PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post06 kwie 2013, 17:48

hapo pisze:Witam, jestem osoba sredniozaawansowana, iko3 zrobione, moją dalszą nauke pragne w sposob stanowczy pchać we freestyle. Tak czytam i czytam to forum ale stwierdzilem ze podziele sie moimi wnioskami i poprosze Was ( bardziej doswiadczonych ) o potwierdzenie mojej wiedzy bądz naniesienie na nia poprawek. przymierzam sie mianowicie (jak wiekszosc w tym wątku) do zakupu własnego sprzętu. a mianowicie: waże ~73kg, pływać planuje w zdecydowanej wiekszosci na naszej zatoce. wywnioskowalem (czy dobrze?), że odpowiednim latawcem podstawowym(i jedynym przez pare lat pewnie) dla mnie bylby jakis z 'gatunku' open-C - maja spoko zakres, i sprzyjają wszelkim zabawom freestyle'owym. rozmiar 12m.? i teraz pytanie jakie latawce z tego gatunku mam do wyboru? OZONE C4(ale to drooogi chyba?); SS RPM; BEST TS? co polecacie? i chyba jednak wolałbym coś cztero linkowego.
Druga sprawa - deska. chcialbym deske ktora nie bedzie masakrycznie twarda (w mistrzostwach swiata jeszcze nie planuje startowac) ale jednak bedzie sie nazywac deską 'freestylową' -. i tu to samo pytanie - jakie mam do wyboru deski freestylowe nieco miększe? Naish Momentum? crazyfly bulldozer? 77project bob white? cos jeszcze? rozmiar 132 bylby ok? chętnie obejrze konkretne propozycje sprzętowe. zapraszam do komentowania ;)

Latawiec dobrze dobierasz, jak chcesz jeden to 11-12 metrów będzie ok. Ceny latawców to wszystko zależy jak trafisz. C4 jest dobrym latawcem, ale jego dolny zakres pozostawia dużo do życzenia. RPM i TS to fajne konstrukcje, jednak dla mnie skrajnie różne. TS jest według mnie dużo przyjemniejszy do skoków w zenicie, unhooked mi się bardziej podobało z kolei na RPM. Jest jeszcze Cabrinha Chaos z tego typu latawców, ale jeszcze nie miałem okazji opływać.

Rozmiar deski to musisz dobrać pod siebie i konkretny model. Ja bym celował w coś między 132-135 x 40-41, ale jak mówię konkretny rozmiar to już jest trochę kwestia indywidualna (w granicach rozsądku). Jak nie chcesz bardzo twardej deski to spróbuj Balance (być może też Clash, jeszcze nie opływałem) albo Mushow Murphy Pro.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post06 kwie 2013, 18:33

jakie mam do wyboru deski freestylowe nieco miększe
najlepsze masz u polskich producentow :wink: po co szukac u obcych :hand:

Awatar użytkownika
hapo
Deska: naish momentum
Latawiec: cabrinha nomad
Kontaktowanie:

Post06 kwie 2013, 19:34

jakies konkretne modele masz na myśli?

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post06 kwie 2013, 20:56

W PL oczywiście naj jest Nobile i SU2 :wink: Od Nobile pływałem na każdym modelu TT i jeżeli nie chcesz twardej deski to 2HD odradzam . T5 jest miękka i komfortowa do freeridu . NHP ma pop-a i do freestylu idealna i chyba w tym przypadku najlepsza . NBL dobra na początek ( moje zdanie , ale niektórym odpowiada ! ) . 50/fifty do wakestylu zajebista ale szczerze mówiąc na temat tej deski się nie wypowiadam bo trochę chyba za krotko na niej pływałem (ale pływałem ! )

No a z SU2 to nie podpowiem Ci bo nigdy nie pływałem :roll: Ale chętnie się dowiem która jest z ich kolekcji podobna twardością do NHP i ma takiego POP-a . Jeżeli potwierdzą to 2 osoby to wezmę taką "sukę" w ciemno :wink:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post06 kwie 2013, 21:15

hapo pisze:jakies konkretne modele masz na myśli?

