CO sądzicie o powstającym PZKite? I innych org.: IKO, VDWS?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post04 maja 2004, 20:58

Co sądzicie o potrzebie powstania rodzącej się właśnie organizacji Polskiego Związku Kitesurfingu??
Myślę że to bardzo gorący dziś temat..
POZDRO!

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Deska: Naish Haze
Latawiec: Flysurfer Speed
Kontaktowanie:

Post04 maja 2004, 21:41

Ziomek IKO pisze:Co sądzicie o potrzebie powstania rodzącej się właśnie organizacji Polskiego Związku Kitesurfingu??
Myślę że to bardzo gorący dziś temat..
POZDRO!

Mysle, ze jak najbardziej. Nie ma co wymieniac wszystkich zalet powstania takiego stowarzyszenia, ale dla mnie najwazniejsze to: szersze propagowanie sportu, zapewnienie kontaktu miedzy zapalencami kiteowymi a zwyklymi ludzmi, zwlaszcza urzedowymi, gyd trzeba cos zalatwic, organizacja imprez wedle jasnych kryteriow itede itepe... 8)

Awatar użytkownika
KRS
Deska: Skywalker
Latawiec: Ozone Edge 11 2007
Kontaktowanie:

Post04 maja 2004, 21:45

Mysle, ze jak najbardziej. Nie ma co wymieniac wszystkich zalet powstania takiego stowarzyszenia, ale dla mnie najwazniejsze to: szersze propagowanie sportu, zapewnienie kontaktu miedzy zapalencami kiteowymi a zwyklymi ludzmi, zwlaszcza urzedowymi, gyd trzeba cos zalatwic, organizacja imprez wedle jasnych kryteriow itede itepe... 8)[/quote]

:beer:

signx

Post04 maja 2004, 23:49

witam
pzkite moze powstac ale z tego co zdążyłem zauwazyc, to nie bedzie to spokojny zywot tego związku widzac dwie skrajne siły na arenie politycznej kite'a ! no coż - z tego co obserwuje to walka jest pod hasłem "lepiej byc pierwszym niz lepszym"

pedro

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 maja 2004, 11:03

signx pisze:witam
pzkite moze powstac ale z tego co zdążyłem zauwazyc, to nie bedzie to spokojny zywot tego związku widzac dwie skrajne siły na arenie politycznej kite'a ! no coż - z tego co obserwuje to walka jest pod hasłem "lepiej byc pierwszym niz lepszym"

pedro

to niestety prawda:(

Awatar użytkownika
Mareck
Kontaktowanie:

Post15 paź 2006, 15:24

A jak wygląda procedura rejestracji / założenia związku?

Edi

Post15 paź 2006, 17:19

Podobno we Wrocławiu powstał Polski Zwiążek Żeglarstwa Latawcowego, ale o tym to może szerzej niejaki Pedro...

Awatar użytkownika
Fin
Deska: F1 Trax HRD
Latawiec: Core Riot XR3 12/9/7
Postawił piwka: 37 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post15 paź 2006, 18:35

Dla mnie pewnie pomysł słuszny jeżeli chodzi o część zawodniczą/organizowanie imprez itp.

Natomiast mam dwie zasadnicze prośby:
1. Niech wam nigdy nie wpadnie do głowy próbować wprawdzić jakichkolwiek licencji/patentów dla zwykłych kiciarzy!
2. Nie zostańcie drugim PZŻ-tem :)

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post15 paź 2006, 21:25

Pomysl sluszny jak najbardziej...

Pod warunkiem ze bedzie to JEDEN PZKite ( lub o innej nazwie :wink: ), a nie powstanie nam nagle kilkanascie "zwiazkow" z wlasnymi "osrodkami szkoleniowymi" ( wiadomo, gdzie ) , patentami, hierarchia itd., bo to po prostu zdeklasuje nasz sport...
A tematy propagowania, kontaktow, organizacji imprez i szkolen - powinny byc oczywiscie na pierwszym miejscu! :)
Moze ktos ma wiecej info o tworzeniu tego zwiazku? Z pewnoscia jest wielu zainteresowanych :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post16 paź 2006, 09:11

1. Niech wam nigdy nie wpadnie do głowy próbować wprawdzić jakichkolwiek licencji/patentów dla zwykłych kiciarzy!

To nie uniknione - po pierwsze z tego jest kasa po drugie kasa .......po setne pozadek musi byc :idea:

Awatar użytkownika
maciekt1000
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post16 paź 2006, 10:53

Nie bardzo rozumiem co signx rozumie przez swoją wypowiedź-
1/ " skrajne siły na arenie politycznej kite,a "- ?? mania wielkości czy co :?: :!: :!:
2/ "nie bedzie to spokojny zywot tego związku" ktoś już szuka dziury w całym :?: :!: :!:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post16 paź 2006, 10:59

rolnik pisze:1. Niech wam nigdy nie wpadnie do głowy próbować wprawdzić jakichkolwiek licencji/patentów dla zwykłych kiciarzy!

To nie uniknione - po pierwsze z tego jest kasa po drugie kasa .......po setne pozadek musi byc :idea:

jak dla mnie to jesli chodzi o patenty/licencje to chyba karta IKO styka. Po co komu jakies inne papierki na kite'a? IKO na razie potrzebne (czasami) jest do pozyczania sprzetu, ewentualnie ubezpieczenia, a co dawaly by patenty innych zwiazkow? to samo?

Awatar użytkownika
Fin
Deska: F1 Trax HRD
Latawiec: Core Riot XR3 12/9/7
Postawił piwka: 37 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post16 paź 2006, 14:54

rolnik pisze:1. Niech wam nigdy nie wpadnie do głowy próbować wprawdzić jakichkolwiek licencji/patentów dla zwykłych kiciarzy!

Zupełnie się z tym nie zgadzam! Jeżeli celem związku będzie koszenie kasy to chyba każdy się ze mną zgodzi że niech po prostu nie powstaje.

Jeżeli ktoś uważa, że wprowadzenie patentów/licencji spowoduje cokolwiek dobrego to proponuje poczytać opinie na ten temat na pl.rec.zeglarstwo.
Temat o patentach i polityce przewija się tam conajmniej raz tygodniu. We wszystkich krajach anglosaskich nie ma patentów a system szkoleniowy
należy chyba do najlepszych na świecie. Poza tym ludzie nie topią się tam masowo z powodu braku patentów. System IKO przecież też nie jest
obowiązkowy!

Np windsurferzy mieli szczęście i załapali się pod ustawe pzżetu ale zdaje się do 7m2 nie potrzeba papierów. Inna sprawa co z żaglami większymi
niż 7m2 :)

Moim zdaniem obecny stan jest w miare w porządku. Procent osób zaczynających o własny siłach jest niewielki. Wiekszość słuchając zdrowego
rozsądku idzie na szkolenie.

kris-m
Kontaktowanie:

Post16 paź 2006, 15:05

ja nie wierzę w jakiekolwiek dobre efekty powstania PZKite... albo innego związku tego typu w Polsce.
jeśli głównym celem miałoby być propagowanie dyscypliny sportowej oraz pomoc w organizowaniu imprez sportowych to po co zakładać coś tak politycznego jak związek? przecież fundacja lub stowarzyszenie też byłoby odpowiednią formą prawną dla takiej organizacji.

ja nie bardzo wiem o co chodzi z tym związkiem... a jak nie wiadomo o co chodzi to... sami dobrze wiecie :twisted:

poza tym nie wyobrażam sobie, żeby jakikolwiek związek stworzony w Polsce mógł przebić IKO.

to jest tak jak z nurkowaniem w systemie PADI. jak w Polsce można było robić papiery tylko poprzez CMAS i jakieś scentralizowane ośrodki to kurs trwał przysłowiowe 100 lat.
teraz wystarczy 5 dni i już można bezpiecznie nurkować rekreacyjnie.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post17 paź 2006, 02:02

OK, jeszcze jeden plus zwiazku, nie poruszony w tym watku :wink:
Z tego co przeczytalem gdzies w wakacje, a byl to magazyn Kiteboarding czy Kitesurfing, w kazdym razie anglojezyczny - byl tam obszerny artykul o przyszlosci kitesurfingu w ogole, a jako dyscypliny sportowej i olimpijskiej w szczegolnosci. Otoz aby zatwierdzic sport jako olimpijski MKOL wymaga miedzy innymi istnienia zwiazkow danego sportu w minimum bodajze 30 krajach ( tu moge sie mylic co do liczby, ale na pewno ktos sprawdzi :twisted: )...Aha, tez wazne - zwiazki musza nalezec do okreslonej, miedzynarodowej organzacji, zrzeszajacej je.
Chyba wszyscy zgodzimy sie, ze wejscie dyscypliny do programu olimpijskiemu "robi jej dobrze" :wink: Podobnie zreszta bylo z WS...
Wniosek ktory sie nasuwa - jesli uprawiajacy kitesurfing chca by byl on sportem miedzynarodowym, olimpijskim, albo chociaz szerzej spopularyzowanym - zalozenie zwiazku jest KONIECZNE. Nie chodzi tu o patenty ( choc zgodnie z polskim prawem niedopuszczalne jest plywanie na kitach pow. 7 m2, o ile kite uznamy za zagiel, a ridera z kite i deska za jednostke zaglowa). Chodzi wlasnie o organizacje i rozpowszechnie.

Pozdrawiam

Wróć do „Forum Główne”