Nauczka na przyszlosc

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post13 lip 2012, 11:53

fokus123 pisze:Nie wiem skąd jesteś, ale ja mieszkam nad morzem i ze specyfiki swoje podwórka znam problem.

<piwo> W porzadku :thumb:

Ja czasem plywam strapless UH... Jesli plyne na sporej fali i z boku wplywa 2 kitesurferow, z czego jeden sie zatrzymuje, a drugi plynie dolem, to uwierz mi, ze jest malo czasu na zastanowienie i podjecie dobrej decyzji. Bo, mozna zrobic unik i sie wbic w plynacego... lub wyglebic i wbic w siedzacego :shock:

loer
Deska: NHP
Latawiec: Fuel, Razor
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post13 lip 2012, 11:59

dobra Panowie zeby rozwiac wasze watpliwosci obie desky bylu typu twin tip w zwiazku z czym szybki zwrot to chyba nie jest do diabla problem. A jak ktos sie halsuje po dechej albo ma inny orblem a ty plyniesz z fala to tez go kosisz ? Duzo plywam na baltyku i nauczylem sie ze zdazaja sie rozne sytuacja w przyboju i zdrowy rozsadek i ostroznosc powinny wziac gore.

Awatar użytkownika
fokus123
Deska: SU-2
Latawiec: Core
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post13 lip 2012, 12:06

unhooked pisze:
fokus123 pisze:Nie wiem skąd jesteś, ale ja mieszkam nad morzem i ze specyfiki swoje podwórka znam problem.

<piwo> W porzadku :thumb:

Ja czasem plywam strapless UH... Jesli plyne na sporej fali i z boku wplywa 2 kitesurferow, z czego jeden sie zatrzymuje, a drugi plynie dolem, to uwierz mi, ze jest malo czasu na zastanowienie i podjecie dobrej decyzji. Bo, mozna zrobic unik i sie wbic w plynacego... lub wyglebic i wbic w siedzacego :shock:

Spoko stary z mojej strony nie ma spiny :) Rozumiem jazdę na wave strapless i wtedy jest zupełnie inna specyfika, ale ja gość walił na TT to nie stosujmy tu po prostu tego prawidła bo dla mnie to absurd. Tak jak napisałem wcześniej problem jest mi znany, dlatego z doświadczenia pływania po morzu zakładam ze raczej nie ujeżdżał fali :). Jak spotkacie się na spocie to tnij linki :) tylko tak żeby świadków nie było albo żeby więcej z tobą było :D hahahahaah

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post13 lip 2012, 12:07

loer pisze:A jak ktos sie halsuje po dechej albo ma inny orblem a ty plyniesz z fala to tez go kosisz ?

Mi sie jeszcze nigdy nie zdarzylo skosic KS.

Jak wczesniej napisalem, jesli gosc jest slepy, to przetnij mu linki dla bezpieczenstwa wszsytkich - na chamstwo nie ma lekarstwa.

Awatar użytkownika
majeranek
Deska: czarna
Latawiec: czerwony
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post13 lip 2012, 13:05

Nie czaję ludzi, którzy pomimo złego wzroku pchają się na wodę. Czy to aż taki problem kupić sobie soczewki? Nawet jeśli ktoś na co dzień ich nie używa to mógłby sobie specjalnie kupić do pływania i byłoby po kłopocie. Sam mam nie najlepszy wzrok i nie wyobrażam sobie ładować się na wodę bez soczewek... Tak, więc jak ktoś zna Pana X to niech mu podpowie, żeby kupił soczewki...

Pozdro

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post13 lip 2012, 13:11

majeranek pisze:Nie czaję ludzi, którzy pomimo złego wzroku pchają się na wodę. Czy to aż taki problem kupić sobie soczewki? Nawet jeśli ktoś na co dzień ich nie używa to mógłby sobie specjalnie kupić do pływania i byłoby po kłopocie. Sam mam nie najlepszy wzrok i nie wyobrażam sobie ładować się na wodę bez soczewek... Tak, więc jak ktoś zna Pana X to niech mu podpowie, żeby kupił soczewki...

Pozdro

Nie zawsze można :naughty: Ale są inne sposoby

Awatar użytkownika
maciekt1000
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post13 lip 2012, 13:14

koledze tombie radzę trochę popływać a nie stawać się oceniaczem w każdym poście wypadkowym. mamy tu na kf odpowiednich ekspertów.

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post13 lip 2012, 13:15

To sie nie plywa :wink:

Ale fakt faktem sa sportowe okulary korekcyjne i inne rozwiazania.

Awatar użytkownika
ronino
Postawił piwka: 19 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post13 lip 2012, 13:35

loer pisze:... jedyne na co bylo go stac to ze on bez okularow to slabo widzi...!!!!!!!!......:)...

kiedyś kolo inny podobnie się mi tłumaczył gdy wpieprzył się we mnie deską i oprócz tego tłumaczył się że pod słońce słabo widać było :(

takich należałby skutecznie podtopić tak aby więc do wody nie wchodzili - nie że jestem nietolerancyjny ale wiadomo - każdy chce żyć

kiedyś go widziałem gdzieś na maszo - także tam obszar zagrożony :D

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post13 lip 2012, 14:12

Wrogu pisze::doh: ludzi co Braillem na nartach jezdza widzialem, ale na kajcie ...... Sam mam duza wade i jedyna rada to soczewki i juz. Skrajna nieodpowiedzialnosc i glupota.

Wrogu,
A odbiegając trochę od tematu - w jaki sposób zabezpieczasz się przed wymyciem soczewki jak coś pójdzie nie tak? Mam ten sam problem, do tej pory stosowałem zwyczajne okulary przeciwsłoneczne, ale to nie jest 100% pewne rozwiązanie.

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post13 lip 2012, 14:24

Plywam od zawsze w soczewkach i mi nie wymywa :wink: Jeszcze nigdy nie mialem z tym problemu. Kiedys faktycznie plywalem w seaspecach, ale bardziej to przeszkadza niz pomaga, po kilku pierwszych sesjach po kursie okulary sobie odpuscilem. W kazdym razie wole by mi soczewke wymylo niz isc na wode bez niej. Mimo duzej wady powinienem bez soczewek wrocic spokojnie na brzeg, a z jedna to spokojnie.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post13 lip 2012, 14:31

Dobry sposob wymuszenia .... ida dwie osoby na kolizyjnym jedna prawym druga lewym .Ta na lewym stawia latawca w zenit na 100m przed kolizja i kto ma pierwszenstwo? Wypadalo by opuscic kitea zeby kolega na prawym przeplyna a nie przeszkadac .Z drugiej strony to zaden problem" kaciałe "ominac jesli sie widzi z drugiej strony kaciala zgodnie z zasada ograniczonego zaufania powinien pomyslec ze koles moze byc slepy ....sporo takich plywajacych kolegow znam . Z tego co opisujesz sprawa nie jest jednoznaczna :naughty:
Dla mnie to podobnie jak jeden drugiemu zrobi zwrot na halsie z lewego na prawy i domaga sie pierwszenstwa .

akies 100m dalej posuwal ktos do brzegu,wiec koles postawil kajta w zenit i usiadl na tylku zeby zrobic mu miejsce
to jak z tym miejscem skoro sie splatali :hand:

Awatar użytkownika
tomba
Deska: Nobile 50/50
Latawiec: Razor 9
Postawił piwka: 5 razy

Post13 lip 2012, 14:55

maciekt1000 pisze:koledze tombie radzę trochę popływać a nie stawać się oceniaczem w każdym poście wypadkowym. mamy tu na kf odpowiednich ekspertów.

Wujek dobra rada, nie poznałem Cię na naszym najbliższym spocie (Zegrze), zima.lato.wiosna,jesień. Nie jestem żadnym oceniaczem, tylko wpisuję swoją opinie na forum, bo do tego służy, a jak nie chcesz czytać to zadzwoń bezpośrednio do eksperta. Sorry za offtop.

maski.

Post13 lip 2012, 15:08

od kiedy płynący w kierunku brzegu = jazda na fali ??? chyba lekka nadinterpretacja
a po 69 te odrobina myślenia i kultury wymaga szczególnego podejścia do idących przez przybój
Ostatnio zmieniony 13 lip 2012, 15:17 przez maski., łącznie zmieniany 1 raz.

Adam-Opole
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post13 lip 2012, 15:17

ps. jest jakis temat na temat prawa drogi? Szukam i nie mogę znaleść cos a widzę że to mega zagmatwana sprawa...

Wróć do „Forum Główne”