Moim zdaniem lepszy wybor jak Nobile. Airush DNA jest wlasnie polecany jako latawiec dla poczatkujacych, latawiec typowo do nauki, choc jak wiekszosc latawcow dla poczatkujacych i typowo do nauki potem moze posluzyc jako dobry, latwy, przyjemny latawiec Freeride. Tylko, ze cena zwieksza sie o 850zl. Oba wybory nie sa zle, moim zdaniem wybor drugi jest lepszy jak pierwszy, ale ja jeszcze polecalbym cos innego - zaznaczam, ze to moja osobista opinia. Ogolnie zazwyczaj polecam konkretna marke i model latawca, a nie konkretna oferte, jednak tym razem pozwole sobie wlasnie polecic konkretne oferty, czym mam nadzieje nie zlamac regulaminu tego forum, a zrobie to, bo sam piszesz i pytasz o konkretne oferty. Nie bede jednak wstawial linkow do owych ofert/aukcji. Jezeli ktos uwaza, ze tym sposobem nagialem regulamin, to dac znac, przeedytuje posta.
Ostatnio w dziale gielda (i tez na allegro) pojawil sie Cabrinha Convert 12m 2010 za 1600zl. Swietny latawiec. Idealny do nauki i dla poczatkujacych. Gdyby nie obecna sytuacja w moim zyciu (gdzie mam pieniadze, ale sa przeznaczone na inny cel, na ktorym musze sie skupic w 100%, wiec wszelkie nie niezbedne wydatki odpadaja) sam bym ten latawiec kupil jako drugi, zapasowy i trzymal go w domu u rodzicow, by nie musiec zabierac w podroz swojego obecnego. Zaznaczam, ze nie mam nic wspolnego ze sprzedajacym, nie widzialem tez latawca - nie wiem w jakim jest on stanie, itp. Ale jezeli jest wszystko wporzadku to polecam wlasnie ten latawiec - jezeli chodzi o konkretna oferte. Moim zdaniem najlepsza cena/jakosc.
Druga w kolejnosci konkretna oferte ktora moge polecic (druga, bo drozsza, choc cena podobna do Airush, a sam latawiec lepszy od wyzej opisanego i tego najbardziej bym polecal, jednak jest 600zl drozszy, a jak budzet napiety to trzeba to brac pod uwage) to Ozone Catalyst 12m 2012 za 2200zl. Znowu zaznaczam, ze nie mam nic wspolnego ze sprzedajacym ani tez nie wiem w jakim faktycznie stanie jest latawiec. Sam jestem posiadaczem tego modelu w tym rozmiarze i bardzo sobie chwale. Swietny latawiec, zarowno dla poczatkujacych/do nauki, jak i dla tych juz troche bardziej wprawionych.
A poza tym polecam jeszcze inne latawce, w zadnym wypadku nie pisze, ze to tylko dwie sluszne opcje, wszystko co wyzej napisalem to tylko moje zdanie, ale sek w tym, ze Ty szukasz konkretnych ofert, a ja po prostu wymienie latawce, ktore polecam, a znalezc je w interesujacym Ciebie rozmiarze w interesujacej Ciebie cenie moze byc trudno. Inna opcja to dac ogloszenie do dzialu Gielda na KF, ze np. kupisz latawiec z barem do nauki/Freeride, max 2 letni, cena do 2000zl. Poczekac na oferty, moze cos ciekawego sie trafi. Przemysl tez jeszcze raz sprawe rozmiaru, czy ostatecznie te 12m czy moze jednak 13m-14m.