A patrząc na wyniki ankiety nasuwa mi się tylko jedno stwierdzenie - "współczuję"

JastrząB pisze:Wg mnie wakestyle praktycznie równa się new school freestyle. Wakestyle to poprostu tricki zapożyczone z wakeboardingu (nie tylko na przeszkodach) a na tym głównie opiera się new school.
A patrząc na wyniki ankiety nasuwa mi się tylko jedno stwierdzenie - "współczuję"
JastrząB pisze:A patrząc na wyniki ankiety nasuwa mi się tylko jedno stwierdzenie - "współczuję"
TrueKejner pisze:No właśnie- powinno być w ankiecie wake style, a nie "wake".
TrueKejner pisze:
A tak w ogóle to niech wszyscy obniżą kajty, bo 60 stopni to nie jest jeszcze power...
P.S. Zamiast rozróżniać freestyle i wakestyle zrobiłbym podział na technical freestyle i losers/ paragliding/ dangle-angle/ peoplewithnoarms/non technical freestyle.
TrueKejner pisze:No właśnie- powinno być w ankiecie wake style, a nie "wake".
W sumie wake style z definicji powinno się odróżniać tylko tym, że jeździsz po sliderach i kickerach w wiązaniach. Niby są charakterystyczne tricki wakeowe (low front mobe, pop out, flat 7, tantrum, crow mobe), ale nie rozróżniałbym ich tylko jako wakestylowych. Bo np. jak widzę gościa który próbuje low front moba z kitem na 50-60 stopniach i mówi coś w stylu "wake style is my life" to śmiać mi się chcę. Lina na wake jest pod kątem jakiś 30 stopni, może nawet mniej. A co do tricków to większość właśnie pochodzi z wake'a. KGB jest bardziej trickiem wake'owym, czy kite'owym- jak można to niby stwierdzić? Nie da się. Mieliśmy tego pecha, że jesteśmy drudzy w kolejce i adaptujemy zdobycze wake'a. To trochę tak jakby mówić na skejta, który robi dużo obrotów i po dwa różne slidy na jednej rurce, że robi snowboardstyle. Niby w new school freestyle'u są podwójne handlepassy / passy do blinda. Ale okazuje się, że na cablu też się je robi (np. KGB 2 blind).
Mimo, że lubię robić niskie i szybkie tricki z kajtem na 30 stopniach to wcale nie czuję się żadnym wakestylowcem. Nawet jak pływałem w wiązaniach to różnica była niewielka i dopiero slider pod nogami wysyła impuls, że jest to coś innego niż freestyle. Także jeżeli chodzi o takie zwykłe pływanie to większy wpływ na "wake'owy styl" ma wysokość latawca, a nie czy masz super wypasione liquidy i fajnie wyglądasz.
A tak w ogóle to niech wszyscy obniżą kajty, bo 60 stopni to nie jest jeszcze power...
P.S. Zamiast rozróżniać freestyle i wakestyle zrobiłbym podział na technical freestyle i losers/ paragliding/ dangle-angle/ peoplewithnoarms/non technical freestyle.
Lachon pisze:wedlug mnie wakestyle to tylko wylacznie slidery i kickery,a to ze chlopaki w wiekszosci robia kgb. low frontmobe'y itp to zwykly przypadek + one sa ostatnio modne. Tak samo jak wiazania w kajcie. Moim zdaniem to sie poprostu połączyło i zwykły przypadek. Druga możliwość to fakt tego, że mega dużo osób przerzuciło się z wakea na kajta ( o czym sie nie mowi) patrzsam medysky. chris burke i wieksza ekipa triple s.
przemass pisze:Lachon pisze:wedlug mnie wakestyle to tylko wylacznie slidery i kickery,a to ze chlopaki w wiekszosci robia kgb. low frontmobe'y itp to zwykly przypadek + one sa ostatnio modne. Tak samo jak wiazania w kajcie. Moim zdaniem to sie poprostu połączyło i zwykły przypadek. Druga możliwość to fakt tego, że mega dużo osób przerzuciło się z wakea na kajta ( o czym sie nie mowi) patrzsam medysky. chris burke i wieksza ekipa triple s.
Może Cię nie zrozumiałem dokładnie ale wiązania i wszystkie hp istniały w kite od dawna - to połączenie to nie żaden przypadek - obejrzyj Kiteboarding 201 (znów;)) i spójrz co tam pionierzy ( Austin i ekipa ) robią na 2linkowcach w butach...Pływanie wakestyle jest najbardziej zbliżone do pływania na kablu gdzie jak wiemy, nie ma tylko i wyłącznie przeszkód
Sam, przynajmniej z tego co mówił, od 9 roku życia pływa na kite, zaczął pływać w butach od paru lat bo uważa że pomaga mu to w pracy nad stylem i lepszej kontroli krawędzi. Z resztą ekipy nie wiem jak było choć na pewno większość z nich pływało wcześniej lub równolegle na wake.
TrueKejner pisze:
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 14 gości