spot tutaj jest w przewężeniu wyspy i nazywa się Kohilari. Jest tam jedna mała szkółka i totalnie surferski klimacik. Praktycznie zero turystów (wszyscy siedzą po południowej stronie przewężenia wyspy).
Jest tu naprawdę SPORO miejsca do pływania, plaża szeroka, daleko płytko i zero niespodzianek w wodzie, sam piaseczek. Dla początkujących wręcz idealne miejsce.
racja kohilari jest sympatyczny, rownierz w sezonie malo ludzi i malo turystow, praktyczne lezaczki z parasolami za pare eur na dzien,
ale ten spot dla poczatkujacych nie jest bynajmniej idealny... jest conajwyzej sredni, ani to wave, ani flat, widzialem sporo osob ktore mialy problemy z wejsciem na deske (poczatkujacy), plywajacy oczywiscie plywaja na luzie, jest to taki odpowiednik Prasonisi tylko z mniejsza fala, plytkiego jest mniej wiecej na dlugosc linek, moze miejscami do 40 metrow.
Troszkę dalej na północ jest bardzo ciekawa miejscówka, o której mi powiedział jeden lokales. Jedzie się tam w stronę Limnionas. Jest to praktycznie mały rybacki porcik gdzie właśnie w takiej małej zatoczce się pływa po idealnie płaskiej wodzie. Miejsca tam jest mało ale raczej nikogo tam nie spotkacie
bylem, widzialem, ale szczerze powiedziawszy to jestem ciekaw czy tam wchodzi rowny wiatr, w miare wysoki falochron/nasyp ziemny - raczej temu nie sprzyjaja, a gdy latawiec spadnie do wody, to nie ma wiatru, a brzeg jest skalisty, ja tam osobiscie odpuscilem plywanie, choc mialem chrapke na "male laboratorium fristajlu" - jak zobaczylem na google maps to miejsce.
Z pewnością tam wrócę jeszcze. Jedyne co to poszukam sobie spania gdzieś bliżej Kefalos
ta miejscowosc "na dole" przy zawietrznej zatoce to Kamari, spokojna sympatyczna wiocha z hotelikami i prywatnymi pensjonatami, dla lubiacych wieczorne disko, raczej zle miejsce, dla lubiacych spokoj ok. jest sporo lokali gdzie mozna dobrze zjesc.
i jak już wieje to praktycznie cały dzień i całą noc. Można 24/h pływać
hmmm, no nie wiem, ja mialem caly tydzien wiatr, lecz wlaczal sie kolo 12-14 i do wieczora. znajomy byl tam wielokrotnie i jedynie gdy byla mega prognoza i wiatr na 7mke to wialo non stop, przy sredniej/slabej prognozie termika popoludniowo/wieczorna.