PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
maryjka
Deska: 50/50
Latawiec: 50/50 FUEL GP
Postawił piwka: 65 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post10 maja 2014, 15:39

Rajlor pisze:@maryjka toś się rozpisał... :hand:

Lepiej krótko i na temat, niż długo i bez wdzięku...
Docelowo jeden będzie trzeba wybrać.
Ja bym wybrał TS.
Trwały i dobrze lata. Poza możliwością wyciągnięcia się linki nośnej -nie widzę przeciwwskazań
dla kogoś, kto chce poskakać i poćwiczyć coś więcej.
Ajwaj za szybki na coś więcej, RPM za miętki.
Nie łatwo jest kupić dobą dwunastkę.
Z dyszkami jest o wiele lepiej.
TSa 10 by pasował na jakieś niepewne warunki.
Dobry jest też 50/50 Nobila w tym rozmiarze.
Fajny ma zakres, dużo można progessu na nim zrobić.

JanuszD
Deska: TS/Hadlow/Spike
Latawiec: Rebel/Dyno/XR4
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post12 maja 2014, 14:57

gregor_ko pisze:Witam,
na początek pozdrawiam wszystkich forumowiczów. Jestem początkującym po kursie IKO 1-2 i chcę skompletować sprzęt na ten sezon. Waga 93kg wzrost 185. Zastanawiam się nad latawcem North Fuse - 14 lub Best Kahoona plus V5 - 13,5 ewentualnie Lithium Airusha Który byście polecali na warunki Zegrza i półwyspu. Wszystkie w podobnej cenie.

Po IKO 2 na Zegrze bym nie wchodzil. Z reguly bardzo nierowny wiatr i uwazam, ze trzeba 'cos' umiec zeby tam plywac.

gregor_ko

Post12 maja 2014, 19:47

JanuszD pisze:Po IKO 2 na Zegrze bym nie wchodzil. Z reguly bardzo nierowny wiatr i uwazam, ze trzeba 'cos' umiec zeby tam plywac.

Na razie nad Zegrze się nie wybieram. Chcę potrenować na zatoce i po lepszym opanowaniu techniki w przyszłości pewnie się wybiorę.

MaciejP
Dostał piwko: 3 razy

Post14 maja 2014, 12:17

Witam, zaczynam pływać - po IKO 2. Chciałbym w miarę szybko coś kupić. Przejrzałem większość tematów i biorąc pod uwagę budżet - około 2500 - 3000 tyś zastanawiam się nad takim zestawem :

Nobile Set T5-Koinobori 12m 2012r. z barem - sprzedaje gość z forum - cena 1300 zł

lub opcja droższa - http://allegro.pl/latawiec-kite-airush- ... 87978.html - ta 12.

Deska - Su-2 Prorider Classic albo 3d - cena 1050-1100 nowa 2014 komplet.

Trapez to już sobie chyba w jakimś sklepie po prostu wybiorę, ale z chęcią usłyszę co polecacie.

Waga 100 kg. Do pływania na półwyspie.

Pozdrawiam,

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post14 maja 2014, 13:44

Latawiec - ciut za maly jak na 100kg. Bardziej polecalbym te 13m-14m, choc zalezy tez od deski, techniki no i od tego jak wieje. Model latawca OK na poczatek, choc ja polecalbym cos innego, inna marke. Niemniej jednak cena jak na 2 letni latawiec z barem jest dobra, tym bardziej jak budzet ograniczony.

Deska - ze wzgledu na wage to deska raczej w najwiekszym mozliwym rozmiarze (140x42 o ile sie nie myle). Su-2 Prorider Classic przesliczna grafika, bardzo mi sie podoba, jedne z najladniejszych desek jakie widzialem, choc to wszystko oczywiscie kwestia gustu. Oba modele sa dobrym wyborem na poczatek, cena tez przystepna. Nowa deska swietna sprawa, jednak jezeli chcesz by wyszlo taniej to poszukaj uzywanej deski, a zaoszczedzona kase przeznacz/doloz na lepszy latawiec.

Trapez - najwazniejsze, by byl dobrze dobrany, wygodny i wizualnie sie podobal. Jest wiele dobrych trapezow, do wyboru, do koloru, kwestia gustu. Mozna kupic nowy, mozna kupic uzywany.

MaciejP

Post14 maja 2014, 13:57

Dałem jeszcze alternatywny latawiec z 2013 roku. Duża różnica między nimi ???

Fordon

Post14 maja 2014, 23:30

Moim zdaniem lepszy wybor jak Nobile. Airush DNA jest wlasnie polecany jako latawiec dla poczatkujacych, latawiec typowo do nauki, choc jak wiekszosc latawcow dla poczatkujacych i typowo do nauki potem moze posluzyc jako dobry, latwy, przyjemny latawiec Freeride. Tylko, ze cena zwieksza sie o 850zl. Oba wybory nie sa zle, moim zdaniem wybor drugi jest lepszy jak pierwszy, ale ja jeszcze polecalbym cos innego - zaznaczam, ze to moja osobista opinia. Ogolnie zazwyczaj polecam konkretna marke i model latawca, a nie konkretna oferte, jednak tym razem pozwole sobie wlasnie polecic konkretne oferty, czym mam nadzieje nie zlamac regulaminu tego forum, a zrobie to, bo sam piszesz i pytasz o konkretne oferty. Nie bede jednak wstawial linkow do owych ofert/aukcji. Jezeli ktos uwaza, ze tym sposobem nagialem regulamin, to dac znac, przeedytuje posta.

Ostatnio w dziale gielda (i tez na allegro) pojawil sie Cabrinha Convert 12m 2010 za 1600zl. Swietny latawiec. Idealny do nauki i dla poczatkujacych. Gdyby nie obecna sytuacja w moim zyciu (gdzie mam pieniadze, ale sa przeznaczone na inny cel, na ktorym musze sie skupic w 100%, wiec wszelkie nie niezbedne wydatki odpadaja) sam bym ten latawiec kupil jako drugi, zapasowy i trzymal go w domu u rodzicow, by nie musiec zabierac w podroz swojego obecnego. Zaznaczam, ze nie mam nic wspolnego ze sprzedajacym, nie widzialem tez latawca - nie wiem w jakim jest on stanie, itp. Ale jezeli jest wszystko wporzadku to polecam wlasnie ten latawiec - jezeli chodzi o konkretna oferte. Moim zdaniem najlepsza cena/jakosc.
Druga w kolejnosci konkretna oferte ktora moge polecic (druga, bo drozsza, choc cena podobna do Airush, a sam latawiec lepszy od wyzej opisanego i tego najbardziej bym polecal, jednak jest 600zl drozszy, a jak budzet napiety to trzeba to brac pod uwage) to Ozone Catalyst 12m 2012 za 2200zl. Znowu zaznaczam, ze nie mam nic wspolnego ze sprzedajacym ani tez nie wiem w jakim faktycznie stanie jest latawiec. Sam jestem posiadaczem tego modelu w tym rozmiarze i bardzo sobie chwale. Swietny latawiec, zarowno dla poczatkujacych/do nauki, jak i dla tych juz troche bardziej wprawionych.

A poza tym polecam jeszcze inne latawce, w zadnym wypadku nie pisze, ze to tylko dwie sluszne opcje, wszystko co wyzej napisalem to tylko moje zdanie, ale sek w tym, ze Ty szukasz konkretnych ofert, a ja po prostu wymienie latawce, ktore polecam, a znalezc je w interesujacym Ciebie rozmiarze w interesujacej Ciebie cenie moze byc trudno. Inna opcja to dac ogloszenie do dzialu Gielda na KF, ze np. kupisz latawiec z barem do nauki/Freeride, max 2 letni, cena do 2000zl. Poczekac na oferty, moze cos ciekawego sie trafi. Przemysl tez jeszcze raz sprawe rozmiaru, czy ostatecznie te 12m czy moze jednak 13m-14m.

MaciejP

Post15 maja 2014, 08:29

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie :) Pojawiła się ciekawa oferta na RRD Obssesion Pro z 2012 roku, w 3 rozmiarach - 13,5 , 10,5, 9 - mógł bym to kupić na spółkę ze znajomymi z którymi się uczę, jednak pytając się 2 osób, które pływają usłyszałem zgoła odmienne opinie. Jedna osoba sobie bardzo chwaliła druga powiedziała, że straszny syf ... Jakie jest twoje zdanie ???

gut-ek
Deska: Su2
Latawiec: WH Dymek, RRDs, Catalyst

Post15 maja 2014, 10:02

Obsesja pro nie nadaje się raczej do nauki. Zwykła bez pro mogłaby być.

Fordon

Post15 maja 2014, 12:52

Z RRD najbardziej polecalbym RRD Passion, jednak zwykle Obsession nie jest jednak zlym wyborem. Zgadzam sie z poprzednikiem. Obsession Pro jak sama nazwa mowi raczej dla wprawionych plywakow, z tego co kojarze jest to latwiec Freestyle, a poza tym o ile sie nie myle to C-Shape , a C-Shape nie jest najlepszym latawcem na poczatek. Odpusc sobie, moim zdaniem nie warto. Na poczatek polecam cos sprawdzonego, pewnego. Na kilku poprzednich stronach tego tematu napisalem w kilku postach jakie konkretne marki i modele polecalbym na poczatek. To oczywiscie nie cala lista, a jedynie przyklady.

Poza tym nie polecalbym kupna latawca "na wspole" z kumplem.

kordzio

Post15 maja 2014, 18:05

Cześć,

Swoją przygodę rozpocząłem w zeszłym roku robiąc IKO3 na naszym półwyspie. Po 8-9 godzinach kursu opanowałem ostrzenie i właściwie to byłem w stanie całkiem samodzielnie pływać. W tym roku chciałbym już mieć swój sprzęt, bo bez tego ani rusz, ale do rzeczy:

Ważę około 70 kg, 182 cm wzrostu i szukam latawca, który pozwoli mi przyjemnie popływać i udoskonalić umiejętności. Chciałbym jednocześnie żeby był możliwie najbardziej rozwojowy. Na zestaw bar + latawiec mam zamiar przeznaczyć około 2000 zł. Z moimi gabarytami rozmiar o jakim myślę to 10-10,5, może 11 też by się sprawdziło.

Oto co w ostatnim czasie zwróciło moją uwagę:

1. http://allegro.pl/slingshot-rpm-rozmiar ... 48606.html

2. http://allegro.pl/komplet-latawiec-bar- ... 37611.html

3. http://allegro.pl/latawiec-kite-slingsh ... 22104.html

4. Wainmann Hawaii Punch 10,5 2012 + bar, cena 2200 zł. Latawiec od Polskiego dystrybutora, potestowy. Szyty main strut podobno od wybuchu na skutek pompowania kompresorem :roll: Poza tym stan bardzo dobry, widziałem fotki.

5. (opcja już sporo poza budżet, ale może warto dopłacać?) http://allegro.pl/naish-torch-10-m-2013 ... 82924.html

Proszę doświadczonych użytkowników o opinie. Co byście sami sobie kupili na moim miejscu? Przyznam, ze chodzi mi po głowie ten Wainmann, ale trochę obowiam sie tego szycia, skoro w tym jednym miejscu pękł od kompresora to zapewne reszta też jest już osłabiona, ale mogę się mylić. Jakieś doświadczenia w tym temacie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję!

Fordon

Post15 maja 2014, 22:46

Dobrze dobrany rozmiar latawca do wagi. Wzrost nie ma roznicy w wyborze rozmiaru. Pytanie w jakim kierunku chcesz isc? Czy Freestyle, czy poskakac, czy po prostu Freeride, ale czuc sie mega pewnie i komfortowo na wodzie ze sprzetem, czy wszystkie opcje po trochu?

Naish Torch raczej dla juz wprawionych, zaawansowanych riderow, typowo Freestyle`owa maszyna. Dlatego ta opcje bym sobie odpuscil.

Wainman Hawaii Punch - dobry, porzadny, komfortowy Freeride, spoko hangtime, mozna wysoko poskakac, dobry na fale, troche wolny.

Slighshot RPM vs Rally - RPM bardziej wymagajacy latawiec jak Rally, ale daje tez wieksza frajde, latawiec ze sporym potencjalem, dla troche juz wprawionych plywakow. RPM szybki, dynamiczny, agresywniejszy, Rally wolniejszy, spokojniejszy, staly, rowny ciag. RPM lepszy do UH, choc jak chcesz tylko podstawy to mozesz nie wykorzystac potencjalu RPM, jezeli myslisz tylko o podstawowych trickach to bardziej Rally. RPM slabszy dol jak Rally, choc nie wszyscy sie z tym zgadzaja. Rally lepiej ostrzy, lepsza winda, dobre skoki (choc jak technika dobra to RPM tez ladnie da rade), wiekszy komfort plywania, ale jest spokojniejszy, nudniejszy, nie daje takiej frajdy.

A co do obaw: jezeli latawiec dobrze naprawiony to nic nie powinno sie stac.

Ktory wybrac? Na sucho stwierdzic sie nie da. Testy to jedyna opcja. Jednemu do gustu przypadnie ten, drugiemu tamten, kazdy czlowiek jest inny. Poczatkujacym mozna doradzic jaki latawiec kupic, bo raczej nie beda widziec roznicy miedzy jednym dobrym latawcem do nauki, a drugim dobrym latawcem do nauki. Z wprawionymi plywakami jest gorzej. Albo przetestowac i zobaczyc ktory sie bardzie spodoba, na ktorym lepiej sie plywa, ktory spelnia oczekiwania bardziej, albo ryzykowac i wybrac na podstawie sugerowania sie opiniami na forum, necie, filmikami. Moze sie wtedy akurat spodoba wybrany model, to wtedy bomba, a moze nie - a wtedy problem.

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post16 maja 2014, 08:18

Fordon pisze: ale jest spokojniejszy, nudniejszy, nie daje takiej frajdy.

Co to znaczy, że latawiec jest nudniejszy i spokojniejszy? RPM i Rally to latawce o różnym przeznaczeniu i nic to z nudą nie ma wspólnego.

maryjka
Deska: 50/50
Latawiec: 50/50 FUEL GP
Postawił piwka: 65 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post16 maja 2014, 13:03

Fajnie by było, żeby każdy doradca sobie czasem kupił to co poleca.
Latawiec dla początkujących potrzebny jest raczej szkole. (z tym, że nie każdej)
A prywatnie to chyba średnia atrakcja???

kordzio

Post18 maja 2014, 13:11

Fordon pisze:Dobrze dobrany rozmiar latawca do wagi. Wzrost nie ma roznicy w wyborze rozmiaru. Pytanie w jakim kierunku chcesz isc? Czy Freestyle, czy poskakac, czy po prostu Freeride, ale czuc sie mega pewnie i komfortowo na wodzie ze sprzetem, czy wszystkie opcje po trochu?

Ktory wybrac? Na sucho stwierdzic sie nie da. Testy to jedyna opcja. Jednemu do gustu przypadnie ten, drugiemu tamten, kazdy czlowiek jest inny. Poczatkujacym mozna doradzic jaki latawiec kupic, bo raczej nie beda widziec roznicy miedzy jednym dobrym latawcem do nauki, a drugim dobrym latawcem do nauki. Z wprawionymi plywakami jest gorzej. Albo przetestowac i zobaczyc ktory sie bardzie spodoba, na ktorym lepiej sie plywa, ktory spelnia oczekiwania bardziej, albo ryzykowac i wybrac na podstawie sugerowania sie opiniami na forum, necie, filmikami. Moze sie wtedy akurat spodoba wybrany model, to wtedy bomba, a moze nie - a wtedy problem.

Oczywiście na początku będę chciał poprawić swoje czucie na wodzie i popływać dla przyjemności, ale jak znam siebie to po jakimś czasie pierwsze skoki się zaczną. Na chwile obecną tylko Zatoka Pucka, więc o żadnych falach chyba nie ma co co mówić.

Do testów tych latawców raczej nie ma warunków, więc będę musiał kupić coś tylko z polecenia. Zresztą z moimi umiejętnościami i doświadczeniem takie testy na niewiele się zdadzą, bo pewnie nawet nie poczuje różnicy.

Ktoś jeszcze ma jakieś sugetie?

P.S. Oglądałem dzisiaj na targach tego Puncha i rzeczywiście jest jak nówka.

Wróć do „Pierwsze Kroki”