Ostatnie zawody racing - Małe Morze 26-27.11.2011

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post26 lis 2011, 20:21

:oops: :oops:
Crazy Horse pisze:No to dostaniesz porządny kask pod poduszkę ;)

Ooo! Jak fajnie - dzienks wielki :thumb:

Jesteśmy już po ciężkich ale udanych zawodach. Było 10 kajciarzy i 2 windsurferów, paru najwierniejszych kibiców. Pogoda zmienna: słońce, grad, deszcz, około 7 kresek na termometrze, szkwały ponad 40 kts.

Był to prawdziwy spontan ale ze wszystkimi standardami światowych zawodów :D czyli skippers, rozrysowanie tras a potem ich ustawienie, same wyścigi, przepisowa przerwa, dalsze wyścigi, zwinięcie tras, ceremonia zamknięcia z medalami, pucharem, nagrodami rzeczowymi.

Za parę dni napiszę relacje, przedstawię dokładne wyniki i złożę filmik.

Oto wyniki:
1m - Maks Żakowski 2,8
2m- Adam Szymański 9,7
3m - Dominik Glogier 11
4m - Leszek Mróz 12
5m - ja :oops: 15
6m - Andrzej Fal - 35
7m - Piotr Włudzik (Pepek) - 39
8m - Andrzej Ożóg - 40

Tomek Janiak jako organizator nie został sklasyfikowany na własne życzenie.

Dwóch złomiarzy przymierzało się do wyścigów ale szybko zdali sobie sprawę, że na deskach slalomowych nie mają co tu robić.

Chciałbym podziękować wszystkim którzy wystartowali, Niebrzydkiemu za pro organizacje, Januszowi Korchowi za ogarnięcie wyników, jego żonie za krzepiącą herbatkę, Japie za podróż wszerz Polski, Mirkowi Węgielnikowi za koordynacje i pomoc w startowaniu i lądowaniu latawek w ekstremalnych warunkach.

Największym odkryciem tych zawodów był dla mnie Domino, który zrobił ogromny krok ku czołówce :thumb: Big Up dla Andrzeja Fala za niesamowitą werwę i wolę walki.
Pepek byłby zadowolony z debiutu, gdyby nie sypnął mu się latawiec. Ode mnie wielki podziw za debiut w tak ekstremalnych zawodach :clap:

Obrazek

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post26 lis 2011, 21:48

Pięknie. My jutro trenujemy FS na Zegrzu. :lol: Adamie. Obiecałeś flagę na każdych zawodach. Pozdro

Janusz
Kontaktowanie:

Post26 lis 2011, 23:04

Pozwoliłem sobie umieścić poniższą relację z dzisiejszych Regat w Kite-rejsingu z uwagi na zapotrzebowanie społeczności kaciarzy na świeże jak ryby informacje.
Regaty zamykające sezon 2011, 26-ty listopada Małe Morze.
Jak na prawdziwy spontan regaty udały się wyjątkowo. Nie dosyć ,że dopisali zawodnicy z krańców Polski Japa, BaraCuru i Max, to na dodatek nagrodami sypnęło jak śniegiem w grudniu AD 2010. Warunki wiatrowe były bardzo trudne, wiało z początku mocne 6B z zachodu, jednakże w trakcie dnia dodmuchało poważnie i podobno (nie mierzyłem siły wiatru osobiście) zrobiło się momentami do 38 węzłów, czyli wiało mocne 8B. Było bardzo szkwaliście i mieliśmy opady gradu jak i deszczu, choć momentami prześwitywało słoneczko. Temperatura powietrza i wody jak na tę porę roku była stosunkowo wysoka bo w granicach 9°C. Na rozesłane przez inicjatorów (TJ & MR) wici odpowiedziała prawie cała „stara” brać rejsiarzy (Błaszko miał usprawiedliwioną nieobecność od Taty, ale Świstak to może na usprawiedliwienie przesłać jedynie akt … - no, powiedzmy zwolnienie lekarskie na L4) i jeden debiutant „Pepek” .Na starcie zawodów rozegranych na Małym morzu stanęło 9-ciu rejsiarzy. Poniżej podaję kolejność miejsc zajętych przez poszczególnych zawodników w klasyfikacji generalnej zawodów:

Obrazek

Punktacja liczona była po wyeliminowaniu z listy startujących zawodników Tomasza Janiaka, który fizycznie zajął z dużą przewagą pierwsze miejsce we wszystkich rozegranych biegach, jednakże jako współ-organizator i wpół-sponsor regat zrezygnował ze swojej puli punktowej- gratulacje dla zwycięzcy. Gwoli informacji podaję ,że pierwszy z sześciu rozegranych biegów nie został sklasyfikowany ze względu na zdryfowanie boi kursowej i w związku z tym wyznaczenie mylnej dla niektórych zawodnikow trasy. Punktację stosowano następującą , za miejsce 1-sze punktów 0,7, miejsce 2-gie punktów 2, miejsce 3-cie punktów 3 itd., jedna odrzutka najgorszego biegu. Sędzia główny Janusz Korchow, żadnych protestów nie zanotowano - i dobrze.
Ogólnie było dla mnie niesamowite wrażenie (choć nie byłem zaskoczony) spowodowane ilością kajciarzy jak i WS-ów pod koniec listopada na spocie, których razem naliczyłem 30-tu. Na wodzie tłok, na parkingu tłok – do kibla także nie mogłem się dopchać (zawodnik startujący bez rękawiczek, długo nie chciał opuścić tego ciepłego przybytku) a dziś przecież 26 listopada. No cóż pogoda się zmienia – korzystajmy z tego. Rejsowników nam przybywa, grono się wyraźnie konsoliduje trzeba iść do przodu zarówno w Polsce jak i na Świecie. Odnośnie nagród to po prostu nie do wiary – ale rozsypał się jakiś worek z prezentami, może ze względu na zbliżające się Święta?. Było ich dużo , ale to nieporównywalnie więcej niż podczas „zwykłych regat Forda” – nawet ja jedną nagrodę dostałem, choć jedynie sędziowałem (rymło mi się) - za co bardzo dziękuję. Na zakończenie warto dodać, iż mimo wyjątkowo hard-corowych warunków pogodowych jedynie Domino skręcił sobie nogę (która i tak była już nadkręcona) jednakże mimo kontuzji dzielnie walczył do ostatniego biegu, poza tym nikomu nic złego się nie stało. Jeśli chodzi o sprzęt to jedynie Pepkowi pękła najpierw jedna z linek a niedługo później guma w tubie głównej. Startowaliśmy przy zachodnim wietrze wiejącym 45° do brzegu i pod względem bezpieczeństwa, wszyscy pilnowali siebie nawzajem.Następnym razem dopniemy to organizacyjnie jeszcze lepiej.
Na zakończenie składam gratulacje wszystkim zawodnikom biorącym udział w imprezie, jak też i innym osobom pływającym dziś po spocie. Mam nadzieję iż impreza ta, będzie rozgrywana cyklicznie co roku i zapraszam do zorganizowania podobnej na oficjalne otwarcie sezonu 2012.

Fotki zamieszczam poniżej,a filmik choć też nakręciłem to niestety nie potrafię go tu wstawić – może się uda za kilka dni na http://www.kiterewa.pl.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post28 lis 2011, 10:08

Dzięki Janusz za błyskawiczną i szczegółową relację. Niesamowite jest to, że motywujemy się sami do skutecznej organizacji, szybkich informacji itd.
Tutaj macie link do relacji jakiej jeszcze chyba nie było w historii polskiego kitesurfingu a może i nawet światowego:
http://pskite.pl/index.php/zawody/relac ... 12011.html
Zwróccie uwagę o której godzinie została napisana :thumb:
Andrzej Fal nie tylko poetą wielkim jest :clap:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post28 lis 2011, 10:40

BraCuru pisze:Dzięki Janusz za błyskawiczną i szczegółową relację. Niesamowite jest to, że motywujemy się sami do skutecznej organizacji, szybkich informacji itd.
Tutaj macie link do relacji jakiej jeszcze chyba nie było w historii polskiego kitesurfingu a może i nawet światowego:
http://pskite.pl/index.php/zawody/relac ... 12011.html
Zwróccie uwagę o której godzinie została napisana :thumb:
Andrzej Fal nie tylko poetą wielkim jest :clap:

Dobrze, dobrze, tylko nie wiemy pod jaką melodię to nucił ;)

Tyle samo stopni boufoarta, wody i powietrza - Coś pięknego :thumb: :thumb: :thumb:

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post28 lis 2011, 12:30

jacekdaktera pisze:Pięknie. My jutro trenujemy FS na Zegrzu. :lol: Adamie. Obiecałeś flagę na każdych zawodach. Pozdro

Jacku,
oczywiście, na każdych zawodach PPolski, czy MPolski.

