Freestyle a długość deski

Forum dla początkujących
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post29 mar 2013, 15:27

przemass pisze:
bywaj "zdrów" :wink:

Tobie też życzę, BEZ cudzysłowia i BEZ wink :hand:

peace

Awatar użytkownika
NEMO
Deska: C.L.A.S.H. 138
Latawiec: Dice 10m, RS 14m
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post29 mar 2013, 15:51

Skoro już jesteśmy w temacie długości i rockera.
Czy mógłbyś porównać rocker Balance do Clasha w kontekście ostrzenia i
lądowania na powerze?

Pzdr

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post30 mar 2013, 10:52

NEMO pisze:Skoro już jesteśmy w temacie długości i rockera.
lądowania na powerze?

Pzdr

..oba są zbliżone , robione przez tego samego PRO-ridera przecież :wink:

zarówno w BALANCE jak i w C L A S H 'u kluczowy jest odpowiedni dobór rozmiaru :idea: by nie był za mały pod buty
obie deski ostrzą genialnie i tak też wchodzą w ślizg
do czystego wakeboardu - znam lepsze deski - z większym rockerem ..

pod buty do kite - są BDB - jednak trzeba ROZMIAR większą brać..

w świetle powyższej dyskusji Alvaro ma nikłe pojęcie o rozmiarach desek, zbieżne zresztą z moim ,
gdyż nie zrobił rozmiaru na +85 kg - max rozmiar C L A S H jest bowiem 138 :idea:

przemass pisze:
NIe twierdzę że jak założysz deskę do wake to będziesz pływać tak samo jak na twintipie. Natomiast na nowoczesnej desce wakestyle, już było ich tu parę wymienionych, nie odczujesz większej różnicy w temacie ostrzenia już po paru sesjach.

..to się Przemku zdecyduj - CO twierdzisz :hand:
bo ja nie twierdzę, że traktorem będziesz jeździł tak samo jak Ferrari . Natomiast nowoczesnym traktorem Lamborghini nie odczujesz większej różnicy w temacie przyspieszenia już po paru przejażdżkach.."

przemass pisze:
profanity która była moją pierwszą deską "pod buty" niestety faktycznie nie najlepiej ostrzy, na kite nadaje się tak sobie, a na sam wake jeszcze gorzej ..

.. to stwierdzenie a propo Profanity traktuję jako primaprilisowy żarcik :wink:
trochę za długo pływam na Profanity bym traktował to inaczej - nie tylko w mojej opinii jest to pod sam kite model poniżej krytyki - natomiast pod wakeboard nadaje się naprawdę nieźle :idea: ..mimo braku napisu LF :wink:

peace

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post30 mar 2013, 23:56

co do Profanity, pływałem na niej dwie sesje na kajcie - i nigdy więcej... za to na kablu pływa mi się na niej bardzo dobrze :idea:
powiem więcej, z desek które opływałem (LF Watson, LF Rouge, CTRL, Slingshot ,pseudo wakeowe RRD, Ronix Bill, Ronix Phoenix, ) na Profanity pływa mi się najlepiej. Drugi w kolejności jest Phoenix ;)

Z tym że ja piszę o Profanity V2, a Przemass z tego co pamiętam posiadał V1....

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post31 mar 2013, 11:18

Ziomek. pisze:
NEMO pisze:Skoro już jesteśmy w temacie długości i rockera.
lądowania na powerze?

Pzdr

..oba są zbliżone , robione przez tego samego PRO-ridera przecież :wink:

eee, Ziomku, jesteś pewien? Serio pytam? Bo coś mi się wydaje że w Clashu "ciut" większy rocker niż w super płaskim Balance? Masz zresztą obie, możesz przyłożyć i "cyknąć" fotkę, będzie wszystko jasne.

Ziomek. pisze:
przemass pisze:
NIe twierdzę że jak założysz deskę do wake to będziesz pływać tak samo jak na twintipie. Natomiast na nowoczesnej desce wakestyle, już było ich tu parę wymienionych, nie odczujesz większej różnicy w temacie ostrzenia już po paru sesjach.

..to się Przemku zdecyduj - CO twierdzisz :hand:

Ziomek, może tak - deska do wake - typowa deska pod wakeboard o największym rockerze, "deska wakestyle" - czyli zbliżona do wake ale o zmniejszonym rockerze, zwiększony sajz, "zwykły twintip" - klasyczna deska kite 131-136. Twierdzę, bo plywam tak od Brazylii, że na desce typu DLX 142 ( desce wakestyle ) z 15mm finami ostrzę tak samo jak na twintipie 137, a jakość pływania ( freestyle bo o tym temat ) mam lepszą. Nie twierdzę że pływanie w butach jest łatwiejsze czy polecane na początku freestyle - NIE jest. Tylko tyle, od początku tematu i nie wiem czemuż tak trudno to zrozumieć :wink: Może nie próbujesz?

