Jaką dyscyplinę KS głównie uprawiasz?

Kitesurfing i wszystko z nim związane.

Jaką dyscyplinę KS głównie uprawiasz?

Speed
2
1%
Freestyle (new school)
36
23%
Freestyle (old school)
16
10%
Skim
3
2%
Wake Style
6
4%
Racing
5
3%
Freeride (lewo-prawo)
13
8%
Freeride (z obsesją skakania)
61
40%
Wave (w strapach)
6
4%
Wave (bezstrapowy)
6
4%

Liczba głosów: 154

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post06 sty 2011, 20:11

Wg mnie wakestyle praktycznie równa się new school freestyle. Wakestyle to poprostu tricki zapożyczone z wakeboardingu (nie tylko na przeszkodach) a na tym głównie opiera się new school.

A patrząc na wyniki ankiety nasuwa mi się tylko jedno stwierdzenie - "współczuję" :lol:

sersciuch
Deska: north freestyle fish
Latawiec: rpm
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post06 sty 2011, 20:17

JastrząB pisze:Wg mnie wakestyle praktycznie równa się new school freestyle. Wakestyle to poprostu tricki zapożyczone z wakeboardingu (nie tylko na przeszkodach) a na tym głównie opiera się new school.

A patrząc na wyniki ankiety nasuwa mi się tylko jedno stwierdzenie - "współczuję" :lol:

wakestyle to głównie jazda po slaidach której w freestyle new school nie ma
jakoś tak mi się to widzi

Awatar użytkownika
TrueKejner
Deska: Shinn
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 157 razy
Dostał piwko: 193 razy

Post07 sty 2011, 19:58

No właśnie- powinno być w ankiecie wake style, a nie "wake".
W sumie wake style z definicji powinno się odróżniać tylko tym, że jeździsz po sliderach i kickerach w wiązaniach. Niby są charakterystyczne tricki wakeowe (low front mobe, pop out, flat 7, tantrum, crow mobe), ale nie rozróżniałbym ich tylko jako wakestylowych. Bo np. jak widzę gościa który próbuje low front moba z kitem na 50-60 stopniach i mówi coś w stylu "wake style is my life" to śmiać mi się chcę. Lina na wake jest pod kątem jakiś 30 stopni, może nawet mniej. A co do tricków to większość właśnie pochodzi z wake'a. KGB jest bardziej trickiem wake'owym, czy kite'owym- jak można to niby stwierdzić? Nie da się. Mieliśmy tego pecha, że jesteśmy drudzy w kolejce i adaptujemy zdobycze wake'a. To trochę tak jakby mówić na skejta, który robi dużo obrotów i po dwa różne slidy na jednej rurce, że robi snowboardstyle. Niby w new school freestyle'u są podwójne handlepassy / passy do blinda. Ale okazuje się, że na cablu też się je robi (np. KGB 2 blind).
Mimo, że lubię robić niskie i szybkie tricki z kajtem na 30 stopniach to wcale nie czuję się żadnym wakestylowcem. Nawet jak pływałem w wiązaniach to różnica była niewielka i dopiero slider pod nogami wysyła impuls, że jest to coś innego niż freestyle. Także jeżeli chodzi o takie zwykłe pływanie to większy wpływ na "wake'owy styl" ma wysokość latawca, a nie czy masz super wypasione liquidy i fajnie wyglądasz.

A tak w ogóle to niech wszyscy obniżą kajty, bo 60 stopni to nie jest jeszcze power...

P.S. Zamiast rozróżniać freestyle i wakestyle zrobiłbym podział na technical freestyle i losers/ paragliding/ dangle-angle/ peoplewithnoarms/non technical freestyle.

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post07 sty 2011, 21:00

:clap:

Pozdro...

Awatar użytkownika
TrueKejner
Deska: Shinn
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 157 razy
Dostał piwko: 193 razy

Post08 sty 2011, 15:19

JastrząB pisze:A patrząc na wyniki ankiety nasuwa mi się tylko jedno stwierdzenie - "współczuję" :lol:

Dlaczego współczujesz???

