oczywiście w ramach rozsądnych długości (no i pewnie zależy to od modelu latawca).
Zatem jeśli zastosuję bar krótszy o 5 cm (2 cale), to o ile należałoby skrócić linki, żeby to wyrównać. Ciekawe.
Jakieś doświadczenia / przemyślenia?
Wiktorek pisze:Dłuższy bar - szybsza szmatka. Dłuższe linki - wolniejsza
zojsan pisze:szmatka jest zawsze tak samo szybka...
tylko przy dłuższym barze szybciej skręca
zojsan pisze:a przy dłuższych linkach ma dłuższą drogę do pokonania z lewa do prawa (większy promień okna wiatrowego)
więc te dwie wartości nie mają ze sobą nic wspólnego
zojsan pisze:Dłuższa dźwignia powoduje że jest cięższy na barze przy skręcie.
ls84 pisze:Mam troche inne pytanie ale w temacie.
Im krótszy bar tym wolniejsza reakcja latawca na ruch barem - dlatego dla wiekszych latawcow mamy wieksze bary. np 45cm do 10m oraz 52-55 dla wiekszych latawcow.
Pytanie jakie mam to jak wplywaja dluzsze linki na odczucie i wlasciwosci latawca ??
Np jesli latawiec jest w standardzie na 20-21m linkach i bardzo szybko reaguje itp, to zwiekszenie dlugosci linek na pewno wplynie na bardziej "miekkie" opoznione sterowanie. Polepszy sie dolny zakres wiatrowy ale co z np z hangtime? Czy dlugosc linek ma znaczenie jesli chodzi o hangtime i wysokosc skoku?? (oczywiscie poza slabym wiatrem gdzie dlugie linki daja wiecej mocy)?
ls84 pisze:jestem ciekaw wlasnie jak jest z tym skokiem,
Mialem okazje testowac kilka latawcow w rozmiarze 10m. Sam posiadam 10tke i latawiec jest spoko tylko brakuje mu noszenia szybko wyciaga ale bardzo szybko "odkłada" co jest zrozumiale przy Open-C. Podczas testow innych latawcow lepsze maielm wyniki na latawcach Delta ale tez Open-C i tez C (???) jednak po fakcie zauwazylem ze moj latawiec ma 21m linki a testowane latawce mialy 24m wiec zeby byc faktycznie porownac latawce chyba bede musial zrobic test swojego przy dluzszych linkach. (latawiec na tyle szybki ze jego zwolnienie nie powinno opoznic za bardzo drogi do zenitu)
Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości