PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
guciorz
Deska: Nobile 50/Fifty
Latawiec: RRD Obssesion
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post25 mar 2013, 00:19

turbo_86 pisze:Witam
Ważę 78 kg i jestem świeżo po IKO2.
Chciałbym kupić latawiec silnowiatrowy, a na razie mam Cabrinhe Vector 12. Deska Nobila NBL 138-40,5
Ponieważ uczyłem się na Vectorach to przynajmniej na razie chciałbym się ich trzymać i mam problem z podjęciem decyzji czy kupić 9 czy 7.
Z tego co czytałem na początku tematu to najlepszy byłby w rozmiarze 8 ale niestety Cabrinha takiego nie przewidziała w Vectorach.
Pływać zamierzam przeważnie na Helu i może trafi się wyjazd za granicę, czasem może zbiorniki śródlądowe.
Problem jest z zakresem wiatrowym rozmiaru 12 w porównaniu z 9 lub 7.
Za mało znam ten latawiec żeby się zdecydować, a nie wiem jak w realu wygląda zakres w porównaniu do tablicy producenta:
2012-vector.jpg

Jak widać 12 z 7 zazębiają się w niewielkiej części i ciężko mi stwierdzić czy przy granicznej sile wiatru nie będę miał problemu, którego latawca akurat użyć.
Z kolei jeżeli chodzi o 12 z 9 to mam wątpliwości czy 9 nie będzie za duża w tym wypadku.
Jakieś sugestie tych, którzy mają doświadczenie z tym modelem?

Set 7 i 12, pod względem zakresu wiatrowego, wygląda dość rozsądnie. Jednak jeżeli masz zamiar pływać u nas w Polsce, to musisz pamiętać o jednej ważnej rzeczy- wiatr jest u nas bardzo nierówny (standardowo w prognozie różnica między wiatrem stałym a szkwałami to od 5 do 10 węzłów). Co oznacza, że lepszym setem na nasze warunki byłby wybór 9 i 12.
Masz do wyboru dwie opcje:
1) rozsądną (9 i 12)
2) znacznie większy zakres wiatrowy, ale w warunkach granicznych będziesz się trochę męczył na zbyt małym latawcu lub na zbyt dużym (7 i 12)

Jeżeli chcesz mieć tylko dwa latawce, to ja zdecydowałbym się na 7 i 12.

miachol
Deska: szukam
Latawiec: szukam

Post25 mar 2013, 09:29

Ziomek. pisze:
jarul7 pisze:myślę ,że ponad 140 to przesada a 40 trochę za mało lepiej krótsza a szersza :thumbsup:

..a ja myślę że nie ważysz 100 kg - i nie jesteś początkującym

peace

jestem mniej niz poczatkujacym, bo nawet jeszcze nie zaczalem plywac. Waże 103 sprawdzalem ;)

Olgaa

Post25 mar 2013, 09:36

Przymierzam sie do zakupu deski Airush Switch 2011 o wymiarach 135x40. Czy jest to dobry wybor dla poczatkujacych? Mam za soba pierwsze starty z wody i niepewna jazde w obu kierunkach, ale musze oba elementy jeszcze mocno doszlifowac.

Mam latawiec Cabrinha Switchblade 2009 o rozmiarze 10. Teraz planuje dokupic Airush DNA o rozmiarze 8.

Deska i latawce mialyby sluzyc dla dwoch osob o wadze 58 kg i 70 kg.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post25 mar 2013, 09:47

Olgaa pisze:Przymierzam sie do zakupu deski Airush Switch 2011 o wymiarach 135x40. Czy jest to dobry wybor dla poczatkujacych? Mam za soba pierwsze starty z wody i niepewna jazde w obu kierunkach, ale musze oba elementy jeszcze mocno doszlifowac.

Mam latawiec Cabrinha Switchblade 2009 o rozmiarze 10. Teraz planuje dokupic Airush DNA o rozmiarze 8.

Deska i latawce mialyby sluzyc dla dwoch osob o wadze 58 kg i 70 kg.

Bardzo dobry wybor. OK deska i w porzadku latawiec. Moglabys myslec o 7m ewentualnie ale na Polske 8 i 10 beda lepsze.

kalmaroz

Post25 mar 2013, 13:19

gruluk pisze:Ja uważam, że 13 i 9 będzie lepsze. Przy podobnej wadze używałem właśnie takiego setu i było idealnie. Nie będziesz miał dziury między latawcami a ogarniesz trochę większy zakres. A deska tak jak koledzy pisali 137/43 będzie ok.

Czy SU2 Proride 3D 137/43 wchodzi w grę czy na początek lepiej sobie odpuścić??

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post25 mar 2013, 18:50

Bardzo dobry rozmiar i fajna decha nie tylko na poczatek :thumb:

kalmaroz

Post25 mar 2013, 21:01

rolnik pisze:Bardzo dobry rozmiar i fajna decha nie tylko na poczatek :thumb:

Dzięki za opinię Wujku Dobra Rada :wink:
Korzystając z okazji podpytam jeszcze o zestawienie Rebeli 13 z 10. Kolega gruluk sugerował wcześniej, że bardziej uniwersalny byłby set składający się z 13 i 9 ale mając pewne doświadczenie z WS wiem, że przy mojej wadze nawet na silnym wietrze (nie mówimy oczywiście o extreme bo w końcu dopiero się uczę) żagiel o zbyt małej powierzchni po prostu nie ma ciągu - jest tylko nieustanne szarpanie się z nim a nie o to przecież chodzi.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post25 mar 2013, 21:50

Troche wazysz wiec 10 a nie bylo 14 w rebelu tez byla by lepciejsza jak ta 13 :wink:

Awatar użytkownika
gruluk
Deska: Clash 138
Latawiec: Best TS 12 & 9
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post25 mar 2013, 21:58

@ kalmaroz

Rozwinę więc myśl:

Jeżeli planujesz pływanie głównie w Polsce i nie będziesz pływał przy silnych wiatrach weź 10, częściej jej użyjesz niż 9, natomiast jak chcesz mieć bardziej uniwersalny set pokrywający większy zakres kup 9.
Weź pod uwagę jeszcze to, że latawiec mniejszy niż 9, raczej nie będzie Ci potrzebny a z 10, różnie może być...
Poza tym dodam jeszcze to, co napisał Rolnik, przy takiej wadze, to ta 13 mogła by być większa ;)

turbo_86
Deska: Nobile NBL
Latawiec: Cabrinha Vector

Post25 mar 2013, 22:14

guciorz pisze:
turbo_86 pisze:Witam
Ważę 78 kg i jestem świeżo po IKO2.
Chciałbym kupić latawiec silnowiatrowy, a na razie mam Cabrinhe Vector 12. Deska Nobila NBL 138-40,5
Ponieważ uczyłem się na Vectorach to przynajmniej na razie chciałbym się ich trzymać i mam problem z podjęciem decyzji czy kupić 9 czy 7.
Z tego co czytałem na początku tematu to najlepszy byłby w rozmiarze 8 ale niestety Cabrinha takiego nie przewidziała w Vectorach.
Pływać zamierzam przeważnie na Helu i może trafi się wyjazd za granicę, czasem może zbiorniki śródlądowe.
Problem jest z zakresem wiatrowym rozmiaru 12 w porównaniu z 9 lub 7.
Za mało znam ten latawiec żeby się zdecydować, a nie wiem jak w realu wygląda zakres w porównaniu do tablicy producenta:
2012-vector.jpg

Jak widać 12 z 7 zazębiają się w niewielkiej części i ciężko mi stwierdzić czy przy granicznej sile wiatru nie będę miał problemu, którego latawca akurat użyć.
Z kolei jeżeli chodzi o 12 z 9 to mam wątpliwości czy 9 nie będzie za duża w tym wypadku.
Jakieś sugestie tych, którzy mają doświadczenie z tym modelem?

Set 7 i 12, pod względem zakresu wiatrowego, wygląda dość rozsądnie. Jednak jeżeli masz zamiar pływać u nas w Polsce, to musisz pamiętać o jednej ważnej rzeczy- wiatr jest u nas bardzo nierówny (standardowo w prognozie różnica między wiatrem stałym a szkwałami to od 5 do 10 węzłów). Co oznacza, że lepszym setem na nasze warunki byłby wybór 9 i 12.
Masz do wyboru dwie opcje:
1) rozsądną (9 i 12)
2) znacznie większy zakres wiatrowy, ale w warunkach granicznych będziesz się trochę męczył na zbyt małym latawcu lub na zbyt dużym (7 i 12)

Jeżeli chcesz mieć tylko dwa latawce, to ja zdecydowałbym się na 7 i 12.

Dzięki za radę choć nadal ciężko podjąć będzie decyzje.
Jeszcze jakieś podpowiedzi?

kalmaroz

Post25 mar 2013, 22:53

rolnik pisze:Troche wazysz wiec 10 a nie bylo 14 w rebelu tez byla by lepciejsza jak ta 13 :wink:

W rozmiarówce rebela jest i 14 ale mam okazję kupić cały komplet do kite z jednego źródła (latawki po jednym zimowym pływaniu w Egipcie) więc raczej na siłę nie będę szukał gdzie indziej. Jeżeli będzie taka potrzeba to zawsze można wymienić skoro sprzęt nie jest znorany. Do kompletu brakuje mi jeszcze trapezu. Ten z WS (mam Pat Love lędźwiowy) podobno się nie nada. Jeżeli możesz coś zasugerować to będę wdzięczny (przy WS też próbowałem kilku zanim trafiłem na ten, który mi odpowiada).

@ gruluk

Wielkie dzięki za równie cenne wskazówki. Może też podopowiesz mi coś w temacie trapezu :wink:

Swoją drogą - ciekawe i bardzo pomocne forum, szczególnie dla pacjentów poruszających się na początku trochę po omacku :mrgreen:

Awatar użytkownika
gruluk
Deska: Clash 138
Latawiec: Best TS 12 & 9
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post25 mar 2013, 23:51

Jest szansa, że jak trapez pasował Ci na WS, to również będzie pasował na Kite, ale niekoniecznie... Generalnie, trzeba przymierzyć, najlepiej kilka i to różnych firm i wybrać ten który będzie leżał najlepiej.
Jest to bardzo ważny element ekwipunku, szczególnie na początku, przy podchodzeniu z latawcem pod wiatr.

kalmaroz

Post26 mar 2013, 06:32

gruluk pisze:Jest szansa, że jak trapez pasował Ci na WS, to również będzie pasował na Kite, ale niekoniecznie... Generalnie, trzeba przymierzyć, najlepiej kilka i to różnych firm i wybrać ten który będzie leżał najlepiej.
Jest to bardzo ważny element ekwipunku, szczególnie na początku, przy podchodzeniu z latawcem pod wiatr.

Ten z WS faktycznie trochę latawiec podciągał mi do góry. Nie znam dokładnej budowy trapezu do Kite i jego ew. zabezpieczeń przed tego rodzaju objawami ale jak czytam opisy modeli to jednak coś jest na rzeczy jak np. w opisie Mystic Warrior III ("Dodatkowa taśma zapobiegająca przemieszczaniu się haka ku górze"). Na ten właśnie model byłbym skłonny się zdecydować :twisted:
Ktoś z Was go może używa, żeby wyrazić swoją opinię??

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2013, 08:36

kalmaroz pisze:
gruluk pisze:Jest szansa, że jak trapez pasował Ci na WS, to również będzie pasował na Kite, ale niekoniecznie... Generalnie, trzeba przymierzyć, najlepiej kilka i to różnych firm i wybrać ten który będzie leżał najlepiej.

Ten z WS faktycznie trochę latawiec podciągał mi do góry. Nie znam dokładnej budowy trapezu do Kite i jego ew. zabezpieczeń przed tego rodzaju objawami ale jak czytam opisy modeli to jednak coś jest na rzeczy jak np. w opisie Mystic Warrior III ("Dodatkowa taśma zapobiegająca przemieszczaniu się haka ku górze"). Na ten właśnie model byłbym skłonny się zdecydować :twisted:

Warrior to świetny trapez, ale nie licz na to, że ta taśma zapobiegnie podjeżdżaniu. To służy raczej do tego, żeby hak był skierowany cały czas prosto i nie wbijał w żebra. Inna sprawa, że to zbędny gadżet, bo nijak nie poprawia to komfortu. Jak będziesz trzymał latawiec w zenicie to trapez będzie podjeżdżał. Jak dobrze dobierzesz rozmiar i model to mniej lub więcej, ale zawsze. Przy kupowaniu trapezu przejedź się do sklepu i niech kompetentny sprzedawca pomoże ci jakiś dobrać.

kalmaroz

Post26 mar 2013, 09:15

jedi1 pisze:
kalmaroz pisze:

Warrior to świetny trapez, ale nie licz na to, że ta taśma zapobiegnie podjeżdżaniu. To służy raczej do tego, żeby hak był skierowany cały czas prosto i nie wbijał w żebra. Inna sprawa, że to zbędny gadżet, bo nijak nie poprawia to komfortu. Jak będziesz trzymał latawiec w zenicie to trapez będzie podjeżdżał. Jak dobrze dobierzesz rozmiar i model to mniej lub więcej, ale zawsze. Przy kupowaniu trapezu przejedź się do sklepu i niech kompetentny sprzedawca pomoże ci jakiś dobrać.

To może faktycznie na razie tłuc tego z WS i nie narażać się na zbędne dodatkowe koszty. Kupić przecież można zawsze.

Wróć do „Pierwsze Kroki”