Zacisk North bar

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
bzik4
Deska: Gabrysia Prankster
Latawiec: Takoon12, Waroo 13
Postawił piwka: 1 raz

Post28 sty 2013, 10:32

Mam stary bar od North Rebel, powiedzcie mi czy ten element powinien się ruszać?Obrazek

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post28 sty 2013, 11:20

W ostatnim jaki miałem w rekach się nie ruszało.... Ale był używany i mogło być zapieczone....

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post28 sty 2013, 11:23

A to nie jest ten sam element co w nowych barach (tj. w nowych to jest sznurek - taki maly z oczkiem, albo duzy pigtial) ktory sluzy do regulacji dlugosci depowera :?: . Tj. dostosowujesz sobie ile chcesz miec depowera 'pod' klamra depowera/pod tasma - czyli na barze, a ile chcesz miec na klamrze. Czyli regulujesz pozycje klamry.

Ten element z definicji powinien byc do wyciagniecia (przez niego przechodzi jedna z linek po ktorej porusza sie bar - w noth masz podwojna linke depowera +5 linke), aby przez niego przechodzila linka depowera, ma on ja unieruchamiac i dociskac do klamry.

Sprawdz instrukcje barow nowych np. 2008 i w gore - tam ten element powinien wystepowac jako sznureczek.

http://www.northkites.com/uploads/tx_vi ... 513149.pdf
tu masz link do manuala 2008 na str. 8 masz pokazane jak sie zmienia pozycje 'vario cleat'

http://www.northkites.com/uploads/tx_vi ... 1_engl.pdf
a tu masz swoj element. W sumie to najpierw sie rozpisalem, potem sprawdzilem bar 2007 ;) Bo chyba taki masz :wink:

Oczywiscie po zaciagnieciu systemu klamra musi byc w jednym miejscu utrzymywana sila docisku szurkow. Ale to dosyc oczywiste i reszte sobie sam dopowiesz :D Powodzenia :!:

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post28 sty 2013, 11:33

Wrogu pisze:A to nie jest ten sam element co w nowych barach (tj. w nowych to jest sznurek - taki maly z oczkiem, albo duzy pigtial) ktory sluzy do regulacji dlugosci depowera :?: . Tj. dostosowujesz sobie ile chcesz miec depowera 'pod' klamra depowera/pod tasma - czyli na barze, a ile chcesz miec na klamrze. Czyli regulujesz pozycje klamry.

Ale my wiemy co to jest ;)
Pytanie jest czy powinno się dać odciągnąć :) Z tego co ja pamiętam to nie... ;)

Wrogu

Post28 sty 2013, 11:38

Jurgen pisze:
Wrogu pisze:A to nie jest ten sam element co w nowych barach (tj. w nowych to jest sznurek - taki maly z oczkiem, albo duzy pigtial) ktory sluzy do regulacji dlugosci depowera :?: . Tj. dostosowujesz sobie ile chcesz miec depowera 'pod' klamra depowera/pod tasma - czyli na barze, a ile chcesz miec na klamrze. Czyli regulujesz pozycje klamry.

Ale my wiemy co to jest ;)
Pytanie jest czy powinno się dać odciągnąć :) Z tego co ja pamiętam to nie... ;)

W czasie jazdy bron Boze :!: A na sucho przy kominku juz mozna kombinowac.

NOTE: It is not possible to adjust the distance to your Vario Cleat while riding, so
make sure you can reach your depower handle before heading out!

Awatar użytkownika
bzik4
Deska: Gabrysia Prankster
Latawiec: Takoon12, Waroo 13
Postawił piwka: 1 raz

Post28 sty 2013, 12:48

No i wszystko wskazuje na to że powinno się to dać wyciągnąć :)

Dziękuję wszystkim za pomoc! :thumb:
Zaraz idę po młotek i będę to wyciągał, mimo że nie mam kominka :D

EDIT

dwa śrubokręty wystarczyły ;)

Obrazek

pedros_85
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post30 sty 2013, 00:06

tez z tym walczyłem w 2 barach ale za kazdym razem spaspwałem, troszke słabo sobie to wykombinowali bo dla mnie nyło nie do ruszenia, tez bardzi sie nad tym nie wyginałem bo nie miałem az takije potrzeby .. to swoja droga..

Wrogu

Post30 sty 2013, 08:50

W barach od 2008 jest "oczko" z linki i dziala to skutecznie i w regulacji jest tez super.

Awatar użytkownika
Kisiel
Deska: CzaplaKiteboards :D
Latawiec: North/Cabrinha/Flysurfer
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 14 razy
Kontaktowanie:

Post23 mar 2013, 23:49

dla znawców tematu..
w barze 2010 (ja mam taki) jest podobny zacisk czy jak to nazwać..linka od depowera ma"oczko"dzięki czemu fajnie się ja zakłada ..nie ma żadnego problemu..)
a mój problem jest taki że linka się przetarła i kupiłem nową 2013 rok(110zł za kilkadziesiąt cm sznurka :evil: )..ale okazało się że North podobno nie robi już linek od depower do starszych barów a nowa na 2013 rok nie ma oczka.. ktoś miał podobny problem i jakoś to rozwiązał ??
czy szukać mam nowego zacisku za kolejne PLN lub linki od poprzednich modeli..??

Wrogu

Post24 mar 2013, 13:12

Kawałek dobrego sznurka z zeglarskiego i robisz wezelek i juz. Ja tak latam od pol roku i nie ma problemow. I nie kosztuje to 110 a duzo mniej :D

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”