ŁEBA- nigdy wiecej

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post28 cze 2012, 23:10

ŁEBA- nigdy więcej
Do Łeby jeździłem jeszcze w dawnych czasach WS. Teraz często, na każdą prognozę, może za często.
Ostatni poniedziałek i wtorek zapowiadał się ładnie. Prognozowane w szkwałach 34 węzły dały w praktyce około godz 12 wiatr w podstawie 33 i dochodzący do 42 wezłów w szkwałach.
Wylądowałem niestety na zachodniej plaży i byłem tam jedynym plywajacym, mimo obecności kilku zgłodniałych wiatru chłopaków. Za portem plywały 2 czasami 3 kite.
Stan morza nie zadawalał. Chaos krzyzujacych się fal, mylących co chwila kierunek i wypiętrzających się co chwila stożków z wody. Masakra. Fala przyboju niska i wypłaszczona przez niski poziom wody i przybrzeżną mielizna. I ten cholerny prąd z koniecznością wypływania kilometra w morze w celu utrzymania wysokości. Wszystko do bani. Pływania na fali w rozumieniu pływania na fali to ja tam nie miałem okazji poznać. Aczkolwiek. Sztormowanie w tych warunkach morza płynąc na switch-u dawało świadomośc, że coś tam się jednak potrafi.
Tak więc nigdy więcej. A wystarczylo tylko, zapomnieć o wysokości rzucić się kilka lub kilkanaście kilometrow w dół. Wtedy byłoby prawdopodobnie całkiem fajnie.
Pozdrawiam. Jacek Daktera

Awatar użytkownika
Witu
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz

Post28 cze 2012, 23:18

Tak KOCHANY Jacku trzeba rzucac sie w dól.Dzien po Tobie byl piekny downwind z Karwienskich do Jastrzebiej ale niestety bez Ciebie :-)

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post28 cze 2012, 23:27

Cześć Jacek!

No właśnie - dlaczego na zachodniej?

Zdziwiło mnie to że nie było Ciebie na SS, i w ogóle jakoś mało kite'ów było w poniedziałek...

A po drugiej stronie portu było tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdr
Lussik

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post28 cze 2012, 23:35

jacekdaktera pisze:ŁEBA- nigdy więcej
Do Łeby jeździłem jeszcze w dawnych czasach WS. Teraz często, na każdą prognozę, może za często.
Ostatni poniedziałek i wtorek zapowiadał się ładnie. Prognozowane w szkwałach 34 węzły dały w praktyce około godz 12 wiatr w podstawie 33 i dochodzący do 42 wezłów w szkwałach.
Wylądowałem niestety na zachodniej plaży i byłem tam jedynym plywajacym, mimo obecności kilku zgłodniałych wiatru chłopaków. Za portem plywały 2 czasami 3 kite.
Stan morza nie zadawalał. Chaos krzyzujacych się fal, mylących co chwila kierunek i wypiętrzających się co chwila stożków z wody. Masakra. Fala przyboju niska i wypłaszczona przez niski poziom wody i przybrzeżną mielizna. I ten cholerny prąd z koniecznością wypływania kilometra w morze w celu utrzymania wysokości. Wszystko do bani. Pływania na fali w rozumieniu pływania na fali to ja tam nie miałem okazji poznać. Aczkolwiek. Sztormowanie w tych warunkach morza płynąc na switch-u dawało świadomośc, że coś tam się jednak potrafi.
Tak więc nigdy więcej. A wystarczylo tylko, zapomnieć o wysokości rzucić się kilka lub kilkanaście kilometrow w dół. Wtedy byłoby prawdopodobnie całkiem fajnie.
Pozdrawiam. Jacek Daktera

Czyżby kryptoreklama i chęć zagarnięcia spotu w przyszłości na wyłączność :?: :roll: :wink: Coś mi tu z lekka pachnie aluzją :thumbsup:

No bo żeby aż taka różnica między wschodnią plażą (Lussik), a zachodnią?

No ale ja się tam nie znam... jeszcze nie ten etap... :wink:

Awatar użytkownika
Spidi
Deska: Nobile 555
Latawiec: Best Waroo x2

Post29 cze 2012, 00:06

To ja przy okazji zapytam bywalców o Łebę ale trochę z innej beczki...
Są tam jakieś fajne spoty dobre dla początkujących? Jakaś godna polecenia szkółka gdzie można zrobić kurs?