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post08 sty 2011, 21:06

TrueKejner pisze:No właśnie- powinno być w ankiecie wake style, a nie "wake".

Zmienione - nie sposób nie zgodzać się z Mistrzem :D

Wyrazy współczucia, tam mniemam, zostały złożone tym wszystkim co jeszcze na TT.
Tylko 14 osób na 119 nie traktuje tych desek jako głównego nurtu. Też mnie to trochę zastanawia :doh:
Myślę, że choćby w takiej Belgii 2/3 zaawansowanych pływa już wave.

Eeeeeno! Tylko 5 rejsiarzy? W takim razie będę miał szansę na pudło w tym sezonie w PP :lol: :wink:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post08 sty 2011, 21:30

Oczywiście że powinno być "wakestyle";). Wakestyle to ( moim zdaniem ) jazda z latawcem nisko, na powerze, w butach, również z wykorzystaniem przeszkód wake - dlatego nie łączyłbym tak tego pochopnie z new school. Ilu riderów z Triple S startuje w PKRA ? Chyba mniejszość ;) Z drugiej strony podpisuję się pod tym obiema rękami

TrueKejner pisze:
A tak w ogóle to niech wszyscy obniżą kajty, bo 60 stopni to nie jest jeszcze power...

P.S. Zamiast rozróżniać freestyle i wakestyle zrobiłbym podział na technical freestyle i losers/ paragliding/ dangle-angle/ peoplewithnoarms/non technical freestyle.

Naturalną drogą rozwoju newschool będzie ( już jest ) obniżanie latawca i dodawanie mocy do trików - jedyny sposób by zwiększyć trudność techniczną zawodów...

Awatar użytkownika
kowal
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post08 sty 2011, 21:45

hehe cwaniaczki
żeby robić tricki na powerze najpierw trzeba trochę podyndać :wink:

Awatar użytkownika
MatDe
Deska: Su-2
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post08 sty 2011, 22:06

ja tam mógłbym tak denglować jak aaron w 2006

Lachon
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post08 sty 2011, 23:48

TrueKejner pisze:No właśnie- powinno być w ankiecie wake style, a nie "wake".
W sumie wake style z definicji powinno się odróżniać tylko tym, że jeździsz po sliderach i kickerach w wiązaniach. Niby są charakterystyczne tricki wakeowe (low front mobe, pop out, flat 7, tantrum, crow mobe), ale nie rozróżniałbym ich tylko jako wakestylowych. Bo np. jak widzę gościa który próbuje low front moba z kitem na 50-60 stopniach i mówi coś w stylu "wake style is my life" to śmiać mi się chcę. Lina na wake jest pod kątem jakiś 30 stopni, może nawet mniej. A co do tricków to większość właśnie pochodzi z wake'a. KGB jest bardziej trickiem wake'owym, czy kite'owym- jak można to niby stwierdzić? Nie da się. Mieliśmy tego pecha, że jesteśmy drudzy w kolejce i adaptujemy zdobycze wake'a. To trochę tak jakby mówić na skejta, który robi dużo obrotów i po dwa różne slidy na jednej rurce, że robi snowboardstyle. Niby w new school freestyle'u są podwójne handlepassy / passy do blinda. Ale okazuje się, że na cablu też się je robi (np. KGB 2 blind).
Mimo, że lubię robić niskie i szybkie tricki z kajtem na 30 stopniach to wcale nie czuję się żadnym wakestylowcem. Nawet jak pływałem w wiązaniach to różnica była niewielka i dopiero slider pod nogami wysyła impuls, że jest to coś innego niż freestyle. Także jeżeli chodzi o takie zwykłe pływanie to większy wpływ na "wake'owy styl" ma wysokość latawca, a nie czy masz super wypasione liquidy i fajnie wyglądasz.

wedlug mnie wakestyle to tylko wylacznie slidery i kickery,a to ze chlopaki w wiekszosci robia kgb. low frontmobe'y itp to zwykly przypadek + one sa ostatnio modne. Tak samo jak wiazania w kajcie. Moim zdaniem to sie poprostu połączyło i zwykły przypadek. Druga możliwość to fakt tego, że mega dużo osób przerzuciło się z wakea na kajta ( o czym sie nie mowi) patrz :arrow: sam medysky. chris burke i wieksza ekipa triple s.

