Siedze w robocie, to rozwine post Pega.
Jak nie jestes oplywany na sprzecie danego typu to i tak strzelasz w ciemno. Ale wszystkie firmy co peg wymienil sa raczej solidne i sprawdzone, kajty beda lataly, jedynie 'ich czucie' moze sie roznic. A nielotow raczej sprawdzone firmy juz nie produkuja.
To ja sie moze wysile i wypisze generalanie (podobno - bo sam nie plywalem na wszystkim) udane modele typu bow i delta/hybyrda z wypisanych firm. I z innej beczki - ja sie uczylem na kajcie ktory byl podobno freestylowy - okazal sie imo freeride owym. Wiec na to co na stronach producentow pisza .... czasem mija sie z prawda. Lepiej weryfikowac informacje np. na forach.
North - rebel (bow, 5 linek, ale bez bridla (co ma bardzo duze plusy jak i troche minusow)), evo (delta), fuse (rebel na 4 lnikach z bridlem), neo (ale malo kto na tym latal)
Best - Kahoona (D), Bularoo (B 2011) - o besta pytaj Ziomka, on nim handluje i sie na nim najlepiej zna. Sa tez nowe modele na 2012 typu bow/hybryda.
Naish - Park(H), Bolt(Sigma - malo popularna u nas konstrukcja)
Cabrinha - Convert (B), Switchblade(B), Crossbow(B), nowe na 2012 np. Vector
Ozone - Catalyst (B) i Edge (B)
RRD - Obsession (B/H), Passion(D), Vision (D)
Zeeko - Notus (D)
Dorzucilbym jeszcze:
rodzimy nobile - konibori(B/H), 62(D)
Core- riot XR
Slingshot - rally(D), RPM(hybryda, open C) - u has importerem jest Pablo, handluje nimi np. Wenzel i inni. Jedna z topowych firm kite.
Liquid force - Envy(D), na rok 2012 wypuszczaja jeszcze jakis Bow. Handluje nimi kitesurfshop.pl i importerem jest Tikko. Kolejna topowa firma z USA
Flexifoilem nikt u nas nie handluje, a jest jeszcze switch - ktory za nowki ma dobre ceny (sprzedaz tylko po necie), Epic (Dymitri i rodzinka i nikt u nas tym jeszcze nie handluje). Jest jeszcze Crazyfly i Gastra - handluja nimi szkolki z CH6.
A z tego na czym latalem - to mi pasowala obsesja jak kajt freeridowy - duzo mocy w dole, gora przecietna. Szybkie, fajnie skacze, super wstaje.
Hybrydy bym sie panicznie nie bał, ani open C (ale poza rpm'em nie wypisywalem), chociaz na pierwsze kroki sa pewnie lepsze konstrukcje.
Popytaj szkolki, sklepy o potestowki/uzywki. Za cene katalogowa to u nas chyba jeszcze nikt kite'a nie kupil