Wrocław-- Może Razem będzie prościej ??

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post03 wrz 2015, 18:18

Takagi pisze:aWitam szanowną brać,
jak widać pierwszy mój post w temacie gdyż od niedawna przesiadłem się po wielu latach z windsurfingu na kiteboarding. Akwen znam lecz nigdy jeszcze na tym sprzęcie na nim nie pływałem i jak to master Yoda mawiał " ... Pomocy szukać trzeba mi " u zaawansowanych riderów. Dajcie znać Panowie jak będzie się ekipa ruszać nad te nasze Malediwy dolnośląskie Mietkowem zwane.
Świerzo jestem po podstawach pływania na duńskim Romo a chętnie bym pod domem teraz popływał.
Pozdrawiam i będę śledził temat.

No to jak wiatr pozwoli to do Niedzieli, a może i soboty :D teraz w miarę bezpiecznie bo brzegi szerokie.

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post03 wrz 2015, 18:52

lockin pisze:Fajnie by było, miałbym rozgrzewkę przed Świnoujściem :)

Prawie zapomniałem że miałem coś napisać :?
Specem od wyjazdów na północ to raczej nie jestem ale byłem przez kilka dni w zeszłym roku w Świno i przez kilka dni w Wolinie więc coś tam popływałem
W Świnoujściu pływałem tu, a raczej parkowałem tu.
Obrazek
To z prawej to darmowy parking tuż przy spocie obok wiatraka, pływałem tam przy E i NE, jest tam wtedy flat i dość nierówny wiatr, fala jest jak wypłyniesz za wejście do portu ale i tak lipna. Przy NE i E uważaj na wchodzące do portu promy, zwłaszcza te wysokie. Jakieś 30m za promem wiatr zdycha do zera i wszystko co w powietrzu spada jak liść do wody. Jest tam też podobno super (robi się też fala) przy N i NW. Bardzo szeroka plaża, na której w zeszłym roku była wydzielona strefa na kite, uważaj na muszle bo można pociąć nogi a co gorsza tubę w latawce.
To z lewej to płatny parkin ( na pewno w lipcu/sierpniu) tuż przy ostatnim zejściu na plażę po polskiej stronie. Jak dla mnie to przy E, NE i N było tam genialnie, wiatr o wiele równiejszy niż przy wiatraku no i ta fala :D, plaża szeroka i 100m w lewo w stronę Niemiec praktycznie pusta bez plażowiczów.

Przy SW i W pływałem jeszcze tu
Obrazek
dojazd z miejscowości Wolin. Przy silnym wietrze robi się spora fala, jak jest zmienny kierunek to jest mega czop. Płycizna na jakieś 70-100m od brzegu, jak wieje to pewnie zawsze ktoś tam jest. W podobno wchodzi na Bałtyk na zachodnią część Dziwnowa ( nie ma falochronów).

Przy E/NE pływałem w Karshagen.
Obrazek zaznaczyłem płatny parkin jakieś 100m od brzegu. Ciekawy spot, jest tam jakieś 200m od brzegu mielizna, a pomiędzy mielizną a brzegiem płytka na 30/50cm woda co powoduje całkowity flat a jak zrobisz kilka halsów za mieliznę to jest fajna fala. Po drodze masz jeszcze Uckeritz ale tam nie pływałem ale jest Tu kilku Fanów tamtych terenów więc pewnie coś napiszą :wink:

Przy N/NW pamiętaj jeszcze o słynnym i ulubionym przez niektórych Międzywodziu. Przy S i SE masz pływanie na Karsiborze tak że rejony Świnoujścia ogarniają każdy kierunek więc jak tylko będzie coś wiać to pewnie popływasz :thumbsup:

Awatar użytkownika
tomekkk
Deska: SU-2
Latawiec: CABRINHA Switchblade
Dostał piwko: 1 raz

Post03 wrz 2015, 20:10

Damn .. grzybiarz ... opisałeś wszystko jak w przewodniku Pascala :thumb:
Musisz mi tak rozrysować Mietka ;)
Sprzęty już do mnie jadą .. będą jutro ..
Szykuj mapki :) ... sobota :pray:
Jak to mówią młodzi ... jaram się 8)

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post03 wrz 2015, 20:28

Jeszcze jedna sprawa.
Jest pomysł na zorganizowaną akcję. Pomysł podsunął Piotrbyku po jakimś lipcowym pływaniu. Chodzi o posprzątanie Mietka. Wiosną mieliśmy czysto w naszych miejscach teraz po sezonie letnim już tak nie jest. To co było widać było w lipcu i to co zobaczyłem w poniedziałek to jest masakra. Śmieci są wszędzie :( masa plastikowych butelek, reklamówek, opakowań ,roztłuczonych szklanych butelek, ostrych puszek rozciętych nożem i po piwie no i ognisko na ognisku :( Chwila nieuwagi i noga rozcięta albo tuba :(
Sezon biwakowo plażowy powoli się kończy a jak się ochłodzi to pewnie się skończy więc jest dobra okazja żeby to posprzątać i pływać do kolejnego letniego sezonu w przyzwoitej czystości. Wiosną jak woda zabierze brzeg to wszystkie te śmieci gałęzie po ogniskach będą pływać w Mietku.
Rozmawiałem ze stałymi bywalcami WS i Oni z ogromną chęcią się przyłączą i jak będą znane terminy to rozgłośnią to na ich forach. BOSW też chce na swój sposób pomóc, są też zdania żeby to nagłośnić bo może się to kiedyś przydać.

Proszę Was o jakieś pomysły, sugestie.
Czy to ma być sprzątanie w konkretny dzień (kilka dni)? wtedy kiedy wieje czy nie wiej? czy lepiej luźne sprzątanie bez terminów. Opini jest wiele, tak jak sobie ustalimy tak będzie. Worki to nie problem, duże, małe będą, kontenery na śmieci są w 4 miejscach przy wyjazdach z Mietka. NE Borzygniew w porcie, NW na spocie na śmietniku :wink: SE przy wjeździe przy tamie i NW wjazd od Chwałowa, potem zaznaczę na mapie. We wszystkich jest sporo miejsca a dwa są prawie puste, oczywiście śmieci dookoła pełno również takich powkładanych w duże worki i stojących pod drzewem.

Co Wy na to?

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post03 wrz 2015, 20:44

A to tak obrazowo żebyście się przygotowali na widok jeśli w sobotę/niedzielę coś wejdzie
do kubła było jakieś 100m ale po co
Obrazek

po co korzystać z ogniska 3m ode mnie jak można sobie zbudować coś takiego
Obrazek

jakieś takie butelki z reklamówkami połączone linka z kamieniem :shock: po chu... komuś coś takiego
Obrazek

Tydzień temu była koło naszego miejsca przyczepa z dużym workiem ze śmieciami przy haku a w około 3m w miarę czysto, pstryknąłem bo byłem ciekaw co zostanie
Obrazek
liczyłem że się pomylę
Obrazek
a w krzakach obok
Obrazek
a to nie wiem jak sprzątnąć :doh:
Obrazek

A tak było w zeszłym roku w maju.
Mikolpa pisze:
tomekgrzy pisze:W związku z coraz częstszymi kłopotami kajciarzy z ekologami , ważne żebyśmy zwracali bardzo dużą uwagę do porządku i czystości na spocie na którym pływamy. Niestety musimy przywyknąć do sprzątania po „zielonych „ turystach , bo najczęściej za śmieci na spocie obciążani są kajciarze.
Bardzo proszę róbcie zdjęcia posprzątanych przez was spotów i przysyłajcie , żebyśmy w rozmowach z ekologami mieli się czym wykazać.
Po przeczytaniu tego wpisu od razu włóżcie torbę na śmieci do plecaka z kajtem.
Tomasz Grzymski V-ce Prezes PZKITE.

Jak mam przesłać mailem to proszę o adres. Te najciekawsze wrzucam to wątku, mam nadzieję że go za bardzo nie zaśmiecę.
Krótka relacja z dzisiejszego.

Skoro miałem porobić zdjęcia to postanowiłem rozłożyć się dzisiaj poza standardowym spotem, żeby znaleźć trochę śmieci, które łatwo poza spotem znaleźć bo są wszędzie.

Tutaj wspomniana żyłka, tym razem bez haczyka ale za to z innymi gadżetami w wygasłym ognisku. Takich wygasłych ognisk ze śmieciami dookoła jest pełno :(
Jesienią jeden z KS zauważył że kaczka pływa przy brzegu zaplątana w żyłkę i nie może odlecieć. Zostawił sprzęt i popłyną w pław ją wyplątać, udało się. Chwalił się potem na KF bo naprawdę miał czym
Obrazek

Tak jest pod wieloma drzewami blisko brzegu.
Obrazek

Tu kolejne, bardziej świeże bo puszka jeszcze nie pordzewiała. Ciekawe po co komu nad wodą kukurydza :wink:
Obrazek

Tak wyglądają brzegi jak wieje do brzegu
Obrazek
Obrazek

A to kontener na śmieci postawiony prawie przy plaży przy jedynej drodze wjazdowej, zawsze jedzie się obok niego.
Był zapełniony do połowy a jednak niektórzy wolą położyć obok.
Obrazek

Ok. dość zaśmiecania wątku.
Teraz trochę przyjemniejszego.

