Freestyle a długość deski

Forum dla początkujących
przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post27 mar 2013, 12:48

Ziomek. pisze:
przemass pisze:Listę dobrych desek wakestyle Tikko wymienił powyżej, ja bym jeszcze dodał ..

..listęTĄ - z kolei JA bym rozszerzył o Procreatora BESTa - czyli ARMADĘ - zmodyfikowaną pod buty / wake właśnie

Jeśli tylko jest INNA niż poprzednia - Profanity :hand: to jak najbardziej... :idea:

Ziomek. pisze:odrobinę wpływania mam - a ZAWSZE musiałem odpuścić z naprzeciwka, KAŻDEMU średniozwaawansowanemu - jak byłem na desce WAKE... :wink:
między innymi dlatego w tym sezonie jednak więcej będę pływał na bardziej flat deskach ..w PL częściej wieje do 20 węzłów niż powyżej 30, kiedy nie traci się pół dnia na wyostrzanie ..chyba że na spływy - to co innego :wink:

Właśnie Ziomku - jakiej deski używałeś w tym sezonie, oraz jakiego sajzu :wink: :?: Bo ja Ci powiem - nie odpuszczam ( a przynajmniej nie bardziej niż zwykle :hand: ) Podstawą jest tylko WŁAŚCIWA decha dedykowana tylko pod buty ( czyli tak naprawdę bardziej "lajtowy" set wake ) o odpowiednim do wagi rozmiarze. Temat jest o długości deski, więc jeśli pod buty powinieneś ( moim skromnym zdaniem :oops: :wink: ) mieć sajz 138-140 a nawet 141, a używasz Clasha 136, Profanity 134 lub Armady 131 :wink: - nie dziw się że są problemy z ostrzeniem :hand: Przekonywałem na Cauipe, zachęcałem - nie chciałeś spróbować ;)

Ale OK, pozostańmy przy swoich zdaniach - ja tam pamiętam doobre sesje w butach na Zatoce i mam nadzieje na spływy też uczęszczać w tym roku ;)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post27 mar 2013, 13:13

przemass pisze:
Ziomek. pisze:
przemass pisze:Listę dobrych desek wakestyle Tikko wymienił powyżej, ja bym jeszcze dodał ..

..listęTĄ - z kolei JA bym rozszerzył o Procreatora BESTa - czyli ARMADĘ - zmodyfikowaną pod buty / wake właśnie

Jeśli tylko jest INNA niż poprzednia - Profanity :hand: to jak najbardziej... :idea:

Profanity nie jest poprzednikiem Procreatora :idea:
ZUPEŁNIE INNE DESKI :idea:
- inna konstrukcja, rocker, wytrzymałość, waga - WSZYSTKO - to zupełnie dwie różne deski :idea:

Profanity (2011,2012&2013) - jest naprawdę niezłą deską pod WAKEboard,
Procreator (2013) - jest niezłą deską pod buty na kite, pod wiązania na kite- i bliżej mu do Armady, niż Profanity..

przemass pisze: używasz Clasha 136, Profanity 134 lub Armady 131 :wink: - nie dziw się że są problemy z ostrzeniem :hand:

na ostrzenie narzekam TYLKO Na typowo WAKEboardowej desce, jakim jest Profanity NIEZALEŻNIE :idea: od jej długości..

na Clashu , nawet 134 czy Armadzie nawet 131 na ostrzenie narzekać nie można, niezależnie czy na strapach czy butach.

coś za coś - większy rocker - słabsze ostrzenie
i nie ma cudów - że dłuższym rozmiarem zniwelujemy słabsze ostrzenie większego rockera..
płaska deska BĘDZIE ostrzej iść, ale gorzej lądować na powerze z kolei..

peace

Awatar użytkownika
Maxx
Deska: Xenon LaLuz
Postawił piwka: 30 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post27 mar 2013, 17:11

Czyli kompletnie nie pakować sie w buty do laluza ? Kurcze, ZAKOCHALEM sie w nim, a tu taki psikus.. :x

P.s. Jednak ktos zakłada buty i do nich... I jak ładnie wyglada ! :D http://www.seabreeze.com.au/forums/Kitesurfing/Review/What-board-for-bindings/

Wrogu
Deska: do pływania
Latawiec: do latania
Dostał piwko: 52 razy

Post27 mar 2013, 21:28

Wyrwiesz inserty i bedziesz mial pieknego laluza na scianie ;)

Awatar użytkownika
Maxx
Kontaktowanie:

Post27 mar 2013, 22:55

Mimo wszystko chyba jednak zaryzykuje :)

przemass
Kontaktowanie:

Post28 mar 2013, 03:01

Ziomek. pisze:coś za coś - większy rocker - słabsze ostrzenie
i nie ma cudów - że dłuższym rozmiarem zniwelujemy słabsze ostrzenie większego rockera..

Napisałem Ci dlaczego "cuda" się zdarzają, wie o tym każdy ciut bardziej zaawansowany wakeboarder, ale wolisz nie próbować - pozostańmy przy swoich zdaniach :hand:

Wrogu pisze:Wyrwiesz inserty i bedziesz mial pieknego laluza na scianie ;)

Plus 1 :thumb: :wink: Może się tak zdarzyć, niestety.

Maxx pisze:P.s. Jednak ktos zakłada buty i do nich... I jak ładnie wyglada ! :D http://www.seabreeze.com.au/forums/Kitesurfing/Review/What-board-for-bindings/

No jeśli to są Twoje dwa główne kryteria wyboru to po co jeszcze pytać o długość :wink: :?: Bardziej serio, jeśli już musisz brać tego typu deskę, bierz infrę ( jest poniżej na zdjęciach ) - dużo lepsza deska moim zdaniem pod wieloma względami. A tak w ogóle gusta Aussies są dość....zacofane - poważnie. To co u nas jest już uważane za oczywiste, tu często wciąż jeszcze "wchodzi".
No chyba że wylądujesz w Perth, tam zobaczysz więcej nowości ;)

Pzdr

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post28 mar 2013, 11:01

przemass pisze:
Ziomek. pisze:coś za coś - większy rocker - słabsze ostrzenie

Napisałem Ci dlaczego "cuda" się zdarzają, wie o tym każdy ciut bardziej zaawansowany wakeboarder, ale wolisz nie próbować - pozostańmy przy swoich zdaniach :hand:

..GDZIE napisałeś? CO jest argumentem ZA ostrzeniem mocno wyrockerowanej deski? może jestem ciut mało zaawansowany, by to dostrzec, w tekście czy na wodzie,
natomiast na pewno ciut-skilla mi wystarczy, by nadal wyostrzać Cię na płaskiej desce zarówno na ch6 jak i Cauipe :hand: ..i na pewno na rockerowej nawet kursantów po IKO 2 nadal nie..

peace

TIKKO_aloha
Deska: custom 140
Latawiec: Switchblade/nomad
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post28 mar 2013, 12:31

ale jakby rzeczywiscie tak bylo to na pekrze nikt by butów nie zakładał bo po co przejmować się cały czas wysokością w heacie zeby w strefie sie utrzymac, jak w klapkach nie ma problemu...

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post28 mar 2013, 12:46

TIKKO_aloha pisze:ale jakby rzeczywiscie tak bylo to na pekrze nikt by butów nie zakładał bo po co przejmować się cały czas wysokością w heacie zeby w strefie sie utrzymac, jak w klapkach nie ma problemu...

Tylko na PKRA mają płaskie deski np. Rondina używa model Caliber, a nie Custom, tak samo Schitzi używa Pro Creator, a nie Profanity. Buty same w sobie nie wpływaja aż tak znacząco na ostrzenie, rocker tak. Przemass ja też nie wierzę, że na dużej desce z dużym rockerem (czyli np. 138 dla 70kg) będziesz lepiej ostrzył niż na płaskiej i mniejszej (np. 133 dla 70kg).

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post28 mar 2013, 13:08

jedi1 pisze: Przemass ja też nie wierzę..

..przypuszczam, że swoje stwierdzenie opierasz podobnie jak ja na doświadczeniach - nie na wierze :idea:

peace

Awatar użytkownika
Maxx
Kontaktowanie:

Post28 mar 2013, 14:36

A liquid force ? Najnowszy element ? 138 czy 142 dla ridera wysokiego i chudego jak patyk, 72kg?;)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post28 mar 2013, 14:47

TIKKO_aloha pisze:ale jakby rzeczywiscie tak bylo to na pekrze nikt by butów nie zakładał bo po co przejmować się cały czas wysokością w heacie zeby w strefie sie utrzymac, jak w klapkach nie ma problemu...

..wszystko prawda - poza tym, że zawody PKRA nie polegają na nauce ostrzenia - tylko na waleniu trików z taką mocą, że w klapkach BYŁBY problem..

peace

przemass
Kontaktowanie:

Post29 mar 2013, 05:20

Maxx pisze:A liquid force ? Najnowszy element ? 138 czy 142 dla ridera wysokiego i chudego jak patyk, 72kg?;)

138 zdecydowanie.

Ziomek. pisze:..GDZIE napisałeś CO jest argumentem ZA ostrzeniem mocno wyrockerowanej deski? może jestem ciut mało zaawansowany, by to dostrzec, w tekście czy na wodzie,
natomiast na pewno ciut-skilla mi wystarczy, by nadal wyostrzać Cię na płaskiej desce zarówno na ch6 jak i Cauipe :hand: ..i na pewno na rockerowej nawet kursantów po IKO 2 nadal nie..
peace

NIe unoś się Ziomku bo nie warto w tak dobrym topicu ;) Napisałem na samym początku :

Ostrzenie na desce wakestyle 142 jest takie samo, a przy odrobinie wpływania być może lepsze niż na twintipie 135.

Poza tym cały czas topic jest o jednej rzeczy - długości, rozmiarze w sensie ogólnym jak rozumiem.

Tobie się wydaje że wyostrzasz - Twoja rzecz, nie pamiętam żebym się nad tym kiedyś zastanawiał czy choćby przymierzał :wink: Pamiętam za to jeden dobry downwind, gdy też miałeś swoją teorię "przed" :hand: Ale nie o tym temat, a podobno nie lubimy offtopicu...Powinieneś moim zdaniem, jeśli już porównujesz, porównywać się nie do mnie, a do samego SIEBIE - ja tak zrobiłem i podtrzymuję twierdzenie powyższe - na MOJEJ desce DLX 2012 142 plynę tak samo ostro ( bez zauważalnej różnicy ) jak na twintipie 135. Inną sprawą jest prędkość, większe tt ( 136,137 ) w większości są szybsze. Mogę Ci jeszcze to znaleźć na bardziej "branżowym" forum, gdzie ludzie pływają sporo lepiej od nas, ale czy to ma sens :?: Naprawdę pływajcie sobie na czym chcecie, nie mi to zmieniać czy oceniać :hand: :thumb:

Ziomek. pisze:
jedi1 pisze: Przemass ja też nie wierzę..

..przypuszczam, że swoje stwierdzenie opierasz podobnie jak ja na doświadczeniach - nie na wierze :idea:

peace

No ja opieram, głównie na doświadczeniach, natomiast Ciebie w butach na desce większej niż 137 i innej niż Profanity lub Clash, nie widziałem :hand:

Co do tematu poruszonego przez Jedi1 - to że na PKRA stosuje się deski z mniejszym rockerem, co jest kolejnym potwierdzeniem tego że zależy im na ostrzeniu i spokojnie można kompromis osiągnąć - przy zwiększonej długości tt pozostawić mniejszy niż w wake ale zdecydowanie większy niż w każdym tt rocker i "dawać" radę. Jakoś nie widać czołowych zawodników na deskach 133 z butami, chociaż w PKRA "olbrzymów" raczej nie znajdziesz, zdecydowanie jest to waga lekka :wink:

Nie jestem tak zaawansowanym zawodnikiem jak TY Ziomku :wink: :hand: ale wydaje mi się że jednak ostrzenie deski i generalnie komfort szybkości/wysokości jest dość istotny w heacie... :wink:

NIe twierdzę że jak założysz deskę do wake to będziesz pływać tak samo jak na twintipie. Natomiast na nowoczesnej desce wakestyle, już było ich tu parę wymienionych, nie odczujesz większej różnicy w temacie ostrzenia już po paru sesjach. Musi to być dobra deska - profanity która była moją pierwszą deską "pod buty" niestety faktycznie nie najlepiej ostrzy, na kite nadaje się tak sobie, a na sam wake jeszcze gorzej - jeśli porównać ją do prawdziwych desek wake.

pzdro i loooozu trochę, na następne posty nie w temacie nie będę odpowiadał, więc możesz jechać śmiało :wink:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post29 mar 2013, 12:24

..pozwolisz, że pozostanę jednak przy swoim zdaniu - dotyczącego korelacji i wpływu rockera na ostrzenie :hand:
jak widać , nie jestem w tym zdaniu odosobniony..

to że nie widzisz mnie na desce rozmiaru zbliżonego do Twojego - nie zapominaj że ja z kolei widzę wskazówkę wagi w innej pozycji :idea:
pomijając, że zawsze lubiłem krótsze deski - 130-131..

przemass pisze:Nie jestem tak zaawansowanym zawodnikiem jak TY Ziomku :wink: :hand:

jeśli uderzasz w te tony ..to faktycznie - mimo, że za zawodnika (w kite ) nigdy się nie uważałem - to dziękuję :thumb:
i przepraszam, że nie miałeś szansy się "zaawansować" - bo jedyny Twój heat w FORD'zie trafił akurat na mnie, więc był zarazem ostatnim :roll:
ale idzie nowy sezon - jest szansa pokazania CO Ci się wydaje ..

przemass pisze:.. ale wydaje mi się że jednak ostrzenie deski i generalnie komfort szybkości/wysokości jest dość istotny w heacie... :wink: :

peace

przemass
Kontaktowanie:

Post29 mar 2013, 13:48

Nawet mi się nie chce komentować Ziomku...

bywaj "zdrów" :wink:

Wróć do „Pierwsze Kroki”