PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
DARQ
Dostał piwko: 1 raz

Post17 sty 2015, 01:04

To że się na tym nie znam nie ulega wątpliwości, po to właśnie chcę iść na kurs. Każda szkółka chętnie wypożyczy sprzęt po IKOII za coś około 240zł/doba. Łatwo przeliczyć że przy dwutygodniowym urlopie cały zestaw można sobie kupić. No ale co fakt to fakt po kursie powinienem przynajmniej wiedzieć jakiej powierzchni latawiec mam szukać, bo niestety nie będzie to rocznik 2015 a bardziej 2010-12. Co do samego kursu to czy po drugim stopniu jest się w stanie pływać z/pod wiatr i wykonywać zwroty? W tych opisach na stronach nie jest to jednoznaczne. W którym miesiącu byście polecili iść na kurs, tak żeby nie było totalnej flauty i nie było za gęsto na wodzie. Chociaż z tym drugim to raczej ciężko :(

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post17 sty 2015, 09:34

DARQ pisze:To że się na tym nie znam nie ulega wątpliwości, po to właśnie chcę iść na kurs. Każda szkółka chętnie wypożyczy sprzęt po IKOII za coś około 240zł/doba. Łatwo przeliczyć że przy dwutygodniowym urlopie cały zestaw można sobie kupić. No ale co fakt to fakt po kursie powinienem przynajmniej wiedzieć jakiej powierzchni latawiec mam szukać, bo niestety nie będzie to rocznik 2015 a bardziej 2010-12. Co do samego kursu to czy po drugim stopniu jest się w stanie pływać z/pod wiatr i wykonywać zwroty? W tych opisach na stronach nie jest to jednoznaczne. W którym miesiącu byście polecili iść na kurs, tak żeby nie było totalnej flauty i nie było za gęsto na wodzie. Chociaż z tym drugim to raczej ciężko :(

- miesiące najlepsze - maj i czerwiec - wietrznie , pusto
- po IKO 2 NA PEWNO nie będziesz umiał pływać pod wiatr ani zwrotów :idea: handlepassy również nie wchodzą w zakres tego kursu :hand:
- 240 pln doba - nie wiem SKĄD ten cennik - podobnie jak po 2 tygodniach komplet sprzętu :hand: ..nawet gdybyśmy byli w Brazylii i wiałoby codziennie.. :idea:

peace

DARQ

Post17 sty 2015, 11:28

Ok w Wake.pl za dobę jest 200, moja wina nie dopatrzyłem :doh: Mniejsza o to. Jak na kursie IKO II nie ma zwrotów i pływanie choćby trochę na wiatr to jak wrócić do "domu"? Jak zawieje od Pucka to z Chałup skończę w Jastarni :D

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post17 sty 2015, 16:56

Tutaj dokladnych odpowiedzi udziela wlasciciele szkolek i instruktorzy. Ja jako byly kursant i jako "plywajacy rekreacyjnie", "sredniozaawansowany" napisze, ze na kursie nauczysz sie podstaw z zakresu obslugi sprzetu, bezpieczenstwa i podstawowego plywania, tak by plywac bezpiecznie, nie zrobic sobie i innym krzywdy. A na dalsze kroki i postepy jest tylko jedna rada, jest tylko jeden sposob: praktyka. Mnie nauczono podstaw, do ich dobrego opanowania - tak by czuc sie komfortowo i bezpiecznie - potrzebowalem godzin na wodzie. A nastepnie cala reszta przyszla sama, albo troche mnie inni poduczyli, albo troche sam sie nauczylem czy to na zasadzie prob i bledow czy podpatrujac innych czy filmiki YT. Mozesz wykupic dodatkowe godziny z instruktorem po kursie, mozesz cwiczyc samemu. Oczywiscie, jezeli bedzie szlo Tobie bardzo dobrze i szybciej jak innym to nie widze powodu dla ktorego nie nauczonoby Ciebie dodatkowych rzeczy.

Z moich obserwacji wynika, ze na poczatku ludzie plywaja z wiatrem kilkaset metrow, wracaja brzegiem do punktu startu i tak w kolko Macieju. Potem jak juz opanuja te podstawy ucza sie ostrzyc. Nauka ostrzenia zaraz po kursie czy nawet jeszcze na kursie nie ma sensu w przypadku gdy ludzie dopiero podstawy ogarniaja - a tak jest w przypadku wiekszosci. Lepiej niech dobrze ogarna plywanie z wiatrem, a potem reszta.

DARQ

Post18 sty 2015, 10:04

W takim razie nie pozostaje mi nic innego jak dozbierać do 2500 na czerwiec iść do szkółki a potem kupić coś z przełomu 2010-12 i dalej ćwiczyć samemu. Na szczęście poza godzinami nauki w szkółce pozostaje mi jeszcze WS, inaczej bym chyba świra dostał siedząc na plaży :D

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post18 sty 2015, 11:28

DARQ pisze:Ok w Wake.pl za dobę jest 200, moja wina nie dopatrzyłem :doh: Mniejsza o to. Jak na kursie IKO II nie ma zwrotów i pływanie choćby trochę na wiatr to jak wrócić do "domu"? Jak zawieje od Pucka to z Chałup skończę w Jastarni :D

po to masz "trójkąt kitesurfera" na początek :idea:
czyli spływy z wiatrem na obu halsach i z buta pod górę
kżdy kolejny spływ = lepsza pozycja = mniej strat wysokości
inaczej się nie da :hand:

Hołek po zdanym egzaminie na prawo jazdy też od razu na Dakar nie pojechał :thumb:
ale podstawy jazdy już miał , miał też prawo poruszać się wśród innych użytkowników dróg i doskonalić własne umiejętności..

