Mincek pisze:ls84 pisze:mala deska do tego tez bedzie o wiele bardziej miekka (pod ta waga) niz producent zakladal... da sie plywac tylko po co jak mozna cos wiekszego? lepszego?
co masz konkretnego na myśli ?
mam na mysli to ze jak deska ma rozmiar 138 i jest przedstawiona dla kogos kto ma 75-80kg to dla osoby majacej 100kg ta deska bedzie bardziej pracowac poza zalozeniami producenta - bedzie mniejsze wybicie z krawedzi deska bardziej bedzie sie uginac pod nogami itp itd. I nie mowie tego z teorii bo sam mam obecnie 2 deski kupilem rozmiar 138 clasha 2.0 miekka deske ale byla za miekka jak mialem 105-110kg i kupilem 2.1 Clasha 140.... jak zjechalem do 90-93kg to zupelnie inaczej sie ta deska zachowuje i teraz plyawam tylko na 138 bo odzyskala swoja sprezystosc i nie ma juz takiej roznicy do 140 2.1. Oczywiscie ze plywajac ze znajoma kumpela jak sie uczyla to i na desce Su-2 134 tez sie halsowalem i ok - ale inaczej deska pracuje z krawedzi czy inaczej znosi ladowania jak masz ekstra wage. Deska z duzym rokerem ale za mala dla osoby plywajacej ( ~ 20kg nadwagi do wielkosci deski ) wyplaszczy ja przy ladowaniu i mocno sie zatopi zamiast fajnie oddac energie ladowania. W kwestii rozmiaru deski do predkosci plywania to temat jest rzeka i zalezy od wielu czynnikow dodatkowych gdzie plywasz jaki masz latawiec jaki rocker jaka dlugosc ale tez jaka szerokosc itp.. (np Clash 2.0 138 zdecydowanie lepiej odpala przy slabszym wietrze na plaskiej/srednim chopie od Clash 2.1 140cm ktory ma wiekszy rocker ale za to na otwartym morzu przy falach Clash 2.1 zdecydowanie lepiej pracowal i wchodzil w slizg i pozwalal sie halsowac przy slabym wietrze.. )
wiec jako osoba ktora wazyla wiecej to spokojnie moge doradzic deske 140cm+