PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post18 maja 2014, 16:47

kordzio pisze: się zdadzą, bo pewnie nawet nie poczuje różnicy.

Ktoś jeszcze ma jakieś sugetie?

..ja mam: przerabialiśmy to wielokrotnie: nawet jeśli ( co nie wierzę ) nie poczujesz różnicy
to okaże się, że na jednym latawcu idzie Ci dużo lepiej - a na drugim nie bardzo :idea:
..i TO będzie TA różnica :thumb:

peace

kordzio

Post18 maja 2014, 19:13

Ziomek. pisze:
..ja mam: przerabialiśmy to wielokrotnie: nawet jeśli ( co nie wierzę ) nie poczujesz różnicy
to okaże się, że na jednym latawcu idzie Ci dużo lepiej - a na drugim nie bardzo :idea:
..i TO będzie TA różnica :thumb:

peace

Z tym, ze jak mówiłem nie ma szans na testy przed zakupem także chciałbym otrzymać jak najlepszą pomoc teoretyczną od ludzi, którzy już przerabiali nie jeden latawiec i wiedzą czego potrzeba początkującemu. W innym wypadku zamiast pytać na forum to bym teraz pływał i testował.

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post18 maja 2014, 23:53

Rozumiem, tez nieraz mialem ten problem przez wyborem latawca czy deski - brak mozliwosci przetestowania. Ja wowczas kierowalem sie opiniami innych ludzi ze spotu (ktos kiedys gdzies plywal) + opiniami ludzi z forum + testy/opisy na necie + to co producent ma do powiedzenia/napisane na swojej www + filmiki YT, Vimeo... I prawde mowiac rozne byly efekty. Opis opisem, a indywidualne preferencje to dwie oddzielne sprawy. Nawet gdy wydawaloby sie, ze to co pisalil, pokazywali i mowili idealnie pokryje czyjes zapotrzebowania to w rzeczywistosci nie zawsze tak musi byc. Latawiec raz udalo mi sie wybrac lepiej, raz gorzej. Do momentu nabycia Catalyst`a nie bylem do konca zadowolony z zadnego z wczesniejszych. Nie plywalo sie tragicznie, ale nie plywalo sie tez do konca dobrze, nie plywalo sie tak jak chcialbym, nie pasowal mi w tym czy w tamtym. Z deskami mialem wiecej szczescia. Wlasnie - szczescia, a nie swiadomego wyboru. Jezeli nie masz mozliwosci przetestowania to wybierz na podstawie opisow, opinii, filmikow taki, ktory najbardziej moglby Ci pasowac. Moze sie uda dobrze dobrac latawiec z ktorego bedziesz zadwolony (czego bardzo Ci zycze), a moze nie. Wtedy kolejne podejscie. Gdybym ja mial wybierac tylko sposrod tych latawcow ktore wymieniles: wybralbym RPM. Ale to tylko moja opinia/sugestia. Ostatecznego wyboru musisz dokonac Ty.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post19 maja 2014, 08:58

Fordon pisze: Latawiec raz udalo mi sie wybrac lepiej, raz gorzej. Do momentu nabycia Catalyst`a nie bylem do konca zadowolony z zadnego z wczesniejszych. .

..a mi się udało wybrać kilkadziesiąt razy dobrze i kilkaset źle, jednak staram się nie ograniczać słownika do JEDNEGO wyrażenia :hand:

Fordon - to zaczyna być delikatnie męczące - czy w KAŻDYM Twoim poście musi paść to magiczne słowo?
jeśli tak - wnioskuję o łatkę "biznes" dla Ciebie.. :thumb:

peace

maryjka
Deska: 50/50
Latawiec: 50/50 FUEL GP
Postawił piwka: 65 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post19 maja 2014, 10:34

Ale naprawdę nie trzeba mieć Catalista, żeby uczącego się zobaczyć na kilometr. :)

Toman

Post19 maja 2014, 11:44

Szanowni,
zastanawiam sie nad zakupem latawca, dwa razy po tygodniu byłem na Fuercie i pływałem tam z instruktorem, trudno ocenić mi moje umiejętności ale coś tam pływam :D , potrzebuję latawiec na 78kg, w lipcu wybieram się na Praso więc doradżcie coś proszę na tamtejsze warunki, budżet max 2000.
Z góry wielkie dzięku za rady.
T

andkite
Deska: Choice
Latawiec: XR6
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post19 maja 2014, 12:11

Fordon nie obijaj się, kolega Toman czeka na Twoją radę.

maryjka

Post19 maja 2014, 12:54

Na Katalista? :)

Kup sobie jakąś hybrydę. Jesteś po kursie. Wiesz co to hybryda.
Lubisz szybkie, czy powolne? Na jakim się uczyłeś?

