PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post05 sie 2012, 14:13

Vesppk pisze:A co myślicie o nomadzie dla początkującego ? Kite mam już opanowany a myśle przyszłościowo o zabawie w freestyle.

Na Nomadzie nie pływałem, ale Vector się sprawdza we freestyle, więc nie widzę sensu by przepłacać.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 sie 2012, 16:13

Vesppk pisze:A co myślicie o nomadzie dla początkującego ? Kite mam już opanowany a myśle przyszłościowo o zabawie w freestyle.

jeśli CAbrinia - to faktycznie Nomad będzie OK
deska - jak pisał Jedi - NBL jest GIT :thumb:

peace

Awatar użytkownika
przemekskowron
Deska: -SharkENERGY-
Latawiec: -SharkENERGY-
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post05 sie 2012, 17:01

z tym że nomad nie wstaje z wody tak łatwo jak mogłoby się wydawać

patdom

Post06 sie 2012, 14:27

jedi1 pisze:
patdom pisze:Witam
Mam ukończone iko2, co prawda jakis czas temu ale generalnie spoko sobie radzilem
Waze 67kg, mam deske 130cm chcialem zapytac co byscie polecali z kilku pozycji ponizej, tak, zeby sie podszkolic - w sensie zeby kite W MIARE dobrze wstawal z wody, byl spoko na poczatek m.in.do pierwszych skokow itd, no i byl w miare "optymalny" (zebym mozliwie czesto mogl plywac na 1 rozmiarze - wiem ze najlepiej miec 2-3, poki co bede mial 1)
Rozpatruje nastepujace opcje:
CABRINHA CROSSBOW 9m (2006)
CABRINHA OMEGA 9m (2008 chyba) - wersja szkółkowa
NAISH HELIX 9m (2008) - wiem wiem, sporo odmiennych komentarzy na ten temat, ale slyszalem ze mniejsze rozmiary daja rade (?) pytanie jak na poczatek
ECLIPSE THRUSTER 10m (2008) - czytalem ze taki sobie na poczatek, bardziej dla "lepszych riderow", no ale jak w miare dobrze wstaje z wody i nie jest to c-shape.. hm?

i teraz porwanie sie na b.gleboka wode - czy kite F-One Impact SL 9m (2007) bedzie przegieciem czy idzie na nim "trenowac"? Wiem ze krotkie linki i ponoc szybki, po prostu pytam

Najbardziej zastanawialem sie nad THRUSTEREM albo OMEGA, bo thruster 10m bylby nawet przy nieco slabszym wietrze (na kursie mi mowili ze dla mnie powinny byc 9m i 12m), a omega wydaje sie byc super dla poczatkujacych.

Z gory dzieki za odpowiedz i brak zjechania - nie chcesz = nie odpowiadaj :wink:

Thruster odpuść, bo ta firma praktycznie nie istnieje, więc jak coś to będziesz miał problem z częściami. Z tych, co wymieniłeś to ta Omega chyba najlepiej, ale to już staruszek, więc licz się, że stan może być daleki od ideału. P.S. dla twojej wagi to najlepiej 11 i 7/8.

A co sądzicie o tym staruszku CROSSBOW? Da rade posmigac cos? Latwo wstaje z wody? Jak z systemem bezpieczenstwa? Chce cos za tania kase na poczatek, potem moge zmienic, ale poki co zeby bylo na czym potrenowac i nie bylo zal jak sie porwie.
Czy SLINGSHOT REV ('08) jest dobry na początek? Jak ze wstawaniem z wody i depowerem?
Aha - i jak wstaje z wody NAISH HELIX 9m i jak sie na nim uczy??

Liquid Force HAVOCK 10m - co sądzicie na początek? Da radę?

PS:Czy przy wadze 67kg Naish Rabel 12m jako jedyny latawiec bylby dobrym posunieciem? czy jako jedyny szukac 9-11m??