Wybieram się tam pod koniec lipca z całą paczką znajomych i koledzy myślą nad spróbowaniem swoich sił i zrobieniem IKO... :roll:
Naście lat temu stawiałem tam swoje pierwsze kroki na WS (chyba na Sarbsku) i kojarzę, że było to spore jezioro z rozległą płycizną - może tam?

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Dostał piwko: 27 razy

Post29 cze 2012, 00:09

Ogromna - wschodnia jest ZA portem, który niweluje czop oraz prądy, dzięki czemu fala jest równiejsza a pływanie bardziej komfortowe :)

Pozdr
Lussik

Lokales
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post29 cze 2012, 08:38

Łeba jest przereklamowana. Niestety popsuło się i te tłumy we wtorek, o zgrozo! :shock: Bliżej półwyspu są lepsze perełki. 8)

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post29 cze 2012, 08:46

Spidi pisze:To ja przy okazji zapytam bywalców o Łebę ale trochę z innej beczki...
Są tam jakieś fajne spoty dobre dla początkujących? Jakaś godna polecenia szkółka gdzie można zrobić kurs?

Wybieram się tam pod koniec lipca z całą paczką znajomych i koledzy myślą nad spróbowaniem swoich sił i zrobieniem IKO... :roll:
Naście lat temu stawiałem tam swoje pierwsze kroki na WS (chyba na Sarbsku) i kojarzę, że było to spore jezioro z rozległą płycizną - może tam?

Też tam będę jak co roku. Szkoła u Airmana godna polecenia. A spot dla początkujących na Łebsku w miejscowości Żarnowska.
Płytko jak na zatoce miejsca w pizdu i bez tłoku bo zazwyczaj jest ok 10 latawek na wodzie.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post29 cze 2012, 09:25

Lokales pisze:Łeba jest przereklamowana. Niestety popsuło się i te tłumy we wtorek, o zgrozo! :shock: Bliżej półwyspu są lepsze perełki. 8)

Otóż to :) Oglądając zdjęcia to można swobodnie stwierdzić że fale na ss były o 1/3 mniejsze niż dalej na wschód. Że tłumy,to już inna sprawa która w zasadzie wyklucza ten spot, przy takiej obfitości bałwanków bliżej 3city i półwyspu .

Jacku co powodowało Tobą że pojechałeś na zachodnią? To jest przecież spot który ktoś wymyślił tylko pod zawody i kompletnie nie ma po co tam pływać dla przyjemności :)

Awatar użytkownika
Spidi
Deska: Nobile 555
Latawiec: Best Waroo x2

Post29 cze 2012, 09:26

Qba-EPP11 pisze:Też tam będę jak co roku. Szkoła u Airmana godna polecenia. A spot dla początkujących na Łebsku w miejscowości Żarnowska.
Płytko jak na zatoce miejsca w pizdu i bez tłoku bo zazwyczaj jest ok 10 latawek na wodzie.

Dzięki za podpowiedź - napewno skorzystam... :thumbsup:

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post29 cze 2012, 09:56

Lussik | EASY Surf Center pisze:

Ogromna

Czyli dobrze myślałem, że się nie znam :wink:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post29 cze 2012, 10:42

To jest własnie cały Jacek, lubi testować i kombinować, często zupełnie nie wiadomo po co ;)
Już mnie to zupełnienie dziwi :D

Lachon
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post29 cze 2012, 10:59

Wujku Jacku trzeba bylo zrobic downwind z nami - przyjemnosc bo ma sie w nosie wysokosc no i najwiekszy progress :thumbsup:

daga
Deska: F-one TX
Latawiec: F-one Bandit
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post29 cze 2012, 13:19

OT, sory:

Lussik, fajne fotki :thumbsup:

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post29 cze 2012, 15:57

Witajcie. Zrobiło sie jakos tak smutno na kf, stąd mój post. I prosze, ile rzeczy sie czlowiek dowie o sobie. Kryptoreklama, testy i kombinacje, nawet wiekszy progres mógłbym mieć. Witu nawet proponuje abym rzucił sie z Nim w dół, a dlaczego nie do góry. :lol: Lachon. Progres. Czy Wasze wtorkowe plywanie w dół nie przypominało zawijanie sie na falach zatoki. :lol: :lol: Kto jezdził bryką, a kto pływał.
Tak na powaznie. Chciałem na wschodniej plazy, ale moim barakiem trudno tam wyminąć drzewa przed wydmą. I na dodatek zostałem zdominowany przez kolezków. Stąd przyznałem sie piszac: LEBA- nigdy wiecej, oczywiście do nastepnego razu.
Pozdro w oczekiwaniu na nastepna prognoze i Wasze opinie.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”