Może ktoś z was ma na to jakiś sposób lub jest jeszcze jakaś inna możliwość skrócenia linek?

P.S zdjęcia były "robione na szybko" więc nie czepiać się tego , ze czerwone jest po prawej

gareon pisze:Hej,
Mam pytanie, posiadam bar z 2015 roku, dzisiaj sprawdzilem swoje ustawienie linek i mam dokladnie tak samo jak na fotce. Widzialem wszedzie filmiki, ze bar musi byc zaciagniety na zero tak jak tu: viewtopic.php?t=62050. W ksiazce cabrinhy mam pokazane wszedzie tak: http://cdn.cabrinhakites.com/images/sto ... -pic01.jpg , identycznie mam u siebie teraz. Nie mam problemow z kitem, sprawdzilem z ciekawosci czy cos jest zle.... i wyszlo takie cudo. Powiniennem go wytrymowac (bar) aby bylo jak w 1 linku ?, czy moze mam wszystko ok i tak jest fabrycznie w cabrinhy ?
w manualu strona 10 http://pr.cabrinhakites.com/manuals/pdf ... tem_en.pdf tez tak jest. Gdybym mial trymowac go na zero to hmm nawet jak jedne wydluze a 2 skroce to moze na styk uda mi sie osiagnac efekt z 1 linku.
Edit... poczytalem i chyba jednak bedzie trzeba cos wykombinowac...
boldek pisze:gareon pisze:Hej,
Mam pytanie, posiadam bar z 2015 roku, dzisiaj sprawdzilem swoje ustawienie linek i mam dokladnie tak samo jak na fotce. Widzialem wszedzie filmiki, ze bar musi byc zaciagniety na zero tak jak tu: viewtopic.php?t=62050. W ksiazce cabrinhy mam pokazane wszedzie tak: http://cdn.cabrinhakites.com/images/sto ... -pic01.jpg , identycznie mam u siebie teraz. Nie mam problemow z kitem, sprawdzilem z ciekawosci czy cos jest zle.... i wyszlo takie cudo. Powiniennem go wytrymowac (bar) aby bylo jak w 1 linku ?, czy moze mam wszystko ok i tak jest fabrycznie w cabrinhy ?
w manualu strona 10 http://pr.cabrinhakites.com/manuals/pdf ... tem_en.pdf tez tak jest. Gdybym mial trymowac go na zero to hmm nawet jak jedne wydluze a 2 skroce to moze na styk uda mi sie osiagnac efekt z 1 linku.
Edit... poczytalem i chyba jednak bedzie trzeba cos wykombinowac...
Używałem barów Cabrinhy z lat 2010, 2011, teraz mam 2013, 2016 i we wszystkich prawidłowe wytrymowanie jest "na zero", czyli po odpuszczonym depowerze i drążku przyciągniętym na maxa do chickena linki sterujące i mocy powinny być równe. Myślę że w 2015 i 2017 nic w tym względzie się nie zmieniło.
Jeśli masz linki sterówki krótsze, a mocy dłuższe (czyli jak na wskazanych przez Ciebie obrazkach) gdzie po podpięciu wszystkich linek do 1 stałego punktu np. do płotu na podwórku, nie można zaciągnąć drążka do samego chickena i nie pomaga regulacja na supełkach przy pigtailsach (rys. poniżej, sytuacja po lewej), to polecam odplątanie całkowicie tych supełków przy pigtailsach linek sterowych, co je znacznie wydłuży (rys. poniżej, sytuacja po prawej) i dzięki temu powinno być OK. Gdyby się okazało, że ta czynność spowoduje zbytnie wydłużenie sterówek, to zawsze na pigtailsach linek mocy możesz trochę poprzesuwać te supełki aby też troszkę wydłużyć w/w linki. Po to te supełki sąJak byś czegoś nie zrozumiał to pisz na priv. Pozdr
shorty pisze:te bary trymowane są na zero z pigtailsami od cabrinhy czy na oczkach ?
Kadża pisze:Cześć,
po rozplątaniu wszystkiego zostaje mi z 3cm wolnego miejsca. Biorąc pod uwagę, że mam bar od nowości i przez 3 sezony, nauki i pływania lewo-prawo udało mi się rozciągnąć linki poza limit regulacjito będę musiał co sezon coś z tym robić.
1. Rozwiązanie CrazyHorse powinno pomóc, ale jak dla mnie oczka są zbyt szerokie, żeby supeł na przedłużce rozwiązał problem. Mógłbym przedłużkę montować tak jak linki do latawca, supełek do pętelki i zacisnąć, ale czy to nie puści? Czy ktoś ma może zdjęcie tego rozwiązania?
2. Może lepiej zainwestować w dłuższe, regulowane pigtailsy? Widziałem, że ktoś się reklamował na forum.
3. Jak długo mogę przedłużać, żeby nie miało to wpływu na właściwości latawca?
Pozdrawiam
Przedłużki z regulacją supełkami możesz również wstawić również z drugiej strony, między integralną linkę baru, a sterówkę
lepiej najpierw rozciągnąć sterówki.
Kadża pisze:Przedłużki z regulacją supełkami możesz również wstawić również z drugiej strony, między integralną linkę baru, a sterówkę
Nie mam tego baru przy sobie, ale z tego co kojarzę cała sterówka jest integralną częścią baru.
Może takie łączenie jest pod gumową osłoną, ale to wymagałoby rozebrania baru.
?
Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość