PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post04 cze 2012, 12:18

Eee no przedsionkową to znasz chyba ;) Jest zresztą bardzo podobna do generalnej opinii o latawcach pozbawionych środkowej tuby poprzecznej. :hand:

@ufo666 - no ja się nie zgodzę z Ziomkiem, do takiej wagi możesz mieć szerszą ( nie dłuższą ) - np BOB 77 ( biały lub czarny ) - 134/40.5

Proponuję przetestować, z Nobile nie będzie problemu bo ma je kilka szkół ( Ziomek, Kite.pl. my też mamy parę sztuk ;)), 77 przyjeżdżają do nas wraz z Kubą w środę, będą na pewno testówki w średnich rozmiarach. Możesz sam zobaczyć co Ci pasuje.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post04 cze 2012, 13:35

przemass pisze:Eee no przedsionkową to znasz chyba ;) Jest zresztą bardzo podobna do generalnej opinii o latawcach pozbawionych środkowej tuby poprzecznej. :hand:

.

no więc NIE znam - ale już się nie proszę :hand:
MOJA mi wystarczy :wink:

pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post04 cze 2012, 13:50

Ziomek. pisze:MOJA mi wystarczy :wink:

No wiem wiem :wink: :hand:

Awatar użytkownika
Game
Deska: Nobile T5
Latawiec: Wainman 12/9

Post04 cze 2012, 21:34

Jako, że nie można się w pełni dać pochłonąć poszukiwaniu latawki szukam deski pewnie w okolicach 135x41
Moja waga aktualnie to ~78kg.

SU-2 Prorider 2011 135x41
http://allegro.pl/deska-su-2-prorider-2 ... 11680.html

Naish thorn CC 2010 134x41
http://allegro.pl/deska-naish-thorn-cc- ... 31258.html

SU-2 bamboo 2010 (proseries?) 135x41
http://allegro.pl/deska-su-2-bamboo-i2367730015.html

Nobite T5 (chyba 2009) 134x41
http://allegro.pl/nobile-t5-134-41-jak- ... 13234.html

RRD Placebo 2012 135x43
http://allegro.pl/kitepark-pl-deska-rrd ... 32721.html

SU-2 Proseries 2012 134x41
http://allegro.pl/nowa-su-2-proseries-n ... 74028.html

Które z tych desek polecilibyście na samodzielne doszkalanie po IKO2 ?

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post05 cze 2012, 06:50

przemass pisze:
Ziomek. pisze:MOJA mi wystarczy :wink:

No wiem wiem :wink: :hand:

..oznacza to , że jeśli mam na temat danego latawca wyrobioną SWOJĄ opinię, podpartą zdaniem wieeeluu szczęśliwych użytkowników
jako jednego z najlepszych w swej klasie, w ścisłej czołówce , by nie użyć przymiotnika, którego się wystrzegam - choć w tym akurat przypadku akurat ciśnie się ON na usta :hand:
to z największym szacunkiem - a wiadomo że konformistą nie od dziś nie jestem ..w głębokim poważaniu mam opinię osób, którym z różnych względów nie zależy na pozytywnej tejże..
JEŚLI masz coś do napisania - na temat mocno uznanej w środowisku Kahoony , z któregokolwiek rocznika - zrób to - ustosunkuję się potwierdzając lub zaprzeczając w mojej opinii cechy..
JEŚLI bawisz się - w niewypowiadanie w zamian za moją niechęć do opisania wrażeń na Nirwanie - DOCEŃ :idea:
..jeśli to zrobię, uwierz mi, że nie do przyjęcia jest to co mam do napisania - ponad to , że PODZIWIAM KASIĘ że daje radę TAK pływać na tym modelu , jak widziałem na ostatnim FORDzie.. tu utnę, bo mógłbym się zanadto rozpędzić :hand: ..wystarczy, żeby użytkownicy spróbowali ..
jak mawia Alvaro: PEACE :hand:

Game pisze:
Które z tych desek polecilibyście na samodzielne doszkalanie po IKO2 ?

..każda się z grubsza nada..

jednak z wyżej wymienionych polecałbym zdecydowanie T5 :idea:

pzdr

Awatar użytkownika
Game

Post05 cze 2012, 15:02

Czy jest jakaś duża różnica pomiędzy tą T5 z 2009 a tegoroczną ? Bo w przypadku latawców to lepiej brać nowsze (nie starsze niż 2009) a jak to jest z deskami?

Druga sprawa to kupno pianki. Przed wybraniem się do sklepu chciałbym mieć już mniej więcej kilka konkretnych pozycji, żeby wiedzieć na czym się skupić bo przymierzanie jest bardziej męczące niż trapezów :wink: Będę ją używał na PL zatoce od wiosny do jesieni. Wydaje mi się że długa (rękaw/nogawka) o grubości 5/3 lub 5/4 będzie optymalna. Fajnie jak by miała paski na rzep i dodatkowy kołnierz. Co możecie polecić do 1000zł?

