Mazury - Jezioro Nidzkie - Zamordeje

Miejscówki Kitesurfingowe
Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post18 cze 2007, 14:23

Zdjęcia
Obrazek

Obrazek

Opis
W ten weekend próbowałem kite na jeziorze nidzkim.
Ojciec ma tam żaglówkę wiec stwierdziłem, że warto czegoś w pobliżu poszukac mając baze na łódce.
Próbowałem na 2ch miejscówkach(1. 2. ze zdjęcia)

1.
Wygląda to tak jakby ktoś wyciął z lasu kawałek mający służyć za miejsce na biwak.
tak więc wiatr w tym miejscu, na zdjęciu satelitarnym widać to wycięcie, odbija się od drzew i kite mocno przepada.
Poległem.
2.
Tu wydawałoby się lepiej (kierunki wiatru zaznaczyłem na focie) ale i tak kite mi przepadał i wpadał w dziury.Pewnie dlatego że 2. jest nieco przysłonięte przez cypel i jest tam dość wysoki brzeg tak wiec nawet po wstaniu za chwile łapał jakąś dziure i lądował.

3.
tu zapytanie do was.czy ktoś tam próbował? miejscówkę wymyśliłem jak już wiatru nie było;)ale wydaje się obiecująca.
ciężko tu mówić o plaży ale za to z 50-80m w głąb jeziora jest płycizna która widać na satelicie woda mniej więcej do ud, powyżej pasa.
wydaje sie, że przy kierunkach:
N ES S SW W NW
wiatr byłby na niej czysty i dość sprzyjający.

Kierunki wiatru nadające się do pływania:

N ES S SW W NW

Niebezpieczeństwa:
Dużo drzew na brzegach.

Co sądzicie o próbach na mazurach?
jakoś mało spotów znalazłem na forum. czy nikt tam nie jeździ?
dam znać jak to jest na 3. kiedy mi się uda tam pojechać, ale dopiero w zeszłym roku zrobiłem iko2 i może wogóle to zły pomysł robić na jeziorach?

widziałem na forum spot w nowych gutach na śniardwach. wydaje się obiecujący przy SW W NW.Są jeszcze inne miejscówki na śnierdwach przy wiatrach wschodnich?szeroki ostrów?
macie jakieś doświadczenia?

Awatar użytkownika
tomekgol1
Kontaktowanie:

Post18 cze 2007, 15:14

Szeroki Ostrów odpada byłem tam jakieś 3 tygodnie temu, dużo drzew i czcin, myślę że lepiej sobie darować. Nowe Guty owszem przy wiatrach zachodnich i zbliżonych. Na jeziorze nidzkim nigdy nie byłem z latawcem i niesłyszałem żeby tam ktoś próbował. W ostatnią sobotę byłem na takim małym jeziorku Toczyłowo
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?t=14263.
Było ciekawie. Być może wyskoczę jeszcze na Niegocin na mielizny na środku jeziora, ciekaw jestem jak tam się pływa, zapowiada się całkiem całkiem.
Z ciekawszych miejsc jeszcze jezioro Łaśmiady słynące w naszym regionie z kilku płycizn. Wiatr tam jednak wieje niezaciekawie.
Ja też nie wiele umiem lecz zazwyczaj jestem na jeziorach.
Jak będziesz w okolicy Ełku daj znać, jest tu nas kilku to gdzieś wyskoczymy.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post18 cze 2007, 20:39

Swego czasu opłynąłem kawałek Mazur i z miejsc, które moim zdaniem najlepiej sięnadają to niestety tylko Śniardwy i Niegocin. Śniardwy wiadomo gdzie, można jeszcze ewentualnie na N brzegu, ale tylko przy południowych kierunkach, natomiast Niegocin, głównie tak jak pisaliście - na płyciznach na środku. Niestety Mazury mają to do siebie, że wiatr będzie mocno nierówny i szkwalisty - jak to na śródlądziu i do tego pośród lasów.
A odnośnie zat. Zamordejskiej - z tego co pamiętam raczej na dobre warunki ciężko liczyć, ale jeśli już to raczej wypływałbym na za samą zatokę z brzegu północnego (2 na fotkach) przy wiatgrach południowo wschodnich i wschodnich.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post18 cze 2007, 22:02