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post09 sty 2011, 00:33

Lachon pisze:wedlug mnie wakestyle to tylko wylacznie slidery i kickery,a to ze chlopaki w wiekszosci robia kgb. low frontmobe'y itp to zwykly przypadek + one sa ostatnio modne. Tak samo jak wiazania w kajcie. Moim zdaniem to sie poprostu połączyło i zwykły przypadek. Druga możliwość to fakt tego, że mega dużo osób przerzuciło się z wakea na kajta ( o czym sie nie mowi) patrz :arrow: sam medysky. chris burke i wieksza ekipa triple s.

Może Cię nie zrozumiałem dokładnie ale wiązania i wszystkie hp istniały w kite od dawna - to połączenie to nie żaden przypadek - obejrzyj Kiteboarding 201 (znów;)) i spójrz co tam pionierzy ( Austin i ekipa ) robią na 2linkowcach w butach...Pływanie wakestyle jest najbardziej zbliżone do pływania na kablu gdzie jak wiemy, nie ma tylko i wyłącznie przeszkód ;)

Sam, przynajmniej z tego co mówił, od 9 roku życia pływa na kite, zaczął pływać w butach od paru lat bo uważa że pomaga mu to w pracy nad stylem i lepszej kontroli krawędzi. Z resztą ekipy nie wiem jak było choć na pewno większość z nich pływało wcześniej lub równolegle na wake.

Lachon
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post09 sty 2011, 00:57

przemass pisze:
Lachon pisze:wedlug mnie wakestyle to tylko wylacznie slidery i kickery,a to ze chlopaki w wiekszosci robia kgb. low frontmobe'y itp to zwykly przypadek + one sa ostatnio modne. Tak samo jak wiazania w kajcie. Moim zdaniem to sie poprostu połączyło i zwykły przypadek. Druga możliwość to fakt tego, że mega dużo osób przerzuciło się z wakea na kajta ( o czym sie nie mowi) patrz :arrow: sam medysky. chris burke i wieksza ekipa triple s.

Może Cię nie zrozumiałem dokładnie ale wiązania i wszystkie hp istniały w kite od dawna - to połączenie to nie żaden przypadek - obejrzyj Kiteboarding 201 (znów;)) i spójrz co tam pionierzy ( Austin i ekipa ) robią na 2linkowcach w butach...Pływanie wakestyle jest najbardziej zbliżone do pływania na kablu gdzie jak wiemy, nie ma tylko i wyłącznie przeszkód ;)

Sam, przynajmniej z tego co mówił, od 9 roku życia pływa na kite, zaczął pływać w butach od paru lat bo uważa że pomaga mu to w pracy nad stylem i lepszej kontroli krawędzi. Z resztą ekipy nie wiem jak było choć na pewno większość z nich pływało wcześniej lub równolegle na wake.

powiedzmy,ze mialo byc to samo tylko jestem spiacy :P

bart_dr

Post09 sty 2011, 23:10

TrueKejner pisze:

lol , bez przesady ta ankieta to tylko dla nas amatorow pasjonatow

magic

Post10 sty 2011, 10:40

czytając część postów mam wrażenie że niedługo będzie zakaz wstępu na spot bez directional'a, proponowałbym wyluzować i niech każdy robi to co mu sprawia przyjemność

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post10 sty 2011, 11:11

Albo płatny egzamin na uzycie deski TT poznizej 140cm.

Nie razy robi tricki na pelnej mocy z kajtem ponizej 45. Od czegos sie zaczyna, czyli od 60 i schodzi nizej :wink: Ten sport jest dla ludzi a nie ludzie dla sportu.

Wróć do „Forum Główne”