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post19 maja 2014, 15:04

Nigdy nigdzie nie napisalem, ze to jedyny sluszny wybor. Rowniez nigdy nigdzie nie napisalem, zeby kierowac sie tylko i wylacznie moimi opiniami. Poza tym polecalem wiele razy wiele innych latawcow... A ze czesto wspominam o moim latawcu/polecam go - tak, zgadza sie, bo moim zdaniem (i nie tylko moim) to dobry, wszechstronny latawiec, rowniez dobry na poczatek. Nie jedyny, nie najlepszy, sa inne, rownie dobre, jak nie lepsze. Zgadzam sie, calkowicie sie zgadzam. Ale skoro m.in ten jest dobry, sprawdzony, to czemu go nie polecac innym? Czemu nie polecac go na rowni z innymi latawcami?

Co do latki biznes :hand: - wierz mi, ze chcialbym w tym siedziec, ale jednak z moja wiedza i doswiadczeniem... nie nadaje sie. Aha, jeszcze jedno: Jezeli ktos mialby jakiekolwiek watpliwosci, oswiadczam: nie mam nic wspolnego z marka Ozone... Z zadnej ze stron: ani biznesowej, a juz tym bardziej sponsorskiej... A szkoda, bo fajnie byloby miec :wink: .

I ku radosci andkite udzielam odpowiedzi koledze Tomanowi na pytanie (podobno m.in. od tego jest to forum): na Twoja wage polecalbym latawiec ok. 12m, typowo Freeride`owy. Rozmiar latawca na warunki 13kts-22kts, choc to tez oczywiscie zalezy od rozmiaru deski, techniki, itp. Rocznikowo raczej nie starszy jak 2010.

Mam nadzieje, ze wszyscy zadowoleni :wink: Pozdrawiam

maryjka

Post19 maja 2014, 16:08

Muszę swojej babie powiedzieć, bo używa latawiec z 2007, a te z 2013 leżą.

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post19 maja 2014, 18:11

Panowie ,skoro uważacie że Fordon źle doradza ,doradźcie lepiej :thumb:
Jest to chyba jedna z niewielu osób co sensownie i rzeczowo doradza, poświęcając ogrom swojego czasu. :clap:
Uważacie iż nie ma racji, napiszcie czemu,zaproponujcie coś innego "lepszego"a nie jakieś zdawkowe trolowanie.
Tyczy to się głownie Mandaro,aj przepraszam teraz to" Maryjka" się zrobiła.
Sorry Mandaro ale twoje posty naprawdę porażają i to na pewno nie mądrością,nawet sarkazm ci się stępił ostatnio :doh:
Chyba sam zapomniałeś kiedy wszystkim wciskałeś szmatkę 50/50( nowicjuszom i zaawansowanym) to samo z deską ,a wcześniej addictiona.
Wątpię czy mój wpis cokolwiek wniesie ,gdyż niektóre osoby wydają się być niereformowalne,ale głupotę trzeba piętnować zawsze :wink:
Dobrze że są jeszcze takie osoby ,które chcą pomagać,nie przejmując się trolami. :thumb:
To takie moje małe off 8)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post19 maja 2014, 19:52

gredy pisze:Panowie ,skoro uważacie że Fordon źle doradza ,doradźcie lepiej :thumb:

i świetnie, że Mu się chce pisać kolejny i kolejny raz to samo :thumb:
tylko coraz częściej doradzanie Fordona sprowadza się do doboru ROZMIARU - bo model jedyny słuszny - to ten w Fordona podpisie ..

peace

gredy
Latawiec: Best
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 31 razy

Post19 maja 2014, 21:14

Ja jeśli bym miał coś coś mądrego doradzić.Polecił bym Besta,bo mi pasuje i na nim pływam. :thumb:
Zapewne wiele osób by się ze mną nie zgadzało!! i krytykowało :wink:
Lecz, to jest forum i każdy ma prawo chwalić co lubi i też nikt nie zabrania polecać innym swojego sprzętu.
Bardziej doświadczeni koledzy,powinni wyłapywać nieodpowiednie rodzynki ,argumentując odpowiednio.
Szkopuł w tym by było to rozsądnie i merytorycznie napisanie.
Ps .Widziałem wpisy Fordona ,chwalące Besta :thumb:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post19 maja 2014, 21:23

..jestem pełen uznania dla wkładu Fordona :thumb: szczerze :hand:

sam uwielbiam mojego Razora - chwalę go od dobrych trzech sezonów, udostępniając prywatne, ZAKUPIONE egzemplarze do testów
a jednak nie polecę tych latawców 95 % użytkowników tego forum :idea:

peace

sztyvny
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post19 maja 2014, 21:33

a pływali kiedy na sprzęcie który porównują/polecają?A kogoś jak pływa chociaż widzieli? Ja polecam Rally, bo na nim pływam:)porównania nie mam żadnego, ale who cares:)

Wróć do „Pierwsze Kroki”