Meteorolgia na kursie kitesurfingowym - ankieta !!

Kitesurfing i wszystko z nim związane.

Meteorolgia na kursie kitesurfingowym

Czas głosowania minął 03 sie 2010, 13:34

Czy poznałaś/eś podstawy meteorologii na kursie ?
15
10%
Czy dowiedziałaś/eś się co to jest skala wiatru i poznałeś kierunki wiatru ?
38
25%
Czy poznałaś/eś podstawowe rodzaje chmur ?
7
5%
Czy poznałaś/eś podstawowe procesy tworzące pogodę tj. cyrkulację mas powietrza ?
6
4%
Czy dowiedziałaś/eś się co to jest układ ciśnienia atmosferycznego i co to jest wyż i niż ?
11
7%
Czy dowiedziałaś/eś się co to jest front ciepły, front zimny i front zokludowany ?
4
3%
Czy dowiedziałaś/eś się co to jest bryza ?
15
10%
Czy wiesz co zapowiada pogodę pochmurną, deszczową i wietrzną ?
15
10%
Czy wiesz co zapowiada pogodę bezdeszczową, ładną z umiarkowanymi wiatrami ?
13
9%
Czy wiesz co zapowiada silny wiatr ?
26
17%

Liczba głosów: 150

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post20 lip 2010, 20:58

kowal pisze:Widać chłopaki, że się starzejemy bo coraz "mądrzejsze" pomysły do głowy przychodzą :doh:
proponuję zaostrzyć na maxa kursy zrobić egzaminy, karty, licencje, badania techniczne,badania lekarskie, stopnie awansu na wyższe poziomy, itp - a na Helu będzie jak dawniej :clap: :clap:
Trochę umiaru we wszystkim nam dobrze zrobi :roll:

:thumb:

Pozdro...

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post20 lip 2010, 23:09

ciekawe kto wpadnie na kolejne pomysly ........ rozumie Smoki ze nie chcesz byc gorszy
roponuję zaostrzyć na maxa kursy zrobić egzaminy, karty, licencje, badania techniczne,badania lekarskie, stopnie awansu na wyższe poziomy, itp

miejmy tylko nadzieje ze do tego czasu wymysla cos bardziej excytujacego od kite .

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post20 lip 2010, 23:16

Wy tu się przepychacie a nie wiem czy zauważyliście, że kite to chyba jedyny sport, który zależy w dużym stopniu od wiatru, a w którym nie mówi się nic o meteorologii. A nie przepraszam - jest jeszcze WS, tylko że w tym przypadku to może nawet być gradobicie i raczej nic się nie powinno stać...

To tak jakbyście na wiosennym kursie prawa jazdy nie dowiedzieli się niczego o jeździe w warunkach zimowych i po zdaniu prawa jazdy wybrali się na Syberię

el_volumen

Post21 lip 2010, 04:52

Ucze teraz w szkolce, gdzie mam przeznaczone 5 godzin na postawienie goscia na deske. A przynajmniej proby...
Tak reklamuje szkolke szef, tego sie ode mnie oczekuje.
Przez te 5 godzin (1:1) wole przekazac wiedze praktyczna i zrobic co ode mnie oczekuje kursant, a powiedziec mu, zeby doksztalcil sie w swoim zakresie (meteo, sprzet, prawa drogi, itd). Ode mnie najczesciej dowie sie o czarnych chmurach, bo takie spotyka sie tu gdzie ucze.

Czy to znaczy ze jestem zlym instruktorem, bo nie mam czasu na przekazanie tej informacji?
Czy mam poswiecic swoja wlasna przerwe na lunch, aby mu to uswiadomic? Bo za pol gdodziny czeka kolejny kursant.
Czy moze gosc powienien zaplacic mi i szkolce za kolejna godzine kursu, gdzie z checia opowiem o teoretycznych zagadnieniach. I teraz: jak on placi, to myslisz ze woli plywac na kicie czy mnie sluchac, jak gadam o czarnych chmurach?

Jak ktos wspomnial, szkolka to nie organizacja charytatywna. Taka wiedza moze byc spokojnie przyswojona samodzielnie z ksiazek i filmow.

MArcinBe
Dostał piwko: 1 raz

Post21 lip 2010, 09:41

Jak ktos wspomnial, szkolka to nie organizacja charytatywna. Taka wiedza moze byc spokojnie przyswojona samodzielnie z ksiazek i filmow.

plywanie na kajcie rownierz....

Wy tu się przepychacie a nie wiem czy zauważyliście, że kite to chyba jedyny sport, który zależy w dużym stopniu od wiatru, a w którym nie mówi się nic o meteorologii. A nie przepraszam - jest jeszcze WS, tylko że w tym przypadku to może nawet być gradobicie i raczej nic się nie powinno stać...

jest jeszcze np.: snowboard i narty, gdzie bardzo duzy % ludzi nie ma pojecia o lawinach i rodzaju sniegu i zagrozeniu w gorach - i mimo tego laduja sie na 'frirajd'...

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post21 lip 2010, 10:01

Coz, wprowadzanie dodatkowych szkolen meteorologicznych czy innych wynalazkow - moze to i dobre idea, ale raczej przypominajaca walke z wiatrakami. badz co badz wiekszosc osob plywajacych trafia na forum, aktywnie czy nie. Skoro sa posty o doborze sprzetu, poradach itd. mozna skrobnac podstawy meteo, ew. jesli jest na jakims innym forum, to z powzwoleniem skopiowac (pewnie paralotniarze, piloci szybowcow etc. maja swoja materialy on-line) i stuningowac na nasze potrzeby.

Sam sie na meteo nie znam, ale staram sie sledzic uwaznie prognozy przed plywaniem. A jak widzialem burze sobotnia to mimo, ze w rewie bylem, to do wody nie wszedlem, mimo, ze na plywanie nawet na te 30 min mialem cisnienie. Ludzi nieodpowiedzialnych przeciez lancuchem nie bedziemy przypinac do brzegu. Jedyne co mozna zrobic to dobra informacja.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post21 lip 2010, 10:11

Dokladnie tak zdrowego rozsadku na kursie sie nie nauczy.
Hehe gdybym nie znal pomyslal bym ze osoby tu piszace sa odpowiedzialne i przestrzegaja zasad bezpieczenstwa :thumb: :lol:
No chyba ze chca przestrzec mlodych adeptow przed takim zachwniem jak swoje !? :clap:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post21 lip 2010, 11:43

Smokie pisze:Większość szkółek w Polsce podaje że uczy według standardu IKO...

no, a na moim dizlu jest napisane V12 :lol:

(przechodził żul koło płotu z napisem dupa - chciał pogłaskać i ..mu się drzazga wbiła :wink: )

to ILE szkół szkoli wg standardów IKO - jest wyraźnie napisane na ..www.IKO :idea:

Ci , których tam, nie ma NIE SPEŁNIAJĄ ich standardów ..

pzdr

bobek_h
Deska: Xenon LaLuz
Latawiec: North Neo
Postawił piwka: 43 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post21 lip 2010, 11:50

Ziomek. pisze:[...]

Ci , których tam, nie ma NIE SPEŁNIAJĄ ich standardów ..

pzdr

Lub się o to nie ubiegali :)

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post21 lip 2010, 12:11

Patrząc chociażby na kwestię nauki rozumienia prognoz pogody, przewidywania wiatru, doboru latawca do siły wiatru i tego o czym tu piszemy to... mało szkółek uczy zgodnie ze standardami, więc... :think:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post21 lip 2010, 13:21

onzo pisze:Patrząc chociażby na kwestię nauki rozumienia prognoz pogody, przewidywania wiatru, doboru latawca do siły wiatru i tego o czym tu piszemy to... mało szkółek uczy zgodnie ze standardami, więc... :think:

więc SPRAWDŹ - JAKIE są standardy IKO a'propo meteorologii :idea:
uprzedzę Cię - że doktoratu z "IMGW" NIE wymagają :idea:

tak czy owak - JEST nisza do wykorzystania
na "PROFI" szkołę kite
pt: U nas nauczysz się podstaw kitesurfingu już w 4 lata
za jedyne 28 tys pln
więc "mądrzy" panowie - DO DZIEŁA !