Nie wnikając czy pływałeś kiedyś na desce dłuższej niż 138 ( jak sam twierdzisz, Clash takiej nie ma ), nie muszę porównywać się do Ciebie żeby wiedzieć jak MI się plywa ;) Ocena tego należy do czytelników wątku, co zrobią - ich sprawa :hand:

Nie wiem natomiast co TY starasz się udowodnić - że na Clashu 136 ( idealnym do Twojej wagi, w końcu "sygnowany" model pod Alvaro, też jakieś 75 ) ostrzysz gorzej niż na Armadzie 131 :?: :wink: No bo tak rozumiem jak dotąd Twoje wypowiedzi ;) Bo jeśli ostrzysz tak samo to chyba się wszystko zgadza ;)

Na Profanity 2011 pływałem na wodzie i na wake. Pomijając oczywisty negatyw, że na 2giej sesji wake testujący ją pod kupno uszkodził insert - mógł nie "dokręcić" - po prostu nie warto męczyć się na tego typu desce mogąc mieć naprawdę dobrą dechę wake - nie tylko LF, ale też większości innych dobrych firm wake ( jest ich parę do wyboru ;)) - w podobnej lub niewiele wyższej cenie. Tylko o to mi chodziło, oczywiście, jak sam wspomniałeś wcześniej, "traktor też pojedzie" :idea: :thumb:

peace i naprawdę temat staje się czysto akademicki, może faktycznie lepiej się spotkać na wodzie ;)

Awatar użytkownika
Maxx
Deska: Xenon LaLuz
Postawił piwka: 30 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post31 mar 2013, 16:47

Np i kolejna kwestia to sama waga deski ! Mokre buty juz troche ważą same w sobie, + deska wake z większym rockerem i czuć kosmiczna różnice, to tez, mysle, istotny element przy wyborze deski do wakestyle

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post31 mar 2013, 23:19

Przemass - ja W OGÓLE nie neguję wpływu BUTÓW na ostrzenie - bo takiego nie zauważam
za to wpływ ROCKERA- jak ciągle twierdzę - jest KLUCZOWY

wg mnie C L A S H i BALANCE rocker mają BARDZO zbliżony, być może i identyczny
mam je tu pod ręką, ale nie będę sprawdzał - przepływałem na obu tyle sesji, że ..

..C L A S H a nazwałbym wręcz "płaskim" :shock: ostrzy GENIALNIE, a do zastosowań WAKEkite - po prostu rozmiar wyżej się dobiera,
do czystego pro WAKEboardu - nie polecałbym , chyba że w poziomie podstawowym

deski WAKE muszą mieć jednak większe rockery i twardosć ..rocker tam nie przeszkadza - bo wiatr na wyciągu nie gaśnie, nie trzeba ostrzyć a i pływa się na płaskiej wodzie - brak wiatru..

dlatego jak mnie pytasz CZY na C L A S H 136 - 138 ostrzy mi się tak samo/lepiej/gorzej - jak na ARMADZIE 131 ..
lepiej, ze względu na długość ..rocker do pominięcia , bo jak mówiłem, identyczny, wpadniesz za 3 tyg na EKO - sam stwierdzisz..
w tym zestawieniu więc wpływ mają długość i ..FINY ..ale tych używam 15 - 20 mm - więc na race się nie szykuję, ale też z robieniem górki problemów nie mam..

wg mnie finy mają zdecydowanie drugorzędne znaczenie, w stosunku do rockera
możesz do wyrokerowanej deski (jaką jest z pewnością PROFANITY wpakować finy 80mm - i na bank będziesz ostrzył gorzej niż na ARMADZIE , BALANCE czy C L A S H u bez finów w ogóle :idea: )

O TYM WCIĄŻ MÓWIĘ :idea: ..że poważny rocker upośledza znacznie możliwości ostrzenia i łatwego wchodzenia deski w ślizg ( co się zresztą z ostrzeniem wiąże - pożera energię ..)

ja bym w czym innym upatrywał braku naszego siebie zrozumienia - Ty pisząc o porównaniu ostrzenia rockerowanej deski o charakterystyce wake'owej do deski płaskiej,
której używasz, porównujesz z ..77 :idea:
a 77 do płaskich WOGÓLE nie należą :idea: one są ZNACZNIE wyrockerowane :hand:
jednymi z ostatnich płaskich na jakich pływałeś to były BALANCE , NHP i XENONY..

