Bardzo jestem ciekawy w jaki sposób supełek osłabia linkę?
Przecież to nie makaron?
Z 270kg robi się 40???
Tolek, Koszalin pisze: Każdy supeł da się rozwiązać...![]()
mandaro pisze:Przecież to nie makaron?
Z 270kg robi się 40???
mandaro pisze:Bardzo jestem ciekawy w jaki sposób supełek osłabia linkę?
Przecież to nie makaron?
Z 270kg robi się 40???
Doomy pisze:Ogólnie węzeł na linie/ce obniża jej wytrzymałość o około 30% (oczywiście nie samej liny ale liny z węzłem jako obciążonej całości) i więcej, wszystko zależy od rodzaju węzła, np zwykła ósemka obniża wytrzymałość o ok. 50%. To, że komuś linka pękła nie w miejscu gdzie był węzeł oznacza tylko tyle, że w tym miejscu gdzie puściła miała jeszcze mniejszą wytrzymałość niż na węźle(np. przetarcie, tzw chińskie rączki, itd itp).
jedi1 pisze:Onzo to jak bardzo węzeł osłabia linkę zależy od materiału i grubości linki. Węzły do regulacji zwykle są na grubszych linkach przy barze albo na dodatkowych pigtailsach z bardziej wytrzymałej dyneemy. Względnie można węzły robić jak tą cienkę dyneemę się wsadzi w oplot (tak jak są robione pigtailsy w niektórych firmach), bo to chroni linkę przed przetarciem.
Doomy pisze: ...W przypadku liny bez węzła całość sił działa w osi liny, wtedy ma ona wytrzymałość maksymalną. Każdy węzeł wprowadza niesymetryczność geometryczną względem jej osi przez co powstają dodatkowe składowe rozciągające, które są stosunkowo duże. Dodatkowe naprężenia wynikają z geometrii węzła, a nie wytrzymałości samego materiału...
zbrochaty pisze:Doomy pisze: ...W przypadku liny bez węzła całość sił działa w osi liny, wtedy ma ona wytrzymałość maksymalną. Każdy węzeł wprowadza niesymetryczność geometryczną względem jej osi przez co powstają dodatkowe składowe rozciągające, które są stosunkowo duże. Dodatkowe naprężenia wynikają z geometrii węzła, a nie wytrzymałości samego materiału...
niesymetryczne obciażenie? pewnie troche tak, ale przede wszystkim linka zawiazana w supel jest narażona na prawie punktowy kontakt z szorstkim podlożem i latwo sie przeciera co powoduje oslabienie. Przy grubszuch linkach nie ma to znaczenia, ale przy cienkich jak najbardziej
Zbrochaty
Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość