turbo_86 pisze:Witam
Ważę 78 kg i jestem świeżo po IKO2.
Chciałbym kupić latawiec silnowiatrowy, a na razie mam Cabrinhe Vector 12. Deska Nobila NBL 138-40,5
Ponieważ uczyłem się na Vectorach to przynajmniej na razie chciałbym się ich trzymać i mam problem z podjęciem decyzji czy kupić 9 czy 7.
Z tego co czytałem na początku tematu to najlepszy byłby w rozmiarze 8 ale niestety Cabrinha takiego nie przewidziała w Vectorach.
Pływać zamierzam przeważnie na Helu i może trafi się wyjazd za granicę, czasem może zbiorniki śródlądowe.
Problem jest z zakresem wiatrowym rozmiaru 12 w porównaniu z 9 lub 7.
Za mało znam ten latawiec żeby się zdecydować, a nie wiem jak w realu wygląda zakres w porównaniu do tablicy producenta:
Jak widać 12 z 7 zazębiają się w niewielkiej części i ciężko mi stwierdzić czy przy granicznej sile wiatru nie będę miał problemu, którego latawca akurat użyć.
Z kolei jeżeli chodzi o 12 z 9 to mam wątpliwości czy 9 nie będzie za duża w tym wypadku.
Jakieś sugestie tych, którzy mają doświadczenie z tym modelem?
Set 7 i 12, pod względem zakresu wiatrowego, wygląda dość rozsądnie. Jednak jeżeli masz zamiar pływać u nas w Polsce, to musisz pamiętać o jednej ważnej rzeczy- wiatr jest u nas bardzo nierówny (standardowo w prognozie różnica między wiatrem stałym a szkwałami to od 5 do 10 węzłów). Co oznacza, że lepszym setem na nasze warunki byłby wybór 9 i 12.
Masz do wyboru dwie opcje:
1) rozsądną (9 i 12)
2) znacznie większy zakres wiatrowy, ale w warunkach granicznych będziesz się trochę męczył na zbyt małym latawcu lub na zbyt dużym (7 i 12)
Jeżeli chcesz mieć tylko dwa latawce, to ja zdecydowałbym się na 7 i 12.