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post07 sie 2012, 12:23

na 67 kg to zdecydowanie 10-11m. Mimo tego, ze rebel ma dobra gore to szybciej sie konczy gora, niz zaczyna dol (niestety) wraz z obniżaniem wagi.

X-bow stary i o ile mnie pamiec nie myli to maja one bloczki na barze - maja duze sily na barze, ale dobry zakres. Nie piszesz o budzecie, ale czasem dorzucenie 100-200 ziko pozwala wskoczyc na duzo lepszy sprzet - tj. nowszy i bezpieczniejszy. Akurat przeskok miedzy 2007 a 2009/10 jest w sprzecie sporawy.

jurigd
Dostał piwko: 1 raz

Post08 sie 2012, 20:24

hej! moje pytanie dosyc pewnie nie typowe: Jaki sprzet dla mnie, waze 130 kg, nie jestem grubasem tylko wielkim chlopem? szkoleniowa 12 m przy 30w nie ciagnela, tylko czasami przy szkwale i po ustawieniu the powera utrzymywalem sie w slizgu, ale pozniej skonczyl sie podmuch i nawet krecenie osemek nie pomagalo. Wiekszego w szkolce nie maja,a ja chce plywac. Nie chce odpuszczac kite bo wciagnelo mnie to bardzo. Pozdrawiam wszystkich wielkich ludzi i nie tylko!!!

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post08 sie 2012, 23:15

waiman Big Mama (15m) powinna pociagnac
ozone Edge 15 ew. Dyno, albo Turbine

Wrogu

Post09 sie 2012, 09:28

Hmm, z ta waga jeszcze trzeba patrzec na konstrukcje latawca - 3 tubowe z cienka tuba moga sie po prostu 'lamac' na krawedzi natarcia. Ale faktycznie, jesli chcesz latac to musisz przycelowac w cos wiekszego. Na bank sie da i nie ma co sie zrazac. Ktorys z braci Kliczko plywa i to calkiem niezle, a oni swoje waza.

Az ciezko uwierzyc, ze 12m nie ciagnie w 30 kts, nawet 130 kg.

Inna sprawa to bar - na moim napisane jest chyba 35-120 kg, ale raczej ta wartosc jest podawana z zapasem.

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post09 sie 2012, 14:06

Jorigd,
Jeśli odpowiada Ci taka konstrukcja, to może poszukaj dużego Flysurfera - Speed3 19 lub 21. Z własnego doświadczenia ( małego ale jednak) na speedzie 15 nie odważyłem się jeszcze wyjść przy 20 węzłach a ważę 95.

Gasparzinho
Deska: North gonzalez
Latawiec: speed3 15, Gin Nazca 10

Post09 sie 2012, 19:07

na fs 15 plywalem przy 20 choc waze 73 kilo, choc fakt ze srednnia frajda bo cholerstwo strasznie ciagnie ;)

Awatar użytkownika
Kristoff
Deska: Shinn Bronq Heritage, LF Foil
Latawiec: Flaj Speed 3, Flaj Boost
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 28 razy

Post09 sie 2012, 19:48

Gasparzinho,
Ale pewnie trochę już pływasz...I pewnie nie pływałeś na Flydoorze 160x44 przy tych 20 ;-).
Uroki posiadania jednej deski i jednej latawki.

jurigd
Dostał piwko: 1 raz

Post09 sie 2012, 22:23

Siema! dzieki Wam wszystkim za zainteresowanie problemem.

Zapomnialem o tym napisac ze jednym z wiekszym problemow bylo lamanie sie latawca przy szybkim zciagnieciu latawca w dol przy starcie, wiec musialem go wolniej sprowadzac do power zona i latawiec nie mial mocy zeby mnie uciagnac i tak kolko sie zamyka...

Przy szkwale ciagnal dobrze, ale co to za zabawa jak slizg sie konczy bo nie ma mocy i w dodatku strach sie zapuscic dalej bo nie wiesz czy wrocisz. Dzis wialo 16 - 20 w i tylko 2 razy spod chmurki tak dmuchnelo zeby mnie uciagnelo. Plywalem na Ozonie 12m z depowerem na max moc.

