BestKiteboarding.com

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
morlov
Kontaktowanie:

Post11 lut 2004, 20:29

http://www.bestkiteboarding.com juz dziala :)
Ceny atrakcyjne. Co o tym myslicie?

A najlepsze na tej stronce to "the best girls" :twisted:

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post11 lut 2004, 21:29

morlov pisze:..
A najlepsze na tej stronce to "the best girls" :twisted:

Obrazek no i glosowanko Obrazek

Dr Eutanator

Post11 lut 2004, 21:43

wbrew pierwszemu wrażeniu ceny dla nas polaków, wcale nie są takie atrakcyjne - policzmy:

jako przykład biorę ich najbardziej zaawansowanego kajta czyli model Nemesis w rozmiarze 16
sam kajt kosztuje: 800 $
do tego trzeba doliczyć bar i linki
bar wybieram ten "bez" leasha: 70 $
linki: 45 $
co łacznie daje 915 dolków

Zanim taka paczuszka trafi do naszych rąk to capną ją celnicy. I dla Leszk Millera idzie teraz taka kasa
cło: 12% przy czym jest one pobierane od ceny plus koszt wysyłki. Teoretycznie za wysyłkę płaci nadawca, ale już cło i vat od transportu płaci odbiorca.
Nie wiem ile może kosztować przesłanie kajta z USA, ale przyjmijmy z 75 USD. Ostatecznie cło wynosi:
119 dolarów, czyli mamy już razem 1.033 dolary, a to jeszcze nie koniec. Od tej wartości trzeba jeszcze zapłacić 22% vatu co daje:
kolejne 227 $.
Czyli w rozliczeniu ostatecznym cena kajta Nemesis w rozmiarze 16 to circa 1,260 dolarów!
Przy czym należy jeszcze wziąć pod uwagę, że trzeba kupić znaczki skarbowe na pełnomocnictwo dla UC za 15 złotych i jak ktoś nie ma doświadczenia sporo się z nimi pomęczyć.

Czyli w złotówkach mamy 5.050 złotych za kajta, na którym prawie jeszcze nikt nie pływał, który jak ci się zepsuje to musisz wysyłać za ocean, ktory nie ma tu żadnego serwisu, na który nie wiadomo jak długo będziesz musiał czekać itp. itd.

No to co? Kto kupuje?

Awatar użytkownika
Adamski_Ustka
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post12 lut 2004, 10:55

No i plus jeszcze pompka jak nie ma w komplecie. :roll:

Awatar użytkownika
Naz-T
Kontaktowanie:

Post12 lut 2004, 17:54

Jeeesuuuuu....

'Sekcja' THE BEST GIRLS jest jedynym powodem dla którego zaznaczyłem tą stronke do faworitów 8) Aaaaajt!!!

Holla!

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post12 lut 2004, 19:04

Ktoś sobie fajnie wymyślił. Jaki by to nie okazał sie sprzęt będzie zawsze BEST 8)
PS. Wystarczy podrzucić trochę mięsa i już oglądalność strony wzrasta 8)
Ja nie lubię sylikonu. Jest dla mnie nieprzyswajalny :!: 9/10 kobitek go ma w sobie.

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post12 lut 2004, 20:38

Hmm, no ceny są zapewne atrakcyjne dla mieszkańców USA.
Poczekamy, jeśli sprzęt okaze się "best" to może doczekamy się europejskiego dystybutora (odpada kwestia cła).

Awatar użytkownika
Lubow
Kontaktowanie:

Post13 lut 2004, 09:38

Stawiam na Ashley...

A co do cen to nie jest to kwota symboliczna :(

Awatar użytkownika
ZAK
Kontaktowanie:

Post13 lut 2004, 12:52

Niestety wszystkie ceny tych zagranicznych kitów są podyktowane stopą życiawą na zachodzie!!
Bo napewno to nie są uzależnione od kosztów produkcji. No i trzeba nabić kasę żeby utrzymać ten marketingowy i sponsorski bałagan 8)

Awatar użytkownika
Maslav
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 01:47

http://www.kiteforum.com/index.php?page ... tton=forum

Walka cenowa rozpoczęta, ale jeszcze nie w Europie...

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post17 mar 2004, 11:51

Jak sprawdzicie ceny kazdej innej firmy, to to $1200 wyjdzie całkiem przyzwoicie. Z tego co się ostatnio przyglądałem, to kajcik w tym rozmiarze średnio kosztuje 1400euro! To, że u nas (jeszcze) tyle to nie kosztuje wynika z faktu, że chyba każdy dystrybutor zdaje sobie sprawę, że za 7000 zeta nikt tego w Polsce nie kupi. Tak czy inaczej, dla mnie to jest różnica.

Ceny są idiotycznie wysokie, polityka firm kitowych w ogóle do mnie nie dociera. :? Możliwe, że osiągnęli poziom zadowalający (pod względem popytu) i nie zamierzają zmieniać cen. Skoro ktoś kupuje to co się będą przejmować taką Polską, lub każdym innym krajem w którym, żyje się nieco inaczej. Myślę, że większość osób orientuje się jaka jest cena produkcji kajta, więc widać ile oni na jednym zarabiają. To prawda, że nadal niewielki popyt nie ułatwia utrzymywania się firmie na rynku (koszty produkcji, opłacania ludzi, sprzętu, "fabryki", sponsoring), ale nie przesadzajmy - nie jest to sposób na klienta! Ostatecznie kajta da się szyć w pierwszej lepszej szopie z dostępem do wody pitnej, kibla i elektryczności, sponsoring i tak w głównej mierze opiera się na internecie (myślę, że i tak więcej na sponsoring wydaje dystrybutor niż producent - ale o tym to może powiedzieć np cH), a koszty produkcji w momencie gdy wzory kajta są już znane - również spadają. Nie wydaje mi się również, żeby wprowadzenie nowego typu latawca wiązało się z jakimiś ogromnymi kosztami.

Jak dla mnie to w przypadku kajcików Best'a rozsądnym rozwiązaniem jest kupić go przez kogoś w stanach. Wychodzi coś około $1000 i to jest cena bardziej znośna. Tak czy inaczej, realną wartość takiego latawca oceniam na jakieś $500 ze wszystkim.

zorro

Post19 mar 2004, 16:17

Czy ceny podane w Bestkiteboarding nie są aby w dolkach australijskich?

Wróć do „Forum Główne”