peace

Awatar użytkownika
Dyrman

Post19 sty 2015, 00:00

Witajcie,
Moja waga to 87-89 kg. Jakiś czas temu kupiłem latawiec Best Kahoona z 2012 r. 11,5 m2 (byłem wtedy lżejszy, wżyłem 84 kg). Kolega odstąpił mi deskę 138x40. Czuję jednak, że ta na początek będzie za mała więc potrzebuję czegoś większego. Mieszkam w Krakowie więc większość czasu będę szukał wiatrów gdzieś w pobliżu. Bądźcie tak dobrzy i powiedzcie w jaki rozmiar deski celować (do freeride na początek) ? Coś co spasuje się z moim kitem i zniweluje trochę jego niezbyt więlką powierzchnię a potem ew. zostanie na słabie wiatry.
Przygody ze sportem jeszcze nie zaczałem ale może póki zima, uda mi się coś fajnego w dobrej cenie znaleźć. Planuję też jakiś kurs latem.
Bardzo proszę o sugestie jeśli takowymi chcielibyście się podzielić. Dziękuję z góry i pozdrawiam!

D.

Fordon

Post19 sty 2015, 15:43

Nie rozumiem. Dla Twojej wagi rozmiar 12m-13m jest wlasnie w sam raz (wiem, ze masz 11.5m, ale roznica miedzy 11.5m a 12m w tym przypadku zadna). Model latawca na poczatek tez bardzo dobry. Deska podobnie, jej rozmiar jak najbardziej odpowiedni. Jezeli chodzi o warunki srodladowe to faktycznie troche wiekszy latawiec i/lub troche wieksza deska moglaby sie przydac, ale na tym sprzecie co masz tez da rade plywac. Jezeli chcesz wieksza deske to bierz drzwi od lazienki, najwiekszy rozmiar mozliwy typu 150+ albo nawet i Spleene Door`y 160+.

Awatar użytkownika
Dyrman

Post19 sty 2015, 23:39

Chodziło mi o podpowiedź co do deski do nauki, która mogłaby służyć też jako słabowiatrowa. Skoro jednak wygąda na to, że trafiłem z rozmiarem, to tym lepiej. Jak znajdzie się deska w granicach tych 150 w rozsądnej cenie to może się skuszę. A propos, może ktos ma takową używaną na sprzedaż ?? ;)
Dziękuję za radę!

Z uszanowaniem,
D.

Fordon

Post23 sty 2015, 15:39

Poszukaj w dziale Gielda, jezeli nic nie znajdziesz po prostu zaloz watek typu "kupie duza deske", oferty same sie pojawia. Mozna sie nauczyc plywac na docelowej, mozna kupic duza do nauki i potem wykorzystac na slabe wiatry, albo dziurawe jak np. na jeziorach.

KonradB
Postawił piwka: 1 raz

Post24 sty 2015, 16:08

Witam,
zastanawiam się nad kupnem North Dice 9m rocznik 2014, dlatego też jeśli ktoś na nim pływał proszę o jakąś skromną opinię czy ogólnie latawiec daje radę. Podobno musi dobrze wiać żeby dopiero wejść w ślizg, ale to była tylko jedna opinia. Interesuje mnie jak radzi sobie na Wave no i czy jest przyjazny do zaczęcia robienia pierwszych trick'ów. Za pomoc z góry dzięki :)

Awatar użytkownika
killwater
Postawił piwka: 1 raz

Post24 sty 2015, 22:33

Witam
Szukam zestawu na początek ważę 75-80kg. Trafiłem na coś takiego:
http://www.board-worx.com/11m-best-bull ... plete.html
Czy ten zestaw się nada i czy jest to dobra cenowo oferta? Nie mogę nic znaleźć na temat tego latawca.

damianvov
Deska: Nobile NHP
Latawiec: TS, 50/50, Park

Post25 sty 2015, 02:26

Daj sobie spokoj za te kase oczywiscie

maryjka
Deska: 50/50
Latawiec: 50/50 FUEL GP
Postawił piwka: 65 razy
Dostał piwko: 10 razy

Post25 sty 2015, 11:51

KonradB pisze:Witam,
zastanawiam się nad kupnem North Dice 9m rocznik 2014, dlatego też jeśli ktoś na nim pływał proszę o jakąś skromną opinię czy ogólnie latawiec daje radę. Podobno musi dobrze wiać żeby dopiero wejść w ślizg, ale to była tylko jedna opinia. Interesuje mnie jak radzi sobie na Wave no i czy jest przyjazny do zaczęcia robienia pierwszych trick'ów. Za pomoc z góry dzięki :)

Dice do wave, zwłaszcza strapless, dość kiepski, z uwagi na windę.
Jeśli winda jest trudna do kontroli, będziesz wpadał do wody, umęczysz się bezpotrzebnie.
Bardziej nadaje się Bandtit gdzie lift łatwiej kontrolować. Pierwsze triki też ujdą.
Ale gdybym miał zainwestować w 9m czy 10m wszystkomające -BEST TS
Ale se nie wybiorę bo mam T5 na bliżej nieokreślone warunki.

DARQ

Post25 sty 2015, 16:50

Miałem kupować po kursie ale co poradzić - kusi żeby coś wcześniej kupić . W giełdzie jest (albo już nie :) ) cabrinha switchblade 12m z 2009 za 1299. Czy dla początkującego luda o wadze ok 80-85kg. Ma lub miał ktoś taki latawiec i może się podzielić opinią. Czy szukać czegoś nowszego? Na kite z barem mam zaplanowane jakieś 1500 więc za bardzo nie poszaleje.

Wróć do „Pierwsze Kroki”