Pierwsza decha - SU-2 vs Spleene

Forum dla początkujących
chrisn
Postawił piwka: 4 razy

Post29 kwie 2014, 12:29

Hej
Mam dylemat jeśli chodzi o wybór deski. Mogę mieć w tej samej cenie tegotoczną SU-2 Big Foot 155x45 oraz Spleene Door z 2010r 159x45. Obie nowe. Czy mogę prosić o Wasze uwagi odnośnie obu desek. Przeszukałem net ale nigdzie nie mogę za bardzo znaleźć bezpośredniego porównania obu desek. Podobno ze względu na inny kształt spleene lepiej ostrzy...

Awatar użytkownika
puchu__
Deska: RRD
Latawiec: RRD
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post11 maja 2014, 18:28

Bo jak widzisz spleene jest wieksza. :D Dlatego mozliwe ze lepiej ostrzy.
Ponadto splene ma inaczej niż SU rozstawione finy, tj obie pary są bliżej krawędzi którą ostrzysz.
Ale.... o czym my rozmawiamy. :D Napisz ile ważysz jakie masz latawki i coś sie doradzi. :!: :thumb:
Ostatnio zmieniony 11 maja 2014, 20:06 przez puchu__, łącznie zmieniany 1 raz.

chrisn
Postawił piwka: 4 razy

Post11 maja 2014, 19:50

Rider 115 kg. Slingshot octane 13m2

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

kiteigor
Deska: Naish Monarch
Latawiec: Naish Pivot LE
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post11 maja 2014, 19:58

dużo ważysz, ktoś kto opływał SU-2 poleci Ci SU-2, a ktoś kto opływał Spleene, to wiadomo. Wstrzymaj się chwilę, jeśli masz niedaleko do otwartego akwenu i masz chęć przetestować w dobry dla siebie warunkach. Napisz, zadzwoń i weź na testy i sam ocenisz, która jest lepsza. :thumb:

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post11 maja 2014, 20:28

W sumie rozmiarowo bardzo podobne deski. Taka sama szerokosc, roznia sie tylko 4cm dlugosci. Ksztalt Spleene Door to typowy prostokat (podobnie jak moj Naish Haze XL), natomiast SU-2 Big Foot bardziej przypomina ksztaltem tradycyjna deske ze zwezajacymi sie koncami/krawedziami. Teoretycznie powierzchnia Spleene Door jest wieksza. Wlasnie poprzez to ze jest dluzsza i koncowki sie nie zwezaja. Ale jak to bedzie wygladac w praktyce: zalezy od wiatru, techniki, no i indywidualnie od osoby - jednemu bardziej przypadnie do gustu SU-2 a innemu Spleene. Dlatego jezeli jest mozliwosc przetestowania to tylko korzystac. Jezeli natomiast nie bedzie mozliwosci przetestowania to ja polecalbym Spleene Door, ale to tylko moja indywidualna sugestia. Bo lubie deski Spleene, bo ksztaltem bardzo przypominaja moja obecna - wcale nie mala deske - na ktorej bardzo dobrze mi sie plywa, wiec zawsze mialbym juz jakis punkt odniesienia do czegos co znam i co jest sprawdzone, bo powierznia Spleene jest troche wieksza jak SU-2. Ale zaznaczam, ze ja takiego wyboru bym dokonal gdybym nie mial mozliwosci przetestowania desek. Poza tym w przypadku braku mozliwosci przetestowania pytac na forum, ogladac filmiki na necie, czytac opinie i recenzje na necie... Ogolnie mimo, ze nie plywalem na SU-2 nie sadze by byla miedzy tymi deskami wielka roznica, sadze ze na obu deskach bedzie sie plywac porownywalnie dobrze.

A tak przy okazji wspomne jeszcze o alternatywie - deski Trans. Zaznaczam, ze nie mam nic wspolnego ani z producentem, ani z dystrybutorem/sprzedawca, wspominam o nich tylko i wylacznie w celu doradzenia, podpowiedzenia o innej mozliwosci - o deskach innej marki w podobnym rozmiarze i niskiej (jak na deski tego rozmiaru) cenie - nie wiem za ile mozesz kupic deski o ktorych wspominasz w temacie, ale podejrzewam, ze w podobnym zakresie cenowym. Nie sa to tak znane marki jak SU-2 czy Spleene, nie plywalem na nich, stad nie wiele moge powiedziec jak sie na nich plywa, ale ceny maja przystepne, opinie dobre, wiec w razie czego taka opcje tez mozna rozwazyc.

Awatar użytkownika
pawbuh
Latawiec: BEST
Postawił piwka: 2 razy

Post11 maja 2014, 20:38

ze względu na wagę coś wiem na ten temat, na sudwie 155 nie pływałem, ale z kształtu widzę że jest to "normalna" deska, chodzi o symetrycznie rozmieszczone finy i pady.
W spleene i finy i pady są przesunięte, przez to decha "dobrze" zachowuje się tylko na krawędzi, na switchu już nie bardzo, jeszcze jeden minus, ciężko dobrać pady ze względu na rozmieszczenie insertów, generalnie można na tym pływać, ale jak dobrze wieje, wolę każdą inną normalną deskę

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post17 maja 2014, 13:33

Tak żeby nie było łatwo wybrać to weź jeszcze pod uwagę Fone Next 150x48. Deska chyba właśnie dla cięższych. Mój kolega, również duży, na takiej pływa i bardzo sobie chwali.

Ja ważę nieco mniej (75kg) i szukałem dużej deski słabowiatrowej i chwilę pływałem na SU-2 BF 155x55, Fone next 150x48, Spleene Monster Door 164x50 i Trans 153x44.
SU-2 i Fone mają podobne kształty, mi bardziej przypadła Fone, genialne pady i strapy. Uważam że obie opcje dobre na mocniejsze prognozy dla cięższych.
Spleene i Trans to już całkiem inne kształty od dwóch poprzednich, moim zdaniem deski na słabsze prognozy albo na bardzo słabe dla lekkich :wink: Mi na tych deskach łatwiej się ostrzy. MonsterDoor jest dużo cięższy od Transa, inny mój kolega ma monstera i bardzo sobie chwali.

Ja wybrałem Trans 153x44 (jest też 161x44). Najłatwiej mi się na niej ostrzyło, szybko odpala, jest lekka a jak mocno powieje to nadal jestem wstanie utrzymać krawędź a na SU-2 i Fone ze względu na moją wagę to wymagało mega siły.

Kupiłem z intencją słabych wiatrów. Pływam od prawie roku i jestem zadowolony.

Wybierając tylko w tych deskach ( bo przecież jest jeszcze wiele innych) to na silniejsze prognozy na Twoim miejscu wziął bym Fone next potem SU-2, a na słabsze spleene Monster Door (minusem duża waga i duża cena) lub Trans 161x44.

Najlepiej radzili Tobie koledzy powyżej. Jak masz oczywiście okazję to przetestuj, bo każdemu co innego odpowiada.

Awatar użytkownika
puchu__

Post17 maja 2014, 17:27

Mikolpa pisze:Tak żeby nie było łatwo wybrać to weź jeszcze pod uwagę Fone Next 150x48. Deska chyba właśnie dla cięższych. Mój kolega, również duży, na takiej pływa i bardzo sobie chwali.

Ja ważę nieco mniej (75kg) i szukałem dużej deski słabowiatrowej i chwilę pływałem na SU-2 BF 155x55, Fone next 150x48, Spleene Monster Door 164x50 i Trans 153x44.
SU-2 i Fone mają podobne kształty, mi bardziej przypadła Fone, genialne pady i strapy. Uważam że obie opcje dobre na mocniejsze prognozy dla cięższych.
Spleene i Trans to już całkiem inne kształty od dwóch poprzednich, moim zdaniem deski na słabsze prognozy albo na bardzo słabe dla lekkich :wink: Mi na tych deskach łatwiej się ostrzy. MonsterDoor jest dużo cięższy od Transa, inny mój kolega ma monstera i bardzo sobie chwali.

Ja wybrałem Trans 153x44 (jest też 161x44). Najłatwiej mi się na niej ostrzyło, szybko odpala, jest lekka a jak mocno powieje to nadal jestem wstanie utrzymać krawędź a na SU-2 i Fone ze względu na moją wagę to wymagało mega siły.

Kupiłem z intencją słabych wiatrów. Pływam od prawie roku i jestem zadowolony.

Wybierając tylko w tych deskach ( bo przecież jest jeszcze wiele innych) to na silniejsze prognozy na Twoim miejscu wziął bym Fone next potem SU-2, a na słabsze spleene Monster Door (minusem duża waga i duża cena) lub Trans 161x44.

Najlepiej radzili Tobie koledzy powyżej. Jak masz oczywiście okazję to przetestuj, bo każdemu co innego odpowiada.

dodadkowo kila info celem uzupełnienia:
miedzy opisywanym przez Ciebie modelem trans i monsterdoor splene jest jeszcze blacik SPLEENE DOOR 59 159cm x 45cm oraz SPLEENE DOOR 60 160cm x 44cm
co do cen trzeba poszukać ... i sie znajdzie za rozsądne pieniądze :thumb:

Awatar użytkownika
puchu__

Post17 maja 2014, 17:29

chrisn pisze:Rider 115 kg. Slingshot octane 13m2

Wysłane z mojego HTC One przy użyciu Tapatalka

proponuje splene door 60
jeśli jesteś zainteresowany zakupem od razu bez testów :arrow: priv

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post17 maja 2014, 18:08

puchu__ pisze:
dodadkowo kila info celem uzupełnienia:
miedzy opisywanym przez Ciebie modelem trans i monsterdoor splene jest jeszcze blacik SPLEENE DOOR 59 159cm x 45cm oraz SPLEENE DOOR 60 160cm x 44cm
co do cen trzeba poszukać ... i sie znajdzie za rozsądne pieniądze :thumb:

Chciałem kupić DOOR 59 ale jak kupowałem to nic nie znalazłem.
Chciałbym się kiedyś przepłynąć na takiej ale w mojej okolicy nikt kogo znam takiej nie ma :(

Awatar użytkownika
puchu__

Post17 maja 2014, 18:12

Mikolpa pisze:
puchu__ pisze:

Chciałbym się kiedyś przepłynąć na takiej ale w mojej okolicy nikt kogo znam takiej nie ma :(

wpadaj na 1/2 użyczę ale 60

Wróć do „Pierwsze Kroki”