weekendowe wyjazdy ŚLĄSK <-> PÓŁWYSEP

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze

Zainteresowanie

Byłbym zainteresowany może 1x w sezonie
2
14%
Byłbym zainteresowany może 2x w sezonie
2
14%
Byłbym zainteresowany może 3x w sezonie
2
14%
Byłbym zainteresowany może 4x w sezonie
3
21%
Byłbym zainteresowany moze 5x i więcej w sezonie
2
14%
Nie jestem zainteresowany, jeżdżę pociągiem
0
Brak głosów
Nie jestem zainteresowany, jeżdżę swoim autem
3
21%

Liczba głosów: 14

Brutus
Deska: Nobile, SU2
Latawiec: RRD, NKB, Nobile
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 21 razy
Kontaktowanie:

Post26 mar 2013, 12:46

Cześć,

Chciałbym prosić o informacje czy są osoby zainteresowane weekendowymi wyjazdami z kierunku Śląsk (dokładnie Katowice - i oczywiście okolice) na półwysep (np. spoty w Chałupach). Oczywiście po drodze też jest możliwośc zabrania osób np. z Częstochowy.

Wyjazdy organizowane byłyby w zależności od zainteresowania , wstępna propozycja to wyjazd piątek późny wieczór , rano w sobotę myśle że najpóźniej o 8:00 jesteśmy na miejscu. Powrót tj. wyjazd w niedzielę ok południa - tak aby przed południem jeszcze popływać ale na wieczór 19.00 - 22.00 być w domu. W zależności od warunków pogodowych realna jest ta opcja od maja do października.

Transport to np. 7-osobowy van typu RENAULT ESPACE IV - jeden z najwygodniejszych modeli jeśli chodzi o podróż 7 osób. Różna możliwość konfiguracji obrotowych foteli
http://www.tuningowo.pl/tuning/21/renau ... 7343_4.jpg
Ostatni rząd dwóch foteli jest po dwóch stronach auta stąd siedzenie w nim jest również wygodne. Dwustrefowa klimatyzacja. Systemy bezpieczeństwa, kilkanaście poduszek. Brak możliwości palenia w samochodzie. Po drodze na życzenie oczywiście postoje. Prędkośc jazdy dostosowana do warunków, przepisów i odpowiedzialności za ludzi w aucie :) tzn. bez pośpiechu.

Wyjazd z centrum Katowic np. IKEA gdzie można zostawić swój samochód, po niezmotoryzowanych można oczywiście podjechać w granicach rozsądku tzn. nie chciałoby mi się jechać np. do Bielska czy Rybnika ale wszystko jest do dogadania :). Trasa przejazdu przez Łódź, Toruń, płatna autostrada do Trójmiasta , dalej jak jedyna droga prowadzi do np. Chałup z wjazdem bezpośrednio na spot. Dla uczących się w samochodzie dostępna gruba książka instruktażowa dot. kitesurfingu :) oraz napoje, opcja kanapek jest w fazach projektu :P...zresztą jak wszystko.

Noclegi organizowane indywidualnie lub wspólnie (może być namiot lub przyczepka na spocie) lub jak kto woli okoliczne pensjonaty. Oczywiście jeśli jest taka potrzeba podrzucę, dowiozę, przywiozę, pojeżdżę w poszukiwaniu pensjonatu w okolicy tzn służę pojazdem. Z doświadczenia wiem, że bez zorganizowanego wcześniej noclegu wystarczy pół godziny poszukiwań na miejscu i zawsze coś się znajdzie.
W aucie dostępny jest też 2-osobowy namiot, śpiwór, koc oraz grill (no sobotni wieczór), jakieś sztućce, kubki itp. Narzędzia, pompka do kite. Jeśli ktoś kogoś ma zamiar uczyć to mam też kask i kamizelkę.

Bagaże - przy pełnej obsadzie tj. 7 osób miejsca jest jeszcze za ostatnim rzędem foteli oraz pomiędzy nimi. Nie planuje trzymania sprzętu pod nogami, na kolanach itp. podróż ma być wygodna. Założenie jest takie że wszystko powinno się zmieścić z tyłu oraz w boxie na dachu. Mam nadzieje że każdemu wystarczy jedna deska i max 1-2 latawce. Tzn dąże do tego aby nie było konieczności korzystania z przyczepki gdyż to podnosi koszt i utrudnia jazdę. Po wyjęciu jednego fotela przy 6 osobach to wydaje mi się ze nawet nie ma już konieczności korzystania z boxu.

Na miejscu/spocie istnieje możliwość negocjowania ceny z bazą np. za nocleg, asekuracje itp. jeśli będziemy "zorganizowaną grupą".
Zapewniam też mailowo pamiątkowe zdjęcia w wersji elektronicznej, także każdy gdzieś tam na wodzie powinien zostać uchwycony :)

Koszty:
Pełna ekipa tzn. Ja + 6 osób = 230zł od osoby.
Ekipa preferowana ze względu na wygodę to Ja + 5 osób = 280zł od osoby.
Ja + 4 osoby = 350zł od osoby.
Ja + 3 osoby = 460zł od osoby i tu chyba przestaje już to być jakkolwiek opłacalne.

Plusy:
Miłe towarzystwo :)
Wyjazd nawet z pod domu, dojazd pod samo morze. Brak konieczności dostosowywania się do godzin pociągu, przesiadek, szybszy dojazd niż pociągiem, obecnie od Gdańska jest pociąg lokalny do Redy , a od Redy na półwysep autokar, co sprawia problemy również z bagażami.
Oczywiście najwygodniej jest w wagonie sypialnym jednak sypialny jest droższy od mojej propozycji, w dalszym ciągu trzeba się przesiadać no i jest męski lub damski, aby być w nim wspólnie z drugą połową należy kupić 3 bilety co i tak nic nie gwarantuje gdyż konduktor widząc nie pełny przedział ma podobno możliwość ponownie sprzedać ten bilet.
Korzyść w porównaniu do podróży własnym autem to brak konieczności jego prowadzenia przez całą noc dojazdową oraz powrót po męczącym pływaniu. Brak zużycia własnego samochodu, taka trasa to min. 1 200 km.

Minusy:
Nieposiadanie na miejscu własnego ukochanego samochodu... ale chętnie dowiozę do miejsca noclegu czy cuś :)
Raczej nie wyśpimy się tak jak w wagodnie sypialnym czy nawet kuszetce, ale dla chcącego nie mającego 2,00m wzrostu małe kimonko jest osiągalne.

Poproszę o opinie, deklaracje zainteresowania z ilością osób, częstotliwością. Chciałbym jakoś ocenić czy projekt ma szanse powodzenia. Cena raczej jest stała gdyż sam koszt paliwa (przy takim obciążeniu + box) i wymiany oleju, filtrów , klimy przy takich przebiegach oraz płatnej autostrady to ok 1100zł za jeden kurs. "Zarabiam" na tym tyle że pływam za darmo.

Dzięki :)

Awatar użytkownika
Pain IQ
Deska: 50/50
Latawiec: AIRUSH
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 16 razy

Post27 mar 2013, 14:08

dobry żart z tymi cenami....
230 pln od łebka? ja tankuje swoje auto i w 4 osoby z boxem na dachu i pełnym komforcie objeżdżam tam i z powrotem za 500 pln z górą...co daje 125 pln na łebka....

Wyjazdów na prognozę jest sporo i każdy może bardzo elastycznie podchodzić do tematu. Dla mnie jednak taki pomysł z kite busem jest raczej kiepski i jak widać drogi!

Awatar użytkownika
Sonix
Deska: SU-2
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 32 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post27 mar 2013, 19:46

Pomysł fajny ale jak napisał przedmówca cena to troszkę odstrasza.