;D

pzr

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post21 lip 2010, 13:56

Już było:

Level 2I

* Water starts in both directions and ride a short distance
* Come to a controlled stop
* Understand weather forecast, tidal- and wind effects
* Determine the wind strength, direction and quality
* Know the right of way rules
* Know equipment set up and choice according to the weather conditions

pokaż mi kto tego uczy skoro nawet z Twojej wypowiedzi można wywnioskować, że jest to nowość i temat niszowy.
Pokaż mi kursanta, który tylko po kursie IKO2 potrafi określić siłę wiatru inaczej niż: wieje, wieje mocniej, nie wieje, głowę urywa.
Pokaż mi kursanta, który świadomie i bez pomocy instruktora dobiera sprzęt do warunków wiatrowych już po IKO2
Nikt nie wymaga żeby robić doktorat - jak byłem dawno temu na kursie żeglarskim to o meteorologii było "tylko" kilkanaście minut teorii, dostałem książkę i mogłem przeczytać więcej. Te kilkanaście minut poszerzone o wiedzę zdobytą samodzielnie pozwala na w miarę bezpieczne pływanie na dowolnym sprzęcie.
Jednak gdyby ktoś mi nie powiedział czegokolwiek na ten temat to pewnie też nie zwracałbym uwagi na to co się dzieje nad głową...
Aha - dla mnie słowo "understand" znaczy dużo więcej niż "know" więc powiedzenie kursantowi, że wiatr wieje z różnych kierunków i może być silny lub słaby nie do końca wystarcza.

Ziomek nie wiedziałem też, że Twój czas tyle kosztuje i że podstawową wiedzę o przechodzeniu frontów będziesz przekazywał przez 4 lata ;) :hand:

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post21 lip 2010, 20:14

Onzo to, że w trakcie kursu mówi się kursantowi o doborze latawca do masy ciała i panujących warunków na wodzie,
to że nie wolno wychodzić na wode kiedy wieje od brzegu, to że jak idą ciemne chmury z błyskawicami nie wolno pływać to chyba logiczne :doh:, ale wyjeżdżanie z kumulusami układami barycznymi itp mija się z celem kursant i tak kupi okazyjnie 16 m C shape'a i wyprubuje go na swoim wymarzonym urlopie rok później w najbardziej nieodpowiednich do tego warunkach tego nie przeskoczysz żadnym kursem :idea: niestety wypadki i tak będą się zdarzały jak wszędzie - niestety :x :x
Pozdrawiam
Ps mam nadzieję, że temat bezpieczeństwo będzie miał wzięcie :clap:

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post21 lip 2010, 20:28

Logiczne :?: Mam nadzieję, że masz rację i że tak jest. Zachowania ludzi w warunkach, o których piszesz, a także szereg rozmów ze świeżo upieczonymi kiterami przedstawiają nieco inną sytuację. Ale może to ja mam takie "szczęście" do znajomych...

Earthangel
Kontaktowanie:

Post21 lip 2010, 22:55

Na kursie instruktor powinien uświadomić na jakie parametry pogodowe zwrócić szczególną uwagę - reszta, czyli profesonalny moduł meteo na szkoleniu wg mnie jest zupelnie zbedna, bowiem jest to wiedza, ktora swobodnie mozna uzyskac we wlasnym zakresie (jezeli oczywiscie ktos jest chociaz odrobine odpowiedzialny, chce byc przygotowany itd) - chociazby z ksiazek. Kursy przedstawiaja podstawy kitesurfingu, stanowia fundament na ktorym pozniej kitesurfer buduje wachlarz swoich umiejtnosci i wiedzy.I nie oszukumy sie, i tak nawet gdyby na koniec kursu wymagany byl obligatoryjny egzamin z meteorologii i tak sporo osob uznalaby, ze wystarczy obejrzec standardowa prognoze pogody w TV :)

Wróć do „Forum Główne”