Co zabrać wiosną do Soma Bay.... 16.03.2012

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
binkowscy1
Latawiec: Best kahoona 11,5

Post17 sty 2012, 12:49

Jestem lekko zaawansowany (starty z wody i płyniecia w kierunkach) w miłość do kite - postanowiłem z aktywizowac sie nie w drogim Tyrolu na boazerii - ale własnie w Soma Bay z latawcem i parapetem 16.03

I teraz w zwiazku z tym pytanka

1)jaka latawka dla "przystojnego" osiemdziesięcio kilogramowego :lol: jaki rozmiar
2)jaki parapecik dla stosiedemdziesieciopieciocentymetrowego opalonego ciacha :mrgreen:
3) jaką firmę i model przedewszystkim polecacie - łatwą do startów i do prowadzenia - na czym sie uczyliscie - kazdy na czym zaczynał nie wierze ze wszyscy urodzili sie z latawcem w reku i a pempowina przypominała podpiecie pod trapez - cos w tym jest :o
3) może jakas wyprzedaż - ktos cos ma okazyjnie z forumowiczów
4) lepiej sobie kupic cos w Polsce bo tam jak widze wynajecie kosztuje na tydzien tyle co kupienie uzyki w Polsce
5) jaki trapezik bo jakos mało mówi sie o tym - dobrac do obwodu klatki?
6) jakie tam najczesciej wiaterki wieją jaki rozmiar zabrac
6) wchodzac na spot płace i mam obsługe beachboyów oraz rescue - bo ponoc samemu nic nie mozna tam robic start i ladowanie tak?
8) człowiek jakis taki dziki za pierwszym razem- moze sobie lekcje wziąć?? jedna godzinke a potem charatac do bólu

Licze na pomoc

...a najlepsza moja żmija żona - mówi kup jaskrawy zebym Cie widziała z brzegu - albo z HelloKitty to Cie córka namierzy :) :clap:

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post17 sty 2012, 13:47

po pierwsze masz już wątek o tej tematyce poniżej :idea:

1) na tą wagę i ten okres w Egipcie 11-12m2 ; 12tka wydaje się lepsza na później - dokupujesz 9 na silny wiatr i jesteś "ustawiony"
2) do tych umiejętności około 134-137 cm
3) pytanie tendencyjne :wink: ..udany, łatwy BOW, DELTA..
4) raczej lepiej w PL - pomijając wyższą cenę - kajty używane w Egipcie są z reguły nieźle zajechane słońcem i słoną wodą..
5) do obwodu brzucha raczej - dla Ciebie między M a L - w kierunku L raczej.. osobiście polecam Mystic Warrior, 1,2,3.. im nowszy - tym lepiej ale i drożej..
6) w tym okresie nastawiałbym się głównie jak pisałem na 11-12m2
7) godzinka dla przypomnienia i oswojenia spotu nie zaszkodzi...

pzdr

Awatar użytkownika
binkowscy1

Post17 sty 2012, 14:29

Ogłaszam ninejszym forumowicza Ziomka - najporządniejszym forumowiczem Kiteforum.pl

:clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:

coż znaczy fachowa porada

bardzo dziekuje

tylko nadal nie wiem jaka 12-tka jakiej firmy - jakie firmy mają Bowa i delte dobrą - bo jak sprawdzam to niektóre nie mają wcale tylko C albo jakies hybrydy

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post17 sty 2012, 16:07

binkowscy1 pisze:Ogłaszam ninejszym forumowicza Ziomka - najporządniejszym forumowiczem Kiteforum.pl

;)

binkowscy1 pisze:tylko nadal nie wiem jaka 12-tka jakiej firmy - jakie firmy mają Bowa i delte dobrą - bo jak sprawdzam to niektóre nie mają wcale tylko C albo jakies hybrydy

Polecę Ci oczywiście NORTH EVO (www.kitesurfshopl.pl www.molosurf.com) oraz BEST KAHOONA (u Darka www.wake.pl pewnie jeszcze są w dobrej cenie 2011). Poza tym znajdzie się jeszcze kilka innych ciekawych propozycji z Cabrinhy, Naisha, RRD, Zeeko, Ozone etc. - zajrzyj do działów "pierwsze kroki" i "recenzje". Poza tym poczytaj testy na http://www.iksurfmag.com/ czy http://www.kiteworldmag.com/ ewentualnie jeszcze innych portalach - na pewno nie zaszkodzi. ALOHA!

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post18 sty 2012, 09:20

Siedze w robocie, to rozwine post Pega.

Jak nie jestes oplywany na sprzecie danego typu to i tak strzelasz w ciemno. Ale wszystkie firmy co peg wymienil sa raczej solidne i sprawdzone, kajty beda lataly, jedynie 'ich czucie' moze sie roznic. A nielotow raczej sprawdzone firmy juz nie produkuja.

To ja sie moze wysile i wypisze generalanie (podobno - bo sam nie plywalem na wszystkim) udane modele typu bow i delta/hybyrda z wypisanych firm. I z innej beczki - ja sie uczylem na kajcie ktory byl podobno freestylowy - okazal sie imo freeride owym. Wiec na to co na stronach producentow pisza .... czasem mija sie z prawda. Lepiej weryfikowac informacje np. na forach.

North - rebel (bow, 5 linek, ale bez bridla (co ma bardzo duze plusy jak i troche minusow)), evo (delta), fuse (rebel na 4 lnikach z bridlem), neo (ale malo kto na tym latal)
Best - Kahoona (D), Bularoo (B 2011) - o besta pytaj Ziomka, on nim handluje i sie na nim najlepiej zna. Sa tez nowe modele na 2012 typu bow/hybryda.
Naish - Park(H), Bolt(Sigma - malo popularna u nas konstrukcja)
Cabrinha - Convert (B), Switchblade(B), Crossbow(B), nowe na 2012 np. Vector
Ozone - Catalyst (B) i Edge (B)
RRD - Obsession (B/H), Passion(D), Vision (D)
Zeeko - Notus (D)

Dorzucilbym jeszcze:

rodzimy nobile - konibori(B/H), 62(D)
Core- riot XR
Slingshot - rally(D), RPM(hybryda, open C) - u has importerem jest Pablo, handluje nimi np. Wenzel i inni. Jedna z topowych firm kite.
Liquid force - Envy(D), na rok 2012 wypuszczaja jeszcze jakis Bow. Handluje nimi kitesurfshop.pl i importerem jest Tikko. Kolejna topowa firma z USA

Flexifoilem nikt u nas nie handluje, a jest jeszcze switch - ktory za nowki ma dobre ceny (sprzedaz tylko po necie), Epic (Dymitri i rodzinka i nikt u nas tym jeszcze nie handluje). Jest jeszcze Crazyfly i Gastra - handluja nimi szkolki z CH6.

A z tego na czym latalem - to mi pasowala obsesja jak kajt freeridowy - duzo mocy w dole, gora przecietna. Szybkie, fajnie skacze, super wstaje.
Hybrydy bym sie panicznie nie bał, ani open C (ale poza rpm'em nie wypisywalem), chociaz na pierwsze kroki sa pewnie lepsze konstrukcje.

Popytaj szkolki, sklepy o potestowki/uzywki. Za cene katalogowa to u nas chyba jeszcze nikt kite'a nie kupil :wink:

Awatar użytkownika
binkowscy1

Post18 sty 2012, 10:40

dzieki Wrogu

super wyczerpałes zagadnienie producentów
w Jastarni uczyłem się na Naishu - wiec o innych produktach pojęcia nie mam

znalazłem link - sonda popularnosci i tam też w czubie Cabrinha , Best K, North, Ozon..

szukam okazji - widze czego nie ma bo sie popularne wyprzedało i widze na co zainteresowanie jest wielkie

jak by to powiedział lider jednego ugrupowania .." oczywistą oczywistościa" jest też to że jak napisałeś "Za cene katalogowa to u nas chyba jeszcze nikt kite'a nie kupil :wink: "

bo nowe są CHOLERNIE drogie :doh:

