BAR z RRD Passion 2010 kilka pytań.

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
grzechu1984
Deska: Voelkl Styla
Latawiec: RRD Passion 2010
Kontaktowanie:

Post28 sty 2013, 16:40

Witam.
Mam kilka pytań co do mojego baru, bar jest z latawca RRD Passion 11m
Do czego służą uchwyty z rzepem oznaczone numerem 1 i 2 ?
Czy jest możliwość skrócenia linek sterujących ? Jeśli tak to jak się dostać pod " piankowe pływaki " ?
DSC_0568.jpg
DSC_0568.jpg (67.86 KiB) Przejrzano 2538 razy

Pozdr

czosnek
Deska: nobile
Latawiec: rrd
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 17 razy

Post28 sty 2013, 16:56

elementy 1 i 2 są pomocne przy restarcie latawca - reszte już sobie chyba dopowiesz :thumbsup:

nie jestem pewien ale chyba pływak był przyklejony do linki ale tego pewny nie jestem

Awatar użytkownika
ni_knight
Deska: Laluz,Poison,Pescado 5'9
Latawiec: RPM,Bandit,Obsession,Passion
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post28 sty 2013, 17:53

Do czego służą uchwyty z rzepem oznaczone numerem 1 i 2 ?

Zgadza się, do restartu, aby sobie linki wyciągnąć dalej.

Czy jest możliwość skrócenia linek sterujących ? Jeśli tak to jak się dostać pod " piankowe pływaki "

Chyba była taka możliwość w 2009. Tu nie ma. Pływak nie jest przyklejony do linki. Można odciągnąć go, aby zmienić mocowanie linek sterujących w celu zmiany szerokości baru.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post29 sty 2013, 18:59

Te uchwyty były bo jeden dystrybutor RRD się na to uparł /nie było to ABCSURF 8) / :arrow: ma być i tyle :wink:
Generalnie nikt i tak nigdy tego nie używał.
Przy tych linkach masz też owijki z pleksi a te nie są przewidziane na zimowy użytkowanie i po jakim czasie pękają.
Ja je likwidowałem od razu jak rozpakowywałem bar bo to też tak naprawdę nikomu nie potrzeby gadżet.

sersciuch
Deska: north freestyle fish
Latawiec: rpm
Postawił piwka: 5 razy

Post29 sty 2013, 22:08

niby się tego nie używa ale też to w niczym nie przeszkadza a może być przydatne (mi raz uratowało latawiec)

Awatar użytkownika
bartolomeo_n
Deska: (Super+)Shinn(+ster)
Latawiec: RRD, Best TS, Bandit
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 35 razy

Post30 sty 2013, 10:31

Ja tam sie nie znam ;) ale te 1/2 to sa tzw. 'Oh shit handles'. Sluza w sytuacji awaryjnej, jak cos pojdzie (mocno) nie tak, lapiesz za jedna z nich i latawiec lopocze 'bokiem' bez mocy (no prawie).

Do restartu jakos nigdy tego nie uzylem - albo wystarczy po prostu ciagnac za bar jednej strony (jak wieje) albo (jak nie wieje) po prostu lapie za linke troche (duzo) dalej - jakos te uchwyty nie wydaja sie wygodne.
Moze to sie przyda gdybys chcial zrobic 'back relaunch' (czy jakos tak), przy silniejszym wietrze (tylko - po co, skoro mozna wtedy wystartowac normalnie...) - z kolei przy slabym - trzeba zlapac duzo dalej...

A owijki to pomylka - pekly mi po 10min przy pierwszym wyjsciu na snieg.

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post30 sty 2013, 11:38

bartolomeo_n pisze:Ja tam sie nie znam ;) ale te 1/2 to sa tzw. 'Oh shit handles'. Sluza w sytuacji awaryjnej, jak cos pojdzie (mocno) nie tak, lapiesz za jedna z nich i latawiec lopocze 'bokiem' bez mocy (no prawie).

A nie przypadkiem kiteloopy :?: :!: :?:

robi
Dostał piwko: 3 razy

Post30 sty 2013, 14:29

Jurgen pisze:A nie przypadkiem kiteloopy :?: :!: :?:

jak leży na wodzie to nie
no chyba że źle leży
jak źle leży to wstanie
jak wstanie to wtedy tak :wink:

Awatar użytkownika
bartolomeo_n

Post30 sty 2013, 17:26

Jurgen pisze:
bartolomeo_n pisze:Ja tam sie nie znam ;) ale te 1/2 to sa tzw. 'Oh shit handles'. Sluza w sytuacji awaryjnej, jak cos pojdzie (mocno) nie tak, lapiesz za jedna z nich i latawiec lopocze 'bokiem' bez mocy (no prawie).

A nie przypadkiem kiteloopy :?: :!: :?:

Jakie kite-loopy? Zrywka juz jest uzyta... latawiec jest wtedy tylko na 1 lince napietej - jeden ze sterujacych.

Tutaj np. pokazuja przepiecie leasha do 'oh shit handle': http://vimeo.com/5192786 i jak latawiec sie uklada. Nie robi zadnych kite-loopow.
Tutaj tez troche info na ten temat: http://www.kiteforum.com/viewtopic.php?t=2330618

"If you find yourself going "oh shit oh shit oh shit oh shit", pull the handle" :lol: :lol: :lol:

sersciuch

Post30 sty 2013, 18:05

w wypadku gdy kite leży na wodzie tak jak na filmiku spoko ale zrobienie czegoś takie z kitem w powietrzu raczej pachnie loopami niż bezpiecznym lądowaniem na wodzie

Awatar użytkownika
mandaro
Deska: NHP Infinity
Latawiec: GP Fuel
Postawił piwka: 66 razy
Dostał piwko: 22 razy
Kontaktowanie:

Post30 sty 2013, 20:12

Grzechu już wie do czego są elementy 1 i 2, bo mu powiedziałem.
Jurgen co ma milion postów nie wie. Nigdy ten temat nie był poruszany wcześniej?
Łał. Klimat jak w radzieckiej rakiecie. :)

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post30 sty 2013, 20:18

mandaro pisze:Grzechu już wie do czego są elementy 1 i 2, bo mu powiedziałem.
Jurgen co ma milion postów nie wie. Nigdy ten temat nie był poruszany wcześniej?
Łał. Klimat jak w radzieckiej rakiecie. :)

No Jurgen czasami potrafi namieszać ale ludzie bystrzy potrafią zrozumieć o co mu chodzi :!: Ale pozdro dla Ciebie jak miałeś okazję posiedzieć w radzieckiej rakiecie :thumbsup:

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post30 sty 2013, 20:35

mandaro pisze:Jurgen co ma milion postów nie wie. Nigdy ten temat nie był poruszany wcześniej?

A podepnij tam leasha z latawcem w zenicie i zerwij zrywkę ;) Będziesz miał jak w rakiecie ;)

sersciuch

Post30 sty 2013, 21:39

jurgen ma racje wcale nie jest tak różowo jak to poniektórzy malują raz musiałem się zwinąć na wodzie z latawcem potpientym za oshita loopow może i niekręci ale i tak ściągnęło mnie o wiele bardziej niż gdybym miał kita normalnie na lince nośnej

Awatar użytkownika
bartolomeo_n

Post31 sty 2013, 09:23

sersciuch pisze:jurgen ma racje wcale nie jest tak różowo jak to poniektórzy malują raz musiałem się zwinąć na wodzie z latawcem potpientym za oshita loopow może i niekręci ale i tak ściągnęło mnie o wiele bardziej niż gdybym miał kita normalnie na lince nośnej

No to przeca dlatego to jest 'OH SHIT!' handle :)
Jak sie wszystko poplacze, nosna zerwie itp. to zostaje 'oh shit handle'. Normalnie nie ma sensu tego uzywac, tylko linki sie poplacza.

W cytowanej wyzej wypowiedzi najwazniejsze jest, ze: "musiałem się zwinąć (...)". Znaczy, z jakiegos powodu nie bylo innej opcji, tak?

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”