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post06 cze 2012, 10:34

Game pisze:..o grubości 5/3 lub 5/4 będzie optymalna. Fajnie jak by miała paski na rzep i dodatkowy kołnierz. Co możecie polecić do 1000zł?

5/3 - wszystkie górne modele Mystic jesteś w stanie kupić w tej cenie..

w WAKE.PL w tym sezonie wśród instruktorów rządzi Empire 5/4 w kolorze zielonym, choć są też i czerwone i żółte..

Obrazek

choć i Empire 5/4 LEN10 też dizajn ma spoookoo

Obrazek

osobiście modne w tym sezonie "włażenie przez głowę" mi nie leży :hand:
ma ten plus - że woda się "mniej" wlewa" - mnie tam się albo nie wlewa - albo mi to nie przeszkadza..
minusem jest konieczność pomocy przy sciąganiu..

stąd osobiście bym jednak optował za Crossfire

Obrazek

mamy dostępne pianki Mystic w WAKE.PL - o dostępność i ceny pytajcie mailowo: wake@wake.pl

pzdr

Awatar użytkownika
Game

Post06 cze 2012, 15:51

Mam możliwość kupić lekko uszkodzony Blat z finami Nobile T5 2012 za 1000zł. Warto?

Jak wygląda sprawa z dokupieniem padów + strapów + rączki, czy muszą to być IFS PRO? Czy inne pasują? Jeśli tak to jakie warto dokupić?

nobile t5.jpg
mała usterka
nobile t5.jpg (140.64 KiB) Przejrzano 1604 razy

przemass
Kontaktowanie:

Post07 cze 2012, 20:16

Heh no w takiej cenie to pewnie że warto ;) Sprawdź czy uszkodzenie nie jest większe niż na to wygląda ( w głąb )

Na pewno będzie pasować większość padów i strapów, osobiście polecam liquidy - najwyższa półka w dobrej cenie lub baaaardzo przyzwoite pady/strapy 77 - właśnie do nas doszły.

Ziomek. pisze: jeśli mam na temat danego latawca wyrobioną SWOJĄ opinię, podpartą zdaniem wieeeluu szczęśliwych użytkowników
jako jednego z najlepszych w swej klasie, w ścisłej czołówce , by nie użyć przymiotnika, którego się wystrzegam - choć w tym akurat przypadku akurat ciśnie się ON na usta :hand:
to z największym szacunkiem - a wiadomo że konformistą nie od dziś nie jestem ..w głębokim poważaniu mam opinię osób, którym z różnych względów nie zależy na pozytywnej tejże..
JEŚLI masz coś do napisania - na temat mocno uznanej w środowisku Kahoony , z któregokolwiek rocznika - zrób to - ustosunkuję się potwierdzając lub zaprzeczając w mojej opinii cechy..

Hej Ziomku, ale gdzież ja napisałem że nie mam pozytywnej opinii o Kahoonie? Jak najbardziej mam pozytywną - natomiast uważam że brakuje mu zdecydowanie środkowej tuby poprzecznej - osobiście po prostu nie lubię takich latawców tak jak nie lubię 5tej linki...Evo ma środkową tubę, dzięki temu jest fajne, sztywne i super zwłaszcza w małych sajzach. Kahoona pewnie wygrywa w większych ze względu na wagę ( mniejszą ) - dlatego żeby było idealnie trzeba by mieć małe evo i dużą kahoonę ;) Opinia ta zresztą była znana i wypowiedziana na kejtforum bodajże w drugim roku istnienia tychże Kahoon, kiedy pływałem jeszcze na Bestach :wink: więc zarzucanie mi subiektywizmu po raz kolejny jest bez sensu.

Przykłady latawców bez tuby środkowej na podstawie których piszę, oprócz Kahoony to Rebel ( NKB, po 2010 zmieniony ), Proton Flexi, no i nie zapominajmy o TS Besta który w tym roku nagle...dostał tubę ;) i na pierwszy rzut oka w powietrzu prezentuje się dużo lepiej...Dlatego tylko piszę - nic by się nie stało Kahoonie jakby dostała tubę, pływałem na 7m evo naprawdę przepałowany i czuć różnicę w budowie dość mocno ;)

Co do Twojej opinii o Nirvanach Ziomku, nie muszę się bawić, zweryfikuję ją sobie wstępnie na wodzie następnym razem ( oby ;)) - jak dotąd Envy jest dokładnie taki jaki miał być - latawcem tak prostym że nawet jednoręcy mogą skakać :wink: :idea: Mam parę uwag i zastrzeżeń ale to w osobnym temacie może :wink: :?:

pzdr

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post08 cze 2012, 12:46

przemass pisze:Hej Ziomku, ale gdzież ja napisałem że nie mam pozytywnej opinii o Kahoonie? Jak najbardziej mam pozytywną .. dlatego żeby było idealnie trzeba by mieć małe evo i dużą kahoonę ;)

eee, bardziej idealnie mieć dużą Kahoonę (z wypasionym dolnym zakresem) i małego BEST TSa :idea: z niemal nieskończonym górnym zakresem - przy tym mega stabilnym w turbo wietrze :D
tym bardziej , że można je mieć na jednym barze :)

PEACE

barteks
Deska: SU2 Prorider
Latawiec: wainman hawai 12m

Post09 cze 2012, 16:52

Witam wszystkich forumowiczów, zaraziłem się nie dawno kitesurfingiem, na początku lipca wybieram się na kurs, a oczywiście teraz rozglądam się za sprzętem, mam 179cm wzrostu i waże 82kg, po przeczytaniu setek postów, poradników oto co wybrałem dla siebie:

deska SU2 prorider 2012 za 900 zł
latawiec f-one bandit 3 11m2 z barem za 2400zł

narazie planuję jeden latawiec, pewnie najczęściej będę pływał Mietków, Słup, Bukówka kilka razy w roku hel i pewnie raz egipt, chorwacja, podpowiedzcie czy to dobry wybór,

z góry dzięki i do zobaczenia na wodzie

jezior90
Postawił piwka: 1 raz

Post10 cze 2012, 17:07

W tym roku zaczynam przygodę z kite, przymierzam się do kupna sprzętu. Jakiś czas pływam na wake i myślałem o desce do której oprócz kite'owych strapów można by przykręcić wake'owe wiązania. Wiecie coś na ten temat?

Poza tym kupować sprzęt przed kursem (IKO3 do zrobienia na helu jeśli będzie czas, albo w portugalii jesienią), czy po kursie pod koniec sezonu?

PIROMAN

Post10 cze 2012, 21:23

Witam
Proszę o pomoc w doborze deski
Mam Kita 13 F ONE Tribal szukam do tego deski waże 80kg przy wzroscie 170 cm jak decha do tego
Dodam jeszcze że dopiero zaczynam kariere i szukam sprzętu do nauki ewentualnie zajechania dopiero potem chce kupić coś docelowego
Dzięki za pomoc
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
kodi
Deska: nobile, lf, north, cab...
Latawiec: lf, north, nobile
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post12 cze 2012, 00:49

barteks pisze:Witam wszystkich forumowiczów, zaraziłem się nie dawno kitesurfingiem, na początku lipca wybieram się na kurs, a oczywiście teraz rozglądam się za sprzętem, mam 179cm wzrostu i waże 82kg, po przeczytaniu setek postów, poradników oto co wybrałem dla siebie:

deska SU2 prorider 2012 za 900 zł
latawiec f-one bandit 3 11m2 z barem za 2400zł

narazie planuję jeden latawiec, pewnie najczęściej będę pływał Mietków, Słup, Bukówka kilka razy w roku hel i pewnie raz egipt, chorwacja, podpowiedzcie czy to dobry wybór,

z góry dzięki i do zobaczenia na wodzie

Wybór ok choc deseczka do nauki raczej mało przyjemna. W końcu nazywa się prorider :) poszukał bym czegoś bardziej miekkiego i łatwiejszego w ostrzeniu. Jaki rozmiar tej deni??

W tym roku zaczynam przygodę z kite, przymierzam się do kupna sprzętu. Jakiś czas pływam na wake i myślałem o desce do której oprócz kite'owych strapów można by przykręcić wake'owe wiązania. Wiecie coś na ten temat?

Poza tym kupować sprzęt przed kursem (IKO3 do zrobienia na helu jeśli będzie czas, albo w portugalii jesienią), czy po kursie pod koniec sezonu?

Moim zdaniem odpuść sobie narazie buty i kup normalną deskę. Nie ma desek uniwersalnych. Albo strapy albo buty. Jeśli chodzi o inserty to praktycznie do każdej deski możesz dobrać buty.
Jednakże na początek odradzam buty. Kite to nie linka, którą możesz zawsze puścić. Warto na początku mieć możliwość łatwego pozbycia się deski.

Witam
Proszę o pomoc w doborze deski
Mam Kita 13 F ONE Tribal szukam do tego deski waże 80kg przy wzroscie 170 cm jak decha do tego
Dodam jeszcze że dopiero zaczynam kariere i szukam sprzętu do nauki ewentualnie zajechania dopiero potem chce kupić coś docelowego
Dzięki za pomoc
POZDRAWIAM

Przy Twojej wadze do takiego latawca pasuje coś około 134x40 choć do nauki lepiej by było około 137x41 - 42
13m latawca przy Twojwj wadze to trochę dużo na podstawowy i stosując większą deskę (łatwiejszą do nauki) możesz mieć problemy z utzrmaniem krawędzi przy silniejszym wiaterku.

Pozdrawiam

Wiadro
Deska: Deska
Latawiec: Latający

Post12 cze 2012, 13:51

Witam

Proszę o podpowiedź czy warto? :
http://allegro.pl/naish-cult-15-bar-ple ... 51384.html
cena/jakość/zadowolenie z użytkowania ?

Wróć do „Pierwsze Kroki”