Ale w tym przypadku w najlepszym razie było to nieoficjalne Grand Prix Małego Morza. Biorąc pod uwagę startujących - Kaszubów (tych prawdziwych, z krwi i kości, tych naturalizowanych i tych zachodniopomorskich) i Andreasa Japę (który był uprzejmy opuścić śląską hałdę na weekend; z racji wieloletnich powiązań mógłby ubiegać się o tytuł Kaszuba honoris causa), właściwszą flagą była by taka czarno-żółta lub ta ze szponiastym gryfem.

Mimo braku akcentów narodowo-etniczych bawiliśmy się świetnie.
Oby w przyszłym roku zamknięcie sezonu wyścigów miało miejsce w bardziej humanitarnych warunkach pogodowych. Halsówka pod grad to nie moja bajka...

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post28 lis 2011, 13:16

Ha, gradobicie było faktycznie srogie :D ale widoki były super.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post28 lis 2011, 13:38

OT: Jak trzciny, zakłądam, że wszędzie zostały same płotki?
Ciekawe teraz jak płotki poradza sobie z lodem?

Ale co tam w Swarzewie, na terenie oczyszczalni specjalnie postawili nówki szkalrnie do hodowli trzcin, także bójcie się inne campingi, chyba, że co roku będą do sadzać "na próbę" tylko na MM ;)

P.S. Collins ty masz najbliżej chyba, albo Kargul....może byście zrobili w sylwestra "Zielone fajerwerki" :idea:

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post28 lis 2011, 13:54

Adam S pisze:Mimo braku akcentów narodowo-etniczych bawiliśmy się świetnie.

Przepraszam bardzo - nie zgadzam się.
Akcenty narodowo-etniczne były eksponowane i to aż dziewięciokrotnie podczas ceremonii zakończenia.
Każdy z zawodników oraz sędzia dostał po medalu na wstążce biało-czerwonej wraz z gorącym całusem naszej pięknej hostessy :idea:
PS. Januszowi się nie udało odebrać całusa, bo żona stała tuż obok :wink: Za to było tuż, tuż co by sędzia dostał soczystego od Niebrzydkiego :lol:
Wieczorem wrzucę filmik bez edycji z całą ceromonią więc sami zobaczycie jak wesoło i narodowo było :lol: :lol: :lol:

Crazy Horse pisze:OT: Jak trzciny, zakłądam, że wszędzie zostały same płotki?

Z tego co pamiętam to płotki nie będą miały domku na zimę :wink:

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy

Post28 lis 2011, 14:02

Gratulacje dla Zwycięscy i wszystkich uczestników :clap:
Szkoda mi trochę mojego młodszego Kolegi /zresztą i tak dostał najlepszą nagrodę :wink: /
ale co się odwlecze … Wiem że Pepek jest Kozak i jeszcze pokaże na co stać
Chłopaków z Pecka 8)

jacekdaktera

Post28 lis 2011, 16:57

Andrzeju. Piszesz pięknie. Nie wiem co jest ważniejsze, zawody do Twojej poezji, czy Twoja poezja do zawodów. Jak znajdziesz w dowolnej zwrotce rowniez miejsce dla mnie to przyjeżdżam na każde zawody. Pozdro.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post28 lis 2011, 20:51

Miłego oglądania z rozdania nagród i oficjalnego zamknięcia sezonu racing w PL - pełna wersja.
Długa ciut ale za to pokazuje ile zabawy mieliśmy w ostatnią sobotę:
phpBB [video]

Mam nadzieję, że za lat 20 internet będzie funkcjonował lepiej niż obecnie kasety VHS i ktoś sobie wówczas z przyjemnością obejrzy skromne ale radosne początki tej konkurencji.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post28 lis 2011, 23:05

jacekdaktera pisze:Pięknie. My jutro trenujemy FS na Zegrzu

sorki za off ale co z tym freestylem? mozna gdzies to zobaczyc? na zywo widzialem tylko cabrio i pompowanie kajta.

a w temacie to fajna impreza :thumb:
macie pod sucharami pianki?

jacekdaktera

Post28 lis 2011, 23:35

Nogi bez butów zmarzły Tomkowi okrutnie. Pływanie było, ale krótkie. Będzie z tego filmik. Pozdro.

Awatar użytkownika
BraCuru
Kontaktowanie:

Post29 lis 2011, 22:35

march_in pisze:macie pod sucharami pianki?

Raczej nie. Wystarczyła ciepła bielizna.

Tutaj filmik:
phpBB [video]

Wróć do „Forum Główne”