a wiec tak ten filimik z desek to akurat nie RSX...., ale akurat w takich warunkach RSX nie wyglada lepiej i filmowanie desek bez wiatru powinno byc zakazane bo chyba nie ma brzydszej dsycypliny olimpijskiej, na pocieszenie powiem tylko ze wyscigi bez wiatru na zawodach sie nie odbywaja i ponizej 6 wezlow sedziowie na powaznych zawodach na wode raczej nie wypuszczaja ( ale zdarza sie) i jest to jaks przewaga nad kitem ze da sie na sile rozegrac regaty
RSX w slizgu jest bardzo atrakcyjny co mozna by zobrazowac wieloma filimkami
Wracajac do meritum: ISAF podjal w koncu rozsadna decyzje, osobiscie bardzo nisko cenie szeroko pojeta etyke dzialacza wiekszosci tej zbieraniny lesnych dziadkow, najpierw skrzywdzono deskarzy a teraz zrobiono kuku kiteracerom. MInal pierwszy szok i mysle ze jednak kiterace na tym calym zawirowaniu skorzystal i poszedl mocno do przodu, jestem pewien ze flota scigaczy na kite w przyszlym sezonie bedzie wieksza i poziom tez odpowiednio wyzszy.Kwestia czasu jest to ze kite bedzie na IO i oby obok a nie zamiast windsurfingu.
Na pocieszenie kajciarzom powiem ze w nastepnym cyklu olimijskim deskarzom bedzie juz ich dogonic duzo trudniej niz teraz ( bedzie duzo wyzszy poziom w Polsce i na swiecie) i jeden cykl olimpijski moze nie starczyc aby wygrac np krajowe eliminacje olimijskie. A wiec panowie glowa do gory, trenowac a marzenia o Igrzyskach moga sie spelnic. A jesli ktos z kiciarzy koniecznie chce wziasc udzial w RIO to mam tez dobra wiadomosc: niech wezma przyklad z kolegow deskarzy ktorzy po pierwszym szoku i zalamaniu majowa decyzja ISAF zaczeli masowo zmieniac naped z mysla wlasnie o RIO, i kupia sobie RSX i podejmie olimpijskie wyzwanie. W koncu olimpijska kadra czeka na kazdego..
no wlasnie to moze dlatego Niebrzydki juz trenuje z kadra Kowala

no i na koniec: 2 plusy tego calego zamieszania:
- deskarze zobaczyli ze musza sie otworzyc na kite i juz nie moga stac obok tej dyscypliny - co jestem pewien zwiekszy ilosc startujacych zwodnikow
- chore decyzje ISAF bardziej zblizyly niz oddalily te 2 srodowiska, a zdrowa rywalizacja zawsze rodzi postep
medali wszystkim w najblizszym sezonie 2013 zycze, najwazniejsze aby bialo-czerwoni byli na czele, ja akurat tak bardzo lubie