Jakiej konstrukcji musi byc latawiec zeby sie nie lamal?

Instruktor polecil mi dzis Ozona Edge 15m, ale na razie na nowego budzet nie pozwoli, moze jesienia cos da sie wyrwac taniej. Czy ten Ozon moze byc za maly?

Wrogu

Post09 sie 2012, 22:43

Generalnie zasada jest taka: gruba tuba glowna i ladny bridle wspierajacy konstrukcje. O C nie pisze bo ani to dla poczatkujacych ani nie ciagnie. Dodatkowe tuby poprzeczne dodaja stabilnosci. Na pierwszy rzut oka z pompowancow to x-bow jest taki.

I teraz pare uwag: sam nie latam na takich kajtach i tyle nie waze, wiec to jedynie porady z walsnej wiedzy/obserwacji. Po drugie - nawet na duze kajty trzeba uwazac - obecnie jest tendencja do promocji race i innych takich dziwnych wynalazkow. Kajty racowe - chyba w tej chwili kroluje jednak edge - sa lekkie, maja (o ile sie nie myle) cienka tube glowna i generalnie sa maksymalnie odciazone by chodzic super na wiatr. Edge ma wlasnie cienka tube. Jak sie taki kajt zachowa przy 130kg obciazenia - najlepiej sprawdzic empirycznie. Moze sie okazac, ze flysurfer to bedzie lepsze rozwiazanie niz pompowaniec. Takze to kwestia konstrukcyjna.

Kwestia techniki. Jak sie nauczysz ladnie plywac, to wczesniej odpalisz.

No i kwestia preferencji - co chce sie na kajcie robic. Czy TT czy moze jednak kierunkowa decha, ktora szybciej odpali.

Generalnie najlepiej obadac duze konstrukcje, podzwonic po szkolkach/centrach testowych, wpasc w dzien w ktory powieje te 15 kts-20kts, poprosic o test na 10-15 min i zobaczyc czy sie bedzie ladnie latawiec zachowywal.

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post10 sie 2012, 01:46

tak jak napisalem wczesniej
Big Mama ma grube tuby wiec sie nie zlamie,
mozesz spróbowac Bandita 14, tez parowozik ew, te modele, które wymienilem w poscie wyzej.

Próbuj wszystkiego co wpadnie ci w rece i wtedy podejmiesz decyzje.
Moim skromnym zdaniem, duzy latawiec z tych co pisalem i potem uzupelnienie 10-11m na silniejsze warunki

Awatar użytkownika
Bishop65
Deska: Naish Haze142
Latawiec: Naish sigma cult 13,5

Post13 sie 2012, 15:11

Witam wszystkich.
Mam na imię Zbyszek i jestem w wieku 47 lat.W tym roku zacząłem robić pełny kurs kitesurfingu.Jestem na etapie końcowym.Jeszcze przed rozpoczęciem kursu kupiłem okazyjnie cały sprzęt firmy Naish.Jest to latawiec sigma cult 13,5 m deska haza 142cm,bar z linkami harness i pompka.Sprzęt w idealnym stanie dosłownie kilka razy użyty 3/4 razy.Moje pytanie brzmi czy jest to sprzęt odpowiedni dla mnie,czy koledzy byli by w stanie odpowiedzieć na moje pytanie.Tutaj w Irlandii instruktorzy w szkółce nie udzielają mi obiektywnej odpowiedzi ponieważ tu szkółki żyją ze sprzedaży sprzętu uczniom,których szkolą.I ich odpowiedzi na moje pytanie to głównie są któtkie i bardzo krytyczne.Proszę o pomoc kolegów.Zapomniałem napisać ,że moja waga to 100kg. Pozdrawiam serdecznie Zbyszek

Wróć do „Pierwsze Kroki”