Tak wygląda jeden z kilku spotów KS i WS na Mietku. Jak wieje z innego kierunku jesteśmy gdzie indzie ale wszędzie podobnie.
Żadnych reklamówek, butelek, puszek po piwie i po zanętach dla ryb, żadnych ognisk.
Obrazek

Tak wygląda brzeg na spotach
Obrazek

A tak jest pod drzewami, które są przy spocie.
Obrazek

Różnica chyba jest widoczna. Dzisiaj wywiozłem cały wór śmieci, trochę ze spotu bo wiatr naniósł trochę butelek plastikowy i dużo spoza. Skupiłem się na puszkach po konserwach i kukurydzy i potłuczonych butelkach.

Niech mi nikt nie wmawia że KS i WS śmiecą.
KS i WS nie śmiecą i nie sprzątają po sobie... KS i WS stale sprzątają po innych bo nam śmieci bardzo przeszkadzają i są bardzo dla nas niebezpieczne.

Awatar użytkownika
Fikus
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 28 razy
Kontaktowanie:

Post03 wrz 2015, 21:35

hej, czasem ogarniam temat śmieci jakoś w okolicy auta jak jestem, po prostu zbieram do wora to co leży wokół i razi, do akcji sie przyłączam jasna sprawa! Najlepiej żeby jeszcze wiało:)
Fotorelacja zawodowa:)

Awatar użytkownika
fabi

Post04 wrz 2015, 10:44

. Ciekawe po co komu nad wodą kukurydza :wink

No jak to po co? Na karpia :twisted:

Awatar użytkownika
MichalC
Deska: su-2
Latawiec: passion 13m, vision 9m, 7m
Postawił piwka: 2 razy

Post04 wrz 2015, 12:07

Mikolpa pisze:Co Wy na to?

Świetny pomysł, piszę się. Chyba najlepiej weekend, 1 albo 2 dni w razie potrzeby. :clap:

Awatar użytkownika
pawbuh
Latawiec: BEST
Dostał piwko: 9 razy

Post04 wrz 2015, 13:01

Mikolpa pisze:jakieś takie butelki z reklamówkami połączone linka z kamieniem :shock: po chu... komuś coś takiego
Obrazek

A ja wiem po ch..j, ci je***..i wędkarze na wodzie stawiają takie zasadzki, znaczą w ten sposób miejsca gdzie nęcą.
Akcja miesiąc temu, zdechło, latawiec w wodzie i sobie spływam czekając na wiatr, ta je***..a bojka z butelek splątała mi się z kajtem, zaczęło wiać, co było dalej to można się domyśleć.
Jakbym tego ch..a co to postawił dorwał, to mu nogi z du..y powyrywam.

Awatar użytkownika
lockin
Deska: T5
Latawiec: RRD
Dostał piwko: 2 razy

Post04 wrz 2015, 14:10

Ktoś może zarzucić wykresikami dla Miecia z WG Pro ?

Awatar użytkownika
MichalC
Deska: su-2
Latawiec: passion 13m, vision 9m, 7m

Post04 wrz 2015, 14:48

lockin pisze:Ktoś może zarzucić wykresikami dla Miecia z WG Pro ?
Załączniki
Capture2.jpg
Capture2.jpg (139.4 KiB) Przejrzano 2701 razy

Awatar użytkownika
KrisIs
Deska: Reincarnation 2
Latawiec: Komórka
Postawił piwka: 93 razy
Dostał piwko: 52 razy

Post04 wrz 2015, 15:42

A macie rozmiary na niedzielę? Prognoza na 30 węzłów się robi.

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post04 wrz 2015, 15:51

KrisIs pisze:A macie rozmiary na niedzielę? Prognoza na 30 węzłów się robi.

W końcu popływam na małych :wink:
Prognoza na icm mocna na WG jak zwykle jeszcze mocniejsza, czy to wejdzie? Okaże się w niedzielę :D

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post04 wrz 2015, 16:01

pawbuh pisze:

A ja wiem po ch..j, ci je***..i wędkarze na wodzie stawiają takie zasadzki, znaczą w ten sposób miejsca gdzie nęcą.
Akcja miesiąc temu, zdechło, latawiec w wodzie i sobie spływam czekając na wiatr, ta je***..a bojka z butelek splątała mi się z kajtem, zaczęło wiać, co było dalej to można się domyśleć.
Jakbym tego ch..a co to postawił dorwał, to mu nogi z du..y powyrywam.

A ja myślałem że te butelki na wodzie to jakieś pułapki na dnie i to zbiorą. A tu można się nieźle zaplatać. Ok niech sobie łowią puki ciepło ale na koniec września wyłowię wszystko co zobaczę.

Awatar użytkownika
zaaaak
Deska: SU2
Latawiec: FX
Postawił piwka: 60 razy
Dostał piwko: 90 razy

Post04 wrz 2015, 19:20

Mikolpa pisze:
Tu kolejne, bardziej świeże bo puszka jeszcze nie pordzewiała. Ciekawe po co komu nad wodą kukurydza :wink:
Obrazek

kurde Perła .. Lublin przeprasza za tych śmieciarzy, powodzenia z akcją sprzątania... :wink:

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”