hapo pisze:Witam, jestem osoba sredniozaawansowana, iko3 zrobione, moją dalszą nauke pragne w sposob stanowczy pchać we freestyle. Tak czytam i czytam to forum ale stwierdzilem ze podziele sie moimi wnioskami i poprosze Was ( bardziej doswiadczonych ) o potwierdzenie mojej wiedzy bądz naniesienie na nia poprawek. przymierzam sie mianowicie (jak wiekszosc w tym wątku) do zakupu własnego sprzętu. a mianowicie: waże ~73kg, pływać planuje w zdecydowanej wiekszosci na naszej zatoce. wywnioskowalem (czy dobrze?), że odpowiednim latawcem podstawowym(i jedynym przez pare lat pewnie) dla mnie bylby jakis z 'gatunku' open-C - maja spoko zakres, i sprzyjają wszelkim zabawom freestyle'owym. rozmiar 12m.? i teraz pytanie jakie latawce z tego gatunku mam do wyboru? OZONE C4(ale to drooogi chyba?); SS RPM; BEST TS? co polecacie? i chyba jednak wolałbym coś cztero linkowego.
Druga sprawa - deska. chcialbym deske ktora nie bedzie masakrycznie twarda (w mistrzostwach swiata jeszcze nie planuje startowac) ale jednak bedzie sie nazywac deską 'freestylową' -. i tu to samo pytanie - jakie mam do wyboru deski freestylowe nieco miększe? Naish Momentum? crazyfly bulldozer? 77project bob white? cos jeszcze? rozmiar 132 bylby ok? chętnie obejrze konkretne propozycje sprzętowe. zapraszam do komentowania
Latawiec dobrze dobierasz, jak chcesz jeden to 11-12 metrów będzie ok. Ceny latawców to wszystko zależy jak trafisz. C4 jest dobrym latawcem, ale jego dolny zakres pozostawia dużo do życzenia. RPM i TS to fajne konstrukcje, jednak dla mnie skrajnie różne. TS jest według mnie dużo przyjemniejszy do skoków w zenicie, unhooked mi się bardziej podobało z kolei na RPM. Jest jeszcze Cabrinha Chaos z tego typu latawców, ale jeszcze nie miałem okazji opływać.
Rozmiar deski to musisz dobrać pod siebie i konkretny model. Ja bym celował w coś między 132-135 x 40-41, ale jak mówię konkretny rozmiar to już jest trochę kwestia indywidualna (w granicach rozsądku). Jak nie chcesz bardzo twardej deski to spróbuj Balance (być może też Clash, jeszcze nie opływałem) albo Mushow Murphy Pro.