A może Xenon LaLuz, jeśli ma być polska :?:

Awatar użytkownika
rolnik

Post06 kwie 2013, 21:58

:thumb: o tym pisalem jest w czym wybierac

Musku

Post06 kwie 2013, 23:09

Siema :)
Na wstępie pragnę sie przywitać :) Witam wszystkich!!
Jestem Musku od 3 lat instruktor snowboard, a niebawem byc może trener :P

Przymierzam sie do kupna zestawu, jestem żółtodziobem jeszcze, mam nadzieje ze sytuacja sie zmieni po tym sezonie. Wyjeżdżam do pracy nad morze od majówki do września. Wiec czasu bedzie sporo na nauke, mam kolege, ktory bedzie pracowal ze mna, co plywa juz 2 sezon, wiec uczyć będzie mial mnie kto. Potrzebuje zakupic kompletny sprzęt deska+latawiec+bar+trapez+pianka+kamizelka. Potrzebuje porad co do sprzetu jaki, skąd i za ile :) mile widziane również namiary na sklepy, dyż tak jak mówiłem jestem kompletnie zielony.

Z tego co czytam to na moj wzrost 180, wage 75 kg i stopien zaawansowania ;) najlepszy bedzie latawiec 12m pompowany, deska ok 140/40 co do trapezu i baru nie wiem nic.
Prosiłbym o jakies sugestie, ewentualnie dla chcących skompletowanie calego sprzetu :)

Pozdrawiam was Mordeczki :thumbsup:

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post06 kwie 2013, 23:45

8m do uzupelnienia, deska 135 wystarczy np na 41
pianka 5/4/3 rozmar L, trapez L

Bar z linkami w komplecie z latawcami

Best - Ziomek
Cabrinha - Koniu
kite24 - Wojtek
Hydrosfera
ABC surf
KiteOffer, reszte sobie wygugluj

Stribog.eu tez mozesz zagladnac :wink:

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post07 kwie 2013, 08:27

Tak jak wyzej. Plus mozesz spokojnie od uzywek zaczynac - moze uda sie zmiescic dwa kajty z jednym barem. Deska zdecydowanie 135x41 zamiast 140x40 - na poczatek bedzie bardziej uniwersalna, potem juz rozmiar pod siebie dobierzesz.

Sa rzeczy na ktorych warto oszczedzac a takie na ktorych nie. Na poczatek kup dobry trapez i pianke - wygoda i ... wygoda i komfort termiczny. Ja swoj pierwszy trapez uzytkuje do dzis i jak sie nie rozleci to raczej nie zmieniam. A jak zmienie to na nowsza wersje.

Do sklepow dodaj kite24.pl - tj. wenzel z forum, lepiej sie z nim przez PW kontaktuj ;) to cos wynegocjujesz.

Awatar użytkownika
rolnik

Post07 kwie 2013, 09:11

rozmar L, trapez L
trapez przy tej wadze do wrostu raczej m (z dakine przynajmniej) pianke lepiej przymierzyc przed zakupem .
Jako jeden latawiec 12 moze byc duza sporo zalezy od modelu i firmy . Deska jak koledzy pisza max 140 ale zjechal bym w dol serokosc 40-42 .

Musku

Post07 kwie 2013, 12:25

Co powiecie o tym zestawie ?

http://www.hydrosfera.pl/Latawiec_Cabri ... 002-23803i

do tego jeszcze trapez pianka

kw92
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 53 razy
Dostał piwko: 16 razy
Kontaktowanie:

Post07 kwie 2013, 12:56

Vector jest dobrym latawcem, jest dobry do nauki jak i do normalnego pływanie :thumb: tylko czy nie lepiej iść w coś używanego :?:

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post07 kwie 2013, 13:06

jak masz kasę i nie szkoda ci nowego no to bierz !

Awatar użytkownika
Regis
Deska: CrazyFly Raptor 135x41
Latawiec: Peter Lynn Fury v3 10
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post07 kwie 2013, 14:00

Cena fajna... ale z tego co widzę trzeba bar do tego jeszcze doliczyć. A to już przestaje wyglądać tak różowo :)

Awatar użytkownika
hapo
Deska: naish momentum
Latawiec: cabrinha nomad
Kontaktowanie:

Post07 kwie 2013, 14:09

powiedzcie mi, czy każde pady + strapy pasują do każdej deski? np. pady nobile + deska naish'a nie kolidują w jakikolwiek sposób ze sobą?

Wróć do „Pierwsze Kroki”