DBAJMY O SPOTY!!!

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
bronix
Postawił piwka: 1 raz

Post14 maja 2012, 20:20

Co roku na mazurach na początku września oraganizowana jest akcja sprzątanie mazur ,w której biorą udział mieszkańcy ,żeglarze i wszyscy chętni szanujący piękno tego regionu .Może warto powielić ten schemat :roll:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post15 maja 2012, 01:56

http://www.surfrider.eu/en/home.html

Niebawem więcej info a temat akcji Surfrider Foundation

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post15 maja 2012, 11:15

bronix pisze:Co roku na mazurach na początku września oraganizowana jest akcja sprzątanie mazur ,w której biorą udział mieszkańcy ,żeglarze i wszyscy chętni szanujący piękno tego regionu .Może warto powielić ten schemat :roll:

A byłes na Półwyspie na początku września :?:
Wszysyc prawdziwi surferzy jadą wtedy do domów, bo dzieci do szkoły, bo praca, uczelnia...bo "co ludize powiedzą" (ulubiony tekst mojej babci) jak zobaczą że po 1 września sąsiada nie ma w domu. W tym najzajebistszym okresie jest nas za mało do takiej akcji.
Lepszy byłby lipiec, można by iśc wdłuż campingów i ludziom do fur stojących w korku śmieci pakować od razu z powrotem - wygodne dla zbieraczy by to było :idea:

Awatar użytkownika
bronix

Post15 maja 2012, 19:17

Cześć ale mi wcale nie chodzi o termin tylko sam zamysł takiej akcji a że w wakacje to wiadomo że najlepiej by było zorganizować :thumb:

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post15 maja 2012, 20:39

bronix pisze:Cześć ale mi wcale nie chodzi o termin tylko sam zamysł takiej akcji a że w wakacje to wiadomo że najlepiej by było zorganizować :thumb:

Ja to widzę tak - świadomy człowiek sprząta sam po sobie, a także po innych jak się trafi jakiś śmieć i nie ma z tym problemu, a wszelkie "AKCJE" to są krótkofalowe i raczej działają jako jednorazowy zryw.

Oczywiście można się krzyknąć we wtorek jak nie wieje i odwalić robotę na Helu, ale przypominam tylko że są od tego specjalne służby, które biorą za to kasę za rok z góry i powinny się wywiązywać ze sprzątania a nie liczyć na społeczników. Widzisz śmieci - dzwoń do urzędu miasta, mają zasrany obowiązek sprzątania.

I jeszcze jedno - policja w Pucku jest do bani - jak podkablowałam gościa który wywalał w rezerwacie Beka śmieci typu opakowania po kapeluszach i drogich dobrach luksusowych to mi na komendzie po przesłuchaniu powiedzieli, że umarzają sprawę, bo .... ten Pan to taki nobliwy obywatel, na pewno on tych śmieci nie wyrzucił tam....

Na drugi raz dostanie je przesyłką kurierską na własny koszt, albo prosto przez płot do ogródka.

Awatar użytkownika
kukems
Dostał piwko: 2 razy

Post26 maja 2012, 15:39

eska pisze:
bronix pisze:Cześć ale mi wcale nie chodzi o termin tylko sam zamysł takiej akcji a że w wakacje to wiadomo że najlepiej by było zorganizować :thumb:

Ja to widzę tak - świadomy człowiek sprząta sam po sobie, a także po innych jak się trafi jakiś śmieć i nie ma z tym problemu, a wszelkie "AKCJE" to są krótkofalowe i raczej działają jako jednorazowy zryw.

Oczywiście można się krzyknąć we wtorek jak nie wieje i odwalić robotę na Helu, ale przypominam tylko że są od tego specjalne służby, które biorą za to kasę za rok z góry i powinny się wywiązywać ze sprzątania a nie liczyć na społeczników. Widzisz śmieci - dzwoń do urzędu miasta, mają zasrany obowiązek sprzątania.

I jeszcze jedno - policja w Pucku jest do bani - jak podkablowałam gościa który wywalał w rezerwacie Beka śmieci typu opakowania po kapeluszach i drogich dobrach luksusowych to mi na komendzie po przesłuchaniu powiedzieli, że umarzają sprawę, bo .... ten Pan to taki nobliwy obywatel, na pewno on tych śmieci nie wyrzucił tam....

Na drugi raz dostanie je przesyłką kurierską na własny koszt, albo prosto przez płot do ogródka.

:thumbsup:

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post26 maja 2012, 18:45

A idąc ścieżką od Małego Morza w kierunku Władysławowa wzdłuż zatoki :doh: TO masakra, "ścmieć na śmieciu , a na górze jeszcze jeden śmieć " :!: :!: :!:

Awatar użytkownika
bronix

Post26 maja 2012, 21:54

daj cynk esce ona wie co zrobić :wink:

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post27 maja 2012, 13:01

bronix pisze:daj cynk esce ona wie co zrobić :wink:

Moim zdanie ci bezrobotni mogli by chociaż od czasu do czasu być wysłani na jakieś przymusowe sprzątanie :!:

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post04 lip 2012, 10:14

W ramach ciekawostki, chyba podchodzi ten tekst pod ten temat. Milej lektury:

http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/ ... l?cookie=1

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post04 lip 2012, 11:48

o kurna... nieźle :shock:
ciekawe, czy komuś coś udowodnią :?:

Wrogu

Post13 lip 2012, 08:43

No to podrzuce kontynuacje tekstu, widac, ze machina sie rozkreca, ciekawe jak sie to skonczy.

http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/613251,polwysep-helski-urzednicy-chca-spotkania-na-szczycie-w,1,id,t,sa.html

Awatar użytkownika
eska
Kontaktowanie:

Post13 lip 2012, 10:49

Wrogu pisze:No to podrzuce kontynuacje tekstu, widac, ze machina sie rozkreca, ciekawe jak sie to skonczy.

http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/613251,polwysep-helski-urzednicy-chca-spotkania-na-szczycie-w,1,id,t,sa.html

Co ciekawe przy ostatnich poszukiwań różnych źródeł które były mi potrzebne, trafiłam na oficjalne ministerialne "rozpoznanie terenu" pod różne działalności na helu i okazuje się że kitesurfing i windsurfing same w sobie nie powodują zagrożenia dla środowiska naturalnego, tak więc jest dobrze. Opracowanie było pisane wraz z słynnym już na tym forum P. Skórą (ten od fok).

Natomiast duże zagrożenie dla środowiska, szczególnie dennego stanowią motorówki, które śrubami "mielą" dno i zasysają piach, niszcząc tym samym roślinność przydenną, oraz różne zwierzaki które w ciepłych wodach przy brzegu sobie siedzą.

Ciekawe jest też to, że "deptanie" plaży stopami wpływa pozytywnie na rozkład martwej materii organicznej rozkładającej się w piachu - przyśpiesza ten rozkład, oraz równie ciekawe może być to, że te zwały morszczynu, patyków i trawy morskiej leżące od pełnego morza (od zatoki czasem też) są pod ochroną. A teraz zagadka - kto zgadnie jak się te zwały odpadków nazywają to dostanie kiteworlda #58 (jeszcze go nie mam, ale przyjdzie w ciągu miesiąca). Konkurs start.

Wrogu

Post13 lip 2012, 10:55

Kidzina?

Awatar użytkownika
eska
Kontaktowanie:

Post13 lip 2012, 10:59

Wrogu pisze:Kidzina?

Brawo :) Kolega wiedział, czy dobry w googlowaniu ?

Wróć do „Forum Główne”