Brutus
Deska: Nobile, SU2
Latawiec: RRD, NKB, Nobile
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 21 razy
Kontaktowanie:

Post28 mar 2013, 12:34

Dzięki za odpowiedzi, oczywiście z cenami to nie żart.
Spalanie przy takim obciążeniu to 12l, co na 1300km daje prawie 900zł , autostrada 60zł, do tego wliczyłem wymiane oleju, filtrów, klimy, serwisu, jakiegoś zużycia samochodu.

Oczywiście najtaniej byłoby tico z gazem, jak komuś inny samochód spala 6l i ma ekipę 4 osób to również będzie taniej, nie neguje tego.

Zapytanie ma na celu zbadanie zapotrzebowania :), zapewne jest wiele osób, które chętnie by pojechały jednak nie mają z kim... więc taka opcja półkomercyjna jest chyba ciekawa.

Awatar użytkownika
Pain IQ
Deska: 50/50
Latawiec: AIRUSH
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 16 razy

Post28 mar 2013, 16:16

a ponoć dci z renault są ekonomiczne....:)?

zwierzak

Post28 mar 2013, 17:12

Witam,
Kolega proponuje transport w takiej a nie innej cenie. Czemu nikt nie dyskutuje nad ceną wyjazdów biur podróży lub szkółek - że za drogo? Jeżeli cena mi nie odpowiada to nie jadę i już.
Trudno aby z własnej kieszeni płacił za przeglądy i naprawy samochodu, które wynikną z przejechanych kilometrów. Wiadomo nawet jak samochód nowy i na początek nie wymaga napraw, to przejechane kilometry "odkładają" sie na późniejsze naprawy - inaczej sie nie da.
Może tak, płacić tylko za paliwo ( 125 zł) a potem zrzutka na przegląd i naprawy (za rok, dwa lub trzy) Ilu będzie chętnych?
reszta na PW
pozdrawiam
Lukasz

Awatar użytkownika
MWILCZ
Deska: Foil Moses Onda, CORE Choice
Latawiec: Core XR-6,9,12, Core GTS, SOUL
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 38 razy

Post28 mar 2013, 18:41

Człowiek ma dobry pomysł, zaproponował tak jak mu wychodziło z obliczeń.
NIKOGO ta OFERTA nie ZMUSZA do wyjazdu.
Każdy sam decyduje czy mu się opłaca.

A od razu został skrytykowany - to takie typowe dla "marudzących wujków". Albo cichej konkurencji :oops:

Awatar użytkownika
Sonix
Deska: SU-2
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 32 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post28 mar 2013, 20:19

Moim zdaniem trudno będzie nazbierać komplet, ale przy opcji ja+5 jeszcze spoko. Wydaje mi się że raczej będzie to ja+2,3 osoby a to już naprawdę duży koszt dlatego napisałem mojego poprzedniego posta, a nie dlatego że narzekam. Sam kiedyś myślałem nad podobną opcją tylko że na wyjazdy w góry z rowerem za granicę i busikiem 9 osobowym. Na początku każdy chętny, a jak przyszło co do czego to zostawały 2 lub 3 osoby no i było to nieopłacalne.

darkowic
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2013, 09:04

Pomysł oczywiście dobry i myślę, że wiele osób o tym myślało. Cały problem niestety tkwi w opłacalności przedsiewzięcia. Twoje wyliczenie to pokazuje. O ile cena 230 zł byłaby pewnie do przyjęcia to trzeba jednak kompletu 7 osób i tu kolejny problem, żeby zgrać sie w tyle osób. Z mojej strony sugeruje rozważyć opcję trasy przez Warszawę.
Ja także zastanawiałem się nad takim przedsięwzięciem tylko z mojego punktu widzenia cena to max 200 zł, aby byli chętni trasa Wawa-Hel-Wawa ( 4 osoby ). 5 lub 6 może być jeszcze taniej. Samochód oczywiście Espace :D
Trzeba podkreślić, iż koszt to nie tylko paliwo jak kazdy sobie myśl. Przejechane kilomentry robią swoje, a czasami różne przygody. Ja ostanio zlapałem gumę. Koszt nowej opny 300 zł na szczęśice było to około 2 miesiące po wymianie opon i kupiłem tylko jedną opone, ale dzis to pewnie musiałbym już kupic obie, czyli 600 zł :twisted:

gut-ek
Deska: Su2
Latawiec: WH Dymek, RRDs, Catalyst

Post29 mar 2013, 11:43

Zmiana trasy przez Wwę to dobry pomysł. Może wtedy ja też bym sie załapał?

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2013, 11:55

MWILCZ pisze:Człowiek ma dobry pomysł, zaproponował tak jak mu wychodziło z obliczeń.
NIKOGO ta OFERTA nie ZMUSZA do wyjazdu.
Każdy sam decyduje czy mu się opłaca.

otóż to - inicjatywa OK,

12l - spalanie faktycznie miażdżące :wink:
oferta darmo nie jest, fakt, ale aut, paliwa, serwisów też za free nie chcą dawać.. nawet Wojewódzkiemu :hand:

peace

Awatar użytkownika
Maslak
Dostał piwko: 2 razy

Post29 mar 2013, 15:01

Koszty są jakie są i chwała za to że w ogóle ktoś jest chetny do takiej organizacji.
Patrząc z pespektywy dobrego pływania, to ja jestem za :D

Oczywiście rozumię jeżli ktoś nie ma kasy ale ludzią którzy sknerzą mówię NIE!!!

Awatar użytkownika
Mincek
Deska: Duotone Jaime
Latawiec: DT Rebel 8/13 Orbit 10
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 76 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2013, 16:18

Inicjatywa bardzo OK. ale jakos ja w spalanie uwierzyc nei moge ;/ niewiem jaki masz tam silnik dCi bo przy tym spalaniu to chyba 120konne 1,9.

Sam posiadam lagune, ale 2.0 dci i jak jechalem zapakowany na maksa w 4 osoby do francji, to srednie spalanie wynioslo 6,3l. Po polsce z boxem maxymalnie zrobilem 6,7 (trasa ok 1700km) wiec to spalanie jest ciutke chyba zawyzone....

W miescie to inna sprawa, bo nawet i 12 jestem w stanie ogarnac :D

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post29 mar 2013, 17:06

Mincek pisze:Inicjatywa bardzo OK. ale jakos ja w spalanie uwierzyc nei moge ;/ niewiem jaki masz tam silnik dCi bo przy tym spalaniu to chyba 120konne 1,9.

Sam posiadam lagune, ale 2.0 dci i jak jechalem zapakowany na maksa w 4 osoby do francji, to srednie spalanie wynioslo 6,3l. Po polsce z boxem maxymalnie zrobilem 6,7 (trasa ok 1700km) wiec to spalanie jest ciutke chyba zawyzone....

ale słyszałeś o współczynniku oporu powietrza prawda?
pomijając masę pojazdu, w przypadku Espace zapakowanego 7 osobami i sprzętem dużo większą, to opór powietrza (a ten rośnie do kwadratu prędkości) przy prędkościach autostradowych ma kolosalne znaczenie dla spalania.

przestańcie pisać farmazony - kolega dał propozycję, kto będzie miał ochotę - skorzysta, kto uważa że dojedzie taniej/lepiej/wygodniej sam - nikt go przecież nie zmusza.

ps. ja na 12l to z Warszawy może do Płońska bym dojechał (niecałe 70km) więc z mojego punktu widzenia oferta fajna.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post30 mar 2013, 11:59

FilipN pisze:
ps. ja na 12l to z Warszawy może do Płońska bym dojechał (niecałe 70km) więc z mojego punktu widzenia oferta fajna.

..ale w siedem osób ze sprzętem? :twisted:

peace

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”