, niżeli młodych. Czyli na 5 nowych kiciarzy będzie jeden 15 latek i 4 osoby po 30.
Pietnastolatek będzie katał FS a "dziadkom" wystarczy lewo-prawo i skok.
Dlaczego tak jest? Młodego nie stać, a stary już nie te lata na rozwój!

kamszot
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 4 razy

Post25 maja 2012, 13:28

PusieK pisze:
onzo pisze: Jak dla mnie statystycznie coraz więcej osób pływa tylko lewo prawo + ewentualnie skoki przez zenit.

Wg mnie jest to spowodowane tym iż jest większy przyrost ludzi starszych, niżeli młodych. Czyli na 5 nowych kiciarzy będzie jeden 15 latek i 4 osoby po 30.
Pietnastolatek będzie katał FS a "dziadkom" wystarczy lewo-prawo i skok.
Dlaczego tak jest? Młodego nie stać, a stary już nie te lata na rozwój!

niejeden jak to nazwales "dziadek" (30lat i wiecej) objechalby wyrapowanego, w raybanach 15latka..

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post25 maja 2012, 13:33

myślę, że większy na to wpływ ma coraz większa popularność tego sportu. Kiedyś na kajcie pływali Ci których to na prawdę mega wkręciło, teraz sport staje się coraz bardziej "masowy" więc i uprawiających go rekreacyjnie/weekendowo jest coraz więcej...

darkowic
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post25 maja 2012, 13:49

Panowie nie zaśmiecajcie ciekawego tematu o zawodach w Polsce waszymi teoriami upadku i wzrostu poszczególnych descyplin kajta - myśle, że w tym miejscu to gówno nas to obchodzi co myślicie o tego przyczynach (z którymi się zgadzam). Prosze o skasowanie mojej i 3-4 ostatnich wypowiedzi w tym wątku. Sorry za ostry ton - załóżcie nowy temat do dyskusji.

DZIĘKI ZA UTWORZENIE NOWEGO TEMATU :clap: :clap:

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post25 maja 2012, 14:14

Przypominają mi się czasy dyskusji co jest lepsze Atari czy Commodore...

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post25 maja 2012, 14:18

Może Handle Passy po 40, czy 50, to rzadki temat ale mój papa z łejwówką bez strapów, to pieje, jak widzi 4m fale na Ponta Precie ;)

Pisząc tutaj o freestyle bardziej trzeba zakładać freestyle/freeride i generalnie chodzi o pływanie od powiedzmy 12-14knts, a nie przy 6 z 16m kitem i deską do forumuły.
To ja już przy takich 6-10knts nadal wole wziąć deske surf nawet na płaskiej zatoce i czasem podejsc z 11m po kilku zawijasach ;)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post25 maja 2012, 14:36

onzo pisze:nie wiem czy można pisać, że 3style króluje na spotach. Przykład z wczoraj - kilkanaście latawców na Zegrzu, uczących się było 2-3, więc cała reszta już ogarnięta - większość od ładnych kilku lat na wodzie, ale "coś kręciło" może 5 osób, na wypięciu max 2 osoby. Jak dla mnie statystycznie coraz więcej osób pływa tylko lewo prawo + ewentualnie skoki przez zenit.

to jest TYLKO kwestia UMIEJĘTNOŚCI :idea:
zapewniam Cię , że KAŻDY z nich chce i dąży do własnego FREE rozwoju
i w tym wypadku te skoki przez zenit to jest FREESTYLE.. na podstawowym co prawda poziomie..
nie każdy może sobie pozwolić na pływanie 100, 200+ dni w roku, to i progress jest znacznie wolniejszy..
ale CHĘCI do niego SĄ :hand:

andrzejwodejszo pisze:pierwsze skoki dają więcej szczęścia niż cokolwiek innego :)

..nno właśnie :thumb:

pzdr

Wróć do „Forum Główne”