Pierwszy pisze:Witam,
ja mam pytanko, przeglądałem starsze posty i zauważyłem, że dużo osób pływało na OZONE SPORT II.
Czy ten latawiec nadaję się na początek, czy lepiej kupić nowy OZONE CATALYST?
Chodzi mi o jak najszybszy progress. Dodam, że jakieś podstawy mam - zrobiony kurs IKO I+II+III.
Z góry dzięki za info.
Wooojtas pisze:Witam, w tym roku zacząłem przygodę z kite'm
Ważę około 80 kg : ) Czy dla takie wagi rozmiar dechy 134 x 41 jest ok czy raczej szukać 131 ? Skłaniam się ku Nobile T5 bo generalnie wszyscy zachwalają tę dechę. Pozostaje jeszcze kwestia latawca. Jakiej firmy ( bo jest ich pełno) i i jaki rozmiar. Czy najpierw kupić większy latawiec ( 12, 13m) czy raczej mniejszy ( 9 m ). Pływać będę głownię na helu i chciałbym żeby jak najłatwiej płynął na wiatr. Słyszałem ze ozone ma takie właściwości ? Co innego możecie polecić ?
pzdr
Rigus pisze:na co przedkładają się większe wymiary deski? z uwzglednieniem różnic długości jak i samej szerokości.
chodzi mi o różnicę w zachowywaniu się na wodzie między deskami np. 129/42 a 129/3 oraz np. 134/40 a 138/40
prosze o prostą odpwiedź
GURU 10.5 pisze:Rigus pisze:na co przedkładają się większe wymiary deski? z uwzglednieniem różnic długości jak i samej szerokości.
chodzi mi o różnicę w zachowywaniu się na wodzie między deskami np. 129/42 a 129/3 oraz np. 134/40 a 138/40
prosze o prostą odpwiedź
Deska większa [ dłuższa/szersza] ma większą powierzchnię ślizgową, co przekłada się z reguły na lepsze/szybsze wejście w ślizg,lepsze ostrzenie, możliwość pływania na nieco mniejszym latawcu, etc...
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości