jeziorsko - sobota, 15 wrzesnia

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
kubisztal
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2007, 15:17

ok, postaram sie chociaz na krotko wpadam do rodzicow do lodzi i jeszcze ten kajt :) mam nadzieje ze mnie rodzina nie przeklnie

Awatar użytkownika
Wilks
Deska: SU-2
Latawiec: FS Speed2 12

Post14 wrz 2007, 19:26

ok :)
Ciesze sie, nawet jeśli mielibyśmy pogadać tylko chwile.

Awatar użytkownika
kiler
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2007, 21:08

chłopaki ja jutro nie wiem czy dam radę przyjechać :(
niestety okazało sie że musze zostać na dyżurze :evil:
Postaram się chociaż na popołudnie z kimś zamienić i przyjechać na jeziorsko.
Kurde a takie wichry zapowiadają :roll:

Pozdro
Kiler

Awatar użytkownika
Wilks

Post15 wrz 2007, 17:05

hehe chłopaki ale z was "lebiegi"
Rozumiem że męczące jest jechać kawał drogi. Mam nadzieje, że jak zafunkcjonuje baza wypadowa na mojej działeczne to nie bedzie problemu żeby się zebrac na weekendzik i posmigac w szerszym gronie, tym bardziej że przyjemniej jest mieć świadomość że jest gdzie zjesc czy sie zdrzemnąc :)
Pozdr

Awatar użytkownika
Wilks

Post16 wrz 2007, 18:07

Tak sobie wymyśliłem. że przygotuje materiał dla nas o najlepszych miejscach do kiteowania na jeziorsku.

Raczej skoncentruje sie na wschodnim brzegu chociaż jakieś trzysta metrów od mojej działeczki(czyli na zach. brzegu) nawet w tym roku byli z latawkami, niestety wiem tylko ze zdjec, które zrobila moja siostra. Zatem przyglądne się też temu miejscu. Skoro już pisze o zach. brzegu to powiem wam że tydzien temu w ostrowie warckim tj. ze dwa kilometry od działeczki, mój ojciec mierzył dno na przestrzeni kilkuset metrów (jest geodetą) Dlatego że bedzie tam trzeci w Polsce wyciąg dla desek tudzież nart wodnych, może i inne atrakcje :)

No ale ze względu na dominujące wiatry zachodnie i pn. zach. skupie się na wschodnim brzegu. Teraz kiedy spuścili wode porobie zdjęcia bo brak wody pozwala nieco zajrzeć zalewowi pod spódnice :) Może się to przydać ponieważ niestety jest wiele wystających konarów. :x Wiem bo od lat łowie tam ryby, jeździliśmy nawet sondą (tyle że na zachodnim brzegu)
Ale spokojnie nie jest aż tak źle bo spora część już zdązyła się rozłożyć i nie stanowi zagrożenia.
Tak czy siak oprócz zdjęć i możliwej oceny dna chce skorzystać z wiedzy WS i żeglarzy, którzy pływają tam od dawna (zresztą obok działki mam obóz żeglarski :) ) Już wstępnie umówiłem się ze znajomym WS, który wiele może mi powiedzieć o warunkach na wschodnim brzegu jakie tam panują przez cały rok.

Zatem czekajcie cierpliwie, pogadam z kilkoma osobami, porobie zdjęcia, popłyniemy łodzią i pomierzymy głębokość...i może da nam to obraz gdzie śmigać najlepiej :) Na razie to mogę wam powiedzieć gdzie najlepiej ryby biorą albo gdzie nie żeglować żeby sie nie nadziać na mieliznę hehe. Jeżeli są jakieś szczegółowe mapy geodezyjne wschodniego brzegu to też je bede miał ale raczej wątpie żeby były...zobaczymy.

To tyle...Pozdrawiam.

P.S. szukam silnika do łodzi ok 8 albo wiecej koni, jeśli byście zasłyszeli że ktoś chce opchnąć(najlepiej znajomy) to dajcie znać.

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2007, 20:02

Tak się składa że mieszkam niedaleko jeziorska :D i trenowałem na nim przez kilka lat na 420 :D. A co do szukania spotów nad Jeziorskiem. Też to robię:-) na rowerku narazie:-) W dalszej części postu umieszcze aktualne (z dzisiaj :wink: ) zdjęcia strony wschodniej do wys. Pęczniewa. Wracając jeszcze na chwilkę do zachodniej strony. Widziałem kilka razy jak ktoś pływał w okolicach Wysypy Miłości :wink: :D .

Hmm a może coś o samym akwenie napiszę? Największą wadą Jeziorska jest... ogromna fala... Wysoka (jak na jezioro) b. krótka i stroma. Jest mniejsza przy zachodnim wietrze, ale gdy wieje północno zachodni robi się nieciekawie (z łatwością zatapia kajaki). Jeżeli chodzi o brzeg Jeziorska to też nie jest najlepiej... Wszędzie krzaczory i drzewka. Jednakże mam pewien pomysł. Nad Jeziorskiem w przyszłym roku ruszą duże inwestycje (wyciąg do nart wodnych, przystanie kajakowe i żaglowe) więc zastanawia mnie czy gdybyśmy się sprężyli nie udałoby nam się wygospodarować trochę kasy na dwa spoty. Jeden po zachodniej drugi na wschodniej. Nie są to duże pieniądze (biorąc pod uwagę ze na inwestycje nad Jezioskiem ma być przeznaczone ok 50milonów złotych w tym 8mln na samo Jeziorsko) jest to kwestia wybrania miejsca, wykarczowania krzaczorów i jakiś mniejszych kilku drzewek na szerokości ok 50-80metrów. Nawet gdyby chcieć wysypać to piaskiem- no problem, 10 km od Jeziorska jest kopalnia żwiru i piasku. Więc do dzieła!!!! Było by to pierwsze miejsce pod kite w centralnej polsce :D :D :D

A teraz fotki:

Tyle że poziom wody jest niższy teraz (od końca sierpnia)
Obrazek

Obrazek

A to z zatoczki w Pęczniewie (z lipca)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wilks

Post16 wrz 2007, 21:57

Im więcej informacji tym lepiej :)

...ale aż takim optymistą jak Ty kubat2 to nie jestem hehe. Może dlatego że uważam iż miejsca jest wystarczająco dużo, chociaż jasne że pięknie byłoby z piaseczkiem :)

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2007, 22:01

Wilks pisze:Im więcej informacji tym lepiej :)

...ale aż takim optymistą jak Ty kubat2 to nie jestem hehe. Może dlatego że uważam iż miejsca jest wystarczająco dużo, chociaż jasne że pięknie byłoby z piaseczkiem :)

Jasne ze jestem optymistą:D na Kite są sami optymiści :D Utworzyłem podobny temat na forum głównym i tam piszcie swoje uwagi :wink:

A co do miejsca które jest teraz.. według mnie jest za mało.. przeszkadzają wysokie krzewy, drzewa i kamulce...a wycięcie tego i zrobienie spotu to nie jest droga rzecz :wink: dla chcącego nic trudnego :wink:

toomaj
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2007, 22:15

dajcie panowie troche wiecej fotek, moze jakies z plywanka coo?

jeziorsko nie jest tak daleko od nas, no i dojazd w miare bo pewnie mozna autostradka spory kawalek zrobic

i moje pytanie:

czy to prawda ze pod woda czyhaja niespodzianki? bo jest to zalana wiocha?

razy bylem na jeziorsku na snowkite i byla spuszczona woda, to "wszedzie" wystawaly ogromne pnie ok 1,5 wysokie po wycietych drzewach.... niefajnie na cos takiego wyladowac po skoku :roll:

jesli cos wiecej wiecie na ten temat to chetnie poczytam, bo mogla by to faktycznie byc niezla opcja

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2007, 22:58

toomaj pisze:d

czy to prawda ze pod woda czyhaja niespodzianki? bo jest to zalana wiocha?

Niespodzianki to mit :wink: Fakt faktem jest ze pod zalewem jest jakaś stara droga, kilka studni itp ale nie spotkałem się z tym nigdy (a pływam żeglowałem na jeziorsku przez jakieś 13 lat). Na zachodnim brzegu jest mielizna ok 100-300m od brzegu na wysokości Rafy. na wschodnim brzegu ok 400-800m za Pęczniewem w kierunku tamy jest "cypel" pod wodą. Jakiś facet budował sobie port, ale nie skończył go i jest tam mielizna. Na drzewa możesz trafić w strefie ciszy, tam gdzie jest rezerwat. Widać je jesienią wiedz jak chcesz mozesz sam je zobaczyc, ale przy wysokim stanie wody nie zagrazają one zbytnio. W strefie ciszy można trafić jeszcze na sieci rybackie. Ale jakby na to nie patrzeć to od Pęczniewa do samej tamy masz właściwie (poza tymi dwoma mieliznami) 99,99% gwarancję że na nic nie trafisz. Czyli jakieś 8km-10km długości i 2,5-3 szerokości gwarancji dobrej wody :wink:

Aha, co do drzew jeszcze. Głębokość zalewu w starym korycie rzeki (mniej więcej środek zalewu) wynosi ok 8-9 metrów. Przy brzegach ok3-4,5. Więc nie grozi Ci to raczej :wink: Pływałem tam motorówką z sonarem, poza tym kiedy mieliśmy wywrotkę na 420, blisko brzegu przy wysokim stanie, maszt ma chyba ok 6 metrów wbijał się w dno na głębokości ok 4-5 metrów. Ale mogę, możemy sprawdzić tej zimy jeszcze raz czy aby napewno nie ma pod wodą, albo gdzie ew są jakieś niespodzianki.

Awatar użytkownika
kubat2
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2007, 23:03

p.s. piszcie na forum głównym:-) jest tam topic spoty nad Jeziorskiem

toomaj
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2007, 07:28

fajnie, bo niespodzianki podwodne mnie nieco "przestraszaja" ;) i teraz juz ide na glowne :P

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”