wklejam Ci urywek z forum na temat El Medano , nie mam teraz kompa i nie mogę się rozpisywać jeżżę tam od 2000 r {najpierw WS teraz kite od 2004) i kocham to miejsce
"PLUSY El medano;
- bardzo fajny klimat, miasteczko poprostu na spocie, o każdej porze dnia tętni życiem Kite i WS, fajne knajpki
- sama Teneryfa daje duzo wiecej opcji alternatywnych jakby nie wiało
- główny kierunek wiatru side onshore - nie potrzebna generalnie asekuracja(i generalnie takowej na spcie nie ma)
- fajny wave'ik , ale nie jakiś mega wielki, dobry do nauki
- jest spot La Tejita, z płaską wodą na offshore sie pływa.
- możesz wychylic browarka w kafejce przy pracowni marka Shinn'a , a jak ci sie przyfarci to pobajerzyć z mistrzem
Minusy El Medano;
-spoot nie jest zbyt duży, jak bedzie powiedzmy ze 30 kitów to juz jest tłok
-do pierwszych kroków na kicie jest napewno trudniejszy niż płaska woda, jak juz ogarniasz dobrze restart i selfreskju to spoko. Ale nie mozna zbyt daleko wypływać, bo zejście na brzeg w razie jakiejs akcji awaryjnej jest skaliste
-plaża nie jest zbyt ładna, taki "brudny" piasek, sporo kamieni
- wspomniany spot La Tejita z plaską wodą przy tym samym kierunku wiatru 3 km od Medano (takze bez auta lekki spacer). pływanie na offshore i asekuracja kosztuje u chłopaków ze szkółki 30 Euro za 3 h (pływanie tam jest przewaznie od 14 , a 17 chłopaki sie zawijają). Nie ma tu opcji niestety wykupienia asekury na tydzień, ponieważ pływa się tam tylko przy sprzyjającym kierunku, jak taki jest to szkóółka z el medano tam sunie motorówka no i wtedy jeat asekuracja. jak nie maja kursantow , to w ogole tam nie jadą:( szkoda, bo fajne miejsce i zajebista jasno-piaszczysta plaża, jedyna taka jaką na teneryfie widziałem emat El Medano wklejam urywek z forum, bo nie mam kompa przy sobie i nie mogę teraz się rozpisywać - ogólnie jeżżę tam od 2000 r kite od 2004 i kocham to miejsce
"