OZONE prezentacje

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
mareks
Kontaktowanie:

Post28 kwie 2004, 19:43

PREZENTACJA I TESTY

Zapraszam wszystkich zainteresowanych na prezentacje OZONÓW na wodzie (tych którzy latali z nami w zimie myślę że specjalnie namawiać nie trzeba)
w dniach od 1-3 maja na kempingu Chałupy VI.
Będziemy pod piracką flagą OZ razem z ekipą z kite.pl
Chcemy przetestować na wodzie latawce z serii 2004 które już nieżle sprawdziły się w warunkach zimowych

Pozdrowienia

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post28 kwie 2004, 20:08

Oj to zapowiada się niezła konfrontacja kitów komorowych :D

Awatar użytkownika
majer
Kontaktowanie:

Post28 kwie 2004, 23:24

no właśnie!

sam jestem ciekawy jak wypadają Ozony w porównaniu z Flysurferami :!:

chętnie bym się wybrał, ale grafik napięty :(

dajcie ludziska recenzję!

Marrio
Kontaktowanie:

Post29 kwie 2004, 09:23

Hello.
Na wodzie doglebnie Ozony przetestował juz Lesiu z kite.pl,plywa na nim juz od Swiat Wielkanocnych jesli latawiec nie upada Wam do wody to jest git... :twisted:
pozdr.

Awatar użytkownika
mareks
Kontaktowanie:

Post29 kwie 2004, 10:18

Owszem Leszek już ma za sobą doświadczenia z OZONEM
Pływa na 9 z serii 2003
Teraz będzie okazja popływać na 9 i 12 serii 2004
Różnica pomiędzy tymi latawcami już na śniegu wydawała się ogromna.

gościu

Post30 kwie 2004, 20:26

latawce konorowe to jak w snowboardzie deska z twardymi wiązaniami ----jeździ na nich 3% wszystkich jeżdzących !! tak samo chyba jest w latawcach? ozone i flysurfer są chyba jednak dobrymi latawcami na śnieg..ale w wodzie jak to się sprawuje ?

gościu

Post30 kwie 2004, 20:27

latawce konorowe to jak w snowboardzie deska z twardymi wiązaniami ----jeździ na nich 3% wszystkich jeżdzących !! tak samo chyba jest w latawcach? ozone i flysurfer są chyba jednak dobrymi latawcami na śnieg..ale w wodzie jak to się sprawuje ?

Awatar użytkownika
kamilKITE
Kontaktowanie:

Post03 maja 2004, 16:15

wlasnie bylem na chalupach 6 ale flagi ozona nie ma... czyzby przez brak wiatru?

Awatar użytkownika
mareks
Kontaktowanie:

Post03 maja 2004, 16:47

Z wiatrem nie najlepiej (słabiutko) ale Konrad cały dzień moczył 4 litery w zatoce.

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Deska: Naish Haze
Latawiec: Flysurfer Speed
Kontaktowanie:

Post04 maja 2004, 08:15

gościu pisze:latawce konorowe to jak w snowboardzie deska z twardymi wiązaniami ----jeździ na nich 3% wszystkich jeżdzących !! tak samo chyba jest w latawcach? ozone i flysurfer są chyba jednak dobrymi latawcami na śnieg..ale w wodzie jak to się sprawuje ?

hmmm, ja bym raczej porownal to nie tyle do wiazan twardych, co powiedzmy do wiazan Flowa czy ogolnie step-inow.
Wiekszosc jezdzi na zwyklych wiazaniach z pompka - tak jak na kiteach tubowych. A jakis maly % uzywa systemu patentowego Flowa czy tez innych step-in, chwalac sobie go bardzo - ma swoje niepodwazalne zalety, a w zasadzie z wad ma jakies pierdoly typu opinie niesprawdzone, ze sie wypinaja podczas dlugich skokow... tak samo widze jest tutaj komorowce - zajebiscie wstaja z wody, dobrze ciagna i ogolnie ciezko jest znalezc sensowna wade... bo mnie jakos nie przekonuja argumenty, ze nasiaka po 5h woda... czy nie zrobisz z niego pontonu.... Tak samo z Flowem - kto na nich jezdzi bardzo sobie chwali, a ci co nie probuja na sile znalezc tego wady, usprawiedliwiajac swoje nastawienie anty do tej technologii.
TAk dla scislosc na wiazaniach snbd tez jezdze tradycyjnych, ale kite'a chce kupic komorowego Flysurfera - bo poki co nie widze konkretnego argumentu za latawcem pompowanym... bo te w stylu pontonu czy ladniejszego rogalika na niebie mnie nie przekonuja 8)

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post04 maja 2004, 11:40

kamilKITE pisze:wlasnie bylem na chalupach 6 ale flagi ozona nie ma... czyzby przez brak wiatru?

1 maja też nie widziałem. Czy byłem po prostu zapatrzony na piękny widok na morzu, czy rzeczywiście test się nie odbył?

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post04 maja 2004, 13:01

M4X pisze:.. tak samo widze jest tutaj komorowce - zajebiscie wstaja z wody, dobrze ciagna i ogolnie ciezko jest znalezc sensowna wade... bo mnie jakos nie przekonuja argumenty, ze nasiaka po 5h woda... czy nie zrobisz z niego pontonu....

ze wstawaniem na wodzie to nie przeceniaj mozliwosci latawcow/systemow, komorowca duzo latwiej mozna tak zgebic ze nie podniesiesz go, a wracac z nim wplaw jest troche nie wygodnie

zapytaj lepiej kto z forum plywal z miekim i zamienil na twardego i dlaczego lepiej miec twardego. :D

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post04 maja 2004, 14:47

maski pisze:ze wstawaniem na wodzie to nie przeceniaj mozliwosci latawcow/systemow, komorowca duzo latwiej mozna tak zgebic ze nie podniesiesz go, a wracac z nim wplaw jest troche nie wygodnie

Osobiście, komorowca nie podniosłem tylko raz z wody po tym jak przy bardzo dziurawym, słabym wietrze od brzegu wywinął się i zabrakło już wiatru na samoistne odwinięcie. Myślę, że opinie na temat problemów z podnoszeniem komorowca są mocno przesadzone i wynikają chyba głównie ze złych doświadczeniami z kite'ami, które albo w ogóle nie mają systemu podnoszenia z wody, albo po prostu osoba, która to robiła nie ma dostatecznego doświadczenia :roll:
W ten weekend w Chałupach, 2 "świeżych" kursantów podnosiło FS za każdym razem, nawet gdy już siadał wiatr tak, że inni wracali z wody z kitem pod pachą.
Wracanie wpław jest również do zrobienia, trzeba po prostu klasycznie zwinąć kite'a, położyć na desce i można ruszać. Chociaż na pewno wspominany przez M4X "ponton" ma swoje zalety :idea:

Awatar użytkownika
mareks
Kontaktowanie:

Post04 maja 2004, 16:05

Zgadzam się z opinią Onza że złę opinie na temat latawcó komorowych są mocno przesadzone
Sam nie miałem większych kłopotów z podniesieniem OZONA jeśli było to zrobione odpowiednio szybko. Pomimo że jest to latawiec o otwartej komorze. Potencjalne wady związane z możliwością utopienia latawca są rekompensowane całym szeregiem zalet:
małymi rozmiarami
możliwością bezpiecznego samodzielnego startu z ziemi
całosezonowością
systemem bezpieczeństwa
stabilnością
etc

Z latawcem jak ze wszystkim są gusta i guściki jedni wolą dmuchane innni komorowe
Zaczynałem latać na Dragonfly 7,5 i to faktycznie był mały koszmar ale nowoczesne konstrukcje latawców komorowych to zupełnie inny wymiar sprzętu.

maski
Latawiec: sligshot FUEL, RPM
Kontaktowanie:

Post04 maja 2004, 16:55

w zasadzie jest mi obojetnie kto na czym plywa jezeli ma z tego radoche i nie mam zamiaru namawiac czy zniechecac
co do samodzielnego startu to przy silniejszym wietrze to juz nie jest chyba takie proste z komorka i jeszcze reakcja na zaciaganie/ odpuszczanie baru bardziej mi odpowiada w twardych szczegolnie przy skokach w przepowerowniu, no i w moim przypadku trudniej wysuszyc komorke na plazy, a i parawan lepiej sie robi z twardego.

Wróć do „Forum Główne”