i to nietypowo, bo wg mnie 77 ma rocker nie w całej linii, tylko jakby na środku, a następnie do obu tipów idzie wypłaszczenie - JEST TAK?

przyznam , że mi ten rodzaj rockera W OGÓLE nie podszedł :? ..ale znam kilka osób którym leży :hand:

no i powtórzę, że na desce większej niż 138 nie mam potrzeby pływać, z podobnych powodów, dla których np Kasia nie ma też takiej potrzeby :hand:

peace :thumb:

Awatar użytkownika
NEMO
Deska: C.L.A.S.H. 138
Latawiec: Dice 10m, RS 14m
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 6 razy

Post01 kwie 2013, 01:07

Chyba tyle w temacie pozamiatane :thumbsup:
Jesli chodzi o deski Balance i Clasha, mam obie i moge je porownac organoleptycznie, ale godzinki pływania dają Ziomkowi
kluczowy głos za który dziękuję.
Żeby ładnie zapiąć ten fajny temat, osobom poczatkującym nie czującym o czym mowa w ogóle, lub które się jeszcze nie połapały ;)
kilka słów wyjaśnień:
ROCKER to Wygięcie deski. Czym większy rocker tym bardziej końce deski będą zakrzywione do góry. Duży rocker sprawia że deska później będzie wpadać w ślizg, jednak będzie lepiej się zachowywać w warunkach mocnego zafalowania oraz przy mocnym wietrze. Mały rocker sprawia że deska szybciej wpada w ślizg, jest szybsza i lepiej ostrzy pod wiatr.

W deskach typu mutant oraz directional rocker deski dzieli się na: "scoop" - zakrzywienie do góry przedniej połowy deski (dziobu) oraz "lift" zakrzywienie tylnej części deski (rufy). W deskach typu twin tip "scoop" jest taki sam jak "lift".

i jeszcze coś

Rocker describes the curvature of the base of the board from end to end - the best way to view a board's rocker line is by viewing the rail side on. Kiteboard performance is affected both by degree of rocker and the distribution of rocker along the board's length.

A board with a large degree of rocker will give a smoother ride since the nose is less likely to catch the water when riding the board flat after landing a jump or when turning. These characteristics enable much better performance in chop and give the board more grip and control in powered conditions. However, increasing the rocker demands more kite power to enable the board to plane, so the light wind ability of the board is compromised. Flatter boards with less rocker offer a faster ride in flat water (since they plane more easily) and improved 'pop' since there is more rail in the water to load and release.

Rocker is normally distributed in two way: continuous or in 3 stages. Boards with continuous rocker have a smooth curve along the entire length of the board, creating a smooth and fast ride. Boards with 3-stage rocker have a relatively flat surface overall to aid planing, but with increased rocker at both ends to give a smooth ride and prevent the tips diving when riding chop. 3-stage rocker creates a slower ride but with improved 'pop'.

Enjoy

przemass
Deska: Encore Nirvana
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2013, 04:20

Ziomek. pisze:dlatego jak mnie pytasz CZY na C L A S H 136 - 138 ostrzy mi się tak samo/lepiej/gorzej - jak na ARMADZIE 131 ..
lepiej, ze względu na długość ..rocker do pominięcia ,

Super - i tylko o to mi chodziło - ZE WZGLĘDU na DŁUGOŚĆ, deski wakestyle o podobnym rockerze, za to DŁUŻSZE ( bo przypominam po raz KOLEJNY że nie o długości, a o rockerze mowa ) pływają na wiatr tak samo albo i lepiej niż klasyczne tt. Nie ma żadnego problemu dla wprawionej osoby żeby trzymać wysokość w butach czy strapach.

możemy zamknąć śmiało temat :wink:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2013, 23:59

przemass pisze:
Ziomek. pisze:dlatego jak mnie pytasz CZY na C L A S H 136 - 138 ostrzy mi się tak samo/lepiej/gorzej - jak na ARMADZIE 131 ..
lepiej, ze względu na długość ..rocker do pominięcia , GDYŻ JEST ON W OBU TYCH DESKACH ZBLIŻONY

Super - i tylko o to mi chodziło - ZE WZGLĘDU na DŁUGOŚĆ, deski wakestyle o podobnym rockerze, za to DŁUŻSZE ( bo przypominam po raz KOLEJNY że nie o długości, a o rockerze mowa ) pływają na wiatr tak samo albo i lepiej niż klasyczne tt. ..

..no to się nie rozumiemy , ja tak nie uważam - za to zdecydowanie uważam że temat możemy zamknąć..

peace

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2013, 16:20

Wróć do „Pierwsze Kroki”