Wrogu

Post18 sty 2012, 10:48

Zapomnialem jeszcze o Wainmanie Hawaii - jedna seria latawcow czyli Delty - kroliki. :wink:

A okazje da sie jeszcze pewnie dorwac, wiadomo rynek przetrzebiony, ale czesc szkolek wlasnie sie sprzetu pozbywa, a w sklepwach pewnie to i owo zalega :D tylko trzeba aktywnie szukac :wink:

Awatar użytkownika
binkowscy1

Post18 sty 2012, 10:52

allegro, forum
gdzie jeszcze

sprawdzone miejsca

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post18 sty 2012, 11:02

Wrogu pisze:A nielotow raczej sprawdzone firmy juz nie produkuja.

TU się nie zgodzię :idea:
w ofercie niemal każdej firmy trafiają się każdego sezonu WPADKI :idea:
(podobnie jak, mimo o wiele dłuższego doświadczenia, w większości firm motoryzacyjnych np - pierwsze z brzegu popularne i drogie silniki 2,0 tdi vag, czy stare 2,5 i PEEŁNOO innych marek..)
zarówo konstrukcyjne = kite objawia wiele podstawowych wad podczas używania
jak i jakościowe - probley, które wynikają bez przyczyny użytkownika wcześniej lub później, w dobrych firmach są uznawane na gwarancji..
a to szwy puszczają , a to kite wybucha, a to tuby nieszczelne, a to z onepumpem wieczny problem, a to bar sie gdzies rozlatuje..
oczywiscie TU na forum o tym nie przeczytasz :naughty:
poczytasz tylko, że nowy jest lepiej-lepsiejszy, w ogóle bez wad, a jedynym minusem jest brzydka nitka w szyciu plecaka :doh:
jak spróbujesz coś be napisać - zlinczują Cię :lol:
czasem nawet sami "sprzedający" o tych wadach ..nie wiedzą - a jak już się dowiedzą ..nie powiedzą :D
warto wiec sie orientować KTÓRY model w danym roczniku jest udany, pozbawiony możliwie większości obu rodzajów wad.. podobnie jak w motoryzacji znów..
..tylko , że wtedy TEN model w tym roczniku jest ..drogi, szybko się sprzedaje, nie pojawia sie e dobrym stanie bez powodu na rynku wtórnym, jego podaż jest ograniczona i wciąż trzyma cenę.. znów podobnie jak w motoryzacji :wink:

prawa rynku..

binkowscy1 pisze:
znalazłem link - sonda popularnosci i tam też w czubie Cabrinha , Best K, North, Ozon..

faktycznie , to firmy uznane
ale RÓWNIEŻ nie wolne od wpadek..

pzdr

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post18 sty 2012, 11:08

binkowscy1 pisze:allegro, forum
gdzie jeszcze

sprawdzone miejsca

allegro jest o tyle gorsze od choćby forum, że "uniesie wszystko"
= nie ma opcji komentarza do aukcji - więc sprzedający może napisać bezkarnie w opicie co mu się podoba
na forum np to by nie przeszło.. :wink:
nie orientując się zbytnio - lepiej się posiłkować opiniami obeznanych w temacie znajomych , linkując aukcje..

pzdr

Awatar użytkownika
binkowscy1

Post18 sty 2012, 11:12

no dobra
znowu kolejny dobry - dosadny mejl

a to czemu brać forumowa nie może mi tu napisać tych modeli - opisac jakie maja knoty :?: !!
albo inaczej podawać najlepszy model w roczniku lub edycji danej firmy. :?: !!

może przynajmniej na prv-a :lol: jak juz taki lincz

napisałem do Wake.pl czy mają coś ciekawego na opylenie ale na razie nic........

Wrogu

Post18 sty 2012, 11:25

Spokojnie, Ziomek odpisze. Poszperaj po sklepach, poszukaj co ciekawego maja, ponegocjuj :wink: Szkolki czesto pisza swoje ogloszenia na forum w dziale sprzedam.

Za Ciebie latawca nie znajdziemy. Trzeba sie czasem nieco napocic :wink:

Wrogu

Post18 sty 2012, 11:42

Ziomek. pisze:
Wrogu pisze:A nielotow raczej sprawdzone firmy juz nie produkuja.

TU się nie zgodzię :idea:
w ofercie niemal każdej firmy trafiają się każdego sezonu WPADKI :idea:
(podobnie jak, mimo o wiele dłuższego doświadczenia, w większości firm motoryzacyjnych np - pierwsze z brzegu popularne i drogie silniki 2,0 tdi vag, czy stare 2,5 i PEEŁNOO innych marek..)
zarówo konstrukcyjne = kite objawia wiele podstawowych wad podczas używania
jak i jakościowe - probley, które wynikają bez przyczyny użytkownika wcześniej lub później, w dobrych firmach są uznawane na gwarancji..
a to szwy puszczają , a to kite wybucha, a to tuby nieszczelne, a to z onepumpem wieczny problem, a to bar sie gdzies rozlatuje..
oczywiscie TU na forum o tym nie przeczytasz :naughty:
poczytasz tylko, że nowy jest lepiej-lepsiejszy, w ogóle bez wad, a jedynym minusem jest brzydka nitka w szyciu plecaka :doh:
jak spróbujesz coś be napisać - zlinczują Cię :lol:
czasem nawet sami "sprzedający" o tych wadach ..nie wiedzą - a jak już się dowiedzą ..nie powiedzą :D
warto wiec sie orientować KTÓRY model w danym roczniku jest udany, pozbawiony możliwie większości obu rodzajów wad.. podobnie jak w motoryzacji znów..
..tylko , że wtedy TEN model w tym roczniku jest ..drogi, szybko się sprzedaje, nie pojawia sie e dobrym stanie bez powodu na rynku wtórnym, jego podaż jest ograniczona i wciąż trzyma cenę.. znów podobnie jak w motoryzacji :wink:

prawa rynku..

binkowscy1 pisze:

faktycznie , to firmy uznane
ale RÓWNIEŻ nie wolne od wpadek..

pzdr

Masz oczywsicie racje. Wpadki sie trafiaja. Ale jest ich zdecydowanie mniej niz kiedys. W kazdym razie jest o wiele lepiej niz kiedys. A praktycznie kazdej firmie trafiaja sie wpadki. Dlatego weryfikujemy to na forum i wsrod znajomych :wink: I da sie dorwac i opinie negatywne. I nie ograncizajmy sie tylko do tego forum.

Opinie magazynow proponuje sobie darowac :wink:

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post18 sty 2012, 12:46

Wrogu pisze:Opinie magazynow proponuje sobie darowac :wink:

zrozumiałe - natomiast ja chętnie czytam te informacje choćby po to, żeby wiedzieć, na który latawiec WARTO w sezonie zwrócić uwagę. Tak było np z EVO i Vegasami, RPMem, C4, Obsesją, Koinobori, Nemesisem czy aktualnym GP choćby. Później te informacje oczywiście weryfikują się "w praniu".

Z niektórymi wadami to także dyskusyjna sprawa bo np KAŻDY wie, że Rebel 2008 się pruł, natomiast ja mam taką 12m (oczywiście poprawiane szwy) i mimo tego, ze to stara konstrukcja czasem BAAARDZO fajnie mi się na tym pływa przy słabym wietrze i jakoś nie ciśnie mnie, żeby go się pozbywać..

czyli chodzi o to, żeby znaleźć więcej plusów dodatnich niż plusów ujemnych :)
ALOHA!!

Awatar użytkownika
binkowscy1

Post19 sty 2012, 21:51

a czy wszystkie kahoony były udane czy tez mieli wpade
a cabrinhy ??

jak to sie przedstawia u liderów

Wróć do „Pierwsze Kroki”