ELo
Dorzucił bym Dargin, oprocz tego co wymienil Onzo, który moim zdaniem jest jednym z najlepszych miejsc na Mazurach. Kiedys juz pisalem gdzies w tym topicu.
Co do Zamordejii to ta ostatnia miejscowka byla by chyba najlepsza. Obok tego miejsca startuja goscie na WSach. Tyle ze tam bez asekuracji sie nie obejdzie i jak jest powyzej 15-16 wezlow to sie robi grubo nie rowno, ale to Marcinku wiesz bo tam plywales ;)
Generalnie Nidzkie to jak dla mnie to odpada, ale te Zamordeje mnie kusza juz raz sie w tym roku przymierzalem, a było pieknie ;) ale tylko przez chwile.

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post19 cze 2007, 08:16

Pływam w zasadzie tylko na mazurach i moim zdaniem najlepsze miejscówki to:

przy wiatrach zachodnich i pn zach tylko Nowe Guty ( Śniardwy) - potężna płycizna, duzo miejsca jest super

przy wiatrach południowych Okartowo lub such Róg trochę gorzej ale też ok

przy wiatrach wschodnich Niegocin miejscowość strzelce 4 km od Wilkas, trzeba latawkę do wody bo duzo drzew ale spora płycizna

no i oczywiściee Dargin przy zachodnich wiatrach jest super
pozdrawiam

Awatar użytkownika
tomekgol1
Kontaktowanie:

Post19 cze 2007, 08:40

No to czekamy na wiaterek i ustawiamy się :D
A jak tam wypad do Rewy evolutionVIII ?

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post19 cze 2007, 09:43

w piatek jaK NA MOJE UMIEJEĘTNOŚCI TO ZA MOCNO WIAŁO. POTEM WIATRU NIE BYŁO A W DODATKU SKRĘCIŁEM KOSTKĘ......
LIPA

Awatar użytkownika
tomekgol1
Kontaktowanie:

Post19 cze 2007, 10:29

No to faktycznie lipa, współczuje. Z resztą ja na początku maja miałem podobnie. Sobieszewo, Rewa, Hel, taki mały maraton :lol:
Też nie wiele skozystałem z tego wypadu :cry:
Ale co nas nie zabije to nas wzmocni.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post21 cze 2007, 23:07

no to wbije sie na nowe guty jak bede miec okazje.
dam znac co z tymi zamordejami bo napewno bede miec okazje tam byc.
onzo co do 2 to tam szybko sie robi gleboko a przy brzegu sporo drzew no i jeszcze sieci troche kiepsko.przy kierunkach o ktorych mowisz moznaby rowniez sprobowac na 3 po przemysleniu sprawy.

Awatar użytkownika
kubisztal
Kontaktowanie:

Post31 lip 2008, 18:21

odswiezam temat - na darginie jakie miejscowki? mozecie wrzucic nazwy miejscowosci?

Awatar użytkownika
Red
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post31 lip 2008, 20:48

Na Darginie -Pieczarki. Rozległa płycizna szeroka na półtora kilometra i ok 200m w głąb jeziora . Jeżeli podpływasz żaglówką to nie można zabłądzić, a jeżli samochodem to pierwszy raz możesz mieć kłopot, ale do samych pieczarek nie ma problemu tylko do jeziora jest skomplikowany trochę dojazd. Kierunki to w zasadzie W,NW i przy N też da radę tylko już nierówno.
Na kierunki S ostatnio znajomy wyczaił miejscówkę na północnym brzegu jeziora Dobskiego, ale jeszcze tam nie pływałem więc się nie wypowiadam.

Awatar użytkownika
kubisztal
Kontaktowanie:

Post01 sie 2008, 10:17

dzieki!

Wróć do „Spoty”